Wat is de Belastingdienst?

Belastingen horen bij het leven, of je er nu blij mee bent of niet. Of laten we even deze beroemde uitspraak gebruiken: ‘niets is zeker in het leven, behalve de dood en belastingen’. Hoewel het regelen van belastingzaken voor de meeste bedrijven en individuen geen feest is, moet het wel op de juite manier gebeuren. Voldoende kennis van de Belastingdienst is daarbij noodzakelijk. Wat is de Belastingdienst precies en hoe werkt het? De antwoorden lees je in dit artikel.

Wat is de Belastingdienst?

Een belastingdienst is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het vaststellen en innen van belastingen. Hieronder valt zowel de nationale overheid als gemeentes. De belastingdienst is verantwoordelijk voor het afkondigen van belastingwetten en -voorschriften, het vaststellen van belastingen en het innen van belastingen.

Welke bevoegdheden heeft de Belastingdienst?

De Belastingdienst moet ervoor zorgen dat de belastingbetalers zich aan de wet houden. Zo geeft het richtlijnen aan belastingbetalers hoe ze zich aan de wet moeten houden. Ook heeft het zodoende ruime bevoegdheden om belastingbetalers te controleren, boetes op te leggen en achterstallige belastingen te innen.

belastingdienst

Welke informatie moet je aan de Belastingdienst verstrekken?

Als belastingbetaler is het belangrijk te begrijpen welke informatie je aan de Belastingdienst moet verstrekken. Afhankelijk van het land waar je woont, kunnen de specifieke eisen verschillen. Deze gegevens moet je vrijwel overal delen:

1 – Identificatiebewijs
Het delen van persoonlijke identificatiegegevens is verplicht, zoals jouw volledige naam, geboortedatum en huidig adres. Je moet ook een bewijs van je identiteit leveren, zoals een kopie van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs.

2 – Financiële gegevens
Vervolgens moet je financiële gegevens verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan jouw inkomen en eventuele investeringen of eigendom van onroerend goed. In sommige gevallen moet je ook bankafschriften of andere documenten overleggen om deze informatie te staven.

3 – Bewijsstukken
Wil je aanspraak maken op bepaalde aftrekposten of heffingskortingen? Dan moet je een aantal bewijsstukken bij de hand hebben om aan de Belastingdienst te laten zien. Denk bijvoorbeeld bonnetjes voor uitgaven, zoals medische rekeningen of donaties aan goede doelen. Vergeet niet dat de regels rond aftrekposten vrij complex zijn. Vind je het te ingewikkeld? Win dan professioneel advies in van bijvoorbeeld een belastingadviseur.

4 – Administratie
Zorg er ten slotte voor dat je een goede administratie bijhoudt van alle documentatie en papierwerk met betrekking tot je belastingen. Dit maakt het veel gemakkelijker als later ergens naar moet verwijzen.

Hoe ga je in beroep tegen een beslissing van de Belastingdienst?

Misschien ben je het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst. In dat geval kun je daartegen in beroep gaan. De eerste stap is contact opnemen met de Belastingdienst en uitleggen waarom je denkt dat de beslissing onjuist is. Als de instantie vervolgens zijn standpunt niet wijzigt, kun je in beroep gaan bij de bevoegde rechtbank.

Gang naar de rechtbank

De procedure om in beroep te gaan tegen een beslissing van de Belastingdienst varieert afhankelijk van het land waarin je woont. In sommige landen is er een specifieke procedure die gevolgd moet worden om beroep aan te tekenen. In andere landen kan er meer flexibiliteit zijn bij het indienen van een beroep. Wanneer de Belastingdienst jouw bezwaar afwijst, kun je in Nederland naar de rechtbank stappen. Bedenk of het de moeite waard is om in beroep te gaan. In sommige gevallen kan het minder duur en tijdrovend zijn om gewoon het betwiste bedrag te betalen en verder te gaan. Maar dat is echt afhankelijk van de situatie waarin je verkeert.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?