Boekhoudprogramma uitproberen? Probeer deze boekhoudsoftware vrijblijvend uit!

boekhoudprogramma uitproberen

Je kunt pas een boekhoudprogramma kiezen als je weet of het ook echt aansluit op dat wat je nodig hebt. Waarschijnlijk heb je nog geen idee wat je precies in een boekhoudprogramma zoekt of waar het toe in staat moet zijn. Daarom kun je een boekhoudprogramma uitproberen. Hierdoor weet je écht zeker of het bij je past.

Uitproberen is geen kopen, je zit dan ook nergens aan vast. Boekhoudprogramma’s willen juist dat je zoveel mogelijk van hun software uitprobeert. Hoe meer zij (de makers van de software) de tijd krijgen om aan jou alles over hun boekhoudprogramma te vertellen en laten zien, hoe groter de kans is dat ze jou kunnen overtuigen om klant te worden.

Ik ben een groot voorstander van deze trend. Miskopen worden hierdoor voorkomen. En jij weet ook nog eens aanzienlijk beter wat je aan een boekhoudprogramma hebt. Hierdoor kun je als je eenmaal echt met boekhouden begint, meteen op de juiste manier online boekhouden.

Hieronder vertel ik je meer over hoe je boekhoudprogramma’s kunt uitproberen, wat je tijdens het uitproberen absoluut moet testen en bekijken én welke boekhoudprogramma’s allemaal hier aan meedoen.

Inhoudsopgave

Hoe moet je een boekhoudprogramma uitproberen?

Ik wil dat jij het maximale haalt uit de periode dat jij een boekhoudprogramma gratis mag uitproberen. Deze periode is namelijk niet lang genoeg om af en toe een kwartiertje rond te kijken. Hoe beter jij deze periode benut, hoe beter je begrijpt wat je met een boekhoudprogramma kunt doen en of het je genoeg waarde biedt.

Meestal duurt zo’n proefperiode waarin je een boekhoudprogramma (meestal onbeperkt) mag uitproberen 30 dagen. Als je een drukke agenda hebt, gok ik dat je maximaal zo’n 2 tot 3 uur hebt om tijd in het boekhoudprogramma uitproberen te investeren.

Probeer daarom minimaal drie van de vijf stappen te doorlopen als je een nieuwe boekhoudprogramma uitprobeert. De kans is groot dat je dan een goed idee krijgt wat het programma je te bieden heeft.

Is de boekhoudsoftware makkelijk te gebruiken?

Je kunt alleen jarenlang op een prettige manier van een boekhoudprogramma gebruik maken als het ook makkelijk in het gebruik is. Dat wil zeggen dat het geen hogere wiskunde hoort te zijn. Jij bent een ondernemer en je wilt je kunnen blijven richten op dat wat belangrijk is. Je bent geen boekhouder, dat ben ik of het boekhoudprogramma.

Daarom dient een boekhoudprogramma hier voldoende toe in staat te zijn. Op basis van de door jou aangeleverde facturen (die je upload of via het programma aanmaakt of inboekt) moet het boekhoudprogramma al het verdere werk kunnen doen. Dat wil zeggen dat de balansen staan, de winst- en verliesrekening klopt en jij verder kunt gaan met het voeren van je bedrijf.

Is de boekhoudsoftware bij de tijd?

Je mag tegenwoordig van een boekhoudprogramma verwachten dat het bij de tijd is. Dat wil zeggen dat als je bij concurrenten je zakelijke bankrekening met het boekhoudprogramma kunt koppelen, dat ook bij het programma dat jij gebruikt mogelijk moet zijn. Als het je opvalt dat veel van dit soort nieuwe functies wel bij het programma dat jij gebruikt ontbreken maar bij alternatieven niet, is dit het teken dat het programma misschien niet actief genoeg ontwikkeld wordt.Is de boekhoudsoftware toereikend genoeg?

Kan jij straks, als je proefperiode over is, alles met het boekhoudprogramma doen dat nodig is om jouw boekhouding perfect bij te houden? Kun jij eenvoudig je aangiftes omzet- en inkomstenbelasting doen? Ervaar jij het als prettig om facturen te versturen of herinneringen te sturen via de software?

Kortom, zie jij jezelf de komende jaren het boekhoudprogramma gebruiken? De look and feel van een boekhoudprogramma heeft hier veel invloed op. Laat je dus tijdens het boekhoudprogramma uitproberen absoluut geen beloftes wijsmaken. Hoe het programma nu voelt, moet goed genoeg zijn om het ook over vijf jaar nog goed te vinden. Als je eenmaal een boekhoudprogramma gebruikt, is het lastig naar een alternatief over te stappen.

Is de boekhoudsoftware op lange termijn betaalbaar?

Zoals je ondertussen weet, is de kans dat jij over vijf jaar nog hetzelfde boekhoudprogramma als over een jaar gebruikt groot. Daarom is het extra belangrijk dat je goed nadenkt over het programma dat je kiest. Daar horen de maandelijkse kosten ook bij.

Als je na het uitproberen van een boekhoudprogramma een keuze gemaakt hebt, stap je over op een betaald ‘plan’. Dit is een abonnement waar je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betaald. Een bedrag dat overigens per abonnementsperiode door het programma mag worden aangepast.

Het welbekende Moneybird begon met een prijs van € 10 per maand. Ondertussen kost het programma je € 12 per maand. Toch een stijging van 20%.

De meeste boekhoudprogramma’s die je kunt uitproberen kosten rond de € 10 a € 15 per maand. Dit kost je op jaarbasis dus zo’n € 120 tot € 150. Prima te doen. Over een periode van 5 jaar? Dan zitten we alweer rond de € 600.

Hoe hoger de maandelijkse kosten zijn, stel € 40 zoals bij Twinfield het geval is, hoe hoger de teller na vijf jaar ervoor staat. In het geval van Twinfield komen we na 5 jaar op € 2400 uit.

Reken vooraf door hoeveel je maximaal voor een boekhoudprogramma wilt betalen en zet dit tegenover de ervaring en kostenbesparing die het je mogelijk brengt. Hierdoor kun je nu al bepalen of het de investering waard is. Vergeet nooit dat je altijd je abonnement kunt opzeggen!

Hoe kan ik boekhoudprogramma’s dan eigenlijk uitproberen?

Het daadwerkelijk uitproberen van boekhoudprogramma’s heeft geen uitleg nodig. Ieder boekhoudprogramma waar dit mogelijk is, adverteert op zowel de eigen website als op veel andere plekken met een uitleg hoe je dit kunt doen.

Meestal kun je zonder enige vorm van betaling je bij een boekhoudprogramma aanmelden voor een proefperiode. Indien het wel verplicht is om je betalingsgegevens door te geven, is het belangrijk dat je vooraf aangeeft dat je niet automatisch op een betaald abonnement wilt overgaan. Dit is steeds vaker een truc van boekhoudprogramma’s om je ofwel over te halen of minstens wat maanden in rekening te kunnen brengen.

Meestal kun je automatische verlenging direct in je account stopzetten. In sommige gevallen is het helaas nodig dat je eerst contact opneemt met de klantenservice van het desbetreffende boekhoudprogramma.

Hierna kun je direct beginnen met het uittesten van het boekhoudprogramma.

Welke boekhoudprogramma’s kan ik gratis uitproberen?

Het enige wat je nu nog moet weten voordat je kunt beginnen, is welke boekhoudprogramma’s je kunt uitproberen.

En daar zijn gelukkig voldoende mogelijkheden door, waardoor je niet hoeft te speuren naar die paar programma’s waar je rustig de functies kunt uitproberen. Aan de andere kant maakt het er niet makkelijker op. Hoe meer programma’s je gratis kunt uitproberen, hoe lastiger het kiezen wordt!

Daarom heb ik voor het gemak drie programma’s uitgekozen die je wat mij betreft het best kunt uitproberen. Dit zijn de boekhoudprogramma’s:

  1. Tellow, 30 dagen gratis uitproberen, € 9,99 per maand
  2. Rompslomp, 30 dagen gratis uitproberen, € 5 per maand
  3. Exact Online, 30 dagen gratis uitproberen, € 39 per maand

1. Tellow

tellow boekhoudprogramma voor zzp

Tellow is een van de meest gebruiksvriendelijke, mooie en zelfs leuke boekhoudprogramma’s van dit moment. Via de homepage van Tellow (tellow.nl) kun je eenvoudig de proefperiode activeren. Tijdens deze periode heb je niet toegang tot de functies uit het basispakket. Het is zelfs een stuk beter dan dat. Je kunt namelijk de functies uit het duurste Tellow pakket gebruiken!

Natuurlijk is na afloop van de proefperiode het boekhoudprogramma weer afgeschermd waardoor je pas weer Tellow kunt gebruiken als je een abonnement afneemt.

Uit diverse testen is Tellow als beste uit de bus gekomen. Ik raad je dan ook zeker aan Tellow uitgebreid uit te proberen!

2. Rompslomp

rompslomp

Rompslomp heeft als enige van de boekhoudprogramma’s een gratis variant, waarin je onbeperkt facturen en offertes kunt maken. Je kunt in de gratis Rompslomp versie zelfs al een factuur in je eigen stijl maken (en versturen). Lees hier verder voor een uitgebreide review van Rompslomp.

Het is dus misschien wel helemaal niet nodig om een proefperiode bij Rompslomp aan te gaan, aangezien je toch al veel functies kunt gebruiken. Een proefperiode is echter wel handig om Rompslomp een goede kans te geven. Tijdens de proefperiode kun je namelijk ook de functies van de duurdere Plus (€ 5 per maand) en Pro (€ 15 per maand) uitproberen.

3. Exact Online

exact home

Exact Online is een duur en zeer uitgebreid boekhoudprogramma dat van alle gemakken voorzien is. Of jij zo’n uitgebreid programma wel nodig hebt, merk je tijdens het uitproberen. Daar is het uitproberen van Exact Online namelijk voor bedoeld.

Duik tijdens je proefperiode in elke hoek en functie die door Exact Online voor jou gemaakt is. Test het uit, probeer hoe het voor jou werkt en of je het als prettig ervaart en bepaal of het een abonnement waard is. Vergeet vooral niet voldoende boekhoudprogramma’s te testen. Dat is de enige manier om een goed idee te krijgen van de mogelijkheden.

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekhoudprogramma Uitproberen?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten