Wat is dubbel boekhouden?

Wist je dat de geschiedenis van het boekhouden teruggaat tot 2600 v. Chr? Waarschijnlijk gebruikten de intelligente inwoners van Mesopotamië al kleitabletten om hun voorraad en verkopen bij te houden. Duizenden jaren later is boekhouden een complex proces waar we computers voor gebruiken. Daarbij ontkom je niet aan allerlei verschillende termen, zoals dubbel boekhouden. Wat is dit precies en waarom is het belangrijk? Wij zochten het voor je uit!

Wat is dubbel boekhouden?

Soms gebruikt een boekhouder een systeem waarbij alle transacties op twee manieren worden bijgehouden. Dit houdt in dat elke transactie op zowel de debet- als de creditkant wordt ingeboekt. Op de debetrekening staan alle transacties van een rekening worden afgetrokken. Bij een creditrekening is precies het tegenovergestelde het geval. Oftewel: er komt geld bij. Het systeem van dubbel boekhouden bestaat natuurlijk niet voor niets. Het is een manier om transacties nauwkeurig te registreren en te controleren.

De komst van dubbel boekhouden betekende een revolutie

Ook de geschiedenis van dubbel boekhouden gaat ver terug. Waarschijnlijk ontstond het tijdens de Renaissance, rond 1500. Een Italiaanse monnik genaamd Luca Pacioli introduceerde het zogeheten ‘balans boekhouden’ door bedragen zowel ‘links’ als ‘rechts’ te boeken. Daarnaast controleerde hij de som onder aan de streep. Het bleek een ware revolutie in de wereld van het boekhouden te veroorzaken. Dankzij dubbel boekhouden werden fouten namelijk veel sneller ontdekt.

wat is dubbel boekhouden

Wat is het verschil tussen enkelvoudige en dubbele boekhouding?

Voor 1500 gebruikten mensen ‘enkelvoudige boekhouding’. Dat ging prima, totdat de handel wereldwijd steeds meer toenam. De grootste beperking van enkelvoudige boekhouding is dat er alleen transacties in worden opgenomen. Onbetaalde facturen en schulden komen er niet in voor en daardoor is er geen sprake van een compleet overzicht. Bij dubbele boekhouding is dat wel het geval.

Hoe voorkomt deze vorm van boekhouden fraude?

Dubbel boekhouden zorgt voor een volledig overzicht van alle financiële transacties. En dat is uitermate handig om de prestaties van jouw bedrijf te volgen. Ook heb je alle informatie meteen gereed wanneer de Belastingdienst daar om vraagt. Je ziet immers meteen waar jouw geld vandaan komt en waar het heengaat. Tegelijkertijd voorkom je fouten én fraude. Omdat transacties op twee rekeningen worden bijgehouden, is het haast onmogelijk voor criminelen om geld te verduisteren of om de boeken te manipuleren. De reden is simpel: bij het wijzigen van één rekening is de balans weg.

Speciale softwareprogramma’s

Ontelbaar veel bedrijven, organisaties en instellingen gebruiken deze manier van boekhouden. De grootte maakt niet uit, aangezien het voordelen biedt voor elke onderneming. Bovendien is dubbel boekhouden dankzij speciale software gemakkelijker dan ooit. Programma’s als eBoekhouden.nl, Rompslomp en Silvasoft zijn speciaal ontworpen om het proces te vereenvoudigen. Zo berekenen ze automatisch alle debet- en creditbedragen voor gebruikers en genereren ze rapporten om de financiële situatie van een bedrijf in kaart te brengen.

Hoe werkt deze vorm van boekhouden in de praktijk?

Oke, we kennen inmiddels de voordelen van dubbel boekhouden ten opzichte van enkelvoudig boekhouden. Omdat transacties op twee rekeningen worden geboekt, spoort een boekhouder fouten veel sneller op. Bovendien breng je er bezittingen en schulden mee in kaart. Maar hoe werkt het nu in de praktijk? Laten we een eenvoudig voorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je auto’s repareert en bij een leverancier 4 banden koopt. In dat geval ontvang je van de leverancier een factuur. Die boek je in als aankoopfactuur. Bij betaling van de factuur zal de schuld die nog openstaat worden tegen geboekt. Met een speciaal softwareprogramma doe je dit in een handomdraai!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?