Wat is debet?

Debet is een financiële term die zowel in de boekhouding als in het bankwezen veel voorkomt. Simpel gezegd beschrijft het een transactie waarbij geld van een spaarrekening wordt gehaald of het beschikbare saldo op een geldrekening daalt. Maar wat houdt het nu echt in? We vertellen het je graag in dit artikel!

Wat betekent debet?

Debeteringen worden gebruikt om transacties aan te duiden van producten of diensten. Het verwijst naar het opnemen van geld van een betaalrekening. Oftewel: de afname van het saldo dat een bedrijf of een individu heeft. Debeteringen maken onderdeel uit van de zogeheten ‘dubbele boekhouding’. Dit is een systeem waarbij elke monetaire transactie op twee aparte rekeningen wordt geboekt. Simpel gezegd houd je alle mutaties bij aan de creditzijde en aan de debetzijde.  

Dubbele boekhouding: een praktijkvoorbeeld

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om de dubbele boekhouding te verduidelijken. Wanneer een ondernemer bijvoorbeeld geld opneemt van zijn bedrijfsrekening om uit te geven voor persoonlijke uitgaven, wordt de bedrijfsrekening gedebiteerd en ook de persoonlijke rekening gecrediteerd. Bij de ene rekening komt er dus iets bij en van de andere rekening gaat iets af. Een dubbele boekhouding zorgt ervoor dat de boeken alle transacties op de juiste manier vastleggen én dat ze in balans blijven.

wat is debet

Hoe wordt een debet in het grootboek verwerkt?

Debeteringen worden aan de linkerkant van een grootboek gezet. Dit is het gedeelte waarin alle factoren staan die het beschikbare saldo van een rekening verlagen. Oftewel: alle kosten en schulden. Het werkt eigenlijk vrij simpel. Bij debet aankoop daalt het saldo van de koper, terwijl het saldo van de rekening van de verkoper stijgt.

Wat is een aansprakelijkheidsrekening en welke rol speelt het bij debet?

In een boekhouding worden debeteringen gebruikt om de financiën in balans te houden. Daarbij is er onder andere sprake van een ‘aansprakelijkheidsrekening’. Dit zijn bedragen die aan anderen verschuldigd zijn. Het is belangrijk dat ze nauwkeurig worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan financieringen, hypotheken en creditcardrekeningen.

Hoe dragen debeteringen bij aan het financiële overzicht van een bedrijf?

Debiteringen zijn een zeer belangrijk onderdeel van de financiële controle van bedrijven. Ze worden gebruikt om de financiële administratie zo nauwkeurig en eerlijk mogelijk te houden. Daarnaast geven ze een duidelijk en beknopt overzicht van alle aankopen, wat van groot belang is voor belastingrapportage, financiële analyse end de boekhouding. Dit alles leidt tot een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van een bedrijf, inclusief de eigendommen, de verantwoordelijkheden en het eigen vermogen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?