Wat is een boekhouder?

Misschien heb je een druk leven en geen tijd om al jouw financiële zaken te regelen. Of je vindt het simpelweg te ingewikkeld om zelf te doen. In dat geval is het een goed idee om een boekhouder in te schakelen. Deze specialist helpt jou met het bijhouden van de financiële administratie. Maar zijn of haar takenpakket is nog uitgebreider dan dat. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over boekhouders. Zo kom je goed beslagen ten ijs wanneer je er een inhuurt.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf. Hij of zij heeft daar een speciale opleiding voor gevolgd, meestal in de richting van de accountancy of administratie. Daardoor is deze specialist in staat om jouw financiën op nauwkeurige wijze bij te houden en om bijvoorbeeld de belastingaangifte te doen. Boekhouders zijn zowel actief voor individuen als bedrijven, instellingen en organisaties. In dat laatste geval is deze specialist vaak betrokken bij financiële deals. Ook stelt hij of zij financiële rapporten op van bedrijven, zodat de Belastingdienst de cijfers altijd kan controleren. Een boekhouder peelt dan ook een belangrijke rol bij de financiële gezondheid van een bedrijf. Dit persoon zorgt er immers voor dat alle financiële informatie actueel en accuraat is.

Welke verantwoordelijkheden heeft een boekhouder?

Een boekhouder heeft een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Zo houdt deze specialist alle aankopen van een bedrijf nauwkeurig bij. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de administratie van inkoop- en verkoopfacturen. En natuurlijk mogen we het grootboek van een bedrijf ook niet vergeten. Dit is een samenvatting van alle kostenposten van een onderneming. De boekhouder heeft deze gegevens, zodat hij of zij onder andere een balans en winst- en verliesrekening op kan stellen. Deze informatie geeft een goed en compleet beeld van de financiële prestaties van een bedrijf.

wat is een boekhouder

Opstellen van een bankverklaring

Een andere zeer belangrijke taak van een boekhouder is het opstellen van de zogeheten ‘bankverklaring’. Dit document is nodig om de jaarrekening van een bedrijf op te kunnen stellen. Dit betreft een volledig overzicht van de financiële gegevens die deze specialist in de jaarrekening op moet nemen. Het is belangrijk om dit document goed te bewaren, aangezien een zakelijke relatie er om kan vragen. Eventuele discrepanties moeten worden onderzocht en zo snel mogelijk opgelost. Dit zorgt er voor dat dat alle transacties nauwkeurig worden geregistreerd en dat de financiële administratie niet vol fouten of fraude zit.

Opstellen van financiële rapporten

Boekhouders stellen ook financiële rapporten op. Deze rapporten geven een overzicht van de financiële prestaties van een bedrijf en worden door het management gebruikt om belangrijke zakelijke beslissingen te nemen. Zo vind je in een resultatenrekening de inkomsten en uitgaven van een bedrijf terug over een bepaalde periode. De balans geeft op zijn beurt de activa, passiva en het eigen vermogen van een bedrijf op een bepaald moment weer. Deze rapporten worden ook gebruikt door externe partijen zoals investeerders, kredietverstrekkers en de belastingdienst.

Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers

  • Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers

  • Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten

  • Stap-voor-stap zelf boekhouden

  • Handige tools en apps

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Inclusief BTW-aangifte

Stoomcursus boekhouden

Boekhouden en de belastingwetgeving

Boekhouden is essentieel voor de naleving van de belastingwetgeving. Boekhouders zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van nauwkeurige gegevens over financiële transacties die worden gebruikt voor het opstellen van belastingen. Denk aan bijhouden van inkomsten, uitgaven en andere financiële transacties die worden gebruikt om belastingen te berekenen. Ze zorgen er ook voor dat belastingformulieren op tijd worden ingevuld en ingediend, zodat het bedrijf boetes en rentekosten kan vermijden. Kortom: het takenpakket van een boekhouder is zeer uitgebreid. Deze specialist is onmisbaar in een bedrijf. Heb jij een eigen onderneming? Zorg er dan voor dat je een boekhouder inschakelt die verstand van zaken heeft. Dan is jouw administratie helemaal in orde!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?