Boekhoudprogramma vergelijken in 2021

Boekhoudprogramma vergelijken: hierbij de beste boekhoudpakketten

Het enorme aanbod online boekhoudprogramma’s maakt het er ondertussen niet makkelijker op. Met dit overzicht om jou boekhoudprogramma te vergelijken hebben we geprobeerd jouw zoektocht voor het perfecte online boekhoudprogramma wat makkelijker te maken, we hebben onze favorieten opgesteld. Wij hebben deze programma’s vergeleken en eenieder uitvoerig getest. Hierdoor weet jij zeker dat het programma in staat is te voldoen aan jouw wensen.

Boekhoudprogramma vergelijken? Volg deze stappen en ontdek welk programma bij jou past!

Boekhoudprogramma vergelijken

De enige manier om door het dichtbegroeide bos van boekhoudprogramma’s nog de bomen te zien, is door alle boekhoudprogramma’s onder elkaar te zetten en te vergelijken. Nu is dit voor jou misschien een wat tijdrovende taak. Helemaal als je een goed idee wilt krijgen van een boekhoudprogramma voordat je het met een ander programma vergelijkt. Daarom heb ik op deze pagina een overzicht gemaakt met het huidige aanbod boekhoudprogramma’s met de belangrijkste voor- en nadelen uitgelicht. Hierdoor is het vergelijken van de verschillende boekhoudprogramma’s eenvoudiger. Daarnaast kan je met de bovenstaande vergelijker een selectie maken van de programma’s die het best op jouw eisenpakket aansluiten.

Neem de volgende informatie rustig door, bedenk goed wat voor boekhoudprogramma je precies nodig hebt en test het programma uit! Ieder besproken boekhoudprogramma heeft namelijk een ruime testperiode waarin jij kunt ontdekken of een programma op jouw wensen aansluit.

Vijf stappen waarmee het vergelijken van een boekhoudprogramma in 2021 makkelijker wordt

Je bent niet de enige ondernemer die op zoek is naar een goed boekhoudprogramma. Ik krijg dagelijks van ondernemers te horen dat ze moeite hebben met het realistisch vergelijken van boekhoudprogramma’s. Dit wordt onder andere steeds lastiger gemaakt vanwege de aanwezigheid van een groot aantal boekhoudprogramma’s en de kleine verschillen tussen een deel hiervan. Als ondernemer heb je niet de tijd en energie om urenlang boekhoudprogramma’s naast elkaar te houden. Je wilt door. Vergelijken is niet jouw verdienmodel.

Toch moet je wel enige tijd in deze zoektocht willen stoppen. Als je dat namelijk niet doet, is de kans groot dat je alsnog met een boekhoudprogramma eindigt waar je niet heel veel aan hebt.

Dat wil ik je helpen te voorkomen. Daarom neem ik je nu al mee langs vijf stappen die je gegarandeerd gaan helpen om stapsgewijs het vergelijken uit te voeren. Hierdoor garandeer jij jezelf dat je met een boekhoudprogramma eindigt dat het best bij jouw wensen past.

Het boekhoudprogramma moet kunnen aansluiten op de omvang van jouw bedrijf

Hoe beter een boekhoudprogramma op jouw bedrijf afgestemd is, hoe beter het met jouw bedrijf meedenkt. Boekhoudprogramma’s kunnen een stuk meer dan je denkt en dat is onder andere terug te zien aan het aantal automatiseringen dat mogelijk is. De mogelijkheden hiervan lopen echter uiteen per bedrijfsvorm. Je mag namelijk niet de resultaten vergelijken van een boekhoudprogramma dat ontwikkeld is voor een eenmanszaak met een corporate programma. Kortom, je moet vooraf een programma kiezen dat past bij jouw bedrijfsvorm.

Alles dat je in het boekhoudprogramma tegenkomt is in dat geval afgestemd op jouw taken. Zaken als urenregistratie zijn vooral voor eenmanszaken relevant. Grotere mkb-ers hebben dergelijke functies niet of nauwelijks nodig. Mocht je dit wel nodig hebben, wil je dus op voorhand al een selectie maken van boekhoudprogramma’s met een focus op eenmanszaken/zzp-ers. De kans dat een zzp-er een functie als salarisadministratie nodig heeft is klein, terwijl ondernemers met personeel hier wel naar op zoek zijn.

Wil je altijd en overal je boekhouding beheren? Dat kan.

Een ander belangrijk onderdeel om boekhoudprogramma’s op te vergelijken is op innovatie. Er zijn namelijk programma’s die een groot deel van de omzet weer terug investeren in innovatie en programma’s waarbij dit niet een belangrijke rol speelt. Als jij wilt kunnen rekenen op een boekhoudprogramma met een sterke app waarvan je ook over vijf jaar nieuwe functies mag verwachten, is innovatie een belangrijke indicator.

Boekhoudprogramma vergelijken een compleet overzicht

Denk eens bij jezelf na hoeveel jij aan innovatie hecht? Vind jij het belangrijk om overal en altijd je boekhouding te kunnen checken via een smartphone app? Wil jij een zo’n groot mogelijk deel van je boekhouding kunnen automatiseren?

Vergelijken is handig, maar je moet boekhoudprogramma’s echt uitproberen (en dat kan gratis)

Een enorm voordeel van boekhoudprogramma’s ten opzichte van tien jaar geleden, is dat je met de huidige selectie ieder boekhoudprogramma gratis kunt uitproberen. Alhoewel de periodes waarin je de boekhoudprogramma’s praktisch kunt vergelijken sterk verschillen, helpen deze proefperiodes je een beter idee van deze programma’s te krijgen dan dat ik ooit kan doen.

Alleen hoe zorg je ervoor dat deze testperiodes optimaal benut worden? Je wilt namelijk wel op een realistische manier boekhoudprogramma’s vergelijken.

Mijn advies is om net als dit stappenlijstje een checklist te maken van alles waar jouw ideale boekhoudprogramma aan moet voldoen. Vervolgens maak je tijdens de testperiode actief van dit lijstje gebruik om op een accurate manier de selectie te beoordelen. Het is hierbij belangrijk dat je natuurlijk wel diep in de programma’s duikt. Het is niet mogelijk om binnen een paar minuten een compleet boekhoudprogramma onderzocht te hebben. Goed vergelijken begint bij jezelf. Wat heb je precies nodig? Waar moet een goed boekhoudprogramma toe in staat zijn?

Wat wil je voor het boekhoudprogramma betalen?

Dit mag eigenlijk niet een belangrijk onderdeel zijn, omdat de verschillen zo sterk per programma kunnen vergelijken. Dat wil niet zeggen dat er boekhoudprogramma’s zijn waarvan de prijzen sterk opgeblazen zijn en niet in verhouding met het aanbod staan.

Desondanks is het verstandig om vooraf een budget te kiezen dat jij wilt besteden aan het boekhoudprogramma. Het is en blijft een extra element om de programma’s op te vergelijken. Je kunt deze indicator gebruiken om voor jezelf een beeld te vormen of het programma de investering waard is. Want lang niet altijd, is het programma de extra paar tientjes waard.

Wat je mogelijk op gaat vallen is dat ieder programma verschillende pakketten aanbiedt waarvan ieder pakket een eigen prijs heeft. Logischerwijs zijn de goedkopere pakketten van een kleiner aantal functies voorzien. Voor veel kleinere bedrijven hoeft dit geen probleem te zijn en kunnen dan ook voor het kleinere aanbod kiezen. Heb je echter groeiplannen, kan je alsnog indien dat een optie is op het kleinere pakket blijven zolang dit binnen het eisenpakket past. Doordat het boekhoudprogramma een uitgebreider pakket als optie heeft, kan je in een latere fase altijd nog uitbreiden. Hier worden behalve voor het prijsverschil in abonnementskosten geen extra kosten voor in rekening gebracht.

Wil jij je boekhouding zelf gaan inrichten en bijhouden?

Daarnaast kun je onderscheid maken tussen boekhoudprogramma’s die ingericht zijn om door de ondernemer en boekhouder gebruikt te worden en boekhoudprogramma’s waarmee jij eenvoudig jouw eigen boekhouding volledig kunt verzorgen. Het kan niet anders dan dat je al een idee hebt van hoe jij jouw boekhouding wilt gaan invullen. De plannen die jij hiervoor hebt, hebben direct invloed op het boekhoudprogramma dat het best bij jou past.

Het is echter lastig om op dit onderdeel aan de voorkant boekhoudprogramma’s te vergelijken. Ieder programma wilt zich doen voorkomen alsof ze de ideale optie zijn voor beide combinaties. De realiteit is dat de mogelijkheden sterk uiteenlopen.

De beste boekhoudprogramma’s in 2021 om te vergelijken, kort besproken

De bovenstaande stappen helpen je om concreet onderscheid te maken tussen de verschillende opties. Door kritisch een boekhoudprogramma te vergelijken met de andere opties, zorg jij ervoor dat je nu tijd investeert om in de toekomst een verkeerde keuze te voorkomen.

e-Boekhouden

e-Boekhouden is het goedkoopste boekhoudprogramma dat vooral geschikt is voor zelfstandige ondernemers die hun eigen boekhouding willen doen. Het boekhoudprogramma biedt zes verschillende boekhoudpakketten aan waarvan het meest uitgebreide pakket voor een periode van 15 maanden door beginnende ondernemers gratis uit te proberen is. 

Lees hier de complete e-Boekhouden review

Visma eAccounting

In tegenstelling tot Visma boekhoudsoftware, kun je het Visma eAccounting boekhoudprogramma beter vergelijken met e-Boekhouden. Maar dan in een mooier jasje. Dit boekhoudprogramma is voorzien van alle functies die je als ondernemer kunt gebruiken om je boekhouding volledig voor eigen rekening te nemen. Het programma is bijzonder eenvoudig in het gebruik en is zelfs samen met een boekhouder te gebruiken.

Lees hier de complete Visma eAccounting review

boekhoudprogramma vergelijken alle prijzen op een rij

Rompslomp

Dit wat eenvoudige boekhoudprogramma is een van de goedkoopste programma’s van het moment. Vanaf € 5,- per maand kan je verschillende basisfuncties zoals het opmaken, versturen en inboeken van facturen toepassen. Deze boekhoudmodule is vooral ontworpen voor zelfstandige ondernemers met een kleine boekhouding.

Lees hier de complete Rompslomp review

MyFinance

MyFinance is een van de mooiste boekhoudprogramma’s voor minder dan € 10,- per maand. Alhoewel het lastig is om dit boekhoudprogramma te vergelijken, is dit programma geschikt voor maar liefst drie gebruikers zonder dat je buiten het basispakket hoeft te treden.

Lees hier de complete MyFinance review

Yoursminc

Yoursminc is een simpel boekhoudprogramma dat van de belangrijkste basisfuncties voorzien is. Je kunt het boekhoudprogramma het best vergelijken met Rompslomp dat net als Yoursminc hoofdzakelijk bij de basisfuncties blijft.

Lees hier de complete Yoursminc review

Informer

Informer is een up-and-coming boekhoudprogramma dat het in mijn vergelijking goed doet voor bedrijven met een omzet van minder dan € 1.000.000 zonder werknemers. Zelfstandige ondernemers die weliswaar veel facturen hebben maar geen behoefte aan loonregistratie of uitgebreide jaarrekeningen, kunnen bij dit boekhoudprogramma terecht.

Lees hier de complete Informer review

Twinfield

Twinfield is het ideale programma voor de eenmanszaak met groeiplannen. De functies nemen naarmate je een hoger pakket neemt toe zodat het ook door bedrijven met personeel ingezet kan worden. Het administreren van iedere financiële transactie is kinderwerk met dit uitgebreide boekhoudprogramma.

Lees hier de complete Twinfield review

Exact Online

Exact Online is niet alleen het duurste maar ook het meest uitgebreide boekhoudprogramma dat je op deze website kunt vergelijken. Voor de kleine ondernemer is het programma in deze fase mogelijk niet interessant. Wanneer je daarentegen van plan bent om jouw bedrijf naar een hoger niveau te brengen, bevat Exact Online iedere boekhoudfunctie die je ooit nodig gaat hebben.

Lees hier de complete Exact Online review

2 reacties op “Boekhoudprogramma vergelijken in 2021

  1. Als ik kijk naar uw selectie van boekhoudprogramma’s voor grote klanten (>10 gebruiker, >20 klanten) dan zie ik bij geen enkel programma de mogelijkheid van een geïntegreerde salarisadministratie. Is dat bewust of ligt er een markt voor het oprapen?

    1. Hi Ali, het boekhoudprogramma van Exact bied dit aan. Je kan voor Exact Online kiezen in combinatie met de salarismodule. De salarisadministratie is dan geheel geïntegreerd met de financiële administratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *