Snelstart Online Review 2024

SnelStart is geschikt voor startende ondernemers tot ervaren MKB-bedrijven. Lees het in ons onderzoek

SnelStart bestaat al ruim 40 jaar en is voor veel ondernemers een bekende naam. Inmiddels heeft dit Nederlandse bedrijf dan ook rond de 140.000 klanten, waarbij het makkelijk maken van de administratie hun doel is. SnelStart is een van de weinige aanbieders die twee versies aanbieden, namelijk een desktop- en een webversie.

In deze review test ik de software van de webversie, maar ook de desktopversie en de verschillen tussen deze twee komen aan bod. Als je erover denkt om SnelStart te gaan gebruiken of als je op zoek bent naar een boekhoudoplossing, dan geeft deze review je een eerlijk en duidelijk beeld wat je kunt verwachten.

Voor- en nadelen

Hieronder alvast een overzicht van de belangrijkste plus- en minpunten van SnelStart die tijdens deze software review naar voren zijn gekomen:

Pluspunten Snelstart

  • De webversie heeft een zeer rustige en overzichtelijke uitstraling. Dankzij de verschillende pakketten is de software geschikt voor kleine en grote bedrijven.

  • Zeer goede scan & herken bij het gebruik van de webversie, met een hoge herkenningsgraad en zonder extra kosten.

  • De webversie werkt intuïtief en is ook makkelijk in gebruik voor ondernemers zonder boekhoudkennis.

  • De mobiele app sluit naadloos aan op SnelStart Web.

  • Er zijn behoorlijk wat externe koppelingen beschikbaar

  • Veel contactmogelijkheden, waaronder telefonische support, een live chat en hulp op afstand.

Minpunten Snelstart

  • De desktop- en webversie kunnen beide worden gebruikt, maar komen totaal niet overeen qua look & feel. Sommige functies zijn ook alleen beschikbaar in één van de twee versies

  • Zeer beperkt aantal automatische bankkoppelingen.

  • Offertes kunnen niet online worden goedgekeurd door de klant. Het filteren van offertes en facturen laat erg te wensen over, evenals het ontbreken van de mogelijkheid voor het maken van meerdere huisstijlen.

  • De IB aangifte kan niet via de software worden ingediend. Vroeger was dit mogelijk voor het winstgedeelte, maar dit is niet meer het geval.

  • De webversie biedt weinig mogelijkheden voor het verkrijgen van inzicht.

  • Geen ritten- en urenregistratie, wel mogelijk d.m.v. een koppeling.

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Hoe is de software van SnelStart getest?

Om tot een oprecht oordeel te komen is het essentieel om software in de praktijk te testen. In deze review heb ik alle functies van SnelStart getest, inclusief handige extra’s, minpunten en de algehele gebruiksvriendelijkheid. Op deze manier kun je er de dingen uitpikken die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je of het boekhoudprogramma juist wel of niet past bij jouw bedrijf en manier van werken.

Na het testen van de functies komen ook de beoordelingen van gebruikers, de ervaring met de klantenservice en de kosten uitgebreid aan bod. Om een totaalbeeld te kunnen vormen over de aanbieder, voordat je een keuze maakt.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Snelstart?

Later in deze review ga ik uitgebreid in op de kosten, maar hier alvast een kort overzicht om je een idee te geven wat je kwijt bent. SnelStart hanteert verschillende pakketten en voor een volledig boekhoudprogramma ben je minimaal €18 per maand kwijt. Er is een goedkoper pakket voor facturatie en het duurste boekhoudpakket kost €45 per maand.

Je kunt ieder pakket gratis uitproberen voor 30 dagen, waarbij je tijdens de proefperiode kunt wisselen van pakket. Ik raad zeker aan om dit te doen, want de verschillen zijn naar mijn mening bij het gebruik van de web versie niet altijd even duidelijk. Zelf zag ik ook weinig verschil tussen het InStap en InBalans abonnement.

Tevens heb je via het gratis proefabonnement toegang tot de desktopversie, de webversie en de mobiele app. Niet alle functies zijn functioneel, het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een BTW-aangifte in te dienen tijdens de proefperiode. Daartegenover staat wel dat je geen betaalgegevens hoeft te verstrekken voor het proefabonnement. SnelStart is geschikt voor zowel ZZP’ers als het MKB, en het is dan ook mogelijk om tegen een meerprijs extra gebruikers en/of administraties toe te voegen.

Belangrijkste punten van SnelStart beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenDe meeste functionaliteiten zijn aanwezig, maar het ontbreekt de webversie aan een goede manier om inzicht te krijgen3,5 van de 5 sterren
GebruiksgemakSnelStart web werkt intuïtief en heeft een rustige uitstraling. Ook makkelijk in gebruik zonder boekhoudkennis. De filteropties kunnen echter veel beter4 van de 5 sterren
Mobiele appDe app is beschikbaar voor iOS en Android, en komt overeen met de webversie5 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDe software is in staat om mee te groeien met je bedrijf, alleen bij een duurder abonnement zijn de extra functies vooral van toepassing op de desktop versie3,5 van de 5 sterren
KoppelingenZeer weinig automatische bankkoppelingen, wel een behoorlijk aantal externe koppelingen4 van de 5 sterren
SupportVeel contactmogelijkheden en een uitgebreide kennisbank, inclusief video’s4,5 van de 5 sterren
PrijsDe prijs-kwaliteitverhouding verschilt per pakket en is erg wisselend3,5 van de 5 sterren
Expert scoreGoed4

Starten met SnelStart

Starten met SnelStart is anders dan ik gewend ben, omdat je wordt gevraagd om de software eenmalig te downloaden op je PC of laptop. SnelStart is dus ideaal voor ondernemers die graag vanaf een vast apparaat werken of niet altijd over een stabiele internetverbinding beschikken. Om het boekhoudprogramma 30 dagen uit te proberen maak je een gratis proefabonnement aan via de website. Betaalgegevens zijn niet nodig, je hoeft enkel je e-mailadres te bevestigen en een wachtwoord aan te maken. Installeer vervolgens de software en je kunt aan de slag. Hieronder een indruk van de desktopversie:

Gelukkig is er ook de optie om de administratie online bij te houden, hiervoor klik je op de instellingen van je account in de rechterbovenhoek en vervolgens op “Mijn SnelStart”. Je kunt uiteraard ook direct surfen naar web.snelstart.nl en inloggen met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord. Wat direct opvalt is het enorme verschil tussen de twee interfaces, terwijl ze de informatie wel synchroniseren. Het is dus mogelijk om beide tegelijkertijd te gebruiken, waarbij de desktopversie het uitgebreidste is. Al ontbreken er wel diverse opties, zoals bijvoorbeeld scan & herken.

Als je beide wil gebruiken, is het wel alsof je twee programma’s moet leren kennen. In deze review ga ik in op de webversie, aangezien deze duidelijk de modernste uitstraling heeft, makkelijker in gebruik is en beschikt over een mobiele app. De meeste ondernemers willen tegenwoordig toch flexibel zijn tijdens het bijhouden van de administratie.

Na het inloggen op de webversie van SnelStart kom je terecht op het dashboard. Hier vind je taken, nieuwtjes en uitleg over de werking van de software. Ook zijn er een aantal nuttige links naar veelgebruikte opties, zoals het maken van een factuur. De uitstraling van de webversie is heel prettig, dankzij de lichte en rustige achtergrond die wordt ondersteund met accentkleuren. Dit zorgt voor veel overzicht en ook de menu-opbouw is helder. De termen die worden gebruikt zijn makkelijk te begrijpen als je geen boekhoudkennis hebt, zoals “offertes”, “grootboeken” en “koppelingen”.

Onder het menu-item “financieel”, vind je nog een gespecialiseerd dashboard. Dit financiële dashboard toont onder meer verschillende overzichten, ondersteund met grafieken en tabellen. Denk aan het saldo, openstaande verkoopfacturen, de top 10 klanten en het resultaat. Handig om in één oogopslag te zien hoe het er financieel voor staat. Het is zelfs mogelijk om dit te printen, al laat de lay-out hierbij wel te wensen over.

financieel-dashboard

Bij de SnelStart proefversie kun je niet kiezen voor het tonenvan demogegevens zoals Moneybird. Dit is jammer, want demodata geven een duidelijker beeld van de software. Je kunt hierdoor echter wel meteen aan de slag en indien je overgaat op een betaald abonnement, hoef je niets meer aan te passen.

SnelStart is geschikt voor verschillende ondernemers, afhankelijk van het gekozen pakket. In deze review behandel ik het “InKaart abonnement”. Als je zelf een proefabonnement kiest, kun je meerdere pakketten uitproberen. Via “Mijn SnelStart” kun je het abonnement wijzigen tijdens de proefperiode, waarna je alleen even opnieuw dient in te loggen. Zo kun je erachter komen of een duurder pakket wel of geen meerwaarde heeft voor jouw bedrijf.

Prijzen snelstart

Functies SnelStart

Het InKaart abonnement biedt je de minimale functies die nodig zijn voor het bijhouden van de gehele administratie. De belangrijkste functionaliteiten komen in deze review uitgebreid aan bod en dit zijn:

  • Automatische bankkoppeling
  • Facturatie
  • Inkoopfacturen, inclusief scan & herken
  • Belastingaangiften
  • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Als je begint met het bijhouden van een online zakelijke administratie, is een van de eerste stappen het koppelen van je bankrekening. In SnelStart vind je deze optie onder “koppelingen” of door “bank” in te tikken in de zoekbalk. Vervolgens wordt je doorverwezen naar een aparte pagina, waar je een nieuwe bankkoppeling kunt toevoegen. Zorg ervoor dat je de gegevens van je organisatie van tevoren even invult om de koppeling te maken. De banken die met SnelStart automatisch kunnen worden gekoppeld zijn beperkt en als volgt: ING, Knab, Triodos, Rabobank en ABN AMRO. Voor de overige banken dien je bankafschriften handmatig in te lezen.

bankkoppeling

Als je kiest voor het handmatig inlezen van bankafschriften, dan vind je in de kennisbank veel informatie. Houd er wel rekening mee dat je de juiste hulprubriek kiest, aangezien de desktop en webversie totaal van elkaar verschillen. Vooral voor de desktop versie (SnelStart 12) zijn er veel video tutorials te vinden die uitleggen hoe je dit precies doet.

web-vs-desktop-snelstart

Regelen van betalingen

Een factuur maken doe je via het dashboard of via het menu-item “facturen”. Hier kun je zowel facturen opstellen als de opmaak wijzigen. Bij het opzoeken van bedrijfsgegevens, worden er relevante suggesties getoond uit het handelsregister van het KvK. Je kunt dus ook zoeken op KvK-nummer, dankzij deze directe koppeling met de Kamer van Koophandel.

factuur-maken

Het opstellen van een factuur gaat via een aantal stappen; een soort wizard die iedere keer om relevante gegevens vraagt. Je kunt zowel factureren aan particulieren en bedrijven. Via de optie “meer weergeven” kun je extra gegevens invullen zoals een BTW-nummer of contactpersoon. Hier heb je ook de mogelijkheid om een VIES-check uit te voeren; oftewel het controleren van een BTW-nummer.

De volgende stap bestaat uit het invullen van de factuurdatum, referentie, betalingstermijn e.d.  Het factuurnummer wordt automatisch ingesteld, maar deze kun je indien gewenst wijzigen. De derde stap is het invullen van de producten/diensten en het is ook mogelijk om een nieuw artikel toe te voegen. Je kunt zelf aangeven of je een bedrag invult exclusief of inclusief BTW, evenals BTW verlegd.

In de vierde en laatste stap geef je aan hoe je de factuur wil versturen (e-mail, e-factuur of enkel opslaan). Je kunt hier ook de voorbeeldfactuur bekijken en een persoonlijk bericht invullen, evenals het toevoegen van een betaallink of bijlage. E-mailen kan direct vanuit de software zelf, ook nadat je een factuur hebt opgeslagen. In het factuuroverzicht krijg je een duidelijk beeld van openstaande en vervallen facturen.

Houd er rekening mee dat je een waarschuwing krijgt als je een verzonden factuur wil wijzigen, maar dit is echter wel gewoon mogelijk. Via deze optie kun je onder andere ook een herinnering versturen of een creditfactuur maken.

overzicht-facturen-web

Het opmaken van de factuurkan vanuit hetzelfde menu, onder “factuuropmaak”. De opmaak wijzigen is eenvoudig en je kunt elementen onzichtbaar maken, een achtergrond en/of logo toevoegen en een tekst onderaan de factuur plaatsen. De mogelijkheden zijn wel beperkt, je kunt elementen bijvoorbeeld niet verplaatsen of schalen. Persoonlijk had ik het een pluspunt gevonden, als je op deze manier ook facturen zelf kon aanpassen. Hoewel SnelStart ook geschikt is voor het MKB, is het niet mogelijk om meerdere huisstijlen te maken voor eenzelfde administratie.

factuur-opmaak-met-snelstart

Het maken van offertes gaat op exact dezelfde wijze als facturen, evenals het wijzigen van de opmaak. Ook het overzicht is identiek en je kunt offertes sorteren op de verschillende kenmerken, zoals datum of nummer. Je kunt tevens zoeken op trefwoord, maar het is niet mogelijk om een bepaalde periode te selecteren om documenten te filteren. Een ander nadeel is het feit dat klanten offertes niet online kunnen goedkeuren. Het omzetten van een offerte naar een factuur is daarentegen wel makkelijk en kan met een enkele klik.  

Verwerken van kostenposten

Het verwerken van losse bonnen en inkoopfacturen gaat via het bijbehorende menu-item “inkopen”. Hier kun je zowel bonnen uploaden als inkopen inboeken zonder een bestand. Het is mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te uploaden, waarbij de status komt te staan op “Te controleren”. Tijdens het controleren geeft de software aan welke punten extra aandacht verdienen. Het is ook mogelijk om in dit venster een betaling te registreren, inclusief de manier van betaling (kas, rekening-courant bank of een privé-betaling). Het enige nadeel is dat het soms even zoeken is waarom de status niet verandert na het controleren. Klik in dit geval even op “meer wijzigen” en opslaan, zodat de wijzigingen worden doorgevoerd. Dit is iets dat makkelijker zou kunnen.

bonnen-verwerken-met-snelstart

Zoveel mogelijk informatie wordt direct overgenomen, zoals het bedrag en de datum. De optie scan & herken werkt automatisch en heeft een zeer goede herkenningsgraad in vergelijking met sommige andere OCR-technologieën. De bon die ik voor deze review heb gebruikt is afkomstig uit het buitenland, om te zorgen voor een extra uitdaging. Alle gegevens die konden worden herkend, werden ook direct overgenomen door de scan & herken van SnelStart. Houd er wel rekening mee dat scan & herken niet beschikbaar is op de desktopversie.

Aangiften online regelen

Onder het kopje “financieel” vind je drie verschillende opties voor het indienen van aangiften. Naast de BTW aangifte en die van de opgaaf ICP, vind je hier ook een onderdeel voor het winstgedeelte van de IB aangifte. Hoewel dit in het verleden een mogelijkheid was, is deze functie niet meer beschikbaar.

aangifte-inkomstenbelasting

Het indienen van de BTW aangifte kan volledig via de software zelf, waarna de Nederlandse Belastingdienst 72 uur de tijd heeft om de aangifte te accepteren. Hierna zal de status van de aangifte veranderen naar “geaccepteerd”. Ook een eventueel verschuldigd bedrag kan worden betaald vanuit de software, door middel van iDEAL. Indien gewenst kun je de betaling ook handmatig doen.

Als je de aangifte op een andere manier wil indienen, bijvoorbeeld via een boekhouder, dan moet je dit aangeven in de software van SnelStart. Je kunt deze controle via de interface zelf doorsturen naar je boekhouder of accountant. Let op, via de desktopversie SnelStart 12 kun je de aangifte wel versturen, maar niet betalen.

Het indienen van de ICP aangifte gaat vrijwel op dezelfde manier. Houd er rekening mee dat je een ingediende aangifte niet kunt verwijderen of opnieuw kunt versturen vanuit de software. Indien dit nodig is, kan dit enkel vanaf de site van de Belastingdienst zelf.

De financiële stand van zaken

Een van de voordelen van een boekhoudprogramma is het extra inzicht dat je krijgt in je administratie. De mate van inzicht is afhankelijk van het gekozen SnelStart pakket. Je kunt overzichten en rapporten vinden op het financiële dashboard, onder “financiën”.

financieel-dashboard

In het financiële dashboard vind je onder meer de gemiddelde betalingstermijn, de omzet en openstaande offertes. Houd er rekening mee dat je niet alle overzichten kunt selecteren en de filteropties zeer beperkt zijn. Als je wil filteren op data en meer rapportages wil kunnen inzien, kun je het beste de desktopversie bekijken. De intuïtiviteit van SnelStart 12 is echter minimaal en niet te vergelijken met de eenvoud van de webversie Houd er ook rekening mee dat er kleine verschillen kunnen zijn. Het saldo wordt in SnelStart web namelijk doorgeteld en dit gebeurt bij de desktopversie niet.

kolommenbalans-desktop

De mobiele app

SnelStart Web is ook beschikbaar in een app-vorm, te downloaden in de Play Store voor Android apparaten en in de App Store voor iOS. SnelStart adviseert het gebruik van de webversie en dus ook de mobiele app, vooral als je kiest voor het InStap of InKaart pakket. Inloggen doe je met je e-mailadres en wachtwoord, waarna je ook een pincode of vingerafdruk kunt instellen. De app werkt snel, waardoor het weinig tijd kost om te schakelen tussen de verschillende functies.

De mobiele app biedt dezelfde mogelijkheden als de webversie en ook de menu-opbouw is identiek. Dit is prettig, aangezien je niet hoeft te zoeken hoe je een factuur moet maken of de BTW indient. De look & feel is tevens hetzelfde, alleen heeft de app een donkere uitstraling. Wat erg handig is van de SnelStart app, is dat je het kunt aangeven als een bon uit meerdere pagina’s bestaat. Je kunt zowel foto’s maken als een foto uploaden vanaf je telefoon, voor het gebruik van scan & herken.

mobiele-app

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Het gebruiksgemak van SnelStart is erg goed, tenminste voor de webversie. Bij de desktopversie (SnelStart 12) is dit een heel ander verhaal. De webversie werkt erg intuïtief, waardoor je functies makkelijk kunt vinden. Het meeste spreekt voor zich en je hoeft niet bang te zijn om overal ingewikkelde boekhoudtermen tegen te komen. De software is echter niet heel flexibel. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om bij het maken van een factuur een x-aantal stappen te volgen, waardoor het niet mogelijk is om eerst een product toevoegen en dan pas het adres van de klant te selecteren.  

Op onafhankelijke platformen zijn gebruikers erg te spreken over SnelStart. Op Facebook ontvangt het bedrijf een 3.9 (>175 beoordelingen) en op Trustpilot zelfs een 4.7 van de 5 sterren (> 1.350 beoordelingen). Deze uitstekende score wekt veel vertrouwen. Dingen die worden gezegd zijn: “fijn en duidelijk boekhoudprogramma”, “medewerkers hebben altijd alle tijd” en “de ondersteuning is aan alle kanten top!” Nadelen die worden genoemd gaan vooral over de desktopversie, met uitspraken als: “herinnert mij aan Win98 software”.

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

De kennisbank van SnelStart (het Kennisplein) is zeer uitgebreid, waarbij je de keuze hebt tussen die voor de web- en desktopversie. Hier vind je diverse handleidingen en instructievideo’s om met de software te leren werken. Houd er wel rekening mee dat deze informatie online staat, als je werkt vanuit de desktopversie. Hoewel het Kennisplein erg prettig is, werkt de zoekbalk in de webversie zelf niet optimaal. Zo wordt er namelijk niets gevonden als je zoekt naar “bankkoppeling” of “rapport”.

Als de informatie online niet te vinden is of als je een vraag hebt over je account, dan kun je op meerdere manieren contact opnemen met de klantenservice. Wat overigens niet kan vanuit de interface zelf. De contactmogelijkheden zijn als volgt: e-mailadres (klantenservice@snelstart.nl), live chat (er staat duidelijk aangegeven of de chat online is), hulp op afstand (via een sessiecode) en telefonisch (0222-363060). De openingstijden zijn van 09:00 tot 18:00 van maandag tot en met donderdag, en op vrijdag van 09:00 tot 17:00.

De snelste manier om een antwoord te krijgen op je vraag is telefonisch of via de live chat, aangezien e-mails normaal gesproken binnen twee werkdagen worden beantwoord. Mijn persoonlijke ervaring komt hiermee overeen. Wat wel erg prettig is, is een e-mail van de klantenservice ter bevestiging. Uit de hulp die wordt geboden komt duidelijk naar voren dat de medewerkers KSF-gecertificeerd zijn.

klantenservice-snelstart

Complete functielijst (SnelStart InKaart)

  • Facturen, inclusief herinneringen, personalisatie en online betaallink
  • Offertes
  • BTW aangifte en opgaaf ICP indienen, en betalen via iDEAL
  • Inkoopfacturen en bonnen inboeken
  • Scan & herken
  • Relatiebeheer
  • Automatische bankkoppeling
  • Koppelingen met externe apps
  • Samenwerken met accountant
  • SnelStart app (iOS en Android)

Is SnelStart veilig online te gebruiken?

Op een aparte pagina van SnelStart is veel informatie te vinden over de veiligheidsmaatregelen die de organisatie heeft genomen. Zo zijn ze in het bezit van een ISO 27001 certificaat, wordt er gebruikgemaakt van een veilige en versleutelde verbinding, worden er regelmatig pentesten uitgevoerd en is multi-factor authenticatie mogelijk. Ook vind je op deze pagina informatie over de bescherming van persoonlijke gegevens (AVG). Hier staat precies welke gegevens worden verwerkt en waarom, in de bijbehorende verwerkersovereenkomst. SnelStart is naar mijn mening veilig te gebruiken en ze hebben in meer dan 40 jaar een betrouwbaar merk weggezet.

Pakketten en kosten

In deze review heb ik de SnelStart boekhoudsoftware getest en om precies te zijn het InKaart abonnement. De focus in deze review lag op de webversie (incl. app), maar ook de desktop versie zit inbegrepen in de prijs. SnelStart hanteert meerdere pakketten, die je tijdens de proefperiode van 30 dagen kunt testen en vergelijken. Zelf vond ik de verschillen minimaal bij het gebruik van de webversie en dit is iets om in gedachten te houden.

SnelStart biedt geen gratis abonnement aan voor starters of korting bij het afnemen van een jaarabonnement, zoals Rompslomp. Alle prijzen zijn per maand en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Je dient dit wel twee weken voor het einde van de looptijd te doen en schriftelijk. De pakketprijzen en extra kosten van SnelStart zijn als volgt:

PakketPrijsToelichting
SnelStart InOrde€8 per maandGeen volledig boekhoudpakket
SnelStart InStap€12,50 per maandGeen volledig boekhoudpakket
SnelStart InKaart€18 per maandVolledig boekhoudpakket, incl. alles van InStap
SnelStart InBalans€33 per maandInclusief alles van InKaart
SnelStart InZicht€45 per maandInclusief alles van InBalans
SnelStart InControlePrijs op aanvraagInclusief alles van InZicht
SnelStart InHandelPrijs op aanvraagInclusief alles van InControle

Extra kosten:

Extra gebruiker:€2,50 tot €12,50 per maand
€3 als je kiest voor InKaaart
Extra administratie:€3 per maand

Specifieke mogelijkheden

SnelStart biedt behoorlijk wat extra koppelingen aan, die te vinden zijn onder “koppelingen” in het hoofdmenu. Hier kun je onder meer TimeChimp koppelen voor het registreren van uren en/of ritten. Ook zijn er specifieke externe koppelingen voor bepaalde sectoren, zoals een garage-managementsysteem of het koppelen van de Amazon-marketplace. De koppelingen zijn vanuit SnelStart zelf in te stellen en voor de installatie wordt er precies getoond welke informatie wordt gesynchroniseerd.

koppelingen-snelstart

Een andere specifieke mogelijkheid is dat je zowel vanuit de web- en desktopversie kunt werken, waar ik in de conclusie nog even op terugkom.

Conclusie

SnelStart heeft behoorlijk wat te bieden, maar er zijn ook een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden. Zo is het nogal verwarrend dat er twee verschillende mogelijkheden zijn, namelijk de web- en de desktopversie (SnelStart 12). Je kunt beide gebruiken en gegevens worden gesynchroniseerd, maar het gebruiksgemak is totaal anders en niet alle functies zijn in allebei de interfaces beschikbaar. Voor het InKaart abonnement is de prijs-kwaliteitverhouding goed, maar dit is niet het geval voor de duurdere pakketten.

De webversie werkt over het algemeen erg gebruiksvriendelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die beter kunnen, waaronder het filteren van informatie en het verkrijgen van inzicht. Ook het beperkte aantal automatische bankkoppelingen is een nadeel. De scan & herken optie werkt daarentegen weer erg prettig, met een goede mate van herkenning. Ook de mobiele app sluit goed aan op de webversie en bevat dezelfde functies, zodat je overal je administratie kunt bijhouden.

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,2
Slimme functies 4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,2

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware

SnelStart is een prima boekhoudprogramma en een goede keuze voor een specifieke groep ondernemers. Toch kan het zijn dat je net iets mist of dat de software gewoon niet past bij jouw manier van werken. Daarom hieronder een aantal alternatieven.

PrijzenSnelstartMoneyMonke-Boekhouden.nlVisma eAccounting
Gratis proefversie30 dagen30 dagen14 dagen30 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksPer kwartaal
Vanaf prijs per maand€ 33€ 7,50€ 9,95€ 22
Onbeperkte aantal facturen / boekingenGratis€ 17,50€ 14,05Gratis
Scan & herkenGratisGratisGratisGratis
BankkoppelingGratisGratisGratisGratis
BTW aangifte koppeling BelastingdienstGratisGratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 33€ 25€ 24€ 22
Extra administratie€ 3Niet mogelijk€ 5,95Niet mogelijk
Extra gebruiker€ 3€ 15Gratis€ 2,50
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware

Visma eAccounting

Visma eAccounting lijkt in veel opzichten op SnelStart. De aanbieder biedt ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van facturatie en biedt telefonische ondersteuning aan, maar is net als SnelStart niet de aangewezen keuze als je vooral op zoek bent naar het verkrijgen van inzicht. In tegenstelling tot SnelStart kunnen starters gratis van de Visma eAccounting software gebruikmaken en is er ook een automatische bankkoppeling mogelijk met Bunq.

visma eAccounting dashboard

Pluspunten Visma

  • Uitgebreide facturatie en boekhoud software die geschikt is voor verschillende soorten ondernemers, inclusief bedrijven die te maken hebben met orders.

  • Facturatie software is ook apart af te nemen en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

  • Gebruiksvriendelijk dashboard met veel informatie, dat op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd.

  • Het indienen van de BTW aangifte is mogelijk vanuit de software, dankzij een link met de Nederlandse Belastingdienst.

  • Uitgebreide help-sectie, inclusief video tutorials.

  • Een geïntegreerde Kamer van Koophandel koppeling.

  • Korting bij een jaarabonnement. En startende ondernemers ontvangen het boekhoudpakket een jaar lang gratis, evenals studenten.

Minpunten Visma

  • Het toevoegen van een extra administratie is niet mogelijk.

  • De IB-aangifte kan niet via de software worden ingediend.

  • De scan & herken mogelijkheden zijn erg beperkt. Voor het uploaden van bonnen via een smartphone dien je twee apps te installeren.

  • De Visma eAccounting app sluit niet aan op de look & feel van de software via je webbrowser. Ook zijn niet alle functies mogelijk via de app.

  • Het is niet mogelijk om uren en ritten te registreren.

  • Beperkt aantal bankkoppelingen

  • Ouderwetse methode voor het maken van rapporten.

  • Een maandabonnement is niet mogelijk.

MoneyMonk

MoneyMonk is een aanbieder met zeer gebruiksvriendelijke software, voor een zeer vriendelijk prijsje (vanaf €7,50 per maand). De software is vooral gericht op ZZP’ers en is minder geschikt voor het MKB. Naast de prijs is het grote aantal automatische bankkoppelingen een ander voordeel, evenals de telefonisch bereikbare klantenservice. Een nadeel is dat het niet mogelijk is om externe apps te koppelen, maar een uren- en rittenregistratie is wel onderdeel van het programma.

dashboard moneymonk

Pluspunten MoneyMonk

  • Zeer betaalbare boekhoudsoftware, ook voor kleine ondernemers en starters. Je betaalt op basis van de omzet van je bedrijf en de pakketten starten al vanaf €7,50, inclusief gratis opstartservice

  • MoneyMonk biedt een zeer groot aantal bankkoppelingen aan, ook met minder bekende Nederlandse banken. Bovendien is deze koppeling gratis en indien gewenst kun je meerdere rekeningen koppelen

  • Het is mogelijk om via de interface hulpvideo’s te bekijken, terwijl je verder werkt in de software. Hierdoor kun je meedoen met de video. Deze “echte” tutorials zijn van goede kwaliteit en de uitleg wordt gegeven door een van de MoneyMonk teamleden

  • Zeer goede OCR software met een hoge herkenningsgraad, die op een innovatieve manier wordt ingezet

  • Er zijn veel extra hulpmiddelen, die ervoor zorgen dat je ook zonder boekhoudkundige kennis met de software overweg kunt. MoneyMonk heeft een goede balans gevonden in het duidelijk overbrengen van informatie, zonder de mogelijkheden te beperken

  • Zeer uitgebreid helpcentrum en veel contactmogelijkheden met de klantenservice. Naast bellen en mailen, is het zelfs mogelijk om je scherm te delen

Minpunten MoneyMonk

  • De software is echt gericht op ZZP’ers en daardoor minder geschikt voor het MKB

  • Er is geen publieke API beschikbaar, en koppelingen met externe software zoals webshops zijn niet mogelijk

  • Klanten kunnen offertes niet digitaal goedkeuren

  • De mobiele app beschikt niet over alle functies. Daarnaast is de app een stuk minder innovatief en geautomatiseerd dan de online/browser interface

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is net als MoneyMonk zeer voordelig, maar net als SnelStart geschikt voor zowel ZZP’ers als ondernemers met een MKB. e-Boekhouden biedt zelfs een onbeperkt aantal extra gebruikers aan. De software is ietwat ouderwets qua uitstraling en zit qua gevoel een beetje tussen de desktop- en webversie van SnelStart in. Het programma werkt verder wel erg prettig en beschikt over een zeer groot aantal mogelijkheden en eveneens een professionele klantenservice.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

  • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

  • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

  • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

  • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

  • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

  • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

  • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

  • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

  • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

  • Het koppelen van je bankrekening kost extra

FunctiesSnelstarte-Boekhouden.nlMoneyMonkVisma eAccounting
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware

Veelgestelde vragen over Snelstart

Wat kost SnelStart?

SnelStart biedt in totaal zes verschillende pakketten aan, vanaf €8 per maand. Dit is echter geen volledig boekhoudprogramma. Het pakket dat geschikt is voor je totale boekhouding is het InKaart pakket van €18 per maand. Indien nodig kun je hier extra gebruikers en/of administraties aan toevoegen.

Is SnelStart gratis voor starters?

Nee, SnelStart biedt geen gratis abonnement aan voor starters. Ze bieden wel een proefperiode van 30 dagen aan om met de software kennis te maken.

Is SnelStart een betrouwbaar boekhoudprogramma?

Ja, SnelStart is al meer dan 40 jaar actief in deze sector en heeft in deze periode een goede reputatie opgebouwd. Als je wil weten of SnelStart past bij jouw bedrijf, lees dan mijn review.

Wat is het voordeel van SnelStart?

SnelStart heeft een aantal voordelen, zo is de webversie erg gebruiksvriendelijk en zijn ook alle functies beschikbaar via de mobiele app. Daarnaast beschikt de software over een goede scan & herken optie voor inkoopbonnen en -facturen, en kun je de BTW aangifte betalen vanuit de software zelf.

Welk boekhoudprogramma is geschikt voor ondernemers zonder boekhoudkennis?

Er zijn meerdere programma’s geschikt als je geen kennis hebt van boekhouden. Hierbij kun je denken aan SnelStart,
e-Boekhouden, Rompslomp en DigiBTW. Op zelfboekhouden.com vind je eerlijke reviews van deze aanbieders.

Kan mijn boekhouder meekijken in SnelStart?

Ja, je boekhouder kan gewoon meekijken via SnelStart. Er is zelfs een mogelijkheid om de BTW aangifte door te sturen via de software naar je boekhouder, zodat jouw financieel adviseur dit op een eenvoudige manier kan controleren.

Kan ik met SnelStart meerdere administraties beheren?

Ja, het is mogelijk om extra administraties toe te voegen. Dit kan bij ieder volledig boekhoudpakket, in ruil voor een meerprijs van 3 euro per maand.

Hoe zeg ik SnelStart op?

SnelStart opzeggen dien je schriftelijk te doen, minimaal twee weken voordat je termijn afloopt. Het adres is: Comeniusstraat 10, 1817 MS in Alkmaar.

Is SnelStart of Exact Online beter?

Welk boekhoudprogramma beter is, hangt vooral af van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren, evenals de grootte van je bedrijf. SnelStart is makkelijk in gebruik en het InKaart pakket is ideaal voor ZZP’ers. Exact Online richt zich vooral op het MKB, en is een stuk uitgebreider en prijziger.

Waarom beter niet voor SnelStart kiezen?

Als je vooral veel inzicht wil krijgen in de financiële stand van zaken, zoals het opvragen van rapportages, dan zijn er naar mijn mening betere opties dan SnelStart zoals bijvoorbeeld Moneybird.
 

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snelstart is nu 30 dagen gratis voor ondernemers!