Online Boekhouden in 2021? Vergelijk & Kies!

Online boekhouden is tegenwoordig heel eenvoudig geworden en biedt vele voordelen. Alles wordt in de cloud opgeslagen zodat je op ieder moment en van elke locatie inzicht hebt in je boekhouding. Daarnaast zijn er talloze koppelingen waardoor een groot deel volledig is geautomatiseerd en je er geen omkijken naar hebt. Vergelijk & kies hier de beste online boekhoudprogramma’s in 2021 op prijs, functies en bedrijfsomvang! Met de Boekhoudprogramma Vergelijker vind je snel het beste boekhoudpakket voor jouw bedrijf.

 

Inhoudsopgave

Wat is online boekhouden?

Wat is boekhouden? Online boekhouden is online bijhouden van je bedrijfsadministratie of boekhouding. De boekhouding wordt in de cloud bewaard. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding om bij je financiële administratie te kunnen. Je hoeft dus geen boekhoudprogramma op je computer te installeren. Je kunt eenvoudig inloggen met je internetbrowser of boekhouding app in je boekhoudprogramma. Op deze manier kun je 24 uur per dag en vanaf iedere locatie bij je boekhouding of bedrijfsadministratie.

online boekhouden

Met de online boekhouding heb je volledig inzicht in de cijfers van je bedrijf. Hierdoor heb je de juiste stuurinformatie om je bedrijf te kunnen runnen. Met een online boekhouding kun je heel eenvoudig zelf digitaal boekhouden en is in de meeste gevallen geen boekhouder of accountant meer nodig. Het bijhouden van je boekhouding met een online boekhoudprogramma is namelijk heel makkelijk geworden.

Voordelen online boekhouden   

Online boekhouden heeft veel voordelen in vergelijking met offline boekhouden. Hieronder zal ik de belangrijkste voordelen bespreken.

Boekhouding app

Een boekhouding app zit meestal inbegrepen bij een online boekhoudprogramma.  Met de boekhoud app kun je foto’s maken van de bonnetjes en facturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de brandstof – en lunchbonnen. Vervolgens wordt de foto automatisch doorgestuurd naar het boekhoudpakket. Het is aan te raden om direct na de aankoop een foto te maken met de boekhoudapp zodat de bon digitaal bewaard blijft en de tekst van de bon niet onleesbaar wordt.

Door consequent gebruik te maken van de boekhouding app zorg je op eenvoudige wijze dat je boekhouding compleet is. De boekhoudsoftware herkent de kenmerken van de bonnen waardoor deze automatisch op de juiste rubriek in het boekhoudprogramma wordt gezet.

Het voordeel van een boekhoud app is dat het zeer eenvoudig is in gebruik en je nooit meer bonnetjes kwijt raakt. De bonnetjes worden automatisch bewaard in het boekhoudprogramma, waardoor je niet meer te maken hebt met bonnen waarvan de tekst vervaagd.

Voor een boekhouding app zijn er geen extra kosten. Dit zit inbegrepen in het abonnement van het boekhoudprogramma.

Bankkoppeling in combinatie met online boekhouding

Verwerk je de bankboekingen van je bedrijfsrekening nog in een spreadsheet? Waarschijnlijk loop je hier regelmatig ver mee achter. Met een online boekhouding heb je vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van een bankkoppeling. Voor de meest boekhoudprogramma’s is een directe bankkoppeling mogelijk. de volgende banken is er een bankkoppeling mogelijk: Rabobank, ABN-AMRO, ING, Bunq en Knab.

Met een bankkoppeling worden dagelijks alle bankboekingen automatisch in het boekhoudprogramma ingeladen. Hierdoor ben je altijd up-to-date met het verwerken van de bankmutaties. Tevens worden de bankboekingen automatisch geboekt en in de juiste rubriek van het boekhoudpakket gezet. Hiermee laat je de software het werk doen en heb je er geen omkijken meer naar.

Een groot voordeel om gebruik te maken van een bankkoppeling is dat je altijd precies weet welke verkoop- en inkoopfacturen er nog niet betaald of ontvangen zijn. Op deze manier hou je grip op je bedrijf.

De voordelen van online boekhouden met een bankkoppeling zijn dat je nooit meer verschillen hebt van het banksaldo. De bankboekingen zijn dagelijks bijgewerkt en automatisch in de juiste rubriek geplaatst.

Bankkoppelingen overzicht

Verkoopfacturen online maken

Met een online boekhouding is het mogelijk om heel eenvoudig direct online verkoopfacturen te maken nadat het product is geleverd of de dienst is afgerond. Hierdoor zal je klant sneller betalen en dit is goed voor de liquiditeit van je bedrijf.

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma kun je heel eenvoudig je verkoopfacturen opmaken in je eigen huisstijl met je logo. In een handomdraai verstuur je de verkoopfactuur naar de klant in PDF of UBL.

De facturen kunnen vervolgens vanuit het online boekhoudpakket worden betaald met een IDEAL betaallink.

Tevens kun je ook offertes opmaken in je eigen huisstijl en online versturen naar de klant. Goedgekeurde offertes kunnen vervolgens eenvoudig worden omgezet in een verkoopfactuur.

Natuurlijk kun je de verkoopfacturen ook in Word of Excel maken. Dit is echter behoorlijk bewerkelijk en niet erg efficiënt waardoor de kans op een foutje snel is gemaakt. Door te factureren met een online boekhouding bespaart enorm veel tijd. De verkoopfactuur wordt namelijk na het versturen aan de klant direct verwerkt in het boekhoudprogramma. Hierdoor heb je altijd inzicht in de openstaande verkoopfacturen.

Urenregistratie app met online boekhoudprogramma

Met een online boekhoudprogramma heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een urenregistratie app. Dit kan met name handig zijn voor ondernemers die op uurbasis werken. Het is dan van belang om de gewerkte uren nauwkeurig bij te houden.

uren app

Met een urenregistratie app in combinatie met de boekhoudsoftware heb je volledig inzicht in de gewerkte uren voor een bepaalde klant. Vervolgens kunnen de gewerkte uren eenvoudig worden doorgezet naar de verkoopfactuur in je online boekhouding. Hierdoor zul je nooit meer vergeten gewerkte uren te factureren aan de klant.

De voordelen van een urenregistratie app zijn vooral dat je altijd inzicht hebt in de declarabele uren. Tevens wordt het gezien als een geaccepteerde urenadministratie voor de Belastingdienst.

Debiteurenbeheer

Met een online boekhouding heb je volledig inzicht in de openstaande verkoopfacturen middels de boekhouding app. Je weet precies welke klanten nog niet betaald hebben.

Het herinneren van klanten waarvan de betaaltermijn van de verkoopfacturen verstreken is kan heel eenvoudig middels een paar klikken in de boekhoud app. Door de openstaande debiteuren goed in de gaten te houden zullen klanten sneller betalen. Dit is positief voor de liquiditeit van je bedrijf.

Goed debiteurenbeheer werkt het beste in combinatie met de bankkoppeling. Hierdoor worden de betalingen van klanten dagelijks automatisch verwerkt in het boekhoudprogramma.

De voordelen van debiteurenbeheer zijn dat je altijd inzicht hebt in de openstaande verkoopfacturen. Daarnaast zullen klanten sneller betalen doordat herinneringen periodiek worden verstuurd.

Crediteurenbeheer

Door een goed overzicht te hebben in de openstaande inkoopfacturen van leveranciers weet je precies waar je aan toe bent. Door te beginnen met online boekhouden weet je welke facturen er nog betaald moeten worden. Daarnaast heb je volledig inzicht in de vervaldata van alle inkoopfacturen. Hierdoor weet je hoe je bedrijf ervoor staat en hoe de liquiditeit is.

Met een online boekhouding in combinatie met de bankkoppeling worden de betalingen aan leveranciers dagelijks automatisch verwerkt in het boekhoudprogramma. Op deze manier heb je een actueel overzicht over de openstaande crediteuren.

Met de betaalfunctie kun je eenvoudig facturen selecteren vanuit het online boekhoudprogramma en doorsturen naar de bank. Hierdoor hoef je niet meer handmatig iedere factuur apart te betalen. Hierdoor wordt de foutenkans enorm verkleint en bespaart dat tijd.

Activastaat in je online boekhouding

Met een online boekhoudpakket kun je een afschrijvingsstaat van de investeringen verwerken. In deze activastaat worden de afschrijvingen maandelijks automatisch geboekt. Met deze afschrijvingsstaat weet je precies hoeveel afschrijvingskosten er maandelijks zijn.

Een actuele activastaat is van belang om inzicht te hebben in het bedrijfsresultaat van je onderneming. Tevens weet je hierdoor de status van de investeringen. Hiermee heb je de juiste stuurinformatie voor je bedrijf.

De activastaat is geïntegreerd met het boekhoudprogramma waardoor het resultaat van je bedrijf maandelijks inzichtelijk is.

activastaat

Cloudoplossing

Een online boekhouding werkt in de cloud. Dit houdt in dat de volledige administratie online veilig en versleuteld in de cloud wordt opgeslagen. Alle data of bestanden staan dus opgeslagen op de servers van het boekhoudprogramma. Tevens zorgt het bedrijf van het boekhoudprogramma voor het onderhoud. Dit heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het niet mogelijks is om je boekhouding bij brand, overstroming of wat dan ook te verliezen.

Met online boekhoudsoftware hoef je geen zorgen te maken over updates. Deze worden automatisch uitgevoerd door het boekhoudprogramma.

Met een online boekhoudprogramma worden er automatisch back-ups gemaakt van alle data, bestanden en documenten. Dit gebeurd zeer frequent door het bedrijf van het boekhoudprogramma. je hebt hier geen omkijken meer naar.

Gebruiksgemak met online boekhouden

Een belangrijke doelgroep van aanbieders van online boekhoudsoftware zijn ZZP’ers, eenmanszaken en het MKB. Doordat deze bedrijven vaak geen boekhouder in dienst hebben wordt ervoor gezorgd dat het boekhoudpakket zeer gebruiksvriendelijk is. Veelal is gedetailleerde boekhoudkennis geen vereiste. Nagenoeg iedereen kan tegenwoordig uit de voeten met een online boekhoudprogramma.

Desondanks zijn de functionaliteiten van de online boekhoudpakketten zeer uitgebreid. Veelal zijn alle functies openomen in het maandelijkse abonnement en hoeft er dus niets extra’s betaald voor te worden.

Lage maandelijkse kosten (geen aanschafkosten)

Voor een online boekhoudprogramma hoeven er geen eenmalige aanschafkosten betaald te worden. De kosten voor het gebruik van het boekhoudpakket is in de vorm van een maandelijks abonnement. Het abonnement van de boekhoudsoftware is maandelijks opzegbaar. Tevens is het zeer eenvoudig om over te stappen naar een andere aanbieder.

De kosten van online boekhouden zijn erg laag. Helemaal als je dit vergelijkt met de kosten een gemiddelde boekhouder of accountant. Om een inzicht te geven hierbij de maandelijkse kosten van een aantal aanbieders van boekhoudprogramma’s:

e-boekhouden.nl € 7,95
Rompslomp € 15
Moneymonk € 10
Visma eAccounting € 9,-
Exact Online € 39,-
DigiBTW € 10,-

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Ongekend eenvoudig in gebruik
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 7,95 per maand
Meer informatie

MKB

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Marktleider voor MKB
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

Eenmanszaak

visma eaccounting

 • 12 maanden gratis uitproberen
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 9,- per maand
Meer informatie

Samenwerken met een boekhouder in je boekhoudprogramma

Wil je een deel van de taken uitbesteden aan een boekhouder? Met een online boekhoudprogramma kun je eenvoudig samenwerken met je boekhouder. Je boekhouder kan met zijn eigen inlog jouw online boekhouding inzien en bewerken. Zo kan je boekhouder bijvoorbeeld op afstand de BTW aangifte verzorgen of de kolommenbalans uitwerken.

Gratis proefperiode

Alle aanbieders van online boekhoudsoftware bieden online boekhouden gratis aan middels een proefperiode. In deze proefperiode kun je het gratis online boekhoudprogramma uitproberen. De lengte van de proefperiode verschilt wel per aanbieder. Opvallend hierbij is dat eboekhouden voor starters een proefperiode heeft van 15 maanden.

Hierbij een aantal voorbeelden:

eboekhouden – 15 maanden
Rompslomp – 30 dagen
Exact Online – 30 dagen
Visma eAccounting – 12 maanden

Automatisering (robotisering)

De meeste online boekhoudprogrammas noemen dit de Scan & Herken functionaliteit. Digitale facturen in bijvoorbeeld PDF of UBL kunnen worden doorgestuurd naar de digitale postbus van online administratie. Het boekhoudpakket herkent veel gegevens die op de factuur staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het KvK nummer, bankrekeningnummer, BTW-nummer, BTW percentages etc. Op basis van de herkende gegevens wordt de factuur al grotendeels verwerkt in je online boekhouding.

Het enige wat je vervolgens nog hoeft te doen is accorderen van deze facturen. Hiermee bespaar enorm veel tijd met de verwerking van de facturen.

Welk boekhoudprogramma moet ik kiezen?

Je krijgt op deze website de mogelijkheid om de aanbieders van boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Het gebruik van de boekhoudprgramma vergelijker is geheel onafhankelijk en gratis voor jou en kun je heel eenvoudig online boekhouden vergelijken. Compleet en een eerlijke vergelijking dus voor jou bedrijf. Tevens kun je talloze reviews lezen boekhoudprogramma’s vergelijken  op basis van functionaliteiten en prijzen. In de review artikelen worden de belangrijkste functies, klantervaringen en de kosten van het boekhoudprogramma besproken.

We adviseren om minimaal 3 boekhoudprogramma’s uit te proberen. Hiervoor kun je gratis en vrijblijvend een proefaccount aanvragen. Op deze manier kun je de geselecteerde online boekhoudsoftware goed vergelijken.

Alle boekhoudpakketten die we op onze website bespreken voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen van bijvoorbeeld het keurmerk Zeker-Online en de Belastingdienst. Hierdoor is de software zeer geschikt en kwalificeert het als de beste boekhoudprogramma’s.

Online boekhoudpakketten vergelijken

Ben je op zoek naar een online boekhoudpakket die volledig voldoet aan je wensen? Met onze boekhoudpakketten vergelijker kun je razendsnel het boekhoudprogramma vinden dat precies bij je past. Selecteer je wensen in het zoekfilter en vergelijk de boekhoudsoftware op functionaliteiten en prijzen. Hiermee kun je ook het goedkoopste boekhoudpakket vinden die volledig voldoet aan je eisen.

Om tot een goed keuze te komen kunnen de volgende vragen je helpen om voor het juiste boekhoudprogramma te kiezen:

 1. Functionaliteiten

  Welke functies moet het boekhoudpakket minimaal hebben?

 2. Online of offline boekhouden

  Kies je voor online boekhoudpakket of een boekhoudprogramma offline?

 3. Gebruiksgemak

  Heb je enige boekhoudkennis of moet het boekhoudpakket heel laagdrempelig zijn?

 4. Kosten boekhoudprogramma

  Wat mag het pakket maandelijks kosten of hoeveel wil je voor boekhoudprogramma eenmalige aanschaf betalen?

 5. Support

  Wat voor support wil je van het boekhoudprogramma? Volledig online of telefonisch?

 6. Overstapservice

  Kun je eenvoudig overstappen naar een ander boekhoudprogramma?

Door deze vragen te beantwoorden kom je tot de juiste keuze voor een boekhoud programma die bij jou bedrijf past. Meestal zijn gebruiksgemak, functies en de prijs de belangrijkste criteria.

De antwoorden die je hebt gevonden op bovenstaande vragen kun je gebruiken om in te vullen in onze boekhoudprogramma vergelijker. Vervolgens krijg je alle boekhoudprogramma’s op een rij die voor jou interessant zijn en kun je het beste boekhoudpakket vergelijken.

Wat kost een online boekhoudpakket?

Er is al een online boekhoudpakket met alle benodigde functionaliteiten voor € 7,95 per maand. Voor de duurdere boekhoudprogramma’s ben je tussen de € 25 en € 50 euro per maand kwijt. Voor starters is er een boekhoudpakket dat je de eerste 15 maanden volledig gratis kunt gebruiken.

De kosten van een online boekhoudprogramma zijn bijna altijd op maandbasis. De meeste boekhoudsoftware is maandelijks opzegbaar.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Heel veel ondernemers doen hun online boekhouding zelf. Ben je ZZP’er of heb je een eenmanszaak of kleinbedrijf dan kun je heel eenvoudig zelf je boekhouding online doen. De boekhoudsoftware is tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk en heb je geen boekhoudkennis meer nodig.

Als je toch een deel van taken wil uitbesteden aan een boekhouder of accountant dan kun je een inlog aanmaken in het online boekhoudprogramma. Hiermee kan de boekhouder de financiële online administratie inzien en bewerken.

De kosten van een online boekhoudpakket zijn vele malen goedkoper dan de kosten van boekhouder of accountant. Hiermee valt dus veel te besparen.

online boekhouder voor mkb

Een boekhoudprogramma met een online boekhouder

Het is ook mogelijk om een online boekhoudprogramma te kiezen inclusief een online boekhouder. Bij deze optie maak je zelf de verkoopfacturen in de boekhoudsoftware. Tevens zorg je dat alle facturen en bonnetjes in het boekhoudprogramma staan. De online boekhouder regelt de rest van de taken.

Daarnaast verzorgd de online boekhouder voor ZZP de BTW aangifte en de aangifte inkomstenbelasting.

Online boekhouden voor ZZP

Welk Boekhoudprogramma past bij jou? Het is van belang om te bekijken welk boekhoudpakket geschikt is voor je bedrijf. Als ZZp’er heb je vaak het meest aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Voor een ZZP bedrijf of eenmanszaak is je online boekhouden ZZP opzetten goed te doen. Er zijn verschillende boekhoudpakketten die zich speciaal op ZZP’ers, eenmanszaken en kleinbedrijven. Deze boekhoudprogramma’s zijn zeer gebruiksvriendelijk en is er geen boekhoudkennis benodigd.

Enkele voorbeelden zijn eBoekhouden, DigiBTW en Rompslomp.

Op onze website kun je online boekhouden vergelijken. Met de boekhoudprogramma vergelijker vind je het beste boekhoudprogramma die aansluit op je wensen. Zodra je een aantal goede boekhoudpakketten hebt gevonden kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvend een proefaccount aanmaken.

De meeste boekhoudsoftware kun je vervolgens een periode gratis gebruiken. Dit kan variëren van 1 maand tot 15 maanden waarbij gratis kunt ZZP online boekhouden. In deze periode kun je de belangrijke functionaliteiten uitproberen van het online boekhouden ZZP.

Tevens kun je de talloze boekhoudprogramma reviews lezen. Hierbij worden de gebruikerservaringen, functionaliteiten en kosten besproken.

zzp online boekhouden is heel eenvoudig

Online boekhouden voor eenmanszaak

Ben je op zoek naar Online boekhouden eenmanszaak? Er zijn diverse boekhoudpakketten die zich volledig richten op de boekhouding van een eenmanszaak. Voor de financiële administratie van een eenmanszaak kun je meestal uit de voeten met een relatief eenvoudig boekhoudprogramma. Deze boekhoudsoftware heeft veel gebruiksgemak en de boekhouding opzetten is kinderspel.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een voorbeeld boekhouding. Alle instellingen staan dan al goed ingericht voor het online boekhouden. Vervolgens kun je gelijk starten met het boekhoudprogramma.

Op onze website kun je online boekhouden vergelijken. Met de boekhoudprogramma vergelijker vind je het beste boekhoudprogramma die aansluit op je wensen. Zodra je een aantal goede boekhoudpakketten hebt gevonden kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvend een proefaccount aanmaken.

De meeste boekhoudsoftware kun je vervolgens een periode gratis gebruiken. Dit kan variëren van 1 maand tot 15 maanden waarbij gratis kunt boekhouden. In deze periode kun je de belangrijke functionaliteiten uitproberen van het online boekhouden.

Boekhouden online voor MKB

Wil je boekhouden online met een boekhoudprogramma voor het MKB? Dit is een goede beslissing, want hierdoor bespaar je enorm veel tijd. Deze tijd besteed je immers liever aan het ondernemen. Het is belangrijk om te kijken welk boekhoudpakket geschikt is voor je bedrijf.

Om tot een goed keuze te komen kunnen de volgende vragen je helpen om voor het juiste boekhoudprogramma te kiezen:

 1. Welke functies moet het boekhoudpakket minimaal hebben?
 2. Kies je voor online boekhoudpakket of een boekhoudprogramma offline?
 3. Heb je enige boekhoudkennis of moet het boekhoudpakket heel laagdrempelig zijn?
 4. Wat mag het pakket maandelijks kosten of hoeveel wil je voor boekhoudprogramma eenmalige aanschaf betalen?
 5. Wat voor support wil je van het boekhoudprogramma? Volledig online of telefonisch?
 6. Kun je eenvoudig overstappen naar een ander boekhoudprogramma?

Door deze vragen te beantwoorden kom je tot de juiste keuze voor een boekhoud programma die bij jou bedrijf past. Meestal zijn gebruiksgemak, functies en de prijs de belangrijkste criteria.

De antwoorden die je hebt gevonden op bovenstaande vragen kun je gebruiken om in te vullen in onze boekhoudprogramma vergelijker. Vervolgens krijg je alle boekhoudprogramma’s op een rij die voor jou interessant zijn en kun je het beste boekhoudprogramma vergelijken.

De meeste boekhoudsoftware kun je vervolgens een periode gratis gebruiken. Dit kan variëren van 1 maand tot 15 maanden waarbij gratis kunt boekhouden. In deze periode kun je de belangrijke functionaliteiten uitproberen van het online boekhouden.

Boekhouding mkb eenvoudig te leren

Online boekhouden voor stichting of vereniging

Wil je als penningmeester de boekhouding en ledenadministratie van een vereniging of stichting doen? Om dit goed te doen is het aan te raden gebruik te maken van online boekhouden. Het bespaart enorm veel tijd doordat veel taken geautomatiseerd kunnen worden. Op deze manier heb je er weinig omkijken naar.

De boekhouding opzetten voor een stichting of vereniging is vrij eenvoudig met een online boekhoudprogramma. De belangrijkste taken zijn de facturen van de contributie en het debiteurenbeheer. Met een online boekhoudpakket heb je volledig inzicht in de openstaande debiteuren. Tevens kun je met een paar klikken een herinnering sturen naar de leden van de stichting of vereniging.

Daarnaast kun je perfect samenwerken als er een aantal mensen gebruik willen maken van het boekhoudprogramma. Aangezien het een online boekhouding is kan iedere gebruiker inloggen vanaf zijn eigen locatie.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Je bent op zoek naar het beste boekhoudprogramma dat volledig voldoet aan je wensen. Om een goed beeld te krijgen waar een boekhoudpakket aan moet voldoen is het verstandig jouw top 3 boekhoudprogramma’s uit te proberen.

Je kunt eenvoudig een proefperiode bij de verschillende boekhoudpakketten opstarten. In deze gratis proefperiode kun je alle functionaliteiten van het boekhoudprogramma uitproberen. Het helpt je te ontdekken of de boekhoudsoftware voldoet aan je wensen.

Van talloze online boekhoudprogramma’s heb ik een review geschreven. In deze reviews worden de gebruikerservaringen, functionaliteiten en kosten besproken van het boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma Offline of online?

Een online boekhouding voor de financiële administratie van je bedrijf kent vele voordelen. Met de ZZP boekhouding app heb je vanaf iedere locatie actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig de openstaande verkoopfacturen bekijken of de BTW aangifte doen. De voordelen van online boekhouden zijn groot, maar er zijn ook nadelen.

Bij een online boekhouding hoef je geen zorgen te maken over de automatisering, zoals updates, beveiliging en back-ups. Met een online boekhouding kun je met een internetverbinding altijd bij alle bestanden van de boekhouding. Tevens kun je eenvoudig samenwerken met je boekhouder ZZP of accountant door hem een eigen inlog te geven.

Echter vinden sommige ondernemers het een nadeel dat de facturen en andere documenten niet meer staan opgeslagen op hun computer. Daarnaast wordt er met een online boekhoudprogramma een maandelijks abonnement gehanteerd.

Een voordeel van een offline boekhouding is dat het boekhoudpakket gekocht kan worden middels een eenmalige aanschaf. Hierdoor heb je niet te maken van de verplichting van een maandelijks abonnement.

Veel ondernemers starten met een offline boekhouding in bijvoorbeeld Excel. Na verloop van tijd stappen de meeste ondernemers over naar een boekhoudprogramma online vanwege de vele voordelen.


Welke functies heeft een online boekhoudpakket?

Inmiddels ben je waarschijnlijk overtuigd van de vele voordelen van het online boekhouden. Met een computer en een internetverbinding kun je bij je online boekhouding. De vraag is welke functies vind je belangrijk bij een boekhoudprogramma. De onderstaande functionaliteiten heeft een online boekhoudpakket:

 • Uren registeren met de boekhouding app
 • Rittenregistratie met de boekhouding app
 • Verkoopfacturen maken
 • Offertes na akkoord omzetten in verkoopfacturen
 • Klanten laten betalen met een IDEAL betaallink
 • BTW aangifte doen vanuit het boekhoudprogramma
 • Samenwerken met je boekhouder
 • Automatische verwerking met de Scan & herken functie
 • Dagelijkse automatische bankkoppeling
 • Boekhoud app voor alle losse bonnetjes

Online boekhouden in de cloud

Met een boekhouding in de cloud worden alle bestanden opgeslagen op een beveiligde online omgeving. Zodra je een internetverbinding hebt kun je altijd bij de gegevens van je boekhouding. Het voordeel is dat je online boekhouding enorm goed beveiligd is. Daarnaast hoef je geen zorgen meer te maken over de automatisering, zoals updates, back-ups en onderhoud van de software. Dit wordt allemaal gedaan door de aanbieder van het boekhoudprogramma.

Automatisering

Door gebruik te maken van online boekhouden kun je allerlei externe software koppelen met je boekhouding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CRM software, het kassasysteem of je webshop.

Met een webshopkoppeling wordt dagelijks de omzet en de verkoopfacturen rechtstreeks doorgestuurd naar het boekhoudprogramma online. Dit bespaart enorm veel tijd in vergelijking dat alle verkopen handmatig moet worden geboekt in het programma.

boekhouding bewaren mkb

Ook zijn er veel koppelingen met kassasystemen. Hiermee wordt de volledig kasadministratie automatisch verwerkt. Vervolgens kun je met de boekhouding app dagelijks zien hoe het bedrijfsresultaat is.

Bewaren van de boekhouding

Met een online boekhoudpakket hoef je de facturen en documenten niet meer uit te printen en te bewaren in ordners. Alle facturen en bonnetjes worden immers online opgeslagen. Op deze manier kun je altijd bij alle gegevens van je boekhouding.

Gratis boekhoudprogramma in Excel of in Google spreedsheet?


De meeste ondernemers starten met een boekhoudpakket gratis in Excel of in een online spreadsheet. Echter naarmate de boekhouding groter wordt stappen veel ondernemers over van gratis online boekhouden in Excel naar een professioneel online boekhoudpakket . Een boekhouding in Excel wordt erg tijdrovend als het aantal facturen toeneemt. Daarnaast is de kans op een foutje snel gemaakt.

Ik adviseer je om gelijk te beginnen met een online boekhouding zodat je na verloop van tijd niet hoeft over te stappen van een gratis boekhoudpakket naar een online boekhoudpakket.

Gratis Excel boekhoudprogramma

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Online boekhouden met een boekhoudprogramma

Gebruik je al een online boekhoudprogramma, maar wil je overstappen naar een ander boekhoudpakket? Dit is geen probleem. Alle data uit het vorige boekhoudprogramma kan probleemloos overgeheveld worden naar je nieuwe boekhoudsoftware. Je kan dit doen middels een auditfile of de import – exportfunctie.

In het oude boekhoudprogramma kun je een bestand oproepen. Dit heet een auditfile. Dit bestand kun je vervolgens importeren in de nieuwe boekhoudsoftware. Hiermee wordt alle data bewaard en kun je probleemloos verder.

Daarnaast hebben veel boekhoudprogramma’s een import – en exportfunctie. Dit is iets bewerkelijker als met een auditfile. Je kunt diverse bestanden exporteren uit het oude boekhoudpakket en deze vervolgens importeren in het nieuwe boekhoudprogramma. Op deze manier kun je direct veder met je boekhouding.

Meest gestelde vragen over online boekhouden

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma? Klik hier voor meer informatie

Welke voordelen heeft online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma? Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP of kleine bedrijven. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Als starter kun je e-boekhouden zelfs 15 maanden gratis uitproberen.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor ZZP? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP of kleine bedrijven, zoals eenmanszaken. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Silvasoft en Visma eAccounting  kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor de B.V.?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor grotere bedrijven, zoals de B.V. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Exact Online en Twinfield kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor de B.V.? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor VOF?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor het MKB, zoals de V.O.F. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Rompslomp en Informer kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor VOF? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *