Salesforce Online Review 2024

In deze review lees je alle plus- en minpunten van de verkoop CRM van Salesforce. Inclusief een eerlijke eindbeoordeling en alternatieven.

Salesforce is een internationaal bedrijf dat een cloudgebaseerde CRM aanbiedt. Zoals de naam al aangeeft richt de software zich op het verkoopgedeelte, waaronder het vinden van nieuwe prospects en het beheren van klanten. CRM staat overigens voor Customer Relationship Management. Oftewel klantenbeheer, inclusief het managen van de interacties tussen jouw onderneming en klanten. Salesforce geeft aan dit op een moderne manier te doen, met behulp van AI, zoveel mogelijk efficiënte automatiseringen en de combinatie met marketing. In deze review lees je of dit ook daadwerkelijk zo is en wat je daadwerkelijk allemaal met de software kunt.

Salesforce zelf is ooit begonnen in 1999 door vier oprichters en heeft zich ontwikkeld tot een SaaS-oplossing voor ondernemingen wereldwijd. De software richt zich voornamelijk op het MKB en grotere ondernemingen, en niet zozeer op starters en ZZP’ers.

Voor- en nadelen

Pluspunten Salesforce

  • Zeer uitgebreid, zowel wat betreft de functionaliteiten als de personaliseringen.

  • Het maken van een proefabonnement is erg eenvoudig en vereist geen betaalgegevens.

  • Veel mogelijkheden om met een groot aantal mensen tegelijkertijd in de software te werken en gegevens te delen.

  • Het is mogelijk om vanuit de software mails te versturen naar één of een groep personen. Evenals de optie om dit te doen via een koppeling met Microsoft 365.

  • De software kan worden aangevuld met allerlei eigen add-ons en applicaties.

  • Gebruikers zijn over het algemeen erg tevreden over het gebruiksgemak en de mogelijkheden.

  • Mobiele app sluit aan op de desktop-applicatie.

Minpunten Salesforce

  • Veel verschillende weergaven. Hoewel dit op zich een pluspunt is, kan het erg verwarrend werken.

  • Het is niet altijd duidelijk of een optie wel of geen onderdeel is van een bepaald pakket.

  • Het gebruik van Nederlandse en Engelse termen maakt het lastiger om door de software te navigeren.

  • De handleidingen zijn behoorlijk uitgebreid, maar het ontbreekt vaak aan printscreens ter verduidelijking.

  • Vrijwel geen koppelingen met Nederlandse applicaties, zoals boekhoud- en/of facturatieprogramma’s.

  • Geen maandabonnement en -betaling mogelijk.

  • Support kost extra.

Expert score

Prijs / kwaliteit4 sterren review
3,5
Slimme functies4 sterren review
5
Gebruiksgemak4 sterren review
4

Hoe is de Salesforce software getest?

De Salesforce software is getest door de functies in de praktijk uit te proberen en niet zomaar de informatie over te nemen van de website van Salesforce zelf. Zo wordt het duidelijk wat er echt mogelijk is met deze verkoop CRM, wat de nadelen zijn, op welke vlakken de software uitblinkt en hoe het gebruiksgemak is (zelfs voor een beginnende gebruiker).

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Salesforce?

Hoewel ik later in deze review uitgebreid inga op de prijzen, alvast een kort overzicht om een beeld te geven. In totaal zijn er vijf basispakketten. Het goedkoopste pakket van Salesforce kost €25 per gebruiker, per maand. Dit is echter niet inclusief alle mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld het beheren van prognoses en het maken van offertes.

Het duurste pakket kost €500 per gebruiker, per maand. Dit is inclusief extra mogelijkheden en gericht op het maximaal boosten van de verkoop. Daarnaast zijn er nog aparte apps en add-ons die kunnen worden afgenomen, evenals extra opties voor meer ondersteuning.

De software is een maand lang gratis te proberen, zonder het delen van betaalgegevens en geheel vrijblijvend. Het is tevens handig om te weten dat vrijwel alle abonnementen werken op basis van een jaarabonnement.

Belangrijkste punten van Salesforce beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenZeer uitgebreid. Het is een van de meest uitgebreide programma’s die ik heb beoordeeld.5 van de 5 sterren
GebruiksgemakHet gebruiksgemak is goed, maar door de vele mogelijkheden hier en daar verwarrend.4 van de 5 sterren
Mobiele appDe mobiele app sluit goed aan op de desktopversie en biedt veel dezelfde mogelijkheden, plus specifieke optimalisaties voor mobiel gebruik.5 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDe software is geschikt om mee te groeien met je organisatie. Het ontbreekt echter aan een eenvoudige versie voor starters.3,5 van de 5 sterren
KoppelingenEr zijn veel koppelingen beschikbaar, maar vrijwel geen met Nederlandse programma’s3 van de 5 sterren
SupportDe ondersteuning is het grootste minpunt, waarbij je enkel geniet van goede support als je hiervoor een extra abonnement afsluit.2,5 van de 5 sterren
PrijsHoog prijssegment en veel bijkomende kosten voor extra modules. Geen optie om per maand te betalen.3,5 van de 5 sterren
Expert scoreGoed3,8

Starten met Salesforce

Beginnen met de software is eenvoudig en kan gratis via het proefabonnement van 30 dagen. Hiervoor zijn geen betaalgegevens nodig, enkel wat persoonlijke gegevens, contactinformatie (bij het telefoonnummer kun je indien gewenst allemaal nullen invullen) en het beantwoorden van wat vragen. Het bevestigen van je account en het invullen van een nieuw wachtwoord doe je via de link die je gemaild krijgt. Na het inloggen kom je op het dashboard terecht, dat overigens in het Nederlands is.

salesforce-eerste-scherm

Er wordt gevraagd of je notificaties wil ontvangen en er opent een popup-venster voor het volgen van diverse rondleidingen. Deze kun je vervolgens terugvinden bovenaan het scherm, onder de optie “Uw aanbevolen tours”. In dezelfde balk is te zien hoe lang je proefversie is en de mogelijkheid om over te stappen naar een betaald abonnement.

De uitstraling van de software is modern, rustig en behoorlijk zakelijk. Dit komt zowel door het design als het vrij neutrale kleurgebruik. Er wordt veel duidelijk gemaakt door middel van afbeeldingen, tabellen en kleuren, op een logische manier. Denk aan overzichten van deals, inclusief openstaande, gewonnen en verloren deals met de bijbehorende waarde. Evenals doelen die je jezelf wil stellen, taken die op de planning staan en meer. Ook verschijnen hier notificaties, bijvoorbeeld indien er een afspraak op de agenda staat.

salesforce-hoofddashboard
salesforce-afpraak

Het hoofdmenu bevindt zich aan de bovenzijde, waar de belangrijkste categorieën te vinden zijn. Denk aan “leads”, “accounts” en “contactpersonen”. Hoewel de software in het Nederlands is, worden er hier en daar wel Engelse termen gebruikt zoals “opportunities”. Deze kunnen worden uitgeklapt, met als kleine kanttekening dat dit ietwat aan de trage kant is (vooral in het begin). Verder zijn er nog behoorlijk wat iconen, zoals die voor favorieten, het starten van een nieuwe actie, het helpvenster en je accountgegevens.

Via het pen–icoon kun je het menu zelf personaliseren. Je kunt items toevoegen en verwijderen, evenals het verplaatsen (drag & drop). Tot slot staat er onderaan een “to do list”, die je kunt uitklappen. Onder je avatar kun je overigens kiezen voor twee soorten weergaven, namelijk comfy en compact. Wat enkel van invloed is op de afstand tussen de verschillende items.

salesforce-personaliseren-dashboard
salesforce-to-do-list

Salesforce Classic vs. Lightning Experience

Het is handig om te weten dat er twee opties zijn, namelijk Classic en Lightning Experience. Lightning is de nieuwste versie en de versie die ik beoordeel in deze review. Ook is dit de versie waar nieuwe updates en innovatieve functies aan worden toegevoegd, waardoor sommige functies niet in de Classic versie mogelijk zijn en dit geldt ook voor koppelingen.

Salesforce-lightning
Salesforce-classic

Functies Salesforce

  • Leads
  • Opportunities (deals)
  • Accounts
  • Contactpersonen
  • Overige functies
  • Rapporten

Leads en deals

Ik begin even met de leads. Dit is de eerste optie in het menu en als je de gratis proefversie gebruikt, dan staan er al demogegevens in. Wat meteen opvalt zijn de twee verschillende views, je hebt namelijk de keuze tussen de “intelligence view” en het tonen van “my important leads”. (Waarbij het jammer is dat dit niet in het Nederlands wordt weergegeven.) De laatste optie maakt het mogelijk om belangrijke leads te tonen, die je zelf kunt markeren door op het bookmark-icoon te klikken. Erg handig als je een groot aantal leads hebt.

saleforce-leads-gesplitsteweergave

Er zijn twee manieren om leads aan te passen. Je kunt deze openen, maar de basisgegevens zijn ook meteen in het overzicht aan te passen (pluspunt). Als je een lead opent krijg je verschillende vlakken te zien met informatie, inclusief alle gegevens over de relatie, interacties en activiteiten. Er is tevens een integratie met Google Maps, voor het bekijken van de locatie van een klant. Ook kun je de status aanpassen, om aan te geven in welk deel van het proces een lead zich bevindt. Denk aan een nieuwe potentiële klant tot een geconverteerde lead.

salesforce-detail-lead
salesforce-leadvoorbeeld-2

Iets waar ik eerst tegen aanliep blijkt echter een handige optie te zijn, aangezien je zelf kunt bepalen welke leads als eerste worden getoond als je de “leads” optie kiest in het hoofdmenu. Je kunt met de punaise namelijk een van de weergaves vastzetten, zoals alle open leads of de leads van vandaag. Dit is enkel mogelijk als je voor de lijstweergave kiest, die anders is dan het intelligence menu.

salesforce-vergelijking-lijstweergave
salesforce-vergelijking-intelligence weergave

Een andere nuttige optie, is dat je via het menu (onderaan) ervoor kunt kiezen om leads te openen in een nieuw tabblad. Wat een minpuntje is, is dat ook het leads-menu in het hoofdmenu verandert als je de weergave verandert (intelligence menu en lijstweergave). Dit maakt het naar mijn mening wat verwarrend, met name voor beginnende gebruikers.

Opportunities (deals)

Leads zijn veel breder dan opportunities in Salesforce en het zijn eigenlijk alle mogelijkheden die tot een verkoop kunnen leiden (klanten die geïnteresseerd zijn). Terwijl opportunities echte kansen zijn die een grotere potentie hebben om een deal te worden (klanten waarvan de kans groot is dat ze iets gaan kopen). Zo worden leads meestal gebruikt door het management van een organisatie, terwijl de opportunities meer aansluiten op het accountmanagement. 

salesforce-lead-converteren

Deze kansen zijn te vinden in het menu onder “opportunities”. Hier kun je, op vrijwel dezelfde manier als de leads, bestaande opportunities (potentiële deals) bekijken of direct een nieuwe aanmaken. Bij het maken van een nieuwe opportunity zijn veel mogelijkheden die handmatig kunnen worden ingevuld, zoals de prognose categorie en de fase (negotiation,won, lost, etc.) Ook hier staan veel termen (helaas) in het Engels.

saleforce-nieuwe-opportunitie-toevoegen

Het detailoverzicht van een opportunity lijkt erg op dat van een lead, maar met een andere invulling. Denk aan de rol van contactpersonen, een overzicht van partners en offertes, de inhoud van een deal, voorgaande deals en dergelijke. Ook hier zijn de verschillende fases te zien, maar dit keer van “qualification” tot “gesloten” (wat dus een deal is).

salesforce-opportunity-details

Accounts

Een ander belangrijk onderdeel van Salesforce en van een CRM in het algemeen, zijn de accounts. Bij Salesforce wordt er onderscheid gemaakt tussen accounts van zakelijke en particuliere relaties. Om de gegevens van een relatie bij te houden, wat je dus in Salesforce op een zeer gedetailleerde manier kunt doen. Denk aan het gebruiken van een account hierarchie voor het toevoegen van een dochteronderneming, of het creëren van accountteams om bepaalde relaties van extra service te voorzien.

De accounts zijn te vinden naast de leads in het hoofdmenu en kunnen op dezelfde manier worden gefilterd en gesorteerd. Ook hier heb je weer de mogelijkheid om te kiezen voor allerlei soorten weergaven. Het overzicht van een account is zeer uitgebreid en er kan ontzettend veel informatie over de klant worden opgeslagen en beheerd. Ook is het mogelijk om te zien welke contactpersonen, contracten, opportunities en dergelijke aan een account verbonden zijn.

salesforce-account-detail
salesforce-account-detail-marketing

Naast de details van een relatie zijn er meerdere inzichten, waaronder “marketing”. Hier komt een overzicht te staan van campagnes en de invloed op de verkoop. Het is mogelijk om te kiezen voor andere soorten grafieken/tabellen, evenals het tonen van een zeer uitgebreid overzicht van de invloed van een campagne. Waarbij je steeds verder kunt duiken in de data, iets dat wederom laat zien hoe ontzettend uitgebreid deze software is.

salesforce-account-detail-marketing-campagne
salesforce-account-detail-marketing-campagne2

Contactpersonen

Het zou geen CRM zijn zonder het beheer van contactpersonen, wat dus net weer iets anders is dan de voorgaande accounts. Hierbij gaat het echt om een specifieke persoon, bijbehorende functie, interacties die er zijn geweest en meer. De opties zijn in dit gedeelte wat anders, zoals bijvoorbeeld het kunnen toevoegen van een contactpersoon aan een campagne, het verzenden van een e-mail (via Office 365 of de software zelf), contactpersonen filteren op periode en dergelijke. Al is dit slechts een greep uit de mogelijkheden. Ook kun je contactpersonen labelen als “belangrijk” (bookmark-icoon), om deze in een apart overzicht te kunnen bekijken.

salesforce-contactpersonen-overzicht

Overige functies

Echter zijn er nog heel wat functies die ik niet behandeld heb, zoals de agenda. Hier kun je wederom allerlei manieren selecteren om deze te bekijken, waaronder per dag of week, maar ook op basis van beschikbaarheid. Het toevoegen van agenda items doe je door het toevoegen van een nieuw event, inclusief het invullen van een aantal gegevens. Je kunt jouw agenda ook delen, evenals het toevoegen van agenda’s van andere gebruikers of algemene agenda’s. De agenda-optie is vooral bedoeld voor managers, om zo inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van vertegenwoordigers.

salesforce-agenda

Een andere optie in Salesforce is “prognoses”, waarover je in het hulpmenu informatie kunt vinden onder de Engelse term “forecasts”. Het is een optie die veel wordt gebruikt voor het behalen van verkooptargets en het stellen van verkoopdoelen, en om inzicht te krijgen in de voortgang. Het dashboard toont onder andere een overzicht van opportunities, inclusief het waarschijnlijkheidspercentage en de fases. Op basis hiervan worden de bijbehorende bedragen door de software berekend.

salesforce-prognoses

Tenslotte is het mogelijk om via Salesforces offertes te maken, om prijzen te tonen aan klanten. Ik vond het lastig om direct de juiste optie te vinden voor het maken van een nieuwe offerte, wat komt omdat deze optie niet beschikbaar is bij ieder pakket. Dit had persoonlijk wel duidelijk kunnen worden aangegeven, aangezien ik deze informatie moest opzoeken in het helpvenster.

salesforce-offerte

Rapporten

Hoewel er op het dashboard al meerdere overzichten worden getoond, kun je via het gelijknamige menu-item allerlei soorten rapporten genereren. Het gaat hier niet zozeer om overzichten van bestaande rapporten, maar je dient echt zelf rapporten aan te maken. Die bewaard worden en je vervolgens terug kunt bekijken. Deze rapporten kunnen ook worden gedeeld, wat je qua werking een beetje kunt vergelijken met Google Drive.

Salesforce-rapporten-overzicht

Het openen van een rapport heeft even wat tijd nodig en toont vervolgens alle gegevens in een tabel. Het is mogelijk om deze te bewerken en een diagram toe te voegen voor een beter visueel overzicht. Persoonlijk vond ik dit gedeelte ietwat tegenvallen, omdat er echt vanuit wordt gegaan dat je zelf rapporten genereert en het niet zozeer automatisch gegenereerde rapporten bevat.

Salesforce-rapporten-overzicht-detail

Dit wordt wel gecompenseerd door de dashboards, waar je de keuze hebt uit meerdere varianten (marketing, salesmanager, en meer). Hier kun je ook eigen overzichten maken, informatie delen en meer.

salesforce-dashboard

Integraties / koppelingen

Dat Salesforce enorm uitgebreid is, wordt duidelijk bij het zoeken naar de mogelijke koppelingen met externe software. Na te hebben gekozen voor de instellingen (radar-icoon) wordt je doorgestuurd naar een compleet andere applicatie. Met werkelijk een enorm aantal opties om van alles en nog wat in te stellen. Dit is tevens de eerste keer dat ik echt een bug ben tegengekomen, aangezien het onmogelijk is om de “AppExchange Marketplace” te bekijken, nadat ik een melding had weggeklikt.

Deze marktplaats voor apps vind je onder de optie “platformtools” en “AppExchange Marketplace”, waarna je door wordt verwezen naar een andere pagina. Dit is tevens de plek voor het beheren van reeds geïnstalleerde apps.

salesforce-instellingen

Salesforce is te integreren met een groot aantal programma’s, maar het zijn voornamelijk internationale applicaties. Onder de financiële apps zijn bijvoorbeeld geen Nederlandse boekhoud- of facturatieoplossingen te vinden. Het is mogelijk om alle Nederlandstalige apps te bekijken, waarbij programma’s voorbij komen als Trackjack, Quickbooks en vooral veel onbekende apps die we niet zoveel gebruiken in Nederland.

De mobiele app

Er is een Salesforce app beschikbaar voor iOS en Android. Inloggen doe je met je (Salesforce) mailadres en wachtwoord. De look & feel sluit op zich aan op die van de webversie, alleen dan met een eenvoudiger design. Via het menu aan de onderzijde kun je leads, accounts, en dergelijke bekijken. Er zijn specifieke opties voor de mobiele versie, zoals het gebruik van dynamische kaarten. Via de mobiele app zijn alle belangrijke opties mogelijk, waarbij de navigatie is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Naar mijn mening zeker een waardevolle toevoeging voor het onderweg willen noteren of opzoeken van informatie.

salesforce menu
Salesforce apps
Salesforce leads

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Het gebruiksgemak van Salesforce is goed, waarbij wel rekening moet worden gehouden dat het een zeer uitgebreid programma is. Naar mijn mening loont het alleen als je de software intensief gebruikt. Dit gezegd hebbende zijn de basishandelingen goed te begrijpen en zit de navigatie vrij logisch in elkaar. Het grote aantal mogelijkheden om te kiezen voor verschillende soorten views maakt het vooral in het begin wel ingewikkeld. De tours om met de software te leren werken zijn hiervoor handig, maar zouden naar mijn mening wel een stuk uitgebreider mogen. Over het algemeen is het gebruiksgemak goed.

De gebruikerservaringen van Salesforce op Trustpilot zijn echter niet om naar huis te schrijven. Hoewel het totaal aantal reviews laag is voor zo’n bekende onderneming (>480) ontvangt Salesforce op dit onafhankelijke platform slechts 1,4 van de 5 sterren. Deze negatieve reviews gaan eigenlijk vooral over de facturatie door de onderneming zelf. Met uitingen als “Another billing nightmare”“. Op Google zijn de reviews een stuk beter, met 4,6 van de 5 sterren, op basis van meer dan 50.000 reviews. (Hoe groter het aantal reviews; hoe betrouwbaarder het algemene oordeel). Gebruikers schrijven dingen als “overzichtelijke en commerciële tool” en “een zeer veelzijdige CRM met sterke rapportages en eenvoudig en flexibel in gebruik”. De minder positieve opmerkingen gaan vooral over het grote aantal mogelijkheden dat verwarrend kan zijn.

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

In het helpcentrum is veel informatie te vinden over de werking van de software, zoals video tutorials, handleidingen, FAQ’s en meer. Heb je echter een vraag over bijvoorbeeld je account, dan zul je contact op moeten nemen met de klantenservice en dit kan enkel door eerst in te loggen. Wat gaat via het helpcentrum en niet via de interface zelf (minpuntje). Log hier in met je Salesforce-gebruikersnaam (te vinden in de mail voor het verifiëren van je account) en wachtwoord.

Bij mij ging dit alles behalve vlekkeloos, aangezien ik een verificatiecode zou moeten krijgen per e-mail, maar deze nooit is aangekomen. Ik heb van alles geprobeerd, maar helaas is het niet gelukt om contact te krijgen met de klantenservice. Ook op het formulier dat ik heb verstuurd via het contactformulier, heb ik (na meer dan 4 werkdagen) nog steeds geen antwoord ontvangen. De reden hierachter is waarschijnlijk te wijten aan een apart abonnement dat Salesforce hanteert voor het ontvangen van support.

Complete functielijst

Hieronder de belangrijkste functies, wat slechts een greep is uit het pakket van functionaliteiten. Let op, niet alle functies zijn onderdeel van ieder Salesforce abonnement.

  • Lead, deals en opportunities beheren
  • Agenda
  • AI-integratie
  • E-mail templates
  • Dynamische lijsten
  • Salesinzichten en -processen
  • Betaaloplossingen
  • Rapporten
  • Dashboards met overzichten
  • Campagnes
  • Offertes
  • Case management
  • Personalisatie van de interface
  • Diverse weergaven, inclusief grafieken/tabellen
  • Mobiele app

Is Salesforce veilig online te gebruiken?

Informatie over de veiligheid van de software is te vinden op de “beveiliging” pagina. Hier vind je gegevens over de beveiliging van Salesforce zelf, maar ook hoe je er als klant voor zorgt dat je online account veilig is. De meeste informatie over het eerste is te vinden in de whitepaper. Hierin staat informatie over de cloud service providers (Amazon, Google, Microsoft e.d.), TLS, DDoS, penetratietesten, encryptie en meer. Salesforce heeft de nodige maatregelen genomen voor het beschermen van data en de privacy van gebruikers.

Pakketten en kosten

Salesforce biedt vijf verschillende pakketten aan (plus twee specifieke pakketten voor de Nederlandse markt), die zijn uit te breiden met diverse add-ons en applicaties. Hoe duurder het pakket dat je afneemt; hoe meer functionaliteiten je kunt gebruiken.

Alle prijzen zijn per gebruiker en per maand, maar worden vrijwel altijd jaarlijks gefactureerd. Het is dus niet mogelijk om een maandabonnement af te sluiten. Salesforce richt zich vooral op het MKB en grote ondernemingen, en biedt geen (gratis) optie aan voor starters.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat ook voor ondersteuning veelal een aparte add-on wordt afgesloten, waarmee je bijvoorbeeld 24/7 technische support kunt ontvangen. Het Standard Succes Plan is inbegrepen bij alle pakketten (licenties), waarbij je toegang hebt tot de Trailblazer community en online hulpvragen kunt indienen, die normaal gesproken binnen twee werkdagen zouden moeten worden beantwoord.

Kosten pakketten:

AbonnementStarter SuiteProfessionalEnterpriseUnlimitedUnlimited+
Prijs per maand, per gebruiker€25€80€165€330€500
ToelichtingLeads, accounts, contacten en opportunitiesAlles van de Starter Suite, plus aanpasbare rapporten, dashboards, offertes en contractenAlles van Professional, plus automatisering van workflows, een extra management pijplijn, en meerAlles van Enterprise, plus AI voorspellingen, het Premier Succes Plan, een volledige sandbox, en meerAlles van Unlimited, plus prestatiebeheer, teamsamenwerking via Slack, en meer

Kosten add-ons

AbonnementSales Cloud EinsteinSales ProgramsRevenue Intelligence
Prijs per maand, per gebruiker€75€100€250
ToelichtingAI-integratieResultaatgerichte ondersteuningAnalyses en inzichten voor het verkoopproces
AbonnementConfigure Price & QuotePartner Relationship ManagementSlack Sales Elevate
Prijs per maand, per gebruiker€75€25€60
ToelichtingOfferte softwareGepersonaliseerde ervaringen maken voor partnersDirecte CRM-data en automatisering in Slack

Kosten Support:

AbonnementStandard Succes PlanPremier Succes PlanSignature Succes Plan
Prijs per maandInbegrepen bij betaalde pakketten30% van de licentiekosten*Op aanvraag
ToelichtingOnline leren en toegang tot online community24/7 support, coaching, en meerEigen technische accountmanager, snellere responstijden, en meer
*Voor de Starter Suite betaal je dus (€25*0.3) €7,50 per maand voor het Premier Succes Plan

Speciaal voor de Nederlandse markt en MKB bedrijven kun je ook onderstaande twee pakketten afnemen:

AbonnementStarterSlack Pro
Prijs per maand, per gebruiker€25€100
ToelichtingE-mail marketing, analytics, salesprocessenAI, delen van informatie, integratie met Slack

Conclusie

Salesforce biedt een zeer uitgebreide oplossing aan voor het beheren van contacten en het managen van (potentiële) verkopen. Het CRM van Salesforce is specifiek gericht op grotere ondernemingen, die zoeken naar een oplossing om alle relaties en bijbehorende informatie binnen een team op één centrale online locatie te beheren. De software bevindt zich in het hoge prijssegment en is in staat mee te schalen met je onderneming, via de eigen modules en add-ons. Inclusief een app die hier volledig op aansluit.

De gebruiksvriendelijkheid is goed, maar door de vele mogelijkheden voor het personaliseren van de interface heb je echt de tijd nodig om met Salesforce te leren werken. Het is een programma voor intensief en dagelijks gebruik. Helaas zijn er weinig koppelingen met Nederlandse software applicaties, wat iets is om in gedachten te houden. Gebruikers zijn over het algemeen tevreden, behalve over de manier van facturatie (wat enkel jaarlijks mogelijk is). Het grootste minpunt is de service. Deze is minimaal zonder het afnemen van een apart service abonnement. Dit zorgt ervoor dat de software naar mijn mening geen optie is voor starters, ZZP’ers of zelfs MKB-bedrijven met een relatief klein aantal contacten.

Expert score

Prijs / kwaliteit4 sterren review
3,5
Slimme functies4 sterren review
5
Gebruiksgemak4 sterren review
4

Alternatieven

Als Salesforce niet aansluit op de behoeften van je onderneming. Of als je op zoek bent naar een CRM systeem voor starters en ZZP’ers (met een kleiner prijskaartje en minder complex), dan heb ik hieronder drie alternatieven voor je op een rij gezet. Inclusief CRM’s die niet zozeer zijn gericht op het verkoop-gedeelte.

Teamleader

Teamleader biedt een ietwat soortgelijke oplossing aan als Salesforce, waarbij de software met name geschikt is voor teams vanaf ongeveer 6 personen. Een goed alternatief voor het MKB, waarbij de nadruk ligt op de communicatie (zowel met de klant als intern). Teamleader bevindt zich tevens in het wat hogere prijssegment, met vanaf prijzen van €60 per maand en de optie om per kwartaal te worden gefactureerd. Dit is inclusief 10.000 contacten, een agenda, tijdsregistratie, één verkooppijplijn, support en koppelingen.

teamleader-beste-crm-software

Pluspunten Teamleader

  • Professionele en vriendelijke klantenservice

  • Veel koppelingen met boekhoudsoftware

  • Goede beoordeling van gebruikers

  • Moderne en intuïtieve software

  • Proefabonnement 14 dagen

  • Veel inhoudelijke informatie in videoformaat

Minpunten Teamleader

  • Hoge kosten voor bepaalde koppelingen

  • Geen live chat voor alle pakketten

  • Geen maandabonnementen mogelijk

Pipedrive

Een ander alternatief voor Salesforce is Pipedrive, wat tevens een verkoop gebaseerde CRM is. Een groot verschil met Salesforce is dat Pipedrive ook een pakket aanbiedt voor kleinere bedrijven, met een vanafprijs van €14 (wel jaarlijkse facturatie). Dit is tevens voor het beheren van leads, deals, contacten en het toevoegen van integraties. Net als Salesforce zijn er meerdere add-ons beschikbaar en is de software in staat om mee te schalen met je organisatie.

pipedrive inzichten

Pluspunten Pipedrive

  • Zeer uitgebreide software, met veel functies  voor het boosten van verkopen.

  • Veel gebruik van visuele ondersteuningen, kleuren, tabellen, etc.

  • De webversie werkt intuïtief en is ook makkelijk in gebruik voor ondernemers zonder boekhoudkennis.

  • Gericht op het werken in teams, inclusief integraties met o.a. Slack.

  • Software werkt intuïtief, ook voor nieuwe gebruikers.

  • Veel hulp informatie beschikbaar, waaronder uitgebreide handleidingen

Minpunten Pipedrive

  • Veel geautomatiseerde vertalingen, waardoor er soms goede uitleg in het Nederlands ontbreekt of deze helemaal niet is toegevoegd.

  • Gericht op Amerikaanse bedrijven, waarbij niet echt rekening is gehouden met de Telecommunicatiewet waar Nederlandse ondernemers zich aan moeten houden.

  • Bijkomende extra kosten, die niet altijd even duidelijk zijn.

  • Er zijn veel koppelingen met internationale applicaties, maar weinig Nederlandse integraties.

  • Rapporten en inzichten enkel te downloaden als pdf en jpg bestand, niet als spreadsheet

e-Boekhouden

Tenslotte een totaal andere optie, die uitermate geschikt is voor het beheren van contacten en niet zozeer gericht is op het genereren van meer verkopen. e-Boekhouden biedt een eenvoudig boekhoudprogramma aan, inclusief facturatie en CRM. Deze Nederlandse software is zeer gebruiksvriendelijk, 15 maanden gratis voor starters en zeer betaalbaar (nog geen tientje per maand). Er zijn extra opties voor het beheren van relaties, waaronder ledenbeheer voor verenigingen en stichtingen, evenals de optie voor het versturen van nieuwsbrieven.

e-boekhouden-crm-software

Pluspunten e-Boekhouden

  • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers

  • Betaalbare optie voor ZZP’ers, verenigingen en stichtingen

  • Gratis proefperiode van 14 dagen

  • Inclusief een onbeperkt aantal gebruikers

  • Overzichtelijke interface

  • Inclusief facturatie- en/of boekhoudsoftware

  • Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar

Minpunten e-Boekhouden

  • Minder uitgebreid; basis CRM systeem

  • Software heeft een ietwat gedateerde uitstraling

  • Niet gericht op het vergroten van de verkoop

Veelgestelde vragen

Wat is Salesforce?

Salesforce is een verkoop CRM voor het beheren van relaties, het managen van leads en het converteren van leads naar deals.

Bestaat er een Salesforce mobiele app?

Ja, er is een Salesforce app die zowel beschikbaar is voor iOS als Android apparaten.

Kan ik bij Salesforce per maand betalen?

Nee, Salesforce factureert altijd op jaarbasis.

Wat is het nadeel van Salesforce?

Tijdens mijn Salesforce review ben ik erachter gekomen dat Salesforce ontzettend uitgebreid is, wat een nadeel kan zijn als je weinig tijd hebt om met de software te leren werken of als je op zoek bent naar een eenvoudig verkoop CRM.

Wat is het verschil tussen Salesforce Classic en Salesforce Lightning?

Dit zijn twee verschillende versies van Salesforce en je kunt bij een abonnement schakelen tussen beide. De Salesforce Lightning Experience is de laatste uitgave en dit is de versie waar innovaties plaatsvinden.

Is Salesforce de moeite waard?

Dit hangt af van jouw persoonlijke wensen en de behoeften van je organisatie. In mijn review lees je alle voor- en nadelen van deze verkoop CRM, om zelf te kunnen bepalen of Salesforce de moeite waard is.

Wat is de prijs van Salesforce?

Salesforce hanteert meerdere pakketten, waarvan de goedkoopste optie 25 euro kost (per maand en per gebruiker).

Wat is een CRM en wat is CRM software?

CRM staat voor Customer Relationship Management, ook wel klantbeheer genoemd. CRM software is een applicatie die je helpt bij het beheren van relaties. Een voorbeeld hiervan is Salesforce, dit is een CRM systeem dat zich richt op het beheren van relaties en het genereren van meer verkopen (een verkoop CRM dus).

Is Salesforce een boekhoud- en/of facturatieprogramma?

Nee, Salesforce is geen boekhoudprogramma en ook geen facturatieprogramma. Salesforce is een verkoop CRM.

Waarom is Salesforce beter dan andere CRM’s?

Salesforce is niet per se beter dan andere systemen, maar het kan zijn dat de optie beter aansluit op de wensen van jouw organisatie. In deze review lees je precies wat Salesforce anders maakt, zodat je deze kunt vergelijken met andere software oplossingen.

Gerelateerde artikelen

Exact koppelen met CRM Software en Apps

Je kunt Exact koppelen met verschillende CRM software en apps. Ik leg je uit welke CRM’s en hoe je dit doet.

Ontdek de beste planning software

Ben jij op de hoogte van de planning software die volgens experts het best is? Ik wel, ik deel hier de beste planning software van dit moment.

Beste CRM Software 2024? | Top 10 Ruim 12 Maanden Getest

Met welke CRM Software ben je het best uit? Prijs vs. Kwaliteit en meer getest over een periode van 12 maanden. Ontdek de beste CRM software.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Salesforce is nu 30 dagen gratis!