Wat zijn indirecte kosten?

Voor zowel grote als kleine ondernemingen is efficiënt kostenbeheer cruciaal voor een succesvolle bedrijfsvoering. Zowel directe als indirecte kosten spelen daarbij een sleutelrol. Laten we in dit artikel eens kijken naar indirecte kosten. Ze worden vaak boven het hoofd gezien, maar hebben veel impact op zowel de winstgevendheid als de financiële gezondheid van een bedrijf. Wat zijn indirecte kosten en waarom zijn ze belangrijk? Wij zochten het met veel plezier voor je uit.

Wat zijn indirecte kosten?

We noemen indirecte kosten ook wel ‘overheadkosten’. Dit betekent dat je betaalt voor iets dat niets met de producten en/of diensten die je verkoop te maken heeft. Nee, dit zijn kosten die meestal vanuit verschillende afdelingen van het bedrijf afkomstig zijn. Hoewel ze aak noodzakelijk zijn om een bedrijf draaiende te houden,  is er geen directe terugkoppeling met de levering van bepaalde producten of diensten. Wel zijn indirecte kosten vaak te herkennen aan het volgende:

1 – Het zijn algemene bedrijfskosten
Denk bijvoorbeeld aan de huur, elektriciteit, water, gas, kantoorbenodigdheden, verzekeringen en belastingen. Deze kosten zijn noodzakelijk om onderneming te laten functioneren, maar hebben niets te maken met bepaalde producten of diensten.

2 – Het zijn personeelskosten
Onder personeelskosten vallen onder andere salarissen, lonen, sociale lasten en andere kosten die betrekking hebben op het personeel. Deze kosten worden vaak gedeeld door verschillende afdelingen van een onderneming.

3 – Onderhouds- en reparatiekosten vallen er ook onder
Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud en de reparatie van bedrijfsmiddelen, zoals machines, voertuigen en gebouwen. Ze zijn noodzakelijk om bedrijfsmiddelen in goede conditie te houden, maar zijn niet direct gekoppeld aan de productie of verkoop van een specifiek product of de levering van een specifieke dienst.

4 – Het betreft ook marketing- en reclamekosten
Veel bedrijven geven geld uit aan marketing- en reclameactiviteit. Ook dit zijn indirecte kosten. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, promotiemateriaal, evenementen en digitale campagnes.

5 – Administratieve kosten
Zoals de naam al doet vermoeden hebben we het hier over allerlei administratieve taken, Dit zoals de boekhouding, juridisch advies, IT-ondersteuning en kantoorbeheer. Deze onderdelen vormen belangrijke bouwstenen van de dagelijkse bedrijfsvoering, maar hebben niets te maken met de productie of verkoop van producten en/of diensten.

wat zijn indirecte kosten

Waarom zijn indirecte kosten zo belangrijk voor een bedrijf?

Indirecte kosten zijn vaak van grote invloed op de financiële gezondheid van een bedrijf. Zo dien je ze altijd mee te nemen bij het berekenen van de totale kosten van een bedrijf en de bepaling van de verkoopprijzen. Onderschat het belang van dit type kosten niet. Wanneer  teveel geld spendeert aan bovengenoemde zaken, heb je mogelijk lagere marges en winstgevendheid.  Zodoende is het voor elk bedrijf belangrijk om de indirecte kosten goed in de gaten te houden en te controleren. Breng altijd in kaart wat je er precies aan kwijt bent en hoe je er eventueel op kan bezuinigen.

Wat zijn de nadelen van indirecte kosten?

Het in kaart brengen van de indirecte kosten is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daar willen we gewoon eerlijk over zijn. Vaak zijn ze afkomstig van verschillende afdelingen of activiteiten binnen een bedrijf en dat zorgt voor minder overzicht. Sterker nog, soms leidt het tot onnauwkeurige berekeningen.  Het probleem is dat indirecte kosten niet altijd direct zichtbaar zijn. Daardoor ontstaat er soms een vertekend beeld van de werkelijke kosten van een bedrijf. En dit heeft zijn impact op de winstgevendheid.

Hoe zorg je voor duidelijkheid als het om indirecte kosten gaat?

We raden aan om de indirecte kosten onder te verdelen. Hoeveel ben je bijvoorbeeld kwijt aan marketing en reclame, het personeel en het onderhoud?  Noteer alles en verwerk de informatie in een rapportage. Op die manier ontstaat er een zo compleet mogelijk beeld van het kostenplaatje.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *