Wat zijn bedrijfsmiddelen?

Nederland telde in het derde kwartaal van 2021 maar liefst 2 miljoen bedrijven. Sommige mensen onderschatten hoeveel er bij een onderneming komt kijken. Zo heb je mogelijk bepaalde zaken nodig om jouw bedrijf te kunnen laten functioneren. Denk bijvoorbeeld aan machines om bepaalde producten te maken. Bedrijfsmiddelen vormen een vast en onmisbaar onderdeel van de bedrijfsvoering. Wat bedoelen we hier precies mee? In dit artikel lees je het antwoord!

Wat zijn bedrijfsmiddelen?

Bedrijfsmiddelen zijn de activa die een bedrijf gebruikt om inkomsten en winst te genereren. Deze activa omvatten zaken als contant geld, inventaris, debiteuren en andere kortetermijnactiva. Bedrijfsactiva zijn belangrijk omdat ze rechtstreeks van invloed zijn op het vermogen van een bedrijf om inkomsten te genereren en de onderneming te laten groeien.

Hoe worden bedrijfsmiddelen gefinancieerd?

Veel bedrijven kiezen ervoor om hun bedrijfsmiddelen te financieren met kortlopende leningen of kredietlijnen. Dit is vaak een nuttige manier om de kasstroom te beheren en ervoor te zorgen dat er altijd genoeg geld achter de hand is om de uitgaven te dekken en het bedrijf soepel te laten draaien.

wat zijn bedrijfsmiddelen

Wat is het belang van bedrijfsmiddelen?

Bedrijfsmiddelen zijn de levensader van elk bedrijf. Ze omvatten alles van inventaris en kantoorapparatuur tot voertuigen en machines. Zonder deze activa zouden bedrijven niet kunnen functioneren. Ook om deze redenen zijn bedrijfsmiddelen belangrijk:

  • Ze helpen bedrijven inkomsten te genereren
  • Ze stellen bedrijven in staat goederen en diensten te produceren
  • Ze vergemakkelijken de dagelijkse werkzaamheden
  • Ze geven bedrijven een concurrentievoordeel

Een belangrijk stukje van de puzzel

Bedrijfsmiddelen zijn slechts één stukje van de puzzel als het gaat om het laten groeien van een succesvol bedrijf. Wil een bedrijf écht succesvol zijn, dan moeten alle verschillende onderdelen naadloos samenwerken. Elk bedrijfsmiddel moet zorgvuldig en efficiënt worden beheerd, zodat het bedrijf als geheel zijn volledige potentieel kan bereiken.

Welke soorten bedrijfsmiddelen bestaan er?

Bedrijfsmiddelen zijn de middelen die een bedrijf gebruikt om inkomsten te genereren. Wij hebben ze voor het gemak ingedeeld in vijf categorieën

1 – Kasmiddelen
Kasmiddelen hebben betrekking op geld dat meteen beschikbaar is.  Ze omvatten bijvoorbeeld liquide middelen, banktegoeden en kortetermijnbeleggingen. Bedrijven gebruiken liquide middelen om hun dagelijkse activiteiten te financieren en aan hun kortetermijnverplichtingen te voldoen.

2 – Vooruitbetaalde kosten
Zoals de naam al doet vermoeden zijn vooruitbetaalde kosten zijn kosten die vooraf zijn betaald. Denk bijvoorbeeld verzekeringspremies en kantoorhuur. Vooruitbetaalde kosten worden beschouwd als bedrijfsactiva omdat ze de onderneming mogelijk voordelen opleveren in de toekomst. Stel je voor dat een aantal machines binnen een bedrijf kapot gaan. Dankzij de verzekeringspremie is alles gedekt en zijn er geen hoge kosten.

3 – Vaste activa
Vaste activa zijn de bedrijfsmiddelen van een bedrijf op lange termijn. Ze omvatten materiële vaste activa. Vaste activa worden niet zo gemakkelijk omgezet in geld als contante activa of vooruitbetaalde kosten, maar ze zijn essentieel voor de activiteiten van het bedrijf.

4 – Materiële activa
Materiële activa zijn fysieke middelen die een bedrijf gebruikt om inkomsten te genereren. Ze omvatten onder andere grond, gebouwen en machines. Materiële activa zijn belangrijk omdat ze steeds opnieuw kunnen worden gebruikt om goederen of diensten te produceren.

5 – Immateriële activa
Immateriële activa zijn niet-fysieke middelen die een bedrijf gebruikt om inkomsten te genereren. Ze omvatten octrooien, auteursrechten en handelsmerken. Immateriële activa kunnen een bedrijf een concurrentievoordeel op de markt geven en dat maakt ze onmisbaar.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?