Belasting betalen: het is een noodzakelijk kwaad voor de meeste bedrijven en particulieren. Hoewel het voor niemand een hobby is, dien je er toch enige kennis over te hebben. Heb je geen zin om er zelf informatie over op te zoeken? Geen probleem, wij helpen je graag een handje. Hoe zit het precies met het betalen van belasting?
Belasting betalen: hoe zit het precies?
Belastingen bestaan al heel lang. Zo moest de gewone bevolking al een deel van hun inkomsten aan de Romeinse overheid betalen. Het woord ‘fiscus’ is hier zelfs van afgeleid. Dit is namelijk Latijn voor ‘mandje’ waarin de Romeinen de belastinggelden beheerden. We zijn duizenden jaren verder en nog niet van belasting af. Tegenwoordig zijn belastingen meestal verplichte betalingen om de activiteiten en programma’s van een regering te ondersteunen.
Waarom betalen we belasting?
Voor de mensen is de belasting geen favoriet gespreksonderwerp. Toch is het een onderdeel van het leven waar we niet om heen kunnen. Sterker nog: het vormt een van de bouwstenen van onze samenleving. Burgers betalen belasting aan de overheid verschillende openbare diensten te financieren, zoals wegen, scholen en defensie. Kortom: de belasting helpt vitale diensten te financieren waar we allemaal op vertrouwen en dragen bij aan een bloeiende economie.
Wie moet er belasting betalen?
Verschillende partijen zijn verplicht om belasting te betalen. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:
1 – Individuele belastingbetalers
Meestal moeten individuen die inkomen verdienen uit loon of salaris belasting betalen. Ook zelfstandigen horen bij deze groep. Inkomsten uit beleggingen zijn meestal niet onderworpen aan inkomstenbelasting, maar kunnen wel onderworpen zijn aan andere belastingen. Denk bijvoorbeeld aan de vermogenswinstbelasting. In sommige landen zijn er speciale regels voor bepaalde soorten inkomsten, zoals pensioenen of alimentatie.
2 – Bedrijven
Bedrijven zijn doorgaans verplicht belasting te betalen over hun winst (of inkomsten) en de loonbelasting voor hun werknemers. Andere bedrijfsgerelateerde belastingen zijn bijvoorbeeld import/exporttarieven, de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en onroerendgoedbelasting.
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte
Welke soorten belastingen bestaan er?
Er zijn veel verschillende soorten belastingen. Ze hebben allemaal één gemeenschappelijk kenmerk: ze leggen een financiële last op de belastingbetaler. Enkele voorbeelden van veel voorkomende belastingen zijn inkomstenbelasting, omzetbelasting, onroerendgoedbelasting en vennootschapsbelasting. Laten we daar eens goed naar kijken.
1 – Inkomstenbelasting
Waarschijnlijk heb je wel eens van inkomstenbelasting gehoord, want vrijwel iedereen in de samenleving krijgt ermee te maken. De overheid legt het op aan zowel individuen als eenmanszaken, partnerschappen en bedrijven. De hoogte van de verschuldigde inkomstenbelasting hangt af van een aantal factoren, waaronder de status van de belastingplichtige en zijn of haar inkomen.
2 – Verkoopbelasting
Verkoopbelasting is een type belasting die je regelmatig tegenkomt. Ze wordt door de overheid opgelegd op de verkoop van goederen en diensten aan consumenten. Het tarief van de omzetbelasting varieert afhankelijk van het rechtsgebied.
3 – Eigendomsbelasting
Eigendomsbelasting is weer een ander soort belasting die door de staat wordt geheven. Het is gebaseerd op de waarde van onroerend goed of persoonlijk eigendom. De hoogte van de verschuldigde onroerendgoedbelasting hangt af van de geschatte waarde van het betreffende onroerend goed.
4 – Vennootschapsbelasting
Vennootschapsbelasting is een beetje anders andere soorten belasting omdat het alleen van toepassing is op zakelijke entiteiten zoals vennootschappen. De vennootschapsbelasting kan behoorlijk ingewikkeld zijn vanwege de verschillende aftrekposten en kredieten die voor bedrijven beschikbaar kunnen zijn.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.
Eenvoudig software kiezen voor:
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar