Wat is een goedkeurende verklaring?

Een boekhouder speelt een belangrijke rol bij het reilen en zeilen van een bedrijf. Deze professional houdt zich bezig met de financiën. Zo controleert hij onder andere de jaarrekening. Ook stelt een boekhouder een zogeheten ‘goedkeurende verklaring’ op. Wat is dit precies?

Wat is een goedkeurende verklaring?

Een goedkeurende verklaring is een verklaring van een accountant of boekhouder aangeeft dat de jaarrekening van een bedrijf of organisatie voldoet aan de wettelijke eisen. Zo’n verklaring geeft een betrouwbaar beeld van de financiële positie van een bedrijf. Een goedkeurende verklaring is dan ook van groot belang, aangezien dit het vertrouwen van investeerders, crediteuren en andere stakeholders vergroot.

Wat staat er in een goedkeurende verklaring?

Zoals eerder aangegeven is een goedkeurende verklaring een formele verklaring van een accountant waarin hij of zij aangeeft dat de jaarrekening van een bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen. Een bedrijf geeft hiermee aan dat ze betrouwbare informatie geven over hun financiële positie. De verklaring is gebaseerd op de controlewerkzaamheden die de accountant heeft uitgevoerd. Deze werkzaamheden omvatten onder andere het verzamelen van financiële gegevens, het beoordelen van de interne controle en het uitvoeren van analytische procedures.

wat is een goedkeurende verklaring?

International Standards on Auditing (ISA)

In een goedkeurende verklaring geeft de accountant aan dat hij of zij de jaarrekening heeft gecontroleerd in overeenstemming met de International Standards on Auditing (ISA). Als de controle succesvol is de accountant aan dat de jaarrekening geen afwijkingen bevat die impact hebben op de financiële positie van het bedrijf. Daarnaast geeft de accountant aan dat hij of zij van mening is dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële positie van het bedrijf.

Wat is de waarde van een goedkeurende verklaring?

Een goedkeurende verklaring is uit te breiden u met een paragraaf waarin de accountant aandacht besteedt aan belangrijke aspecten van de jaarrekening. Denk bijvoorbeeld aan waarderingsgrondslagen of de continuïteitsveronderstelling van het bedrijf. Deze paragraaf wordt ook wel de paragraaf ‘overige aangelegenheden’ genoemd. Een goedkeurende verklaring heeft een grote waarde voor bedrijven, omdat deze het vertrouwen van investeerders, crediteuren en andere stakeholders kan vergroten. Een goedkeurende verklaring geeft aan dat de jaarrekening betrouwbaar is en een bedrijf investeerders niet om de tuin wil leiden.

Invloed van deze verklaring op de publieke sector

Een goedkeurende verklaring geeft een positief beeld van het bedrijf en kan de toegang tot financiële middelen vergemakkelijken. Bedrijven die actief zijn in de publieke sector hebben er bijvoorbeeld veel baat bij. In veel landen is het verplicht voor overheidsinstanties om een goedkeurende verklaring te verkrijgen voordat zij fondsen kunnen ontvangen van de overheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor non-profitorganisaties die actief zijn op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening.

Hoe krijg je een goedkeurende verklaring? Een stappenplan

Ben je van plan om meer investeerders voor je bedrijf aan te trekken? Dan het zeker een goed idee om een accountant en/of boekhouder jouw jaarrekening te laten controleren. Als alles in orde is heb je recht op een goedkeurende verklaring. Natuurlijk moet je wel een aantal stappen zetten voordat je een aanvraag kunt doen voor deze belangrijke verklaring. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen:

1 – Het is betrouwbaar
In een goedkeurende verklaring staat dat de financiële overzichten van een bedrijf betrouwbaar zijn. Dit zorgt voor vertrouwen bij investeerders, crediteuren en andere belanghebbenden. Er staat immers zwart op wit dat de informatie in de overzichten accuraat en waarheidsgetrouw is.

2 – Het versterkt de reputatie van een bedrijf
Een goedkeurende verklaring van een gerenommeerde boekhouder is gunstig voor de reputatie van een bedrijf. Het is immers een bewijs dat de onderneming zich houdt aan de boekhoudkundige regels en normen.

3 – Het voorkomt juridische problemen
Een goedkeurende verklaring toont aan dat een onderneming aan de boekhoudkundige vereisten die door de wet zijn opgelegd. Dit voorkomt eventuele juridische problemen en andere problemen.

Nadelen:

1 – De kosten lopen soms vrij hoog op
Het verkrijgen van een goedkeurende verklaring is natuurlijk niet gratis. Sterker nog, het prijskaartje is vrij hoog. Het komt vaak voor dat een bedrijf extra geld moet uitgeven voor de diensten van de boekhouder om de overzichten te controleren.

2 – Het heeft beperkingen
Een goedkeurende verklaring betekent niet dat bedrijf financieel gezond is of dat het in de toekomst succesvol zal zijn. Het is slechts een verklaring dat de financiële overzichten correct zijn opgesteld en dat ze overeenkomen met de regels.

3 – Afhankelijkheid van de boekhouder
Een goedkeurende verklaring leidt soms tot afhankelijkheid van de boekhouder die het heeft afgegeven. Het bedrijf vertrouwt teveel op het document en vergeten om zelf kritisch te kijken naar de financiële overzichten. Dus pas op!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?