Wat zijn crediteuren?

Veel ondernemingen in Nederland krijgen te maken met crediteuren. Dit is een ander woord voor ‘schuldeisers’. Zowel personen als organisaties die een bedrijf krediet verlenen vallen binnen deze groep. In ruil voor bijvoorbeeld een lening of het leveren van producten en/of diensten op krediet gaat een bedrijf een schuldverplichting aan. Dit betreft het gehele geleende bedrag plus eventueel rente. Er is nog veel meer te vertellen over het fenomeen ‘crediteuren’. Wil je graag weten wat het precies inhoudt? Lees dan snel verder.

Wat zijn crediteuren?

In de boekhouding maken crediteuren deel uit van het ‘schulden’ gedeelte, oftewel de passiva. Ze hebben namelijk betrekking op het geld dat het bedrijf verschuldigd is aan andere partijen. Voor een onderneming is het belangrijk dat schulden op tijd betaald worden. Dit zorgt voor een positieve balans en een goede credit score. En, minstens zo belangrijk, door op tijd te betalen ontstaan er geen juridische en/of financiële problemen.

wat zijn crediteuren

De connectie tussen een bedrijf en zijn schuldeisers

De relatie tussen een bedrijf en zijn schuldeisers hoeft niet negatief te zijn. In tegendeel zelfs, want beide partijen kunnen profiteren van deze samenwerking. Een onderneming is met voldoende geld in staat om bepaalde investeringen te doen. Ook maakt het een uitbreiding of andere bedrijfsdoeleinden mogelijk. Is er niet genoeg geld voorhanden? Dan vormt een lening een uitkomst. Op hun beurt kunnen schuldeisers een rendement op hun investering verdienen door rente op de lening in rekening te brengen.

Verstandig schuldbeheer is uitermate belangrijk

Het is belangrijk dat bedrijven hun schulden op een verstandige manier beheren. Misschien heb jij wel een eigen onderneming en ben je van plan om een lening aan te vragen. Dat is prima, maar ga niet teveel schulden aan. Dit vergroot het risico op wanbetaling en heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de financiële gezondheid van het bedrijf. Lees en beoordeel de voorwaarden van elke lening zorgvuldig en ga na of je een eventuele schuld binnen de afgesproken termijn kan terugbetalen. Voor crediteuren geldt op hun beurt dat ze zich goed moeten verdiepen in het bedrijf dat een lening wil. Je wil immers niet te maken krijgen met criminelen, wanbetalers of ander gespuis!

Hoe zorg je voor een goed overzicht van alle schulden?

Om het credit gedeelte van de boekhouding op een efficiënte manier te beheren, dienen bedrijven een georganiseerd systeem te hebben voor het bijhouden van betalingen. Dit zorgt er voor dat schulden op tijd worden betaald. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het klinkt. Gebruik bijvoorbeeld boekhoudsoftware, maak automatische betalingsplannen of werk samen met ervaren boekhouders en eventueel een bedrijf dat gespecialiseerd is in het afbetalen van schulden. Daarnaast moet elke onderneming de hoogte van de schuld in kaart brengen. Onderzoek en beoordeel daarnaast het effect van de rente en andere marktomstandigheden voor een compleet financieel plaatje.

Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers

  • Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers

  • Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten

  • Stap-voor-stap zelf boekhouden

  • Handige tools en apps

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Inclusief BTW-aangifte

Stoomcursus boekhouden

Waarom goede communicatie met schuldeisers van groot belang is

Tevens willen we benadrukken dat bedrijven effectief moeten communiceren met hun schuldeisers en transparant zijn over hun financiële situatie. Onderhandel bijvoorbeeld over betalingsregelingen, breng regelmatig financiële verslagen uit en wees openhartig uitdagingen of veranderingen in de financiële situatie van het bedrijf. Goede communicatie en transparantie zorgen voor een vertrouwensband en een positieve relatie tussen het bedrijf en schuldeisers.

Tot slot: zo zorg je voor financiële stabiliteit

Crediteuren zorgen voor krediet wanneer een onderneming dat nodig heeft. En dat geld komt vaak goed van pas voor het bereiken van bepaalde zakelijke doeleinden. Om succesvol en financieel stabiel te zijn moeten bedrijven hun crediteuren effectief beheren. En en goede relatie met kredietverleners is minstens zo belangrijk. Kort samengevat doe je dat als volgt:

1 – Houd alle betalingen bij
2 – Breng de hoogte van de schuld in kaart, inclusief de rente
3 – Wees open en transparant over de financiële situatie van het bedrijf

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?