Wat is de betekenis van boekhoudkundig?

Binnen een bedrijf zijn vaak verschillende boekhoudkundig medewerkers actief. Hoeveel precies is afhankelijk van de grootte van de onderneming. Feit is dat een boekhoudkundig medewerer een zeer belangrijke speelt als het gaat om de financiele gezondheid van een bedrijf. Waarom is dit zo en wat doet deze specialist precies? In dit artikel leggen we het graag uit!

Wat is boekhouden?

Laten we eerst eens kijken naar het fenomeen ‘boekhouden’. Dit is het vastleggen en bijhouden van geldzaken voor een bedrijf, organisatie of instelling. Hierbij worden alle monetaire transacties, zoals aankopen, verkopen, ontvangsten en rekeningen, op op een geordende manier vastgelegd. Een essentieel onderdeel van boekhouding is het verstrekken van nauwkeurige en actuele financiële gegevens die bedrijven helpen om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen.  Aan de hand van financiële informatie (is er genoeg geld voorhanden?) kan een onderneming bijvoorbeeld besluiten om wel of niet nieuwe machines in te kopen.

Boekhouding en de financiële gezondheid van een bedrijf

Een goede boekhouding is van groot belang omdat het een duidelijk beeld geeft van de financiële gezondheid van een bedrijf. Bovendien is het een juridische noodzaak voor bedrijven om nauwkeurige financiële documenten bij te houden, aangezien zowel de overheid als diverse regelgevende instanties kunnen vragen om verklaringen en documenten. Deze informatie moet correct zijn om juridische en financiële problemen te voorkomen. En om dat voor elkaar te krijgen heb je een boekhoudkundig medewerker nodig.

wat is boekhoudkundig

Hoe komt een boekhouding tot stand?

Een boekhouding begint altijd met het vastleggen van financiële transacties. Dit kan met de hand plaatsvinden, met behulp van een grootboek en een pen. Verreweg de meeste bedrijven kiezen echter voor de digitale optie, met behulp van boekhoudsoftware. Transacties worden vastgelegd in een zogeheten ‘journaal’. Dit is een chronologisch verslag van alle financiële transacties. Het belangrijke document wordt vervolgens gebruikt om het grootboek te maken. En dat is op zijn beurt een overzicht is van alle financiële transacties, ingedeeld per rekening.

Wat is het verschil tussen het grootboek en de balans?

Het grootboek wordt gebruikt om financiële overzichten te maken. Denk bijvoorbeeld aan de winst- en verliesrekening, de balans en het kasstroomoverzicht. Een andere naam voor de winst- en verliesrekening is de ‘resultatenrekening’. Het toont de inkomsten en uitgaven van het bedrijf en werkt net een beetje anders dan de balans. Die geeft de activa en passiva van het bedrijf weer, terwijl het kasstroomoverzicht de in- en uitgaande kasstromen van het bedrijf laat zien. Deze financiële overzichten worden gebruikt om de financiële prestaties van het bedrijf te meten.

Boekhouding, belasting en controles

De boekhouding is noodzakelijk om te voldoen aan de belastingregels. Het nauwkeurig bijhouden van alle transacties maakt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld de BTW-aangifte en de belastingaangifte in te dienen. Daarmee voorkom je boetes en juridische problemen. Natuurlijk moet de boekhouding niet alleen gebruikt worden voor de belastingen. Het is ook noodzakelijk bij eventuele controles, bijvoorbeeld door regelgevende instanties.

Wat is het voordeel van boekhouden in de cloud?

Onze moderne technologie heeft een nieuwe manier van boekhouden opgeleverd: boekhouden in de cloud. Zoals de naam al doet vermoeden maakt deze methode gebruik van cloud-based software om financiële transacties vast te leggen en op te slaan. Daardoor is het voor ondernemers een stuk eenvoudiger om financiële informatie in te zien en te delen met hun accountant of andere financieel adviseur. Een ander voordeel van deze digitale methode is dat het veilig, gemakkelijk en overal toegankelijk is. Het enige wat je nodig hebt voor de software is een goede internetverbinding.

Conclusie: Waarom is een boekhoudkundig medewerker onmisbaar voor zakelijk succes?

Al met al is een boekhoudkundig medewerker onmisbaar voor een bedrijf, hoe groot of klein ook. De reden is vrij simpel: het verschaft actuele financiële informatie die essentieel is voor het nemen van beslissingen op zakelijk gebied. En dat niet alleen, want het is ook wettelijke verplichting voor bedrijven om een nauwkeurige financiële administratie bij te houden. Of je er nu voor kiest om het handmatig of digitaal te doen: hou altijd een nauwkeurig en georganiseerd systeem bij om het succes van jouw  bedrijf te waarborgen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?