Eenmanszaak: voordelen, eisen, kvk en verloop

Een eenmanszaak is een vorm waarbij de zaaknemer, jij, als enige persoon verantwoordelijk is voor het bedrijf. Je kunt weliswaar mensen in dienst nemen, maar dat neemt niet de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld eventuele schulden weg. Als eenpitter mag jij niet meer dan één eenmanszaak oprichten. Je kunt daarentegen wel meerdere vestigingen, activiteiten en handelsnamen hebben.

Daarnaast ben jij verplicht om een scala aan werkzaamheden uit te voeren zodat jij jouw eenmanszaak mag blijven handhaven. Een voorbeeld hiervan is het verzorgen van een overzichtelijke en duidelijke boekhouding waarmee je, een andere verplichting, periodiek de verplichte aangiften indient.

De afgelopen jaren is het aantal eenmanszaken sterk gestegen. Binnen relatief korte tijd zijn er honderdduizenden eenmanszaken in ons land bijgekomen. De vraag wat een eenmanszaak is en wat hier de voordelen van zijn, kunnen voor velen lastig beantwoord worden. Vooral in het licht van boekhouden blijven veel vragen onbeantwoord. Deze pagina helpt je met het wegwijs worden in de op het eerste gezicht warrige wereld van de eenmanszaak.

Inhoudsopgave

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm voor ondernemers. Vrijwel iedere ondernemer is ooit als eenmanszaak begonnen en biedt de perfecte opstap naar andere vormen. Een eenmanszaak wordt altijd door één persoon opgezet en gevoerd. Het is, in tegenstelling tot wat velen denken, wel mogelijk om personeel in dienst te nemen. Doordat je echter in een eenmanszaak privé voor schulden aansprakelijk bent, is het verstandiger om bij het aannemen van personeel van bedrijfsvorm te veranderen. Bij een eenmanszaak ben je dus op voorhand op jezelf aangewezen. Als jij met iemand anders een bedrijf op wilt richten, is de eenmanszaak niet een geschikte bedrijfsvorm.

Administratieve verplichtingen voor een eenmanszaak

Eenmanszaken moeten aan verschillende administratieve verplichtingen voldoen. Hoofdzakelijk heeft dit te maken met de verslaglegging van jouw activiteiten, oftewel alles wat er in en uit jouw bedrijf gaat. Alle financiële transacties die worden gemaakt, dienen te worden vastgelegd. Deze transacties worden het belangrijkste onderdeel van jouw boekhouding op basis waarvan de Belastingdienst in staat is om na te kijken of jij naar behoren functioneert.

Een goede eenmanszaak boekhouding is voorzien van alle vereiste voordelen. Je kunt hierbij denken aan een overzicht van alle facturen, debiteuren- en crediteurenbeheer, grootboeken, een balans en resultatenrekening. Behalve dat de aanwezigheid van deze onderdelen door de belastingdienst verplicht wordt, helpt het jou als zzp ook om beter inzicht te krijgen in wat jouw bedrijf doet draaien. De financiële positie van jouw eenmanszaak is bepalend voor een vitale toekomst. Ondernemers die op een gegeven moment geen grip op deze positie hebben, verliezen het overzicht en laten de eerste steken vallen.

Maar waarom moet je aan al deze administratieve verplichtingen voldoen als de Belastingdienst niet ieder jaar op de stoep staat? Ten eerste moet dat omdat je periodiek je btw-aangifte moet doen. Daarnaast komt daar jaarlijks jouw eigen inkomstenbelasting bij en bestaat de kans dat je willekeurig uitgekozen wordt voor een inspectie door een controleur van de Belastingdienst. En als je dan jouw administratie niet op orde hebt, is de kans op een (hoge) boete onvermijdelijk.

boekhouden voor eenmanszaak

Hoe kan ik een eenmanszaak oprichten?

Mede doordat het oprichten van een eenmanszaak in Nederland zo eenvoudig is, zijn er ondertussen meer dan een miljoen eenmanszaken. Je kunt een eenmanszaak oprichten door het bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Indien jouw aanmelding door de KvK wordt goedgekeurd, wordt je automatisch aan de systemen van de Belastingdienst toegevoegd. Op basis van jouw aanmelding wordt gekeken of je in aanmerking komt voor de omzetbelasting. Dit is afhankelijk van jouw omzet. Als de Belastingdienst een btw-plicht voorziet, krijg je automatisch een zogeheten btw-identificatienummer toegestuurd waarmee je de btw-aangifte kunt doen.

Hoeveel kost een eenmanszaak om op te richten?

Het oprichten van een eenmanszaak kost tegenwoordig € 50,- aan inschrijfkosten bij de KvK. Nadat je bij het Handelsregister ingeschreven bent, hoef je dit bedrag niet nog een keer te betalen. Je bent daarentegen wel verplicht een boekhouding bij te houden. Je kunt kiezen om een eigen boekhouding bij te houden of dit door een boekhouder te laten doen. Verderop deze pagina leg ik je uit hoe je precies een eigen boekhouding kunt bijhouden. Dit kost je rond de € 150 per jaar. Indien je kiest om je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder kunnen deze kosten oplopen tot € 1000 per jaar.

Hoe zit het met de eenmanszaak belasting?

Als eenmanszaak ben je naast je administratieve verplichtingen ook verplicht om belasting af te dragen. Hoeveel belasting jij moet afdragen, hangt af van hoeveel je verdient. De winst die jij als eenmanszaak maakt wordt gebruikt om te bepalen hoeveel Belasting je moet betalen.

Voordat hier naar gekeken wordt, is het belangrijk dat de Belastingdienst jouw ondernemerschap indeelt op basis van verschillende eisen. Als jij namelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op onder andere de mkb-winstvrijstelling, fiscale oudedagsreserve en zelfstandigenaftrek. Een van de belangrijkste eisen hiervoor is dat je aan het urencriterium voldoet.

Het urencriterium bestaat aan verschillende eisen waarbij er diverse uitzonderingen mogelijk zijn. De belangrijkste eis is dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan jouw onderneming besteedt. Daarnaast moet de tijdsinvestering die jij op jaarbasis aan je onderneming kwijt bent groter zijn dan andere werkzaamheden. Als jij bijvoorbeeld 30 uur per week in loondienst bent en slechts 10 uur per week aan je bedrijf werkt, wordt jij door de Belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien.

Indien jij je in je eerste drie jaar als ondernemer bevindt, kun je ook rekenen op de startersaftrek. Deze aftrek wordt als aftrekpost bij de inkomstenbelasting opgevoerd waardoor je onderaan de streep minder belasting hoeft te betalen.

Ten slotte kunnen ondernemers gebruik maken van de kleineondernemersregeling wanneer zij minder dan € 20.000 per jaar omzet maken. In dat geval hoeft er geen btw te worden gerekend, waardoor je ook geen btw hoeft af te dragen.

Aansprakelijkheid en bevoegdheden

Een eenmanszaak is geen rechtspersoon, waardoor de zaakvoerder verantwoordelijk is voor alle handelingen die vanuit de eenmanszaak voortkomen. Daarnaast is de ondernemer van de eenmanszaak ook persoonlijk verantwoordelijk voor alle financiën waar schulden onder kunnen vallen. Mocht een eenmanszaak in de schulden komen, is de zaakvoerder verplicht deze schulden af te lossen.

Datzelfde is van toepassing op de tekenbevoegdheid binnen een eenmanszaak. De eigenaar van de eenmanszaak is altijd tekenbevoegd waardoor ieder contract of rechtshandeling via de eigenaar kan worden gedaan. Het is daarentegen wel mogelijk om een volmacht aan een ander persoon te geven waardoor deze bevoegdheid uitgebreid wordt.

eenmanszaak oprichten

Personeel aannemen als eenmanszaak

Ook al lijkt het alsof een eenmanszaak uitsluitend uit één persoon mag bestaan, mogen eenmanszaken personeel aannemen. Al het personeel dat vanuit de eenmanszaak aangenomen wordt heeft recht op dezelfde voordelen wanneer het bij een andere rechtsvorm zou werken. Dat betekent dat de eigenaar van de eenmanszaak verplicht is sociale premies en loonheffingen te betalingen. Alvorens de eigenaar personeel aanneemt, dient de eenmanszaak zichzelf wel eerst als werkgever te registreren.

Van eenmanszaak naar een andere rechtsvorm

Groeit je bedrijf uit de voegen of wil je jouw aansprakelijkheid veranderen? Dan kun je van jouw eenmanszaak een andere rechtsvorm maken, zoals een bv. Bij de omzetting hiervan is de eigenaar van de eenmanszaak niet meer verantwoordelijk voor de schulden, maar de bv. Behalve het opgaan van de eenmanszaak in een bv, is het ook mogelijk de eenmanszaak op te laten gaan in een vof of maatschap.

Boekhouden voor eenmanszaken

Veel beginnende ondernemers zien de vele administratieve verplichtingen als struikelblok. Zij hebben weinig ervaring met boekhouden en zien het daarnaast ook vaak niet zitten om het eerste jaar al duizenden euro’s aan een boekhouder uit te geven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om boekhouden voor eenmanszaken betaalbaar te kunnen doen.

Als boekhouder is mijn advies om je boekhouding zelf te verzorgen. Dit is met de moderne boekhoudprogramma’s verrassend eenvoudig en bespaart je 90% van de jaarlijkse boekhoudkosten. Dergelijke boekhoudprogramma’s zijn daarnaast voorzien van uitgebreide handleidingen waardoor boekhouden ook nog eens makkelijk wordt. Iets wat de meeste boekhoudblokkades voor ondernemers uit de weg moet halen.

Een geschikt boekhoudprogramma kost doorgaans niet meer dan € 15 per maand en werkt helemaal online. Dat wil zeggen dat je geen boekhoudprogramma hoeft te downloaden en installeren. Je kunt vanuit je browser jouw complete boekhouding doen en tegelijkertijd leren wat de precieze boekhoudtaken inhouden. Via dergelijke programma’s kun je vervolgens direct de verplichte aangiftes indienen. Doordat je alles zelf doet, krijg je op termijn meer inzicht in je bedrijf en je eigen financiële positie onder controle.

Op deze website zijn verschillende reviews over boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken te vinden. De populairste boekhoudprogramma’s van dit moment zijn onder andere e-Boekhouden, Rompslomp en Twinfield. Je hebt als eenmanszaak de keus uit meer dan honderd boekhoudprogramma’s. Het is verstandig goed onderzoek te doen naar het boekhoudprogramma dat het best bij jouw boekhouding past.

Veel gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten