MKB boekhouder

Zoeken, kosten en wat doet een boekhouder?

Je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen. Managementboeken motiveren ondernemers om taken waar zij onnodig veel tijd aan kwijt zijn niet zelf uit te voeren maar dit te laten doen. Het verzorgen van de boekhouding is hier misschien wel de bekendste van. Ondernemers kiezen er daarom voor een boekhouder in te schakelen. Met een boekhouder verzeker jij jezelf dat jij niet meer de administratie op je hoeft te nemen. Als mkb is het verstandig te zoeken naar een boekhouder die hoofdzakelijk ervaring met mkb-bedrijven heeft.

Een goede mkb boekhouder helpt je met het realiseren van een overzichtelijke en sluitende boekhouding. Dat wil zeggen dat jouw boekhouding alles bevat wat jij als ondernemer nodig hebt en van jou door de Belastingdienst gevraagd wordt.

Tegenwoordig heb je als ondernemer vaker de middelen om ook je eigen boekhouding te verzorgen waardoor je niet altijd een boekhouder nodig hebt. Als je al enige tijd een mkb boekhouder aan het zoeken bent of jij je afvraagt wat de kosten voor een boekhouder zijn, gaat deze pagina je helpen om antwoord op deze vragen te krijgen. Daarnaast geef ik je antwoord op ‘wat doet een mkb boekhouder’ en waarom jij een boekhouder eventueel wel of juist niet nodig hebt.

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware als alternatief voor een MKB boekhouder:

exact home

 • Beste beoordeling door starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

twinfield

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Inclusief voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Waarom een mkb boekhouder waardevol kan zijn

Veel ondernemers vragen zich af of zij wel een mkb boekhouder nodig hebben. Zij hebben vaak al enkele jaren de eigen administratie verzorgd. Doordat dit goed is gegaan, zien zij het boekhouden niet als een tijdrovende taak. Maar daar wordt niet meegenomen dat de boekhouding vaak niet tot de kernkwaliteiten hoort. Hierdoor zijn ondernemers met aspecten bezig waar ze zelf geen groei mee kunnen boeken. Terwijl je dat juist als mkb-er wilt doen. Jouw bedrijf wilt stappen maken en niet met de boekhouding bezig zijn.

mkb boekhouder met exact online

In deze situatie heb je drie mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de administratie zelf te blijven doen. Je kunt er ook voor kiezen om een boekhouder aan te nemen of een werknemer hiervoor bij te scholen. De derde en laatste optie is om hier een mkb boekhouder voor in te schakelen. Aangezien je dit artikel over boekhouders leest, verwacht ik dat je dit als een van de meest interessante opties ziet.

In veel gevallen is een goede mkb boekhouder het geld waard. Een boekhouder is sneller in het herkennen van mogelijke gevaren en is beter in staat om gepast advies te geven. Hierdoor weet jij zeker dat jij alles uit je administratie haalt. Het niet weten of jij wel de juiste beslissingen op basis van je boekhouding neemt, is een gevoel waar menig ondernemer zich niet prettig bij voelt. We verzorgen netjes onze administratie met de hoop dat we goed op weg zijn. De werkelijkheid is vaak anders, waardoor we ons eindeloos voelen ronddwalen zonder dat we concrete keuzes op basis van de financiële stromen kunnen maken.

Een mkb boekhouder als adviseur

Een mkb boekhouder is daar om je de vragen te stellen waar je zelf niet op gekomen was. De antwoorden die hieruit voortvloeien worden gebruikt om je bedrijf te versterken waar dat nodig is. Ondernemers onderschatten met enige regelmaat hoe belangrijk het advies van een goede mkb boekhouden kan zijn. Zij zien vooral wat een boekhouder doet als het inboeken van facturen en het indienen van de aangiftes. Voor een deel van de ‘standaard’ boekhouders is dit ongetwijfeld het geval. Er zijn echter veel boekhouders waar jij veel meer krijgt dan alleen maar procesmatig werk. Advies waar over nagedacht is, is in veel gevallen onmisbaar voor de groei van jouw bedrijf.

Tenslotte geeft een mkb boekhouder je net dat beetje extra zekerheid dat jouw boekhouding op orde is. Uiteindelijk is jouw boekhouder verantwoordelijk voor de correctheid van jouw boekhouding. In het mkb is het deponeren van jaarrekeningen een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Alle resultatenrekeningen en grootboeken dienen op orde te zijn. Wanneer jij zelf verantwoordelijk bent voor dergelijke werkzaamheden, moet jij taken met deadlines indelen die niet tot jouw kernactiviteiten behoren. Dat terwijl dit soort onderdelen geen fouten mogen bevatten. Een boekhouder voert hierbij de oplossing aan door deze onderdelen voor je over te nemen. Jij hebt geen omkijken naar je boekhouding terwijl de boekhouder ervoor zorgt dat alles op de juiste plek staat. Alles wordt netjes gecontroleerd en ingediend waar dat nodig is.

mkb boekhouder vergelijken

Wil je ook je boekhouding uitbesteden? Lees hier verder voor boekhouders in jou regio

Waarom een mkb boekhouder nadelig kan zijn

Er is daarentegen ook voldoende te zeggen voor het intern verzorgen van de boekhouding. En dan heeft het niet te maken met het besparen van de kosten van een mkb boekhouder. Want ook al kun je enkele duizenden euro’s per jaar besparen als het niet nodig is om de tarieven van een boekhouder te betalen, zitten de grootste voordelen verstopt in het inzicht dat jij kunt krijgen in jouw eigen bedrijf.

Een boekhouder krijgt namelijk maar vier keer per jaar jouw administratie te zien. Ieder kwartaal als de aangifte omzetbelasting dient te worden gedaan, neemt jouw boekhouder je de administratie door en dient vervolgens de aangifte in. Dit is ook het moment dat de boekhouder de kans heeft om jouw administratie goed door te nemen. Op basis van het afgelopen kwartaal krijg je eventueel advies en inzage in jouw prestaties.

Maar wat als je als ondernemer altijd een actueel beeld wilt hebben van jouw administratie? Hoe zorg je ervoor dat oplopende kosten niet pas aan het einde van ieder kwartaal aan het licht komen?

Hier zijn twee oplossingen voor.

Je kunt ten eerste je boekhouder meer ‘uren geven’ zodat de boekhouder iedere maand afsluit en je maandelijks een update van jouw boekhouding geeft. Door gerichte vragen te stellen over de resultaten krijg jij maandelijks een goed idee van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Doordat jouw mkb boekhouder in dit voorbeeld iedere maand uren maakt, lopen de boekhoudkosten snel op.

Zelf boekhouden met een boekhoudprogramma

Een tweede optie is om je eigen boekhouding te verzorgen. Dit klinkt voor veel ondernemers direct als iets waar ze geen zin in hebben. Waarom zou ik alsnog mijn eigen boekhouding gaan doen als ik op zoek ben naar een mkb boekhouder? Waar haal ik al deze tijd vandaan?

Als je tijdens het lezen van dit artikel al een beetje op deze website rondgekeken hebt, heb je mogelijk ontdekt dat ik een groot voorstander van zelf boekhouden ben. Weinig ondernemers beseffen hoe makkelijk boekhouden met online boekhoudprogramma’s tegenwoordig is. Wanneer ik in gesprek met ondernemers vertel dat mkb boekhouders dezelfde boekhoudprogramma’s gebruiken, heb ik meteen hun aandacht. Het gebruik van online boekhoudprogramma’s is namelijk eenvoudiger dan menig ondernemer denkt. Ook als mkb kun je binnen enkele uren met boekhoudprogramma’s uit de voeten.

Ik ga je niet in dit stadium proberen te overtuigen om je eigen boekhouding te verzorgen. Indien je op zoek bent naar meer informatie over zelf boekhouden, verwijs ik je daar in het einde van dit artikel over mkb boekhouders graag naar.

Wat zijn de kosten van een mkb boekhouder?

Je bent ongetwijfeld benieuwd wat de kosten van een mkb boekhouder zijn. De bovenstaande uitleg heeft je een goed idee gegeven van wat je precies aan een boekhouder voor het mkb hebt. Maar wat zijn de kosten en tarieven van zo’n boekhouder dan?

Dit is ten eerste afhankelijk of je voor een mkb boekhouder of accountant kiest. Kleinere mkb-ers kiezen over het algemeen voor boekhouders. Boekhouders hanteren lagere tarieven omdat zij zich exclusief op de belangrijkste boekhoudwerkzaamheden richten. Dat wil zeggen dat zij zich niet eindeloos verdiepen in het geven van advies. Het is kortom als klein bedrijf niet nodig om een accountant in te schakelen.

Grotere mkb-ers zullen wel een accountant willen overwegen omdat jouw bedrijf een grotere en complexere boekhouding heeft. Wanneer je personeel in dienst hebt en een bedrijfspand op de balans hebt staan, doe je er goed aan om een accountant je administratie te laten doornemen.

De kosten van een boekhouder voor het mkb lopen erg uiteen. Je bent doorgaans tussen de € 500 en € 2.000 per jaar voor een boekhouder kwijt. De meeste mkb boekhouders rekenen een tarief van € 100 per maand. De kosten voor een accountant zijn doorgaans een stuk hoger. Tarieven lopen snel richting de € 100 per uur waardoor je op € 2.500 tot € 5.000 per jaar uitkomt. Als klein bedrijf is dit natuurlijk veel te hoog. Voor het grote mkb met meerdere werknemers is dit echter een reëel bedrag.

Zelf boekhouden? Dat is een stuk makkelijker dan je denkt

Wil jij zelf de handen uit de mouwen steken? Dan hoef je niet bang te zijn dat je straks urenlang met je boekhouding bezig bent. Tenminste niet als je kiest om dit met een mkb boekhoudprogramma te doen. Tegenwoordig zijn online boekhoudprogramma’s zo ingericht dat jij binnen enkele minuten per dag jouw boekhouding perfect up-to-date hebt. Aangiftes kunnen direct vanuit de boekhouding worden verstuurd, net als jouw facturen en offertes. Lees meer op zelfboekhouden.com!

exact home

 • Beste beoordeling door starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

twinfield

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Inclusief voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor MKB.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Voor je MKB bedrijf is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Wat kost een boekhoudprogramma voor MKB?

Een boekhoudprogramma voor MKB kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor MKB?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor MKB. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Gerelateerde artikelen

Boekhouder en accountant: Wat is het verschil? De complete uitleg

Is er eigenlijk een verschil tussen een accountant en een boekhouder? Wat is het verschil in opleiding, titel en kosten? Complete uitleg en tips.

Online Boekhouder Nodig? Kosten, Mogelijkheden en Alternatieven

Een online boekhouder die al het werk voor jou uit handen neemt. Dat klinkt ondernemers niet gek in de oren. Wat kost van een boekhouder?

Boekhouden MKB: De Top 3 Beste Boekhoudprogramma’s

Boekhouden als mkb-er is onvermijdelijk. Hoeveel van je boekhouding neem jij voor je eigen rekening. Wil je zelf mkb boekhouden of dit laten doen?

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?