Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

boekhouder aan het werk

Als ondernemer is het misschien iets waar je niet veel aan denkt, maar wat wel erg belangrijk is: de administratie. Het is belangrijk om te weten hoe je bedrijf er financieel voorstaat en daarnaast zijn er een aantal verplichte aangiften die je voor de belastingdienst moet doen. Denk bijvoorbeeld aan de btw-aangifte of als je werknemers hebt de aangifte van loonbelasting. In de meeste gevallen zal je hier wat hulp bij willen, dus kan je een financiële expert inhuren om je van goed en gedegen advies te voorzien. Als je op Google zoekt kom je al gauw uit bij een accountant of een boekhouder. In de volksmond worden deze twee termen vaak door elkaar gebruikt, maar is een boekhouder wel een accountant? Wat is eigenlijk het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Gelukkig ben je voor de antwoorden op deze vragen en meer aan het juiste adres. Ik zal je alle verschillen duidelijk uitleggen, zodat je een goede keus kan maken die bij je past. Ook zal ik je laten zien dat je niet voor alles een boekhouder of een accountant nodig hebt. Sommige taken kan je eenvoudig zelf met behulp van een online boekhoudprogramma. Zo bespaar je geld en blijf je zelf goed op de hoogte van de financiële gezondheid van je bedrijf.  Om het nog makkelijker voor je te maken heb ik de drie beste online boekhoudprogramma’s van dit moment op een rijtje voor je gezet. Je hoeft dus niet verder te zoeken en je kan gelijk beginnen met geld te besparen!

Inhoudsopgave

Iedereen mag zichzelf een boekhouder noemen

Het grootste verschil tussen een boekhouder en accountant zit wellicht in de naam zelf. Iedereen mag zichzelf namelijk een boekhouder noemen. Als je wilt kan je je vandaag nog bij de Kamer van Koophandel inschrijven en morgen je eerste werkdag hebben als boekhouder. Dit betekent dus dat er geen controle is op wie zichzelf boekhouder noemt en het dus kan zijn dat sommige boekhouders niet de juiste kennis of skills in huis hebben.

Dit is wel anders met accountants. Niet iedereen kan zichzelf een accountant noemen, want het is een beschermde titel. Iedereen die zichzelf een accountant wil noemen kan deze titel alleen verkrijgen door een opleiding te volgen. Op het moment dat je voor een accountant kiest kan je er dus gerust op zijn dat ze genoeg kennis in huis hebben. Ook is het verplicht voor accountants om zich aan bepaalde gedrag- en beroepsregels te houden. Hierdoor vallen ze ook onder het tuchtrecht.

Accountants hebben een verplichte opleiding

Voordat mensen zichzelf dus accountant kunnen noemen is het verplicht om een specifieke opleiding te volgen. Ook hierin is een verschil aan te merken, er zijn namelijk AA accountants en RA accountants. AA accountants hebben een hbo accountancy opleiding succesvol afgerond en RA accountants hebben een universitaire opleiding afgemaakt. Accountants zijn dus hoogopgeleid en hebben een hoop vakspecifieke kennis.

Nu denk je misschien dat als je een oude accountant hebt dat zijn kennis is verouderd. Dit is gelukkig geen risico, daar heeft de overheid wel voor gezorgd. Accountants zijn namelijk wettelijk verplicht om zich elk jaar op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen en regelgeving op het gebied van accountancy. Dit gaat doormiddel van permanente educatie (PE) punten, waardoor de kennis van zaken op het gewenste niveau blijft.

Allebei verantwoordelijk, maar accountants zijn verplicht verzekert

Het laatste waar je natuurlijk over wilt nadenken is wat als het financieel fout gaat. Wat als je bijvoorbeeld problemen krijgt met de belastingdienst, omdat aangiftes zijn gemaakt op basis van foutieve gegevens of als er andere boekhoudkundige fouten zijn gemaakt door je accountant of boekhouder? Gelukkig zijn zowel boekhouders als accountants verantwoordelijk voor het werk wat ze leveren en als hier fouten in zijn gemaakt kan je ze aansprakelijk stellen.

Het grote verschil zit in het gemak waarmee je een vergoeding kan krijgen. Accountants zijn bij wet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, waardoor in het geval van fouten je de schade kan verhalen op de verzekering van de accountant. Boekhouders zijn niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, waardoor het soms lastig kan zijn om de schade te verhalen. Immers, van een kale kip is het lastig plukken. Wel is het zo dat veel boekhouders ook gewoon een verzekering hebben, maar het is goed om dit altijd even te checken.

Doen een boekhouder en accountant hetzelfde werk?

De werkzaamheden die een accountant en een boekhouder doen verschillen, maar toch is er een grote overlap. Beiden zijn bezig met de financiële administratie en jaarrekeningen, alleen de rol die ze beiden hierin hebben kan verschillen. Over het algemeen houdt een boekhouder zich meer bezig met uitvoerende taken, zoals het maken van facturen, het indienen van de btw-aangifte of het doen van de salarisadministratie. Een accountant zal zich meer bezighouden met controlerende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan opstellen van een accountantsverklaring, het controleren van de jaarrekening of het opzetten van de financiële administratie. Dit verschilt natuurlijk per organisatie, maar in het algemeen zie je hoe complexer het wordt, hoe groter de kans is dat een accountant eraan werkt.

Wanneer is een accountant verplicht?

Een situatie die tot nu toe onbesproken is geweest is de wettelijke controle. Dit is de controle van de financiële verantwoording (meestal in de vorm van een jaarrekening) die een bedrijf moet afleggen aan de maatschappij. Als een bedrijf een bepaalde grootte heeft, moet bij wet deze verantwoording worden gecontroleerd door een accountant. Deze controle is verplicht als twee jaar op rij aan minimaal twee van deze drie voorwaarden wordt voldaan:

 1. Totale omzet van meer dan 12 miljoen euro
 2. Totale balans van meer dan 6 miljoen euro
 3. Gemiddeld 50 of meer werknemers

Het verschil in kosten tussen een boekhouder en accountant

Misschien wel het belangrijkste verschil heb ik voor het laatste bewaard: het verschil in de kosten. Waarschijnlijk voel je het al een beetje aankomen, maar in het algemeen zijn accountants duurder dan boekhouders om in te huren. Dit is natuurlijk makkelijk te verklaren: accountants moeten een verplichte opleiding volgen en hebben een wettelijke verplichting voor een aansprakelijkheidsverzekering. Daardoor hebben ze meer kennis is huis, maar kosten ze dus ook meer.

Het is dus goed om je af te vragen of je echt een accountant nodig hebt. De meeste zelfstandige ondernemers en kleine mkb’ers kunnen prima af met een boekhouder. Alleen voor complexe gevallen of situaties waar specifieke kennis nodig is kan het verstandig zijn om voor een accountant te kiezen. Ook voor grotere bedrijven is het vaak slimmer om met accountants te werken, zeker als ze een wettelijk controleverplichting hebben.

Bespaar nog meer kosten met deze drie online boekhoudprogramma’s

Er is nog keuze na deze hele discussie over kosten waar je misschien nog niet over hebt nagedacht. Je hoeft namelijk niet voor alle financiële werkzaamheden een boekhouder of accountant in te huren. Er zijn namelijk zat makkelijke boekhoudklussen die je zelf kan doen. Hierdoor druk je de kosten en geef je jezelf ook beter inzicht in de financiële situatie van je onderneming.

Nu denk je misschien, allemaal mooi en aardig, maar hoe pak ik dat aan? Met behulp van een online boekhoudprogramma! Door het gebruik van een online boekhoudprogramma kan je namelijk veel boekhoudkundige werkzaamheden makkelijk zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van facturen of het doen van de btw-aangifte. Alleen voor de echt lastige klussen heb je nog een boekhouder of accountant nodig. Om je leven helemaal makkelijk te maken heb ik hieronder drie online boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet, zodat je vandaag nog kan beginnen!

InformerOnline

InformerOnline is een goede optie voor ondernemers en zzp’ers die zelf een gedeelte van hun boekhouding willen gaan doen. De software is ontworpen met het gebruiksgemak in gedachten, waardoor het niet lang duurt voordat je doorhebt hoe het precies werkt. Daarnaast kan je zelf kiezen welke functies je allemaal toevoegt, dus alles wat je nodig hebt zit in het boekhoudprogramma van InformerOnline. Voor het doen van btw-aangiftes of het maken van facturen heb jij geen boekhouder meer nodig!

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

MoneyMonk

MoneyMonk is erg populair bij kleine ondernemers en zzp’ers en dat is niet zonder reden. MoneyMonk is erg gebruiksvriendelijk en heeft een mooie app. Hierdoor is het een eitje om het boekhouden onder de knie te krijgen. Ook is MoneyMonk beschikbaar voor een gunstige prijs, dus je zal vanaf dag 1 al kosten besparen. Om het leven van ondernemers nog makkelijker te maken, kan je bij MoneyMonk ook je zakelijke rekening koppelen aan je online boekhoudprogramma. Zo kan je tijd en kosten besparen!

moneymonk boekhoudprogramma

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Yoursminc

Yoursminc is speciaal ontworpen voor zzp’ers, dus voor kleine ondernemers is dit een erg goede optie. Je hebt als zzp’er niet veel functies nodig, dus waarom zou je een groot en uitgebreid boekhoudprogramma gebruiken? Dit brengt alleen maar extra kosten met zich mee. Yoursminc heeft een overzichtelijk dashboard, waardoor je gelijk naar de juiste functie kan gaan en goed overzicht kan houden. Het doen van een urenregistratie of het inboeken van facturen is een eitje met Yoursminc. Je kan Yoursminc drie maanden gratis proberen, dus het is zeker de moeite waard!

yoursminc

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat zijn de tarieven van een boekhouder?

De tarieven van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten