Tarieven boekhouder: hoeveel kost een boekhouder?

Een Boekhouder mag zijn eigen tarieven kiezen. Dat betekent dat een boekhouder met een tarief van € 100 per uur net zo goed kan zijn als een concurrent met een tarief van € 50. De precieze werkzaamheden die onder dit tarief vallen, de uitvoering hiervan en eventueel advies verschillen echter sterk per boekhouder. De tarieven van boekhouders hoeven in de praktijk niet de kwaliteit van de dienstlevering te reflecteren.

Ondernemers die een boekhouder in de hand willen nemen, doen er goed aan om vooraf onderzoek te doen naar wat zij van een boekhouder mogen verwachten. Daarnaast zorgt voldoende onderzoek ervoor dat de verschillende tarieven en eventuele services bekend zijn. Deze kunnen vergeleken worden om een representatief beeld te krijgen van specifieke boekhouder tarieven en een definitieve keuze te maken voor een boekhouder.

Ik leg jou als boekhouder tot op de kleinste details uit waar de tarieven uit zijn opgebouwd. Hierbij leg ik de nadruk op de kwaliteit van de geleverde diensten en eventuele extra services. Uiteindelijk is iedere boekhouder op een select aantal kenmerken te kwalificeren. Door deze kenmerken te herkennen en beoordelen, weet jij precies hoe je jouw nieuwe boekhouder kunt vinden.

Inhoudsopgave

Boekhouder als particulier of ondernemer

Het is belangrijk om vooraf onderscheid te maken tussen de boekhouder voor particulieren en ondernemers. Ook als particulier kun jij namelijk op de services van een boekhouder rekenen. Het type boekhouder dat echter met particulieren werkt is niet te vergelijken met een boekhouder voor de zakelijke markt. Dit heeft onder andere te maken met de werkzaamheden en het opleidingsniveau.

De boekhouder tarieven die we in dit artikel bespreken, richten zich uitsluitend tot zakelijke klanten. Dat wil zeggen ondernemers die op zoek zijn naar een boekhoudkundig expert. Als jij als particulier een boekhouder zoekt, adviseer ik je bij een gespecialiseerd boekhoudkantoor navraag te doen. Het onderstaande proces om een boekhouder te kwalificeren kan daarentegen wel worden gebruikt om jouw zoektocht naar de perfecte boekhouder zo eenvoudig mogelijk te maken.

boekhouder tarieven eenmanszaak

Wat zijn de gemiddelde tarieven van een boekhouder?

In een eerder artikel over de kosten van een boekhouder legde ik je uit dat een boekhouder al snel tussen de € 750 en € 2.000 op jaarbasis kost. Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid contactmomenten en facturen die voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Ook betaal je snel meer voor een boekhouder uit de Randstad. ( lees hiervoor ook het artikel: https://zelfboekhouden.com/online-boekhouder/)

Het exacte tarief van een boekhouder wordt bepaald op basis van verschillende factoren. De meest belangrijke factoren zijn hier de ervaring van de boekhouder, het opleidingsniveau en de specifieke expertise die de boekhouder voor jouw branche heeft. Bedrijven in de oliebranche hebben bijvoorbeeld een boekhouder nodig die kennis heeft van de oliebranche. Net zoals een bedrijf in complexe financiële producten hier ook een boekhouder voor nodig heeft die weet hoe dit soort instrumenten op de boekhouding verwerkt moeten worden.

Als jij een kleine ondernemer bent, bijvoorbeeld met een eenmanszaak, heb je vaak geen gespecialiseerde boekhouder nodig. Het enige wat je nodig hebt is een boekhouder die ervaring heeft met het bedienen van kleine ondernemers. Gelukkig heeft het overgrote deel van de boekhouders dat, waardoor de tarieven die jij als zzp-er aan een boekhouder moet betalen lager dan het gemiddelde tarief zijn. De gemiddelde tarieven van een boekhouder voor een eenmanszaak liggen rond de € 70 per uur. Indien er enige vorm van specialisatie is, loopt dit tarief op tot € 100 per uur. Voor mkb-ers is het tarief van € 100 per uur voor een boekhouder realistisch. Ook hier zorgt extra complexiteit voor een hoger tarief.

Waarom het boekhouder tarief meer zegt dan je denkt

Uiteindelijk zijn de tarieven van boekhouders te herleiden naar hun achtergrond. Boekhouders met een goede staat van dienst rekenen doorgaans een hoger tarief. Zij hebben dan ook al voldoende klanten, waardoor zij eenvoudig ondernemers kunnen afwijzen die om een lager tarief vragen. Boekhouders die dergelijke regelingen wel zouden treffen of een aanzienlijk lager tarief vragen, hebben daarentegen doorgaans minder klanten of werken de bestaande klanten in een hoger tempo af. Ook bestaat de kans dat je in dat geval met een groot bedrijf te maken hebt dat alles zo efficiënt mogelijk probeert te doen.

Het is aan jou om te bepalen waar je precies naar op zoek bent. Ben je op zoek naar een boekhouder die alleen jouw boekhouding doet zonder verdere vragen te stellen? En wil je dit het liefst tegen de laagst mogelijke boektarieven laten doen? Dan zijn er verschillende grote bedrijven die jou volledig bij je boekhouding kunnen helpen.

Ben je daarentegen op zoek naar een boekhouder die jou ook echt van concreet en bruikbaar advies kan voorzien? Een boekhouder die herkent wanneer je mogelijk stappen moet ondernemen? Dan komt daar ook een hoger tarief en dus hogere boekhoudkosten bij kijken. Voor de meeste ondernemers is dit extra advies niet nodig. De kans bestaat dat jij hier juist wel naar zoek op bent. En in dat geval mag je daar best wat meer in investeren. 

Wat zijn realistische boekhoudkosten voor deze tarieven?

Wat je ook kiest, of je nu met een boekhoudprogramma gaat werken of alles aan een boekhouder besluit te besteden, je maakt altijd boekhoudkosten. Deze boekhoudkosten kunnen tot enkele duizenden euro’s per jaar oplopen. Het is echter ook niet ondenkbaar dat je met honderd euro per jaar klaar bent.

Indien je een boekhoudprogramma gebruikt en jij je eigen boekhouding doet, ben je met enkele honderden euro’s per jaar klaar. Indien je een van de goedkoopste boekhoudprogramma’s kiest, is een kostenplaatje van honderd euro per jaar realistisch. Als je daarentegen een boekhouder inschakelt om jouw complete administratie te verzorgen, ben je rond de € 2.000 per jaar kwijt. Hierbij zit enkele uren advies per jaar inbegrepen.

boekhouder tarieven mkb

Heb jij wel een boekhouder nodig?

Zoals je hebt kunnen ontdekken lopen de uiteindelijke kosten van een boekhouder sterk uiteen. Afhankelijk van wat jij precies nodig hebt, kunnen de kosten variëren. Het is daarom mogelijk interessanter om af te vragen of jij wel met een boekhouder moet werken. In steeds meer gevallen kunnen ondernemers met online boekhoudprogramma’s hun eigen boekhouding verzorgen zonder tussenkomst van een boekhouder. Op basis van de bovenstaande gemiddelde boekhoudtarieven scheelt dit je al snel enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar.

Een boekhouder is tegenwoordig vooral bestemd voor ondernemers die vrijwel geen tijd maar voldoende budget hebben. Indien jij van mening bent dat de boekhoudkosten van tussen de € 750 en € 2.000 per jaar te verwaarlozen zijn, is de keuze voor een boekhouder snel gemaakt.

Wil jij deze kosten wel besparen en uitproberen hoe eenvoudig boekhouden tegenwoordig wel niet is? Dan spoor ik je aan een online boekhoudprogramma uit te proberen. Je kunt tientallen online boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis uitproberen. Dit varieert van enkele weken tot maanden. Tijdens deze periode hoef jij geen boekhouder tarieven te betalen maar ontdek jij op je eigen tempo of je zelf kunt boekhouden. De moderne boekhoudprogramma’s waar ik het telkens over heb, leren je allen om zelf met het programma de boekhouding te verzorgen. Hier is dus geen boekhoudkennis voor nodig.

Kortom, je hebt tijdens deze proefperiode niets te verliezen. Je kunt zonder het betalen van hoge boekhouder tarieven het boekhoudprogramma testen. Alle werkzaamheden die normaliter jouw boekhouder uitvoert, worden nu door het programma uitgevoerd. De twee belangrijkste verschillen zijn dat jij nu zelf jouw facturen óf met het programma moet versturen en ontvangen of allen in het programma moet uploaden. Daarnaast is jouw boekhouder niet automatisch meer jouw adviseur. Je kunt natuurlijk wel aan je boekhouder vragen of je advies kunt blijven ontvangen op basis van de boekhouding die door je boekhouder in het boekhoudprogramma benadert kan worden. Ook al heeft je boekhouder een hoog tarief ben je met enkele uren per jaar klaar. Zelfs als je de lastigste taken zoals de btw-aangifte en inkomstenbelastingaangifte door je boekhouder zou laten verzorgen.

Met welke boekhoudprogramma’s is dit mogelijk?

Besparen op de torenhoge tarieven van boekhouders? Dat kan en wel door je boekhouding zelf te verzorgen. Gemiddeld gezien ben je 90% goedkoper uit als jij jezelf verdiept in de vele mogelijkheden die boekhoudprogramma’s jou bieden om je eigen boekhouding te doen. De goedkoopste boekhoudprogramma’s starten al vanaf € 5,95 per maand en zijn geschikt voor ondernemers met een klein aantal facturen. Vanaf € 15,- per maand maak je al gebruik van een boekhoudprogramma dat voorzien is van alle benodigde functies en je de kans geeft om een onbeperkt aantal facturen te versturen en ontvangen.

Jij bepaalt uiteindelijk zelf of je de tarieven van boekhouders het waard vindt. Het advies van een goede boekhouder is namelijk wel wat waard. Als jij je echter voldoende verdiept in je eigen boekhouding is de kans groot dat jij zelf het advies ontdekt dat je anders van je boekhouder had ontvangen.

Meest gestelde vragen

Wat zijn de tarieven van een boekhouder?

De tarieven van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhouder?