Wat is Box 2?

Zodra alle gegevens in Box 1 zijn, ga je bij de belastingaangifte door naar Box 2. Dit zijn alle inkomsten die je krijgt aan de hand van aanmerkelijk belang. Wanneer je dit aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie hebt, moet je hier belasting over betalen. Je kunt hier immers ook voordelen uit kunnen behalen, zoals dividend en verkoopwinst op aandelen. Je moet dus wel aan de voorwaarden voldoen om de voordelen te kunnen behalen. Voordat je de gegevens in deze box invult, moet je dus goed gaan kijken waar je aan moet voldoen.

De voordelen doorgeven in Box 2

Bij Box 2 hoef je alleen maar gegevens in te vullen als je minimaal 5 procent van de aandelen, winstbewijzen, genotsrechten of het stemrecht hebt. Vanaf dat moment ga je namelijk genieten van de voordelen die een vennootschap of coöperatie jou kunnen geven. Tevens heb je te maken met aanmerkelijk belang wanneer je de optie hebt om minimaal 5 procent van de aandelen te verwerven. Dit kan zowel bij binnenlandse als buitenlandse bedrijven. Vanaf dat moment moet je ze dus meenemen in de belastingaangifte en kan het zijn dat je hier ook belasting over moet gaan betalen.

De belasting betalen

Wanneer je bij Box 2 alles invult, wordt dit meegenomen bij de belastingaangifte. Afhankelijk van de hoogte van de uiteindelijke aangifte zal je een bepaald bedrag moeten betalen over deze belangen. Zowel als ondernemer als voor particulieren is het belangrijk om de gegevens zo goed mogelijk in te vullen. Voor jou kan het dus ook weer een extra voordeel opleveren wanneer je alles geheel naar behoren invult. Je kunt het daarom ook door een account uit laten voeren. Zo weet je zeker dat er niets over het hoofd gezien wordt en een controle niets oplevert.

Gerelateerde artikelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *