Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een flinke aftrekpost voor zelfstandige ondernemers en zzp’ers. Dit verlaagd de winst en je belastbaar inkomen waardoor je een stuk minder belasting betaald.

Jarenlang was de hoogte van de zelfstandigenaftrek afhankelijk van de winst die je maakte met je bedrijf, tegenwoordig is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag per jaar. Voor 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 7.280. Er is besloten om de zelfstandigenaftrek jaarlijks te verlagen, in 2020 is het bedrag nog € 7.030 en wordt verder afgebouwd naar uiteindelijk € 5.000 in 2028.

Ieder jaar wordt de zelfstandigenaftrek een stukje lager. De verlaging ziet er zo uit:

Verlaging van de zelfstandigenaftrek
2020 € 7.030
2021 € 6.780
2022 € 6.530
2023 € 6.280
2024 € 6.030
2025 € 5.780
2026 € 5.530
2027 € 5.280
2028 € 5.000

Daarnaast is de zelfstandigenaftrek nooit hoger dan de winst die je hebt behaald in een jaar. Als de winst lager is als de zelfstandigenaftrek, mag dit deel van de zelfstandigenaftrek alsnog meegenomen worden in de komende 9 jaren wanneer de winst hoger is.

Wat zijn de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek?

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen gelden er de volgende regels:

 • Je bent zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting. Zoals: eigenaar van een eenmanszaak of vennoot van een V.O.F.
 • Je besteed meer dan 50% van je beschikbare werkbare tijd aan je bedrijf.
 • Je besteed meer dan 1.225 uren per jaar aan je bedrijf.
 • Aan het begin van het jaar had je de AOW leeftijd nog niet bereikt.

Als je voldoet aan deze regels kun je een mooie aftrekpost claimen bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. De belastingaanslag kan hierdoor enkele duizenden euro’s lager uitvallen. Daarnaast heeft dit ook invloed op allerlei subsidies, zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kind gebonden budget.

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel houdt niet gelijk in dat je door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. De belastingdienst moet de inkomsten van je bedrijf beoordelen als ‘winst uit onderneming’.

De belastingdienst kijkt hierbij naar een aantal belangrijke aspecten:

 • Loop je financieel risico als ondernemer? Ben je zelf aansprakelijk voor de werkzaamheden die je doet? Loop je het risico dat klanten niet betalen? Moet je investeringen doen voor je bedrijf?
 • Maak je reclame voor je bedrijf zodat men weet dat je bedrijf bestaat? Zoals een website of sponsoring bij een plaatselijke sportvereniging.
 • Heb je minimaal 3 verschillende opdrachtgevers per jaar? Hierbij is het ook belangrijk dat je niet bij 1 opdrachtgever meer dan 90% van je totale jaaromzet behaald.
 • Is de doelstelling van je bedrijf om winst te behalen? De belastingdienst zal kijken naar de omzet en de winst van je bedrijf.
 • Je maakt zelfstandig beslissingen en staat dus niet onder het gezag van je opdrachtgever.

Je hoeft als ondernemer niet aan alle bovenstaande indicaties te voldoen. Er wordt gekeken naar het complete beeld van je bedrijf.  

Starters

Voor starters gelden er een aantal uitzonderingen:

 • Als de winst lager is als de zelfstandigenaftrek mag deze geheel meegenomen worden. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je ernaast ook in loondienst werkt. Hierdoor kun je een gedeelte van de ingehouden loonheffing terugontvangen.
 • Je hoeft niet meer dan 50% van je werkbare tijd voor je bedrijf te werken. Het is wel van belang dat je 1.225 uren voor je bedrijf werkt.

Daarnaast heb je als starter recht op een extra aftrekpost: de startersaftrek. In de eerste 5 jaren nadat je gestart bent met je bedrijf heb je maximaal 3 jaar recht op startersaftrek als je tevens voldoet aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek is € 2.123.

Urenregistratie

De belastingdienst kan je vragen om aan te tonen dat je minimaal 1.225 uren voor bedrijf hebt gewerkt. Hiervoor is het handig om een urenregistratie bij te houden. Hiervoor zijn diverse handige tools beschikbaar. Achteraf je uren reconstrueren wanneer de belastingdienst daarom vraagt is een monsterklus. Helemaal als je bedenkt dat de Belastingdienst 5 jaren terug kan gaan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *