Wat is het aanmerkelijk belang?

Als ondernemer of particulier kun je te maken hebben met aanmerkelijk belang. Dit is namelijk het belang dat je hebt in een vennootschap of coörporatie. In sommige gevallen moet je belasting betalen over de inkomsten die je hieruit hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan een aandelenpakket, waar je een deel van de inkomsten op jouw rekening krijgt. Ook een bepaald stemrecht kan ervoor zorgen dat je het mee moet nemen in de inkomstenbelasting. Je moet hiervan op de hoogte zijn. Geef je deze zaken niet aan, kan je dit in de toekomst duur komen te staan.

Het aanmerkelijk belang verrekenen bij de belasting

Aanmerkelijk belang kan bepaalde inkomsten genereren. Dit is een van de voordelen die je hebt wanneer je bijvoorbeeld aandelen in een vennootschap hebt. Dit kan komen door een dividend, maar ook de winst of verlies die je hebt wanneer je de aandelen verkoopt. Bij verlies kun je het verrekenen met de positieve inkomsten. Dit mag tot 6 jaar na het verlies. Je kunt hiermee ook een belastingkorting krijgen. Hiervoor kun je het beste alles nalezen voordat je de belastingaangifte gaat doen en je de verkeerde gegevens in gaat voeren in het systeem.

Alle administratie op een goede manier verwerken

Wanneer je aanmerkelijk belang hebt, hoeft dit niet alleen bij aandelen te zijn. Je kunt namelijk ook werken binnen het bedrijf. Je krijgt dan loon van het bedrijf. Ook dit moet meegenomen worden in de belastingaangifte. Je kunt het als ondernemer daarom het beste meenemen in de administratie, zodat je alle gegevens al bij de hand hebt. Laat je daarbij ook adviseren door een boekhouder als je het zelf niet weet of ga aan de slag met een boekhoudprogramma. Zo klopt het financiële plaatje altijd en weet je direct hoe jouw bedrijf ervoor staat.  

Wil je het aanmerkelijk belang in je administratie verwerken met een boekhoudprogramma? Bekijk hier de beste boekhoudprogramma’s

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *