Wat is een aanslag?

Je hebt hem ongetwijfeld al eens op de deurmat ontvangen: de aanslag. Dit is de brief waarin staat hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen na het doen van de belastingaangifte. Er zijn hiervoor vijf verschillende aanslagen terug te vinden. Je hebt de voorlopige aanslag over het huidige jaar, de voorlopige aanslag naar aanleiding van de aangifte, de definitieve aanslag, de navorderingsaanslag en de conserverende aanslag. Al deze brieven worden naar jou verzonden. Met de aanslag staat ook direct hoe je hier bezwaar op kunt maken en op welke manier je het bedrag kunt betalen.

De voorlopige en definitieve aanslag

De voorlopige aanslag geeft aan hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen. Doordat het een voorlopige aanslag betreft, hoef je dit nog niet te betalen en zie je het ook nog niet op jouw rekening. Dit gebeurt pas wanneer je de definitieve versie in handen hebt. Je hebt wel altijd de mogelijkheid om bezwaar te maken. Hiervoor staat een hele omschrijving in de mail en je moet goed weten welke documenten je mee moet sturen. Tevens kun je na de voorlopige variant alvast uitstel van betaling en kwijtschelding aanvragen voor wanneer er betalingsproblemen in het vooruitzicht liggen.

Geld terugkrijgen en ontvangen en de rente

Bij een aanslag kan het ook zijn dat je nog geld krijgt van de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je als ondernemer de btw-aangifte hebt gedaan. In dit geval wordt er op de aanslag verrekend wat je terugkrijgt en wat je nog moet betalen. Ook dit kan van belang zijn om in de gaten te houden voor wanneer je uitstel van betaling aan wilt vragen. Als laatste kun je gaan letten op de belastingrente. Ook dit staat in de brief vermeld en kan jou een geheel nieuw bedrag geven.

Wil je de BTW aangifte doen met een boekhoudprogramma? Bekijk hier de beste boekhoudprogramma’s.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *