Beste Boekhoudoplossing voor mensen zonder Ervaring

Zelfs als je nog nooit iets aan boekhouden gedaan hebt, kun jij met een goede boekhoudoplossing leren boekhouden. Dat beloof ik je.

Een uitspraak die je niet al te licht moet nemen. Want de achterliggende gedachte is belangrijk. Heel erg belangrijk.

Veel mensen beginnen aan het ondernemerschap zonder dat zij op ieder vlak ervaring hebben. Dat is goed, de drempel om te beginnen met ondernemen zou anders veel te hoog liggen. Voor jou is dit dan ook het moment om jezelf af te vragen waar je nog geen ervaring mee hebt. Op welke vlakken zou jij jezelf kunnen verbeteren? Is dat het binnenkrijgen van klanten? Of is dat juist boekhouden?

Als dat boekhouden is, is dit de pagina waar jij jezelf op dit vlak een boost gaat geven. Er zijn namelijk verschillende boekhoudoplossingen voor mensen zonder ervaring. Dat zijn dus ondernemers die nog nooit iets aan de boekhouding gedaan hebben.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudoplossingen voor starters:

 • Tellow – Beste voor beginners
 • DigiBTW – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
 • Rompslomp – Beste voor ZZP en kleine bedrijven

tellow

 • Beste beoordeling door beginners
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

digibtw

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

rompslomp

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Samen gaan we in dit artikel duiken in de manier hoe jij een boekhoudoplossing kunt vinden die voor jou het probleem van geen boekhoudervaring oplost.

Zonder ervaring boekhouden, kan dat wel?

Het klinkt misschien niet al te aantrekkelijk: zelf boekhouden zonder dat je daar ervaring voor hebt. Misschien vind je het zelfs wel een beetje eng. Niet gek, want het is ook een grote stap.

Je bent net met ondernemen begonnen en nu is er al zo’n wijsneus die je adviseert om zelf te gaan boekhouden en dit niet aan een boekhouder over te laten. Waarom eigenlijk?

tellow factuur maken: beste boekhoudoplossing

Daar heb ik drie antwoorden voor.

 1. Hoe eerder je het leert, hoe makkelijker het zal zijn
 2. Je bespaart kosten op je boekhouder
 3. Je krijgt, door zelf te boekhouden, meer inzicht in je bedrijf

Kortom, het loont enorm om zelf te gaan boekhouden. Het grootste voordeel van wanneer je dit aan een boekhouder overlaat, is dat het je direct tijd bespaart. Maar als jij na enige tijd ervaring met een boekhoudoplossing hebt opgebouwd, ben je er zelfs nauwelijks tijd aan kwijt. Een voordeel wat dus te verwaarlozen is.

Je kunt dus wel degelijk zonder ervaring met een goede boekhoudoplossing boekhouden.

Daarbij is het belangrijk dat de boekhoudoplossing jou gaat helpen met het vaardig worden in boekhouden. Zonder dat je namelijk de juiste principes van boekhouden door de boekhoudoplossing geleerd krijgt, blijf je altijd maar wat doen.

Gelukkig zijn er verschillende boekhoudoplossingen die meer dan geschikt zijn om onervaren ondernemers (met boekhouden) hier in mee te nemen. Deze oplossingen zijn zo ontworpen dat je op een bijna spelende manier met boekhouden in contact komt. Hierdoor kun je vanaf het begin al je eigen boekhouding regelen.

In het begin kost je boekhouding daardoor misschien wat meer tijd. Maar na enige tijd ga je merken hoeveel makkelijker het zal worden je eigen boekhouding te verzorgen. De boekhoudoplossing leert je wat je moet doen, wanneer en wat dit precies voor je boekhouding betekent. Na een jaar elke maand wat aan je boekhouding gedaan te hebben, weet je precies wat je aan je boekhouding moet doen. Dat terwijl je zonder ervaring begonnen bent!

Het vinden van een geschikte boekhoudoplossing

Lang niet iedere boekhoudoplossing is geschikt voor mensen zonder ervaring. Er zijn zelfs maar een handje vol boekhoudoplossingen die je hierbij kunnen helpen. Verderop geef ik je een lijstje met die jou naar mijn mening hier het best mee helpen. Het is echter verstandig zelf ook een idee te krijgen van waar je bij een boekhoudoplossing naar moet zoeken.

Ik heb vijf extreem eenvoudige stappen onder elkaar gezet die jij kunt opvolgen om de perfecte boekhoudoplossing te vinden. Deze stappen helpen jou, hopelijk, ook met het vinden van de boekhoudoplossing die jou gaat helpen om van iemand zonder boekhoud ervaring een ondernemer met boekhoud ervaring te maken!

Hoeveel boekhoudervaring heb je nu?

Vraag eens aan jezelf hoeveel boekhoudervaring je hebt. Is het een beetje? Heb je op je opleiding er een paar keer les in gehad? Of bij een werkgever wat administratieve taken moeten uitvoeren? Dan is er zeker sprake van enige boekhoudervaring.

Pas als je echt nooit met een boekhouding gewerkt hebt, is het een feit dat je geen boekhoudervaring hebt.

Bij een klein beetje boekhoudervaring heb je al meer ervaring dan veel beginnende ondernemers. Dat heeft ook invloed op de boekhoudoplossing die je nodig hebt. Je kunt met enige ervaring al uit een stuk meer boekhoudprogramma’s kiezen.

Heb je geen ervaring? Dan is het echt belangrijk dat je voor een boekhoudoplossing kiest waarvan het bekend is dat ze ondernemers zonder ervaring kunnen helpen!

Heb je voldoende tijd?

Je kunt alleen het boekhouden leren, als je hier ook de tijd voor wilt nemen. Het is onmogelijk om dit binnen weinig tijd te doen. Wat YouTube video’s te kijken en hopen dat je het boekhouden zo wel onder de knie krijgt.

Het is verrassend eenvoudig om te leren boekhouden. Maar dit zal wel altijd een kwestie van proberen en doen blijven. Als je niet daadwerkelijk het boekhouden met een boekhoudoplossing uitprobeert, lukt het je niet om echt te begrijpen hoe je nu precies het best kunt boekhouden.

beste boekhoudoplossing voor starters

Neem daarom altijd voldoende tijd om een boekhoudoplossing te gebruiken. Begrijp dat je niet binnen een paar dagen boekhouden kunt leren. Stop elke dag een paar uur in het uitvoeren van je boekhouding zodat je de boekhoudoplossing leert kennen en tegelijkertijd beter wordt in boekhouden.

Wil je het ook echt wel leren?

Ben je iemand die er nu wel klaar voor is om boekhouden te leren? Begrijp jij waarom het belangrijk is dat jij je eigen boekhouding begrijpt en je niet alles aan een boekhouder overlaat? Als eenmanszaak sta je er uiteindelijk in je eentje voor. Jij bent de enige die belangrijke keuzes kunt maken. En dan hoor je ook boven je boekhouding te staan.

Ik adviseer je daarom jezelf nog eens te vragen of jij wel echt alles er aan wilt doen om boekhouden te leren. Het is niet lastig om te leren boekhouden. Maar daar is wel een commitment voor nodig.

Als jij jezelf nu al afvraagt of je het wel wilt leren, kun je het beter aan een boekhouder overlaten.

Een boekhouder kan dan je zorgen over boekhouden oplossen. Veel van de voordelen van zelf boekhouden zal je echter nooit van kunnen profiteren.

Wil je alles uit je bedrijf halen?

Ondernemers die zelf boekhouden, hebben meer grip op de activiteiten. Ze weten precies waar geld binnenkomt en er weer uitgaat. Daarom kunnen ze eenvoudig alles uit hun bedrijf halen aan data dat ze nodig hebben.

Op termijn is dit wat het verschil voor ondernemers kan maken. Het helpt ze beter in te spelen op kansen, risico’s te voorkomen en vooral naar de toekomst te kijken. Als ondernemer, is dit voor jou ook een teken dat je in deze fase je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen. Simpelweg door je eigen boekhouding op te pakken.

Geen ervaring? De beste boekhoudoplossingen om je toch te leren boekhouden

Ik had je beloofd dat je van mij een lijstje zou krijgen met de beste boekhoudoplossingen om toch te leren boekhouden. Dat lijstje heb ik voor je, en wel hieronder.

Neem het lijstje rustig door en test de programma’s uit. Ieder van deze programma’s kun je gratis uitproberen voor een periode van een maand tot enkele maanden.

Tijdens het testen, is het belangrijk dat je zoekt naar mogelijkheden het boekhoudprogramma en dus boekhouden te leren. Naar mijn mening zijn de volgende boekhoudoplossingen daar meer dan genoeg in staat.

#1 Tellow – Meeste waar voor je geld

Heel veel eenvoudiger kan boekhouden niet worden dan met Tellow. Tellow heeft een extreem gebruiksvriendelijke opzet waar je als ondernemer op een prettige manier kunt leren boekhouden. De functies zijn simpel opgezet en ingevuld waardoor je je weg leert kennen zonder dat je hiervoor door complete functies hoeft te gaan. Ook heeft Tellow een bijzonder prettige vormgeving die niets aan toeval overlaat. Bij functies staat altijd omschreven wat ze doen, waar ze je bij helpen en hoe je ze moet gebruiken.

Tellow kost daarnaast ook nog eens slechts € 10 per maand. Voor dat geld, hoef je niet bang te zijn dat je veel facturen voor je boekhoudoplossing hoeft in te boeken.

tellow beste boekhoudoplossing

Functies Tellow

 • Facturatie
 • Offertes
 • Relatiebeheer (CRM)
 • Ledenadministratie
 • Urenregistratie
 • Scan & Herken
 • iOS en Android-app
 • Koppelingen
  • Met webshops
  • Bankrekening
  • API-opties
  • CRM
  • Kassasysteem
  • Salarissoftware

Pluspunten Tellow

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Tellow

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd
 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

#2 DigiBTW – Makkelijk en eenvoudig op te zetten

DigiBTW is een zeer eenvoudige boekhoudoplossing waarbij je alleen de belangrijkste functies gebruikt. Hierdoor hoef jij je niet zorgen te maken om lastige functies die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. En dat zorgt ervoor dat je boekhoudoplossing lekker overzichtelijk blijft!

Ook DigiBTW is voor een bedrag van € 10 per maand te gebruiken. Mocht je de tijd hebben, raad ik je aan het programma zeker even uit te proberen!

digibtw beste boekhoudoplossing

Functies DigiBTW

 • Offertes
 • Periodieke facturen
 • Rittenregistratie
 • Urenregistratie
 • Projecten
 • App
 • Tools
 • Overzichten
 • Btw-aangifte
 • Bankkoppeling
 • Inkomstenbelasting
 • iDEAL koppeling
 • Afschrijvingen
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Jaarafsluiting

Pluspunten DigiBTW

 • Zeer betaalbaar
 • Facturatie module is gratis te gebruiken
 • Prettig en eenvoudige opzet
 • Betaalde versie bevat alle boekhoudfuncties voor het zzp
 • 20% korting mogelijk met jaarabonnement

Minpunten DigiBTW

 • Beperkte mogelijkheden qua koppelingen
 • Zitten soms nog wat visuele foutjes in

#3 Rompslomp – Perfect voor ZZP en kleine bedrijven

Een ietswat lastiger maar nog steeds eenvoudig programma, is Rompslomp. Ondernemers met lichte boekhoudervaring kunnen het best voor dit boekhoudprogramma kiezen, dat ze zelfs gratis zouden kunnen gebruiken! Daarna zijn er al pakketten bij deze boekhoudoplossing mogelijk vanaf € 5 per maand.

rompslomp beste boekhoudprogramma zzp

Functies Rompslomp

 • Gebruik van de Android / iPhone / iPad app
 • Onbeperkt betaalstatus bijwerken
 • Facturen e-mailen
 • Uitgaven inboeken
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Relatiebeheer (CRM)
 • Automatisch herinneringen versturen
 • Facturen laten betalen via iDEAL
 • Offertes digitaal laten ondertekenen
 • Productbeheer
 • Voorraadbeheer

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar
 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling
 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.
 • Diverse koppelingen mogelijk
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)
 • Maximaal 1 boekhouding per pakket
 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

Veelgestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Cursus Boekhouden Voor Beginners? Direct Gratis Online Starten

Een cursus boekhouden online volgen? Wacht hiermee! Ik vertel je hoe je gratis online kunt leren boekhouden met deze boekhoudprogramma’s.

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?