Cursus boekhouden voor beginners?

Leer het met deze boekhoudprogramma’s gratis!

Of je nu al even ondernemer bent of recent voor een inschrijving de Kamer van Koophandel bezocht hebt: vroeg of laat kom je met boekhouden in aanraking. Ook als je geen ondernemer bent maar bijvoorbeeld naar een administratieve functie zoekt, is het verstandig je boekhoudkennis te vergroten. Een cursus boekhouden wordt door velen gezien als de oplossing. Dat terwijl de oplossing niets met een cursus boekhouden te maken heeft.

Steeds vaker zie ik dat cursussen overbodig worden als er alternatieven zijn waarbij je direct in de praktijk brengt wat je leert. Dat is met een cursus boekhouden niet anders. Je kunt het geheel nog steeds als een cursus zien, alleen je bent heel wat meer in de praktijk bezig dan met een echte cursus. Dit maakt het leren van boekhouden makkelijker en vele malen leuker.

Diverse online boekhoudprogramma’s hebben gezien dat nieuwe klanten het op prijs stellen als ze wegwijs in de boekhoudprogramma’s worden gemaakt. Dit is ondertussen zo goed ontwikkeld, dat het meer op een cursus lijkt dan een rondleiding. Vandaag leg ik je uit hoe je dit kunt gebruiken om te leren boekhouden!

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware met een gratis cursus boekhouden:

exact home

 • Beste beoordeling door beginners
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Jortt

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 7,9
Meer informatie

Waarom een cursus boekhouden geen verstandige keus is

Laten we allereerst beginnen met een belangrijk punt: voor wie is wanneer een cursus boekhouden een goede investering?

Voor iedereen die een baan zoekt waar boekhouden een belangrijke rol speelt en een cursus boekhouden een van de eisen is, is het natuurlijk nodig om een cursus boekhouden te volgen. Dit artikel is misschien niet helemaal voor jou geschikt. Het helpt je wel om de basisvaardigheden van online boekhouden onder de knie te krijgen. De kans bestaat echter dat je toekomstige werkgever verwacht dat je kennis over extra zaken hebt en daar is de in dit artikel beschreven methodiek onvoldoende voor.

Een cursus boekhouden is geen goede investering als je een ondernemer bent of een werknemer bij een bedrijf dat al online boekhoud en je verantwoordelijk wordt voor het, al dan niet deels, bijhouden van de boekhouding.

Je kunt in dat geval alles met een online boekhoudprogramma leren dat je anders aan theorie uit een cursus boekhouden daadwerkelijk zou toepassen. Omdat je alleen hoeft te weten hoe je met een bepaald boekhoudprogramma omgaat, hoef je je niet te verdiepen in tal van randzaken die er tegenwoordig niet meer toe doen. Het is veel belangrijker dat je begrijpt welke ‘bewegingen’ je in een boekhoudprogramma moet maken om alles op orde te houden.

Daarom durf ik te beweren dat voor 90% van de bedrijven met minder dan vijf werknemers, je geen cursus boekhouden nodig hebt. Als jij een zzp-er bent met een eenmanszaak, durf ik te garanderen dat een cursus boekhouden weggegooid geld is. De boekhoudprogramma’s die ik in dit artikel bespreek, helpen je online te leren boekhouden. En daar hoef je, behalve voor het gebruik van de boekhoudsoftware, niets voor te betalen.

cursus boekhouden voor beginners

De gemiddelde cursus boekhouden is niet meer van deze tijd

Een van de belangrijkste redenen om een cursus boekhouden volledig links te laten liggen, heeft alles te maken met de inhoud. De inhoud van boekhoudcursussen is al jaren niet meer aangepast. Ik kom regelmatig ondernemers tegen die een cursus boekhouden gevolgd hebben en van alles weten over boekhouden op papier maar nog nooit met een online boekhoudsoftware gewerkt hebben. Een schrijnend voorbeeld van hoe de plank wordt misgeslagen.

Dat terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is om een cursus boekhouden richting de moderne tijd te sturen. Als er meer aandacht besteed zou worden aan online boekhoudsoftware, zouden dergelijke cursussen aanzienlijk meer nut hebben. Doordat de wat oudere boekhouders hun vak willen beschermen, wordt dit zelden gedaan. En daarom adviseer ik je om geen traditionele cursus boekhouden te volgen.

De oplossing is om af te stappen van het idee dat je zonder boekhoudprogramma je boekhouding bij gaat houden. De enige manier om echt makkelijk en prettig te kunnen boekhouden, is met boekhoudsoftware. Boekhoudsoftware is;

 • Makkelijk te begrijpen
 • Intuïtief
 • Zelflerend
 • Door iedereen te gebruiken

Tegenwoordig kun je daarom ook niet meer om het gebruik van een boekhoudprogramma heen. Hoe goed het ook is dat je als ondernemer of werknemer een cursus boekhouden wilt volgen: je kunt je tijd heel wat beter besteden als je direct een van de volgende boekhoudprogramma’s gebruikt.

Hoe je met een boekhoudprogramma leert boekhouden

Het heeft lang geduurd voordat ondernemers boekhoudprogramma’s een goede kans wilden geven. Een groot deel bleef lange tijd hangen in de papieren boekhouding. Een tijdrovende boekhouding die daarnaast ontzettend duur (en risicovol) is om te bewaren. Je kent de kasten vol met ordners vast wel.

De laatste tien tot twintig jaar zijn boekhoudprogramma’s de norm. De populairste voorbeelden hierin zijn Visma en Exact, waarvan laatstgenoemde ook buiten Nederland een enorme rol speelt. Het lukt je niet snel om een bedrijf tegen te komen dat nog op papier de boekhouding regelt.

De laatste jaren zijn boekhoudprogramma’s heel wat slimmer geworden. Ze werken ondertussen volledig online en hebben daardoor geen installatie nodig. Je kunt door naar de website van het boekhoudprogramma te gaan, direct van het programma gebruik maken. 90 procent van alle nieuwe ondernemers kiest voor een online boekhoudprogramma om mee te boekhouden. En daar hebben ze allemaal geen cursus boekhouden voor nodig.

Een zeer goede ontwikkeling van de laatste jaren is dat boekhoudprogramma’s begrijpen dat veel gebruikers net met ondernemen begonnen zijn. Ze zien dat er nog weinig ervaring met boekhouden is en willen voorkomen dat dit een negatieve invloed heeft op het succes van de ondernemer.

De volgenden vijf boekhoudprogramma’s kunnen je ieder helpen een cursus boekhouden te niet te doen en je boekhouding echt op orde te krijgen. Dat terwijl jij je niet dagenlang hebt moeten vastbijten in een cursus boekhouden.

Alle van de hieronder besproken boekhoudprogramma’s zijn voor een vaste periode gratis te gebruiken. Dat is onder andere handig wanneer je nog niet zeker weet welk boekhoudprogramma het best bij je past.

Om het je makkelijk te maken, heb ik daarom alleen boekhoudprogramma’s in dit overzicht opgenomen waar een gratis proefperiode tot de mogelijkheden hoort. Je hebt kortom weinig aan een boekhoudprogramma waarvan je niet even kunt ontdekken wat er allemaal mee mogelijk is!

#1 Exact Online – Meeste waar voor je geld

Exact Online is een uitgebreid boekhoudprogramma dat de moderne versie is van de eerder aangehaalde Exact boekhoudsoftware. Dit boekhoudprogramma is in verschillende modules beschikbaar, waardoor het door een groot aantal uiteenlopende bedrijven te gebruiken is. Zo heeft het specifieke modules voor handel, productie en logistiek.

exact voor cursus boekhouden

In de beginjaren van deze nieuwe online variant, leek het sterk op de klassieke versie. Je kon op geen manier een uitleg vinden of echt boekhouden leren door er simpelweg gebruik van te maken. Met de nieuwste ontwikkelingen die in Exact Online te vinden zijn, kan dat gelukkig wel.

Net zoals in een echte cursus boekhouden, krijg je bij Exact Online veelvuldig de kans om met experts in contact te komen. Zij leggen je aan de hand van voorbeelden en een demo boekhouding uit hoe het boekhoudprogramma werkt en hoe je hiermee kunt boekhouden. Dit wordt steeds vaker via webinars gedaan. Dit zijn presentaties die je online kunt volgen.

In deze webinars komen experts aan het woord die je al je vragen kunt stellen. Na de webinars kun je verdere vragen via de helpdesk stellen of gewoon ze in de volgende webinar vragen!

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen
 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk
 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar
 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar
 • Prijzig in vergelijking met andere software
 • Complexiteit kan snel toenemen

#2 Rompslomp – Perfect voor ZZP en starters

Rompslomp is een van de drie meest eenvoudige maar praktische boekhoudprogramma’s die je als alternatief voor een cursus boekhouden kunt gebruiken. Dat komt omdat iedere functie in dit boekhoudprogramma van een uitgebreide uitleg voorzien is. Zo krijg je antwoord op:

 • Wat de functie is
 • Wat de functie voor nut heeft
 • Hoe je de functie kunt gebruiken
 • Wat de bijdrage van de functie aan jouw bedrijf is

rompslomp voor cursus boekhouden

Een voorbeeld hiervan is het invoeren inkomende facturen. Stap voor stap geeft Rompslomp aan hoe je deze facturen moet inboeken, hoe en waarom je ze moet categoriseren en wat er allemaal anders wordt als er een inkomende factuur naar je boekhouding gaat.

Dit is voor iedere functie, van het versturen van een factuur tot het doen van de belastingaangiftes, bij Rompslomp mogelijk. Het is zo simpel en beschrijvend gemaakt dat je in een paar dagen een goed idee krijgt van waar een boekhouding aan moet voldoen. Bij een cursus boekhouden had dat je tot wel weken gekost!

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar
 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling
 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.
 • Diverse koppelingen mogelijk
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)
 • Maximaal 1 boekhouding per pakket
 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

#3 Jortt – Eenvoudig en makkelijk boekhoudprogramma

Jortt is een van de meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s die ik met je wil delen. Het laat keer op keer zien een perfect beginpunt te zijn voor vrijwel iedere ondernemer. En misschien nog wel belangrijker: het is leerzamer dan een cursus boekhouden.

jortt boekhouden voor beginners

Jortt is daarnaast ook nog eens een hartstikke betaalbaar boekhoudprogramma. Met een bedrag van rond de € 10 per maand, kun je als ondernemer niet alleen leren boekhouden maar ook daadwerkelijk je hele boekhouding bijhouden. Kostentechnisch is de keuze dan al snel gemaakt. Je weet namelijk precies wat je moet doen om te kunnen boekhouden en je boekhouding is op orde!

Dat Jortt een uitstekende manier is om je cursus boekhouden in het programma te ‘volgen’, heeft alles te maken met de uitgebreide documentatie die bij Jortt aanwezig is. Het boekhoudprogramma heeft alles in huis om je van A tot Z te leren boekhouden. Online is de documentatie op ieder moment te raadplegen en worden alle functies & begrippen uitvoerig toegelicht. Doordat je ook nog eens van een demo-boekhouding gebruik kunt maken om te oefenen, wordt boekhouden met Jortt je wel heel makkelijk gemaakt.

Pluspunten Jortt

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Jortt

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd
 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

#4 Moneybird – Simpel boekhoudprogramma voor beginners

Moneybird is een geliefd boekhoudprogramma dat vooral bij jonge, beginnende ondernemers bovenaan staat. Geen van deze ondernemers kiest ervoor een cursus boekhouden te volgen. Dat om de simpele reden dat het simpelweg niet meer nodig is. Moneybird geeft vanaf het begin op de homepage al aan dat het boekhouden kinderlijk eenvoudig maakt. Zo eenvoudig dat iets dat vroeger een vak was, nu door de ondernemer zelf gedaan kan worden. Weliswaar met wat vallen en opstaan.

moneybird boekhoudsoftware

In de praktijk kunnen ondernemers direct met het boekhoudprogramma van Moneybird van start. Het enige wat van je gevraagd wordt, is om de eerste facturen aan te maken of te uploaden. Gaandeweg leert Moneybird je alles wat nodig is om je boekhouding op orde te houden.

Dit alles is in lijn met het patroon dat ik dit artikel al vaker heb geschetst. Het moderne boekhoudprogramma legt je alles uit wat je moet weten om als ondernemer je boekhouding tiptop in orde te houden. Dat doet het doordat het je precies laat bijhouden wat nodig is. Dat zorgt ervoor dat in korte tijd, zonder een uitgebreide cursus boekhouden, je de fijne kneepjes van boekhouden voor ondernemers leert kennen.

Pluspunten Moneybird

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie
 • Minimalistische en overzichtelijke interface
 • Handige help functies en snelle klantenservice
 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Moneybird

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties
 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

#5 e-Boekhouden.nl – Klein maar fijn en verrassend betaalbaar

E-Boekhouden is voor veel ondernemers de meest interessante deal om mee te beginnen. Dat komt omdat je als beginnende ondernemer tot wel 15 maanden gratis van dit boekhoudprogramma gebruik kunt maken.

In die 15 maanden leer je door E-boekhouden te gebruiken alles wat je moet weten. Je leert misschien niet alles wat in een cursus boekhouden aan bod zou komen. De kans is dan ook zeer klein dat al deze informatie echt nodig zou zijn geweest.

e-boekhouden boekhoudsoftware nummer 1

Veruit het grootste gedeelte van de ondernemers zal uitstekend uit de voeten kunnen met E-boekhouden. Helemaal bij regelmatig gebruik leer je een nette boekhouding bij te houden. En dat maakt het leven als ondernemer wel heel wat prettiger.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants
 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers
 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd
 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies
 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

Dus een cursus boekhouden? Niet nodig!

Dus, heb je echt een cursus boekhouden nodig om de administratie van je bedrijf op orde te houden? Nee. Absoluut niet.

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met moderne online boekhoudprogramma’s alles over boekhouden leren wat je voor je bedrijf moet weten. Dit kost je geen extra geld (een boekhoudprogramma heb je toch al nodig) en nauwelijks tijd. Daarnaast krijg je juist meer inzicht in de cijfers die jouw bedrijf doen voortbestaan en zie je eerder kansen doordat je dicht op je administratie zit. Als dat geen goede oplossing voor een cursus boekhouden is, weet ik het ook niet meer!

exact home

 • Beste beoordeling door beginners
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Jortt

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 7,9
Meer informatie

Veel gestelde vragen

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Is er een goede gratis cursus boekhouden?

Er is een uitgebreide gratis cursus boekhouden beschikbaar. Deze cursus is zeer praktisch ingericht. Stap voor stap leer je boekhouden met een boekhoudprogramma. Alle onderwerpen worden duidelijk uitgelegd middels een videotraining.

Kun je na de cursus boekhouden starten met de boekhouding van je bedrijf?

Na het volgen van de videotraining kun je direct de administratie van je bedrijf doen. Door de heldere uitleg en het stappenplan weet je precies hoe je moet boekhouden.

Wat zijn de kosten van de cursus boekhouden?

De cursus boekhouden is geheel gratis te volgen. Na het doorlopen van de videotraining kun je heel eenvoudig zelf de boekhouding doen van je bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Boekhouden voor dummies? Begin direct gratis met deze programma’s

Boekhouden voor dummies maar dan op het internet. Ik leg je met liefde uit hoe je gratis kunt beginnen met boekhouden.

Boekhouding Uitleg: Heldere Taal voor Ondernemers

Wat is boekhouden en wat heb je er precies aan? Ondernemers en particulieren kunnen veel aan boekhouden hebben. Mijn boekhouding uitleg.

Beste Beginner Boekhoudsoftware met Moneybird en Tellow

Wat is de beste boekhoudsoftware voor een beginner? Waar kun je ondernemen en boekhouden naast elkaar laten leven? Hier de Top 3!

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Één reactie op “Cursus boekhouden voor beginners?

 1. Ik begrijp jouw standpunt maar ik vind dat het ook voor genoemde ondernemers nodig is om de basis van boekhouden te leren en te begrijpen. Als je het verschil tussen debet en credit niet kent lijkt mij het boekhouden, met de verantwoordelijkheid die daar bij hoort, heel eng. Je wil als ondernemer toch wel enigszins het gevoel hebben dat je het goed doet. Het is net als autorijden. Je doet in principe maar een keer examen. Uitzonderingen daargelaten. Ik ben het met je eens dat het geen studie van jaren hoeft te zijn maar als ondernemer blijf je altijd verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de tijdigheid van de boekhouding en belastingaangiften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Cursus Boekhouden voor Beginners?