Boekhouding uitleg voor beginners

Wat is een boekhouding uitleg voor ondernemers? En wat is het voor particulieren? Voor iedereen is boekhouden net wat anders. Dat heeft te maken omdat het op zoveel verschillende manieren toegepast kan worden. Kortom, iedere uitleg verschilt. Ondernemers kunnen niet zonder boekhouden omdat het alles wat zij doen financieel omvat. En daarnaast wordt het ook nog eens door de Belastingdienst verplicht om een nette boekhouding bij te houden.

Particulieren kunnen om net zulke belangrijke redenen boekhouden. Wat voor particulieren boekhouden is, verschilt dan ook weer sterk van ondernemers. Veel van de voordelen van boekhouden zijn echter gelijk. Een groot verschil is dat je als particulier niet verplicht bent om te boekhouden. Tegenwoordig zijn er maar enkele particulieren die écht voor zichzelf boekhouden. Dat terwijl het veel voordelen met zich meebrengt.

Al met al is boekhouden voor vrijwel iedereen interessant. Het hebben van een goed begrijp wat boekhouden is en wat je ermee kunt doen, zorgt ervoor dat je beter gebruik kunt maken van de mogelijkheden. En juist daarom is een goede uitleg onmisbaar.

Ben jij benieuwd wat een goede boekhouding voor jou betekent? Dan gaat mijn boekhouding uitleg jou daarbij helpen!

Inhoudsopgave

Boekhouding uitleg

Boekhouden betekent het overzichtelijk en correct weergeven van jouw financiële stromen, bezittingen en schulden. Sommige websites noemen boekhouden een weergave van jouw administratie. In veel gevallen is het logischer om boekhouden te zien als een synoniem van administratie dan een onafhankelijke term. Door te boekhouden, voldoet jij aan verschillende eisen (indien je ondernemer bent) en geef jij jezelf enkele krachten mee waardoor jij je kunt verschillen van andere ondernemers. Een goede boekhouding is volgens veel boekhouders goud waard. En daar ben ik het, zoals je in mijn uitleg kunt lezen, helemaal mee eens.  

Wat is het doel van boekhouden op basis van deze uitleg?

Ik kan pagina’s volschrijven waarin ik de doelen van boekhouden uitleg. Deze doelen verschillen namelijk sterk per persoon. Ik maak met enige regelmaat ondernemers mee die om volstrekt verschillende doelen boekhouden dan de bakker op de hoek. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de volgende drie doelen.

  • Het wordt verplicht door de Belastingdienst: als ondernemer ben je verplicht om alle financiële transacties, bezittingen en schulden voor de Belastingdienst inzichtelijk te maken. Je hebt de wettelijke verplichting om aan de Belastingdienst een boekhouding te overleggen die een weergave is van jouw bedrijf.
  • Inzicht in jouw eigen bedrijf: jij wilt als ondernemer weten hoe jouw bedrijf er op een gegeven moment voorstaat. Komt er wel echt meer binnen dan dat eruit gaat? Waar loopt het geld snel uit en waar haal ik juist mijn omzet vandaan? Met een goede boekhouding weet jij precies waar je met je boekhouding goed aan doet.
  • Inzicht voor anderen: om verschillende doeleinden kunnen andere partijen inzicht vragen in jouw boekhouding. Een goed voorbeeld hiervan zijn geld- en hypotheekverstrekkers. Als ondernemer moet jij kunnen laten zien dat jouw inkomen een betrouwbare bron van inkomsten is. Op basis van jouw balans en resultatenrekening kunnen dergelijke partijen jouw inkomen inschatten en hier een ‘gezondheid’ aan vast hangen.

Dat klinkt allemaal heel leuk. Maar wat als ik boekhouden op grotere schaal uitleg? Waar moet op gelet worden? Door op de verschillende doelen in te gaan, krijg je daar meteen een beter idee van. Dit verfijnt ook meteen de uitleg van boekhouding.

boekhouding uitleg voor ondernemers

Wat is de uitleg van boekhouding van de Belastingdienst?

Als de Belastingdienst aangeeft dat je moet boekhouden, is het interessant om te weten wat de Belastingdienst precies onder deze uitleg verstaat. Allereerst ben je pas een echte ondernemer voor de Belastingdienst wanneer je naast je KvK-nummer en btw-nummer, ook echt de benoeming als ‘ondernemer voor de Belastingdienst’ gehad hebt. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen deze verschillende soorten ondernemers. Voor de groep ondernemers die niet tot deze groep gerekend wordt, is het bijvoorbeeld niet nodig om btw-aangifte te doen. Ook krijgen zij een andere inkomstenbelastingaangifte te zien.

De hoofdregel van de Belastingdienst betreffende wat boekhouden is, is dat zij in staat moeten zijn om jouw boekhouding binnen een redelijke termijn te controleren. Als zij aangeven dat er een belastingcontrole aanstaande is, moet jij binnen een redelijke termijn je complete boekhouding op orde hebben. Heb jij dat niet, dan heeft dit als gevolg dat je een boete krijgt. Als ondernemer ben je verplicht om minimaal voor een periode van zeven jaar je boekhouding te bewaren.

Aangiftes

Ondernemers moeten vanuit hun boekhouding verschillende aangiftes doen, waarvan de btw-aangifte en de inkomstenbelastingaangifte de twee belangrijkste zijn. De benodigde gegevens voor een dergelijke aangifte vloeien voort uit de boekhouding. Online boekhoudprogramma’s kunnen je zelfs helpen deze aangifte vrijwel automatisch voor je te doen. Controleren en versturen!

De btw-aangifte dien je als ondernemer ieder kwartaal in te dienen. De inkomstenbelasting aangifte maar eenmaal per jaar. Voor deze aangifte heb je daarentegen wel meer materialen nodig dan de btw-aangifte. De Belastingdienst verwacht dat jij voor iedere inkomstenbelastingaangifte minimaal een balans en resultatenrekening paraat hebt.

Voor grotere bedrijven, denk aan een bv, nv of vof, is het verlicht om vennootschapsbelasting te betalen. Deze belasting is te vergelijken met de inkomstenbelasting van de eenmanszaak. Ook hier wordt namelijk belasting over de winst van je onderneming geheven. Net als bij de eenmanszaak inkomstenbelasting is het verplicht om hier een resultatenrekening en balans voor op te stellen.

Daar eindigt de administratie niet..

Als je had gehoopt op een korte uitleg over wat boekhouden is, stopt het hier nog niet. De gemiddelde administratie gaat namelijk een stuk verder dan een balans en resultatenrekening. Alles wat jij over jouw bedrijf op papier of digitaal vastlegt, is onderdeel van jouw boekhouding. Ondernemers die van een boekhoudprogramma gebruik maken doen dit automatisch al. Vaak hebben ze niet door hoeveel administratieve onderdelen worden bijgehouden terwijl zij niets meer doen dan het inboeken van facturen. Mocht je niet met een boekhoudprogramma werken, komt dat neer op de volgende onderdelen:

  • Financiële notities
  • Inkoop- en verkoopboeken
  • Eventuele controleberekeningen
  • Afschriften
  • Contracten/overeenkomsten
  • Administratie van liquide middelen

Zoals eerder aangegeven moet de administratie van bovenstaande bewegende middelen voor een periode van zeven jaar worden bijgehouden.

Wat staat er precies op een jaarrekening?

boekhouding uitleg voor zzp

Hier is het even opletten, want de precieze uitleg verschilt wat we bedoelen met jaarrekening. Simpel gezegd is een jaarrekening het resultaat wat jouw bedrijf in een jaar heeft weten te behalen. Hier is onder andere de begin- en eindbalans op te vinden. Daarnaast is er ook een winst- en verliesrekening te vinden, ook wel bekend als de resultatenrekening. Voor eenmanszaken eindigen hier de verplichtingen. Ben je daarentegen een groter bedrijf dan zijn er hoogstwaarschijnlijk andere onderdelen nodig.

De KvK-jaarrekening is voor boekhouden alleen vereist als jouw bedrijf een nv, bv of een stichting is. In dat geval ben je verplicht om je jaarrekening te ‘deponeren’ bij de KvK. Een duur woord voor versturen en opslaan. Om dit te kunnen doen moet jij je wel aan een vaste structuur houden. In tegenstelling tot de normale jaarrekening, hoeft er op de KvK-jaarrekening minder te staan. Een beknopte begin- en eindbalans is vaak al voldoende.

Verschillende boekhoudprogramma’s kunnen automatisch een KvK-jaarrekening voor je maken. Het enige wat jij vervolgens hoeft te doen is deze jaarrekening uit te draaien en bij de KvK te deponeren.

Waarom boekhouding uitleg voor iedere ondernemer wat anders is

Ik heb even om mij heen gevraagd om een goed idee te krijgen wat een boekhouding voor ondernemers is. Verrassend vaak krijg ik als antwoord dat ze dat niet precies weten. Ja, ze zorgen dat hun administratie op orde is. Maar voor de een is het een vereiste en voor de ander een middel om extra veel inzicht te krijgen in de gezondheid van hun bedrijf.

Dit zorgt ervoor dat jij voor jezelf moet bepalen wat boekhouden precies voor jou is. Wat is jouw reden dat jij je wilt verdiepen in boekhouden? Wil je meer inzicht krijgen in de gezondheid van jouw bedrijf? Of wil je juist voldoen aan de vereisten van de Belastingdienst?

Ik spoor je aan deze beweegredenen te verkennen en je mogelijk meer te verdiepen in wat boekhouden voor de inzichtelijkheid van jouw bedrijf kan betekenen. Ondernemers hebben als doel om winst te maken, nu en in de toekomst. Als een goede boekhouding in staat is jou hier beter bij te helpen, is het onvermijdelijk boekhouden een centrale rol te geven.

Hoe je een boekhouding het best kunt uitleggen

Niets geeft zo goed de boekhouding uitleg weer is als een boekhoudprogramma dat je daadwerkelijk kunt gebruiken. Vrijwel iedere moderne ondernemer maakt ondertussen gebruik van een online boekhoudprogramma om ook echt makkelijker te kunnen boekhouden. Boekhoudprogramma’s hebben boekhouden namelijk vele malen eenvoudiger gemaakt. Een boekhouder is in veel gevallen niet meer nodig waardoor de jaarlijkse boekhoudkosten gedecimeerd zijn.

Om daarom echt een goed idee van boekhouden te krijgen, is het een idee om de verschillende boekhoudprogramma’s die ik op deze website bespreek eens te bekijken. Op basis van de ervaringen van andere ondernemers, lees je wat voor hun een boekhoudprogramma onmisbaar maakt. Hierdoor krijg jij een realistisch idee wat boekhouden nu echt is.

Meest gestelde vragen

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten