Wat is een boekhouding uitleg voor ondernemers? En wat is het voor particulieren? Voor iedereen is boekhouden net wat anders. Dat heeft te maken omdat het op zoveel verschillende manieren toegepast kan worden. Kortom, iedere uitleg verschilt. Ondernemers kunnen niet zonder boekhouden omdat het alles wat zij doen financieel omvat. En daarnaast wordt het ook nog eens door de Belastingdienst verplicht om een nette boekhouding bij te houden.
Particulieren kunnen om net zulke belangrijke redenen boekhouden. Wat voor particulieren boekhouden is, verschilt dan ook weer sterk van ondernemers. Veel van de voordelen van boekhouden zijn echter gelijk. Een groot verschil is dat je als particulier niet verplicht bent om te boekhouden. Tegenwoordig zijn er maar enkele particulieren die écht voor zichzelf boekhouden. Dat terwijl het veel voordelen met zich meebrengt.
Al met al is boekhouden voor vrijwel iedereen interessant. Het hebben van een goed begrijp wat boekhouden is en wat je ermee kunt doen, zorgt ervoor dat je beter gebruik kunt maken van de mogelijkheden. En juist daarom is een goede uitleg onmisbaar.
Kort samengevat is dit de beste gratis boekhoudsoftware voor beginners:
- e-Boekhouden.nl – Beste voor beginners
- Exact Online – Beste mobiele app
- Rompslomp – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
- Met kilometer- en urenregistratie
- Inclusief gratis bankkoppeling
- Mobiele app voor IOS/android
- Klantwaardering: 8,1
Ben jij benieuwd wat een goede boekhouding voor jou betekent? Dan gaat mijn boekhouding uitleg jou daarbij helpen!
Inhoudsopgave
Boekhouding uitleg
Boekhouden betekent het overzichtelijk en correct weergeven van jouw financiële stromen, bezittingen en schulden. Sommige websites noemen boekhouden een weergave van jouw administratie. In veel gevallen is het logischer om boekhouden te zien als een synoniem van administratie dan een onafhankelijke term. Door te boekhouden, voldoet jij aan verschillende eisen (indien je ondernemer bent) en geef jij jezelf enkele krachten mee waardoor jij je kunt verschillen van andere ondernemers. Een goede boekhouding is volgens veel boekhouders goud waard. En daar ben ik het, zoals je in mijn uitleg kunt lezen, helemaal mee eens.
Wat is het doel van boekhouden op basis van deze uitleg?
Ik kan pagina’s volschrijven waarin ik de doelen van boekhouden uitleg. Deze doelen verschillen namelijk sterk per persoon. Ik maak met enige regelmaat ondernemers mee die om volstrekt verschillende doelen boekhouden dan de bakker op de hoek. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de volgende drie doelen.
- Het wordt verplicht door de Belastingdienst: als ondernemer ben je verplicht om alle financiële transacties, bezittingen en schulden voor de Belastingdienst inzichtelijk te maken. Je hebt de wettelijke verplichting om aan de Belastingdienst een boekhouding te overleggen die een weergave is van jouw bedrijf.
- Inzicht in jouw eigen bedrijf: jij wilt als ondernemer weten hoe jouw bedrijf er op een gegeven moment voorstaat. Komt er wel echt meer binnen dan dat eruit gaat? Waar loopt het geld snel uit en waar haal ik juist mijn omzet vandaan? Met een goede boekhouding weet jij precies waar je met je boekhouding goed aan doet.
- Inzicht voor anderen: om verschillende doeleinden kunnen andere partijen inzicht vragen in jouw boekhouding. Een goed voorbeeld hiervan zijn geld- en hypotheekverstrekkers. Als ondernemer moet jij kunnen laten zien dat jouw inkomen een betrouwbare bron van inkomsten is. Op basis van jouw balans en resultatenrekening kunnen dergelijke partijen jouw inkomen inschatten en hier een ‘gezondheid’ aan vast hangen.
Dat klinkt allemaal heel leuk. Maar wat als ik boekhouden op grotere schaal uitleg? Waar moet op gelet worden? Door op de verschillende doelen in te gaan, krijg je daar meteen een beter idee van. Dit verfijnt ook meteen de uitleg van boekhouding.
Wat is de uitleg van boekhouding van de Belastingdienst?
Als de Belastingdienst aangeeft dat je moet boekhouden, is het interessant om te weten wat de Belastingdienst precies onder deze uitleg verstaat. Allereerst ben je pas een echte ondernemer voor de Belastingdienst wanneer je naast je KvK-nummer en btw-nummer, ook echt de benoeming als ‘ondernemer voor de Belastingdienst’ gehad hebt. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen deze verschillende soorten ondernemers. Voor de groep ondernemers die niet tot deze groep gerekend wordt, is het bijvoorbeeld niet nodig om btw-aangifte te doen. Ook krijgen zij een andere inkomstenbelastingaangifte te zien.
De hoofdregel van de Belastingdienst betreffende wat boekhouden is, is dat zij in staat moeten zijn om jouw boekhouding binnen een redelijke termijn te controleren. Als zij aangeven dat er een belastingcontrole aanstaande is, moet jij binnen een redelijke termijn je complete boekhouding op orde hebben. Heb jij dat niet, dan heeft dit als gevolg dat je een boete krijgt. Als ondernemer ben je verplicht om minimaal voor een periode van zeven jaar je boekhouding te bewaren.
Aangiftes
Ondernemers moeten vanuit hun boekhouding verschillende aangiftes doen, waarvan de btw-aangifte en de inkomstenbelastingaangifte de twee belangrijkste zijn. De benodigde gegevens voor een dergelijke aangifte vloeien voort uit de boekhouding. Online boekhoudprogramma’s kunnen je zelfs helpen deze aangifte vrijwel automatisch voor je te doen. Controleren en versturen!
De btw-aangifte dien je als ondernemer ieder kwartaal in te dienen. De inkomstenbelasting aangifte maar eenmaal per jaar. Voor deze aangifte heb je daarentegen wel meer materialen nodig dan de btw-aangifte. De Belastingdienst verwacht dat jij voor iedere inkomstenbelastingaangifte minimaal een balans en resultatenrekening paraat hebt.
Voor grotere bedrijven, denk aan een bv, nv of vof, is het verlicht om vennootschapsbelasting te betalen. Deze belasting is te vergelijken met de inkomstenbelasting van de eenmanszaak. Ook hier wordt namelijk belasting over de winst van je onderneming geheven. Net als bij de eenmanszaak inkomstenbelasting is het verplicht om hier een resultatenrekening en balans voor op te stellen.
Daar eindigt de administratie niet..
Als je had gehoopt op een korte uitleg over wat boekhouden is, stopt het hier nog niet. De gemiddelde administratie gaat namelijk een stuk verder dan een balans en resultatenrekening. Alles wat jij over jouw bedrijf op papier of digitaal vastlegt, is onderdeel van jouw boekhouding. Ondernemers die van een boekhoudprogramma gebruik maken doen dit automatisch al. Vaak hebben ze niet door hoeveel administratieve onderdelen worden bijgehouden terwijl zij niets meer doen dan het inboeken van facturen. Mocht je niet met een boekhoudprogramma werken, komt dat neer op de volgende onderdelen:
- Financiële notities
- Inkoop- en verkoopboeken
- Eventuele controleberekeningen
- Afschriften
- Contracten/overeenkomsten
- Administratie van liquide middelen
Zoals eerder aangegeven moet de administratie van bovenstaande bewegende middelen voor een periode van zeven jaar worden bijgehouden.
Wat staat er precies op een jaarrekening?
Hier is het even opletten, want de precieze uitleg verschilt wat we bedoelen met jaarrekening. Simpel gezegd is een jaarrekening het resultaat wat jouw bedrijf in een jaar heeft weten te behalen. Hier is onder andere de begin- en eindbalans op te vinden. Daarnaast is er ook een winst- en verliesrekening te vinden, ook wel bekend als de resultatenrekening. Voor eenmanszaken eindigen hier de verplichtingen. Ben je daarentegen een groter bedrijf dan zijn er hoogstwaarschijnlijk andere onderdelen nodig.
De KvK-jaarrekening is voor boekhouden alleen vereist als jouw bedrijf een nv, bv of een stichting is. In dat geval ben je verplicht om je jaarrekening te ‘deponeren’ bij de KvK. Een duur woord voor versturen en opslaan. Om dit te kunnen doen moet jij je wel aan een vaste structuur houden. In tegenstelling tot de normale jaarrekening, hoeft er op de KvK-jaarrekening minder te staan. Een beknopte begin- en eindbalans is vaak al voldoende.
Verschillende boekhoudprogramma’s kunnen automatisch een KvK-jaarrekening voor je maken. Het enige wat jij vervolgens hoeft te doen is deze jaarrekening uit te draaien en bij de KvK te deponeren.
Waarom boekhouding uitleg voor iedere ondernemer wat anders is
Ik heb even om mij heen gevraagd om een goed idee te krijgen wat een boekhouding voor ondernemers is. Verrassend vaak krijg ik als antwoord dat ze dat niet precies weten. Ja, ze zorgen dat hun administratie op orde is. Maar voor de een is het een vereiste en voor de ander een middel om extra veel inzicht te krijgen in de gezondheid van hun bedrijf.
Dit zorgt ervoor dat jij voor jezelf moet bepalen wat boekhouden precies voor jou is. Wat is jouw reden dat jij je wilt verdiepen in boekhouden? Wil je meer inzicht krijgen in de gezondheid van jouw bedrijf? Of wil je juist voldoen aan de vereisten van de Belastingdienst?
Ik spoor je aan deze beweegredenen te verkennen en je mogelijk meer te verdiepen in wat boekhouden voor de inzichtelijkheid van jouw bedrijf kan betekenen. Ondernemers hebben als doel om winst te maken, nu en in de toekomst. Als een goede boekhouding in staat is jou hier beter bij te helpen, is het onvermijdelijk boekhouden een centrale rol te geven.
Hoe je een boekhouding het best kunt uitleggen
Niets geeft zo goed de boekhouding uitleg weer is als een boekhoudprogramma dat je daadwerkelijk kunt gebruiken. Vrijwel iedere moderne ondernemer maakt ondertussen gebruik van een online boekhoudprogramma om ook echt makkelijker te kunnen boekhouden. Boekhoudprogramma’s hebben boekhouden namelijk vele malen eenvoudiger gemaakt. Een boekhouder is in veel gevallen niet meer nodig waardoor de jaarlijkse boekhoudkosten gedecimeerd zijn.
Om daarom echt een goed idee van boekhouden te krijgen, is het een idee om de verschillende boekhoudprogramma’s die ik op deze website bespreek eens te bekijken. Op basis van de ervaringen van andere ondernemers, lees je wat voor hun een boekhoudprogramma onmisbaar maakt. Hierdoor krijg jij een realistisch idee wat boekhouden nu echt is.
- Met kilometer- en urenregistratie
- Inclusief gratis bankkoppeling
- Mobiele app voor IOS/android
- Klantwaardering: 8,1
Meest gestelde vragen
Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.
– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.
Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.
Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies.
Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.
Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.
Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.
Gerelateerde artikelen
Cursus Boekhouden Voor Beginners? Direct Gratis Online Starten
Een cursus boekhouden online volgen? Wacht hiermee! Ik vertel je hoe je gratis online kunt leren boekhouden met deze boekhoudprogramma’s.
Gratis Excel Template Boekhouding nodig?
Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking
Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is
Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.