Boekhouden voor dummies?

Begin direct gratis met deze programma’s

boekhouden voor dummies

Boekhouden voor dummies is een benaming die ik liever niet in de mond neem. Ik vind dummies namelijk een denigrerend woord. Ik weet zeker dat je behoorlijk wat meer over boekhouden weet dan je zelf waarschijnlijk denkt. Dummies zijn daarentegen wezens of objecten die echt helemaal niets weten of kunnen doen. Dat is natuurlijk niet het geval. Je hebt gewoon wat minder ervaring of feeling met boekhouden. Gelukkig is dat waar we vandaag verandering in gaan maken.

Ik leg je op basis van mijn boekhoudexpertise uit wat je over boekhouden moet weten zodat je er snel beter in wordt. Na het lezen van dit artikel kun je direct met het opzetten van een boekhouding van start. Het is dus niet nodig om iets van een boekhoud cursus of boek over boekhouden te lezen. Je kunt echt direct beginnen.

De programma’s die in dit artikel aan bod komen, zijn ieder voor een ruime periode gratis te gebruiken. Deze programma’s zijn echt onmisbaar om het boekhouden voor dummies onder de knie te krijgen.

Kort samengevat is dit de beste gratis boekhoudsoftware voor beginners:

e-boekhouden logo

 • Beste beoordeling door beginners
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

tellow

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Wat wil je met boekhouden kunnen doen?

Voordat ik dieper in ga op wat je kunt leren, wil ik ontdekken waarvoor je precies boekhouden wilt leren. Dit heeft namelijk invloed op de rest van het artikel.

Dit artikel is geschreven voor iedereen die ondernemer is of wilt worden. Daarnaast richt het zich alleen op kleine en middelgrote ondernemers. Ben je een werknemer? Wil je boekhouder worden? Dan is dit niet het artikel dat aansluit op dat wat je zoekt.

Ik leg aan alle kleine en middelgrote ondernemers uit hoe ze kunnen boekhouden. In de stijl van boekhouden voor dummies, neem ik je langs de belangrijkste principes. Doordat het al genoeg werk is om dat voor deze doelgroep, ga ik niet verder in op andere doelgroepen. In andere artikelen op mijn website is meer informatie te vinden over andere type ondernemers.

Laten we voor nu snel gaan kijken hoe boekhouden voor dummies in elkaar steekt op eenmanszaak niveau.

boekhoudprogramma voor dummies

Boekhouden voor dummies, wat moet je echt weten?

Je hebt als (beginnende) ondernemer het op het gebied van boekhouden makkelijk. Je hoeft slechts een bepaald aantal principes te beheersen om een fatsoenlijke boekhouding te kunnen bijhouden. Meer is simpelweg voor een groot deel van de ondernemers niet nodig. Pas als je bedrijf een andere bedrijfsvorm aanneemt of meer werknemers krijgt, is het pas echt nodig je boekhouding uit te breiden. Daar kunnen boekhoudprogramma’s je op dat moment bij helpen.

Vanaf dat punt groei je moeiteloos door omdat je de fijne kneepjes van boekhouden beheerst. Wel zo handig, want je kunt dan alles onder controle houden. Je bent niet van een paar experts afhankelijk. Als het nodig is, beheers jij de boekhouding zelf. Dat is dan ook de reden dat zoveel ondernemers dit artikel over boekhouden voor dummies lezen.

Waar moet een boekhouding aan voldoen?

De overheid (Belastingdienst) is er gelukkig erg duidelijk in waar een boekhouding aan moet voldoen. Je kunt spreken van een gedegen boekhouding, als je boekhouding tenminste bestaat uit:

 • Bewijs urennorm (middels urenregistratie) (Niet voor iedere ondernemer van toepassing)
 • Aangiftes (omzetbelasting en inkomstenbelasting)
 • Alle facturen (inkomend en uitgaand)
 • Balans
 • Winst- en verliesrekening
 • Fysieke of kopieën van al je bonnetjes en andere declaraties
 • Kilometerregistratie indien van toepassing
 • Investeringen en afschrijvingen

Dat valt best wel mee toch? Het is daarom ook niet ingewikkeld om aan de vereisten van de Belastingdienst te voldoen. Het kan zijn dat in jouw situatie er meer of juist minder vereisten zijn. Als je bijvoorbeeld geen auto zakelijk gebruikt of investeringen doet, hoef je daar ook niets in je administratie mee te doen. In theorie kan je het jezelf als ‘dummie’ met boekhouden zo makkelijk maken als je zelf wilt!

Hoe profiteer je van een goede boekhouding?

Voordat ik je ga uitleggen hoe je zelf kunt leren boekhouden, wil ik je even meenemen langs de voordelen die er zijn als je jouw eigen boekhouding doet. De makkelijkste optie is namelijk om gewoon meteen je boekhouding uit te besteden. Het kost je jaarlijks een (flink) bedrag en je hoeft vrijwel niets meer te doen.

Veel interessanter is het als je wel zelf de tijd en energie hebt om je boekhouding op te pakken. In dat geval kun je zelf leren hoe boekhouden werkt en welke resultaten je met je bedrijf haalt. Je begrijpt beter waar de kansen liggen en waar je steken laat vallen. Simpelweg omdat je regelmatig met de neus op de feiten wordt gedrukt.

Dus, door zelf te boekhouden maak je aanzienlijk betere keuzes als ondernemer. Dat is iets dat ik je op een briefje durf mee te geven. Ik ben benieuwd welke keuze jij straks gaat maken..

Dit is hoe je leert boekhouden (voor dummies)

Ik ben een van de eerste boekhouders die je durft te vertellen dat je boekhouden (voor jezelf) binnen een paar dagen kunt leren. Vrijwel alles aan boekhouden is tegenwoordig binnen een programma te vinden. En dat is niet één enkel programma, maar daar zijn honderden verschillende opties voor. Het zijn de welbekende boekhoudprogramma’s die dummies helpen met boekhouden.

Een modern boekhoudprogramma is ingericht om je te leren boekhouden. Alles wat echt lastig is, doet het boekhoudprogramma op de achtergrond voor je. Denk dan aan het invullen van mutaties en het bijwerken van de balans en de winst- en verliesrekening.

Het enige wat je zelf moet doen, is alle facturen die je stuurt en ontvangt in het boekhoudprogramma uploaden. Daarna kun je zaken als je btw-aangifte of je rittenregistratie simpel regelen doordat het simpelweg eenvoudige processen zijn.

Laten we het volgende voorbeeld even nemen met een boekhoudprogramma dat ik verderop adviseer, namelijk Tellow.

 1. Je hebt een account bij Tellow aangemaakt (dit is een boekhoudprogramma)
 2. Log in op je account met je gebruikersnaam en wachtwoord
 3. Je verstuurt een factuur
 4. Op de factuur zet je wat je hebt geleverd, wat dit heeft gekost en naar wie de factuur moet
 5. Je stuurt de factuur, bijvoorbeeld uit je boekhoudprogramma
 6. De factuur wordt nu automatisch in je boekhouding opgenomen. Er wordt omzet aan je resultaten toegevoegd en er komt als het ware digitaal in je boekhouding geld binnen.
 7. Pas als je boekhouding ook echt ziet dat het geld op je bankrekening is aangekomen (dit is met een bankkoppeling mogelijk) wordt het ook aan je liquide middelen toegevoegd.
 8. Alle mutaties die bij het bovenstaande zouden moeten gebeuren, worden op de achtergrond door je boekhoudprogramma gedaan.

Het is bijna bizar te noemen hoeveel een boekhoudprogramma tegenwoordig voor je doet. Vrijwel al het werk wordt uit handen genomen, waardoor je moeiteloos je boekhouding op orde krijgt. Voor ondernemers van over de hele wereld gaat het nog wel even duren voordat ze over zijn op deze nieuwe manier van boekhouden. Jij, doordat je mijn boekhouden voor dummies artikel gelezen hebt, hoort bij de moderne groep Nederlanders die de boekhouding onder eigen beheer krijgt.

Nu is het tijd naar de boekhoudprogramma’s die je gratis kunt gaan uitproberen om te leren boekhouden. Alle programma’s zijn door dummies eenvoudig te gebruiken. Ze zijn écht niet ingewikkeld. Ik leg het je hieronder uit.

#1 Tellow – 30 dagen gratis

Tellow kwam hierboven in mijn voorbeeld al aan bod. Een persoonlijke liefhebber en ook nog eens enorm eenvoudig te gebruiken. Het is daarnaast voor een periode van 30 dagen gratis te gebruiken en daarna iedere maand op te zeggen. Met een jaarlijks abonnement kost het je slechts een tientje per maand. En dan heb je echt een ontzettend goed boekhoudprogramma te pakken.

Dit zeg ik niet zomaar. Tellow heeft namelijk duizenden functies. Nette offertes en facturen maken, btw-aangifte met een paar klikken en rapportages waar je jouw bedrijf de juiste richting mee stuurt. Tellow heeft daarnaast ook nog eens een hartstikke handige app. Kan je bonnetjes mee inscannen of even snel wat aanslaan. Facturen aanpassen of versturen? Zelfs dat kan met de app.

tellow voor beginner boekhoudsoftware

Pluspunten Tellow

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie

 • Minimalistische en overzichtelijke interface

 • Handige help functies en snelle klantenservice

 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Tellow

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties

 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

#2 e-Boekhouden.nl – 15 maanden gratis

Ik kan je nu al vertellen dat er geen boekhoudprogramma is dat het aanbod van eBoekhouden kan verslaan. Voor een periode van bijna 1.5 jaar gebruik je e-Boekhouden gratis. 15 maanden om precies te zijn. Alle nieuwe ondernemers die recent gestart zijn kunnen van deze zeer ruime proefperiode gebruik maken. Je krijgt een uitgebreid boekhoudprogramma dat kleine en middelgrote ondernemers helpt met het opzetten van een fatsoenlijke boekhouding.

De kosten van e-Boekhouden blijven daarna laag. Namelijk nog geen € 10 per maand. Dat terwijl je daarvoor dus al 15 maanden lang gratis van eBoekhouden gebruik hebt kunnen maken. Werkelijk gezien verbruik je dus echt maar enkele euro’s per maand. Een bizarre deal als je het mij vraagt.

e-boekhouden voor starters

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants

 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers

 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties

 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd

 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

#3 Exact Online – 30 dagen gratis

Exact Online is het meest uitgebreide boekhoudprogramma dat je gaat tegenkomen. Het is dan ook een enorm boekhoudprogramma met veel functies die je waarschijnlijk nooit nodig hebt. Toch kun je het altijd even uitproberen. Daar heb je 30 dagen de tijd voor. Zolang duurt de proefperiode van Exact Online.

Ik spoor je aan om zeker een kijkje te nemen in wat Exact Online je tijdens deze 30 dagen te bieden heeft. Exact Online heeft namelijk voor specifieke branches (productie, handel, bouw etc.) unieke functies.

Na afloop van de 30 dagen kun je zelf kiezen of je met Exact Online doorgaat. Gratis is het na de proefperiode zeker niet. Je bent gemiddeld met een bedrag van rond de € 40 per maand wel klaar. Dat is dus heel wat meer dan Tellow, eBoekhouden en de rest van de programma’s uit dit artikel.

exact online boekhouden

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Complexiteit kan snel toenemen

#4 Vixum – 1 jaar gratis (12 maanden)

Ik zeg het er maar even bij: dit boekhoudprogramma voor dummies is voor een periode van 12 maanden gratis te gebruiken. Dat is dus een vol jaar. Je hoeft al die tijd geen cent te betalen voor een boekhoudprogramma dat misschien wel een van de beste van dit moment is. Een uitspraak die ik doe omdat dit programma een insteek heeft waar veel moderne ondernemers van kunnen profiteren.

In tegenstelling tot veel van de welbekende boekhoudprogramma’s zit je bij Vixum juist vanuit je agenda te boekhouden. Je kunt hierdoor optimaal gebruik maken van de data die in je agenda verborgen zit. Je speelt beter in op aankomende afspraken doordat je milestones vanuit je boekhouding met de agenda kunt verbinden. Enorm handig natuurlijk!

vixum boekhoudprogramma mac

Pluspunten Vixum

 • Zeer betaalbaar

 • Facturatie module is gratis te gebruiken

 • Prettig en eenvoudige opzet

 • Betaalde versie bevat alle boekhoudfuncties voor het zzp

Minpunten Vixum

 • Beperkte mogelijkheden qua koppelingen

 • Zitten soms nog wat visuele foutjes in

#5 Moneymonk – 30 dagen gratis

Als er boekhoudsoftware is die kleine ondernemers (eenmanszaken) het leven echt makkelijker maakt, is het MoneyMonk wel. Deze topper die in boekhouden voor dummies niet mag ontbreken, is gratis te gebruiken voor een kleine maand (30 dagen). Deze 30 dagen heb je de beschikking over alle functies van MoneyMonk.

Bij MoneyMonk heb je ook de mogelijkheid om je uren en ritten te registreren, onkosten door te voeren, projecten bij te houden en nog veel meer. Je hebt hierdoor op geen moment meer omkijken naar je boekhouding. En dat is wel zo fijn als je het als ondernemer in deze moderne tijd al ontzettend druk hebt.

moneymonk voor beginner boekhoudsoftware

Pluspunten Moneymonk

 • Zolang je omzet onder de € 30.000 per jaar is, betaalbaar pakket

 • Boekhoudtoegang voor je boekhouder

 • Ook in goedkope pakketten alle functies beschikbaar

 • Bankkoppeling met je zakelijke bankrekening mogelijk

Minpunten Moneymonk

 • Relatief prijzig voor zzp’ers met een omzet van onder de € 50.000 (€ 25 per maand)

 • Groei je door naar een BV? Dan heb je een ander boekhoudprogramma nodig

#6 Rompslomp – Onbeperkt gratis te gebruiken

Gratis of niet, Rompslomp is misschien wel de beste boekhoudsoftware voor dummies. Dat komt omdat Rompslomp hét meest eenvoudig is. Of je nu bouwvakker, grafisch vormgever of internet ondernemer bent, met het super simpele zzp boekhoudprogramma Rompslomp wordt het maken van facturen en het online boekhouden een stuk leuker en overzichtelijker. Aldus Rompslomp zelf.

Rompslomp is als enige van alle opties onbeperkt gratis te gebruiken. Je kunt met het gratis boekhoudpakket van Rompslomp zoveel facturen en offertes maken en versturen als je wilt. Je hoeft er nooit een cent voor te betalen. Daardoor is het veruit het beste alternatief voor wie echt niet wilt betalen. Rompslomp is volledig gratis te gebruiken. Pas als je echt meer functies nodig hebt, kun je naar een groter pakket opwaarderen. Ik verwacht echter dat je dit in het begin niet meteen hoeft te doen.

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar

 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling

 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.

 • Diverse koppelingen mogelijk

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)

 • Maximaal 1 boekhouding per pakket

 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

Zijn er nog zaken die jij besproken zou willen zien in dit artikel? Ik ben benieuwd! Laat het me weten en ik voeg het toe!

Veelgestelde vragen

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Er zijn diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Is er een goede gratis cursus boekhouden?

Er is een uitgebreide gratis cursus boekhouden beschikbaar. Deze cursus is zeer praktisch ingericht. Stap voor stap leer je boekhouden met een boekhoudprogramma. Alle onderwerpen worden duidelijk uitgelegd middels een videotraining.

Kun je na de cursus boekhouden starten met de boekhouding van je bedrijf?

Na het volgen van de videotraining kun je direct de administratie van je bedrijf doen. Door de heldere uitleg en het stappenplan weet je precies hoe je moet boekhouden.

Wat zijn de kosten van de cursus boekhouden?

De cursus boekhouden is geheel gratis te volgen. Na het doorlopen van de videotraining kun je heel eenvoudig zelf de boekhouding doen van je bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Cursus Boekhouden Voor Beginners? Direct Gratis Online Starten

Een cursus boekhouden online volgen? Wacht hiermee! Ik vertel je hoe je gratis online kunt leren boekhouden met deze boekhoudprogramma’s.

Boekhouding Uitleg: Heldere Taal voor Ondernemers

Wat is boekhouden en wat heb je er precies aan? Ondernemers en particulieren kunnen veel aan boekhouden hebben. Mijn boekhouding uitleg.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Boekhouden als startende ondernemer?