Boekhouden leren kan met deze boekhoudprogramma’s

boekhouden leren

Leren boekhouden is een van de verstandige keuzes die je kunt maken. Als je ondernemer bent of wilt worden, draagt boekhoudkennis bij aan een verbeterde besluitvorming. Doordat je weet waar je welke inzichten moet vinden, worden keuzes op basis van betere informatie gemaakt. Dit geeft jou de mogelijkheid om met de best mogelijke informatie je bedrijf de juiste richting op te sturen. Simpelweg doordat je hebt leren boekhouden.

Vroeger was het normaal om als ondernemer te leren boekhouden. Alhoewel het natuurlijk niet verplicht is om als ondernemer ook maar iets te leren, werd het vroeger als vanzelfsprekend gezien dat er enige boekhoudkennis werd opgedaan. Dat zit tegenwoordig wel wat anders in elkaar. Behalve dat ondernemers steeds jonger worden, is er minder aandacht voor de basiscapaciteiten. Dat terwijl het juist deze basiscapaciteiten zijn die van grote invloed zijn op het slagen van de inspanningen van de ondernemer.

Een groot voordeel is dat je vandaag de dag boekhouden kunt leren met boekhoudsoftware. Dat wil zeggen dat het niet meer nodig is om een boekhoud cursus. Dit scheelt je niet alleen veel geld maar ook tijd. Je brengt het leren van boekhouden meteen in de praktijk.

Ik bespreek hieronder daarom de volgende onderwerpen:

 • Wat moet je bij boekhouden écht leren
 • Hoe helpen boekhoudprogramma’s je met leren boekhouden
 • Welke boekhoudsoftware is het best om boekhouden te leren

Laten we snel verder lezen zodat je vandaag nog kunt beginnen!

Inhoudsopgave

Wat moet je bij boekhouden écht leren

Als je een groot bedrijf hebt met meerdere werknemers of veel met complexe boekhoudkundige zaken en regelgeving werkt, adviseer ik je niet om zelf het boekhouden te leren. Voor iedereen met een eenmanszaak, raad ik wel aan boekhouden te leren.

Dat is een uitspraak die ik als boekhouder doe. Niet als iemand die je wilt motiveren om dit artikel verder te lezen. Ik heb als boekhouder namelijk behoorlijk wat verschillende soorten klanten voorbij zien komen. Ik weet van mijn eigen werkzaamheden dat de boekhoudvaardigheden die voor een eenmanszaak vereist zijn, eenvoudig aan te leren zijn. En nog beter, het zijn vaardigheden die je met boekhoudsoftware kunt leren. Daar over twee hoofdstukken meer over.

Wat je bij boekhouden voor een eenmanszaak echt moet leren, is het volgende:

 • Wat staat er allemaal op een resultatenrekening (winst- en verliesrekening) en balans
 • Hoe kan ik aan de administratieve regels van de Belastingdienst voldoen? (Wat moet je voor je eenmanszaak bijhouden, etc.)
 • Hoe kan ik keuzes maken op basis van mijn administratie

De rest sluipt er vanzelf in naarmate je met je boekhouding bezig bent. Ik beloof het je.

Wat je in een boekhoud cursus leert

Jaren geleden was de norm om een boekhoud cursus te volgen. Diverse instellingen bieden tot op de dag van vandaag dergelijke cursussen aan. Cursussen waarin je boekhoudkundige principes leert die je nooit nodig gaat hebben. Boekhoudprincipes die alleen voor VOF’s of NV’s relevant zijn of juist gedateerde onderdelen.

Boekhouden kun je, net als veel andere vakgebieden, alleen leren door te doen. Natuurlijk zijn er basisprincipes waarvan je op de hoogte moet zijn. Maar daar kunnen boekhoudprogramma’s je bij helpen.

De meeste boekhoud cursussen zijn goed te vergelijken met het boekhouden op papier principe. Rubrieken aanmaken, balansen bijwerken met mutaties en alle soorten activa begrijpen. Wat als ik je zou vertellen dat boekhoudsoftware dit allemaal voor je kan doen? Dat het enige wat jij moet weten, binnen een dag te leren is?

Een boekhoud cursus kost je tot wel € 2000 en neemt weken in beslag. Dat is wel wat meer dan een dag. En in de tussentijd kun je met de moderne optie, ook nog eens boekhoudsoftware leren gebruiken. Ik denk dat ik wel weet voor welke optie jij kiest.

boekhouden leren met boekhoudsoftware

Hoe helpt boekhoudsoftware je met leren boekhouden?

Het belangrijkste doel van boekhoudsoftware is om te zorgen dat jij zo min mogelijk hoeft te doen. En gelukkig lukt dat boekhoudsoftware behoorlijk. Door boekhoudsoftware te gebruiken, worden alle, naar mijn mening, ingewikkelde boekhoudkundige zaken op de achtergrond voor je gedaan. Denk dan aan het maken van de winst- en verliesrekening, balans en zelfs alle rubrieken.

De zaken die je zelf moet doen, leert boekhoudsoftware je met liefde meer over. Dat doet boekhoudsoftware op drie manieren:

 • Gratis webinars en instructievideo’s
 • Uitgebreide handleidingen en documentatie (of FAQ)
 • Klantenservice en productondersteuning via experts

De eerste twee manieren zijn altijd gratis. Alle boekhoudprogramma’s waar je boekhouden mee kunt leren waar deze twee manieren aanwezig zijn, bieden ze gratis aan.

Optie 3, via klantenservice en product experts, is bij een deel van de boekhoudsoftware gratis. Soms moet je een klein bedrag betalen of is het alleen gratis als je een groot abonnement neemt. Er zijn ook voorbeelden van boekhoudsoftware zoals Paperdork waar je wel gratis ondersteuning krijgt. De klantenservice is natuurlijk bij al deze boekhoudprogramma’s gratis te bereiken.

Hieronder heb ik een kort lijstje gemaakt met boekhoudsoftware die naar mijn mening je het best helpen bij leren boekhouden. Ik adviseer alleen dit lijstje te gebruiken als je een eenmanszaak of kleine BV hebt.

Laat me vooral even weten of er boekhoudsoftware ontbreekt. Ik voeg graag nieuwe boekhoudsoftware toe. Want leren boekhouden is als moderne ondernemer nog steeds belangrijk!

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s om te leren boekhouden

Ik ga het je vandaag heel makkelijk maken om met boekhoudsoftware boekhouden te leren. Ik vertel je namelijk precies welke programma’s hier het best voor zijn. Dat doe

Tellow met gratis onboarding call

Bij Tellow kun je leren boekhouden zoals ik het graag zie: namelijk middels een gratis gesprek met een boekhoudexpert. Tijdens dit gesprek kun je aangeven hoeveel ervaring je met boekhouden hebt. Vervolgens neemt de boekhoudexpert van Tellow je mee langst de functies waar je misschien nog wat minder ervaring mee hebt en legt ze uit. Daarnaast wordt je wegwijs gemaakt in functies die je op termijn nodig hebt. Zo weet je meteen wat je met de software van Tellow kunt doen.

Om te leren boekhouden bij Tellow, moet je de volgende stappen doorlopen:

 1. Maak een account aan
 2. Vul je betaalgegevens in
 3. Geef aan dat je van de gratis onboarding call gebruik wilt maken
 4. Geef een tijdstip door
 5. Het gesprek staat gepland! Tijd om te leren boekhouden

Daarnaast is Tellow ook gewoon een van de beste boekhoudprogramma’s van dit moment. Genoeg reden om het een kans te geven. Al is het alleen al om de gratis call!

Informer heeft een gratis boekhoud cursus

Wat als er een cursus is die zich alleen richt op dat wat hierboven besproken is? Dat je alleen dat leert, wat je nodig hebt om in een boekhoudprogramma te kunnen werken? Dan heb je goud in handen. En dat is mogelijk met Informer.

Informer heeft als een van de eerste boekhoudprogramma’s een boekhoud cursus waarmee je kunt leren boekhouden. De gratis cursus geeft je alles wat je nodig hebt. Het kost je dus geen cent om meer over boekhouden te leren. Tenminste, je moet natuurlijk wel betalen voor het gebruik van Informer. Maar dat is met een bedrag van onder de € 20 per maand goed te overzien. Heel wat goedkoper dan die boekhoud cursus van € 2000.

Je kunt de gratis boekhoudcursus van Informer op de volgende manier activeren:

 1. Ga naar de website van Informer
 2. Registreer een account
 3. Sluit een abonnement af (mag ieder boekhoudpakket zijn)
 4. Ga van start met cursus en leer boekhouden!

Ook Visma eAccounting heeft een cursus

Een andere, bekende speler met een gratis boekhoudcursus komt uit onverwachte hoek. Visma eAccounting. Een naam die ik regelmatig op ZelfBoekhouden laat vallen. Deze grote speler heeft een redelijk boekhoudprogramma dat wat aan de prijzige kant is. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat er tegenwoordig een gratis cursus boekhouden is. Deze cursus is in 1 dag te volgen en zit daarnaast vol me handige tips en tricks. Ook krijg je er een gratis ebook met lesmateriaal bij. Na de cursus kun je regelmatig gratis webinars blijven volgen. In deze webinars worden onder andere nieuwe functies uitgelegd. Enorm handig dus!

Je kunt de gratis boekhoudcursus van Visma op de volgende manier activeren:

 1. Ga naar de website van Visma eAccounting
 2. Maak een nieuw account aan
 3. Kies een boekhoudpakket dat bij je past
 4. Begin met de gratis boekhoudcursus!

Natuurlijk heeft ook e-Boekhouden een gratis cursus

Wist je dat zelfs de publiekslieveling e-Boekhouden een gratis cursus heeft? Zo zie je maar: betalen voor een boekhoud cursus is echt niet nodig. De e-Boekhouden cursus zit overigens prima in elkaar. Je leert natuurlijk vooral met e-Boekhouden werken en niet met andere boekhoudprogramma’s. Ik kan je echter op basis van mijn eigen ervaring vertellen dat je genoeg principes leert om straks ook met andere software op basis van deze cursus aan de slag te gaan.

Je kunt de gratis boekhoudcursus van e-Boekhouden activeren op de volgende manier:

 1. Ga naar de website van e-Boekhouden
 2. Registreer een account
 3. Kies voor een van de 8 abonnementen (tot 15 maanden gratis voor nieuwe ondernemers)
 4. Ga met de cursus van start!

Tellow

tellow
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 9,99 per maand
 • Beoordeling: 4/5

Informer

informer online
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 12,- per maand
 • Beoordeling: 4/5

Visma

visma eaccounting
 • 12 maanden uitproberen
 • Vanaf € 7,50 per maand
 • Beoordeling: 4/5

e-Boekhouden

e-boekhouden.nl
 • 15 maanden uitproberen
 • Vanaf € 9,95 per maand
 • Beoordeling: 5/5

Veel gestelde vragen

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Er zijn diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Benieuwd naar boekhouden voor beginners? Klik hier voor meer informatie

Is er een goede gratis cursus boekhouden?

Er is een uitgebreide gratis cursus boekhouden beschikbaar. Deze cursus is zeer praktisch ingericht. Stap voor stap leer je boekhouden met een boekhoudprogramma. Alle onderwerpen worden duidelijk uitgelegd middels een videotraining.

Benieuwd naar de gratis cursus boekhouden? Klik hier voor meer informatie

Kun je na de cursus boekhouden starten de boekhouding van je bedrijf?

Na het volgen van de videotraining kun je direct de administratie van je bedrijf doen. Door de heldere uitleg en het stappenplan weet je precies hoe je moet boekhouden.

Benieuwd naar de gratis videotraining? Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de kosten van de cursus boekhouden?

De cursus boekhouden is geheel gratis te volgen. Na het doorlopen van de videotraining kun je heel eenvoudig zelf de boekhouding doen van je bedrijf.

Benieuwd naar de gratis cursus boekhouden? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Handleiding Boekhouden Downloaden?