Wat is de belastingaangifte?

De belastingaangifte is een vast ritueel voor iedereen die in Nederland woont. Het is de betalingsplicht die voldaan moet worden over de inkomsten die je gedurende het jaar hebt gemaakt. Zowel voor particulieren als ondernemers worden er een aantal vragen gesteld, moeten er veel gegevens ingevuld worden en wordt op basis van de hoogte van de inkomsten bepaald hoeveel geld je verschuldigd bent of hoeveel je terugkrijgt van de Belastingdienst. De aangifte zelf verloopt vaak via een aangifteprogramma of het papieren aangiftebiljet en je ontvangt op een later moment de aanslag.

De belastingaangifte komt ieder jaar terug

De belastingaangifte is vastgesteld in de wet. Hierin staat ook dat je de gegevens volledig naar waarheid in moet vullen. Ondanks dat het voor iedereen duidelijk is dat de aangifte gedaan moet worden, wordt er wel ieder jaar een herinnering gestuurd. Dit wordt de aangiftebrief genoemd en hierin staat voor welke datum de aangifte binnen moet zijn. Je moet dit goed in de gaten houden, omdat nalatigheid bestraft kan worden met een hoge boete. Vooral als ondernemer kan dit een hoop geld gaan kosten, doordat er gekeken wordt naar het jaar daarvoor. Zorg er daarom voor dat je op tijd aan de slag gaat.

Op verschillende manieren te doen

Ondernemers moeten sinds 2005 de belastingaangifte elektronisch doen. Voor deze aangifte staan er al een aantal gegevens in het systeem vermeld en hoef jij deze alleen maar aan te vullen met de huidige stand van zaken. Particulieren kunnen zowel elektronisch als op papier hun aangifte voltooien. Hier kan ook hulp bij gevraagd worden, zodat je er zeker van gaat zijn dat alles op de juiste manier ingevuld is en je hierdoor ook niet te veel terug hoeft te betalen. En geld terugkrijgen is natuurlijk altijd mooi meegenomen na de belastingaangifte.

Wil je de belastingaangifte uitbesteden aan een boekhouder bij jou in de regio? Bekijk hier de mogelijkheden voor een boekhouder bij jou in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *