Wat is de administratieplicht?

De administratieplicht is voor iedere ondernemer verplicht. Het is namelijk een verplichting dat de administratie goed bijgehouden moet worden, omdat hieruit moet blijken dat het vermogen van een rechtspersoon op het goede spoor zit. Ook de werkzaamheden worden in deze administratie bijgehouden en moet in overeenstemming zijn met de werkzaamheden die daadwerkelijk verricht worden. Al deze administratie moet ook altijd op een veilige manier bewaard worden, zodat deze erbij gepakt kan worden wanneer ernaar gevraagd wordt. Dit kan op veel verschillende momenten en hoeft niet in hetzelfde boekjaar te zijn als waarin de betalingen zijn verricht of ontvangen.

De administratieplicht bij de aansprakelijkheid

De administratieplicht is voor veel zaken belangrijk. Het is daarom goed om als ondernemer zoveel mogelijk mee te nemen in deze documentatie. Je kunt hierbij denken aan de betalingen die binnen komen en er weer uitgaan, de lijsten met namen van debiteurs en leden en bijvoorbeeld de werkzaamheden die je zelf hebt uitgevoerd. Ieder bonnetje moet in een overzichtelijk bestand worden bewaard. Op deze manier kan er namelijk ook veel beter gekeken worden die er aansprakelijk is voor het faillissement van het bedrijf. De verplichting is dus niet alleen veel werk, maar ook nuttig bij eventuele geschillen.

Alle documentatie van belang bij geschillen

Wanneer er een faillissement plaatsvindt, kan de administratieplicht grote gevolgen hebben. Doordat alles is bijgehouden ziet iedere rechtspersoon namelijk precies waar het fout gegaan is en kan het herleid worden naar een bepaald persoon. Indien er geen administratie bijgehouden is, wordt het gehele bestuur als nalatig beschouwd. De bewijslasten zijn immers verdwenen. Veel ondernemers stellen daarom een boekhouder aan om ervoor te zorgen dat alles op een goede manier verwerkt wordt en waardoor er meer tijd overblijft om andere zaken die van belang zijn binnen het bedrijf aan te pakken.

Wil je beginnen met een boekhoudprogramma zodat je kunt voldoen aan de administratieplicht? Bekijk hier het beste boekhoudprogramma voor ZZP, eenmanszaak en MKB.

Gerelateerde artikelen

Één reactie op “Wat is de administratieplicht?

  1. Bedankt voor de heldere uitleg over de administratieplicht. Het is goed om te weten dat je als ondernemer het beste zoveel mogelijk gegevens kan bewaren, ook al is dit veel werk. Ik hoop volgend jaar officieel met mijn eigen bedrijf te beginnen en ik weet niet zeker of ik genoeg kennis heb van de administratie. Zaken als loonadministratie laten verzorgen klinken erg aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *