Beste boekhoudprogramma?

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s van 2024!

Weet jij hoeveel boekhoudprogramma’s dit jaar weer beweren het beste boekhoudprogramma 2024 te zijn? Een korte blik op het huidige aanbod laat mij zien dat je als ondernemer uit tientallen verschillende boekhoudprogramma’s kunt kiezen. Ieder boekhoudprogramma heeft zo zijn eigen ‘verkooppraatje’ om jouw klandizie te winnen. Een deel van de programma’s belooft meer dan dat het kan leveren. Het andere deel levert mogelijk iets dat jij helemaal niet nodig hebt. Het beste boekhoudprogramma verschilt per persoon doordat we allemaal om een andere manier het programma nodig hebben. De een wilt een zo’n groot mogelijk deel van de administratie op zich nemen. De ander kiest om dit door een boekhouder te laten doen en richt zich alleen op basistaken zoals het versturen van facturen. Welk boekhoudprogramma is dan het beste voor jou? Boekhoudprogramma vergelijken met de vergelijker.

Beste boekhoudprogramma’s overzicht 2024

 

Ik wil je helpen de zoektocht naar het beste boekhoudprogramma te vereenvoudigen. Dat doe ik door de bekendste programma’s kort met je te bespreken. Voor ieder boekhoudprogramma zijn daarnaast uitgebreide recensies gemaakt die je meer vertellen over de individuele ervaringen van gebruikers met de programma’s.

Benieuwd welk programma jou optimaal in staat stelt je boekhouding te doen? Lees dan snel verder!

Beste boekhoudprogramma?

De boekhoudprogramma’s die in dit artikel besproken worden hebben ieder hun eigen prijsstelling, functies en voor- en nadelen. Om een accuraat beeld te krijgen van de waarde die een boekhoudpakket aan jouw bedrijf kan toevoegen, is het verstandig jouw top drie boekhoudprogramma’s uit te proberen. Je kunt namelijk eenvoudig een proefperiode bij de verschillende boekhoudprogramma’s opstarten waarin je vrijwel iedere functie kunt uitproberen. Dergelijke proefperiodes helpen je te ontdekken of een programma overeenkomt met dat wat jij zoekt.

Alle boekhoudprogramma’s die hieronder besproken zijn, worden nader toegelicht in individuele reviews. Als je dan ook meer informatie over een specifiek boekhoudprogramma wenst, adviseer ik je de reviews te lezen. Hier vind je tevens meer informatie over de proefperiodes van de verschillende programma’s.

e-Boekhouden.nl – Beste boekhoudprogramma ZZP

Een van de meest gerecenseerde boekhoudprogramma’s op het internet is het Nederlandse e-Boekhouden dan met honderdduizenden gebruikers niet te vermijden is. Heel gek is dat niet, e-Boekhouden geeft nieuwe gebruikers die nog maar kort ondernemers zijn 15 maanden gratis boekhouden mee. Hierdoor hoeven zij lange tijd niet te betalen voor een boekhoudprogramma dat ondertussen geliefd is bij een grote groep jonge ondernemers.

e-boekhouden boekhoudsoftware nummer 1

Maar wat krijg je daarvoor terug?

Als we het aanbod van e-Boekhouden doornemen behoorlijk wat. Je mag weliswaar het programma met maar een enkele gebruiker inzetten, daar krijg je wel onbeperkt factureren en grootboeken voor terug. Daarnaast zit in de proefperiode vrijwel iedere functie die je ook kunt verwachten van het uitgebreide pakket. Uiteindelijk blijft e-Boekhouden een softe variant van de wat duurdere boekhoudsoftware. Voor de zelfstandige ondernemer is dat geen probleem. Alles wat je ooit nodig hebt zit allemaal in dit boekhoudprogramma verwerkt. Heb je echter meer dan alleen grootboeken en facturen/offertes nodig, zoals loonadministratie, is een programma als Exact Online of Twinfield mogelijk beter geschikt.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants

 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers

 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties

 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd

 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

Rompslomp – Beste boekhoudsoftware eenmanszaak

Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp, aldus Rompslomp. De grappig gekozen naam noemt zichzelf het meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp-ers. Hierbij staat onder andere overzicht en gebruiksgemak centraal.

Dat online boekhouden niet lastig hoeft te zijn weten we door het grote aantal boekhoudprogramma’s dat zich de afgelopen jaren heeft bewezen. Boekhouden is aanzienlijk makkelijker geworden, mede doordat we minder hoeven te doen vanwege de verschillende automatiseringen.

rompslomp online boekhoudprogramma

Rompslomp mag zichzelf niet rekenen tot de innovatiefste van het stel. Toch is het duidelijk dat het bedrijf de komende jaren van plan is fors in innovatie te investeren. Dat is onder andere te zien aan de nieuwe Android en iOS apps dat het bedrijf heeft uitgebracht. Je kunt met dit soort apps jouw complete boekhouding vanaf een mobiel apparaat verzorgen. Als dat Rompslomp niet helpt om in het rijtje met de beste boekhoudprogramma’s te komen, weet ik het ook niet meer!

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar

 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling

 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.

 • Diverse koppelingen mogelijk

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)

 • Maximaal 1 boekhouding per pakket

 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

Visma eAccounting – Beste boekhoudpakket VOF

Doorgewinterde accountants zijn goed bekend met de klassieke versie van Visma. De boekhoudsoftware van Visma heeft een sterke naam bij accountants en boekhouders doordat het alweer jaren in deze branche meegaat. Sinds enkele jaren is daar Visma eAccounting bijgekomen, de boekhoudoplossing waarmee Visma een gooi wilt doen naar het beste boekhoudprogramma.

visma-eaccounting-boekhoudsoftware

Visma heeft een sterk boekhoudprogramma opgezet dat ondernemers helpt bij ieder onderdeel van de administratie. Het betaalbare eAccounting is in het speciaal voor zelfstandigen opgericht. De functies die je in dit pakket kunt tegengekomen zijn afgestemd op zzp-ers, wat onder andere terug te zien is aan de exacte invulling van het pakket. Zo zijn modules als uren- en rittenregistratie beschikbaar. Het opmaken en versturen van facturen is vereenvoudigd waardoor iedereen met enkele klikken een factuur verstuurt.

Pluspunten Visma eAccounting

 • Koppeling met vrijwel ieder webshopsysteem mogelijk (Shopify, WooCommerce, Bigcommerce, Magento etc.)

 • Gratis uit te proberen voor 30 dagen

 • Facturatie is vanaf € 8 per maand mogelijk, maar weliswaar beperkt

Minpunten Visma eAccounting

 • Standaard-pakket is zeer beperkt voor de prijs

 • Veel extra kosten

 • Bankkoppelingen (transacties) kosten geld (€ 1,75 per maand)

Exact Online – Beste boekhoudprogramma BV

Daarnaast komen veel ondernemers uit bij het beste boekhoudprogramma van het vorige decennia: Exact. Meer dan tien jaar konden ondernemers, zelfstandigen en ondernemers met personeel, uitsluitend kiezen uit de prijzige Exact-programma’s die niet op maat ontworpen waren. Met de komst van Exact Online is daar verandering in gekomen waardoor ik Exact Online opnieuw overweeg voor een van de beste boekhoudprogramma’s.

Exact Online mag dan de duurste optie zijn, het is ook de meest complete optie. Ondernemers met groeiplannen of ondernemers die behoefte hebben aan een uitgebreid boekhoudprogramma kunnen hun ei in dit enorme programma kwijt.

exact online boekhoudsoftware nummer 4

Het is verder een pluspunt dat de individuele modules van Exact Online aan te passen zijn naar het type bedrijf. Zo zijn er specifieke modules voor bedrijven die veel inkopen of produceren. Dit geeft jou als ondernemer meer flexibiliteit en een betere boekhouding dan wat bij andere boekhoudprogramma’s mogelijk is.

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Complexiteit kan snel toenemen

MyFinance – Laat je nooit in de steek

Myfinance is een jong en vlot boekhoudprogramma dat zich wilt onderscheiden door overduidelijk er anders uit te zien en aan te voelen dan de concurrentie. Sneller online factureren voor starters en zzp-ers, dat is waar Myfinance het verschil wilt maken. En de periode aangiftes? Die doe je met een handomdraai binnen de software van Myfinance.

myfinance voor een digitale boekhouding

Steeds meer boekhoudprogramma’s hebben ondertussen de systemen van de Belastingdienst met hun boekhoudsoftware geïntegreerd. Hierdoor kan de periodieke btw-aangifte het beste met een boekhoudprogramma worden ingediend, wat jou natuurlijk veel tijd scheelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder snel foutjes worden gemaakt. De getallen worden rechtstreeks van het boekhoudprogramma overgenomen.

Natuurlijk kan Myfinance niet achterblijven met een mobiele app. Het bedrijf heeft een prachtige iOS en Android app ontwikkeld waarmee ondernemers ieder onderdeel van de boekhouding vanaf een smartphone kunnen beheren. Dat terwijl je al vanaf € 10,- per maand op het pakket van Myfinance kunt instappen.

Pluspunten MyFinance

 • Scan & Herken functie

 • CRM-oplossing gratis inbegrepen

 • Autorisatiebeheer

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten MyFinance

 • Software is volgens gebruikers niet altijd even betrouwbaar in uptime

 • Maximaal 1 boekhouding per pakket

Yoursminc – Voor de hippe ondernemer

Echt lekker bekt het niet, dat Yoursminc. Het jonge gooit het over een andere boeg dan de gevestigde orde. Yoursminc garandeert ondernemers namelijk dat ze veilig online kunnen boekhouden met de Yoursminc boekhoudsoftware. Hoe Yoursminc dit precies anders doet dan de concurrentie is mij een raadsel.

yoursminc boekhoudprogramma

Je krijgt bij Yoursminc relatief veel voor je geld. De proefversie van drie maanden is gelijk aan de meest uitgebreide versie van het boekhoudprogramma waar je € 19,95 per maand kwijt voor bent. Het kleinste pakket dat vanaf € 9,95 per maand te gebruiken is, is daarentegen wat beperkt. Geen offertes, grootboeken, urenregistraties of projecten. Mocht je Yoursminc optimaal willen gebruiken, kom je daarom snel uit op het duurste pakket.

Over de gehele linie voelt Yoursminc minder kwalitatief aan dan de overige aanbieders. We raden je aan om eerst andere aanbieders uit te proberen die in ons overzicht beste boekhoudprogramma’s van 2024 te vinden zijn.

Pluspunten Yoursminc

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie

 • Minimalistische en overzichtelijke interface

 • Handige help functies en snelle klantenservice

 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Yoursminc

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties

 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

Informer Online – Is zowel voor het zzp als het mkb

Slim online boekhouden? Dan moeten we volgens Informer toch echt voor Informer kiezen. Je kunt met het zelfbenoemd beste boekhoudprogramma van dit jaar je btw-aangifte in de boekhoudsoftware doen. Daarnaast kan je direct voor de aangiftes betalen middels iDEAL betalingen. Heb je een bonnetje? Dan scan je het bonnetje eenvoudig via de Informer iOS en Android app in.

informer voor een digitale boekhouding

Informer gebruikt een term die ik niet eerder bij zelfs de beste boekhoudprogramma’s ben tegengekomen: Robotic Accounting. Met deze term duidt Informer de mogelijkheden voor automatisch boekhouden aan. Volgens Informer is het met Robotic Accounting mogelijk een groot deel van je werkzaamheden te automatiseren. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan je boekhouding en kan je de vrijgekomen tijd gebruiken om je te richten op je bedrijf. Hoe dit precies in de praktijk tot zijn recht komt, blijft verrassend onduidelijk..

Een voordeel van dit boekhoudprogramma is dat Informer een rol heeft ingevuld voor jouw boekhouder/adviseur. Jouw adviseur, boekhouder of accountant kijkt eenvoudig op afstand in dit boekhoudprogramma mee. Als jij toestemming geeft, is het mogelijk om je cijfers door jouw ‘administratiepartner’ te laten controleren. Het is hiervoor dus niet nodig om inloggegevens te delen of jouw administratie te exporteren.

De kosten van Informer komen overeen met veel van de andere beste boekhoudprogramma’s. Het goedkoopste pakket start al op € 10,-, terwijl de uitgeklede pakketten voor ondernemers met personeel oplopen tot € 39,- per maand.

Pluspunten Informer

 • Gratis software voor starters

 • Gratis proefabonnement van een maand

 • Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Minpunten Informer

 • Veel extra bijkomende kosten

 • Het goedkoopste betaalde pakket is minder uitgebreid dan het gratis pakket

 • Niet zeer uitgebreid qua functies

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *