Wat is Box 1?

Bij het doen van de belastingaangifte krijg je te maken met onder andere Box 1. Dit is namelijk het inkomen uit werk en de woning. Hiervoor moet je jouw inkomen verminderen met de aftrekposten. Als ondernemer zijnde haal je hiervoor de winst uit de onderneming erbij. Echter zijn er ook nog andere zaken die voorbijkomen in deze box. Je moet daarom goed gaan kijken naar welke gegevens je allemaal in moet gaan vullen en hoe je dit het beste kunt doen. Daarom moet je eerst meer weten over de box. Lees daarom snel verder en ontdek.

Alle inkomsten in Box 1

Box 1 bestaat uit al jouw inkomsten. Dit kan de winst uit onderneming zijn, maar kent er nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het salaris dat je krijgt van de werkgever, de uitkering of het pensioen. Ook fooien en andere inkomsten, buitenlandse inkomsten en periodieke uitkeringen worden hierin meegenomen. Wanneer je als freelancer, artiest of beroepssporter werkt, moet je de inkomsten ook in deze box aangeven. Wanneer je alles goed in wilt vullen, moet je dus veel verschillende gegevens erbij pakken voordat je jouw belastingaangifte gaat doen.

De aftrekposten berekenen

Wanneer je deze gegevens hebt ingevuld kun je gaan kijken naar de aftrekposten van Box 1. Dit zorgt er immers voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Zo kun je jouw reiskosten van het openbaar vervoer, kosten van eigen woning, uitgaven voor inkomensvoorzieningen en persoonsgebonden aftrek erbij pakken. Zowel voor particulieren als voor ondernemers is het bijvoorbeeld mogelijk om de studiekosten te verrekenen. Hier zitten wel regels aan vast, dus het is verstandig om hier goed naar te kijken. Zo voorkom je dat je bij een controle een boete krijgt over deze kosten en de belastingaangifte veel negatiever voor jou uit gaat pakken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *