Beste boekhoudprogramma voor Zelfstandige Docenten

Als zelfstandig docent, of je nu les geeft aan volwassenen of als freelancer werkt voor een basisschool, het bijhouden van je administratie is een hoop papierwerk dat er bovenop komt. Gelukkig bestaan er online boekhoudprogramma’s om een deel van jouw taken uit handen te nemen, zodat je tijd overhoudt om je te concentreren op je leerlingen. Niet alleen helpt boekhoudsoftware je om efficiënter te werken, het helpt fouten voorkomen, kosten te besparen en geeft je inzicht in de financiële stand van zaken. In dit artikel heb ik verschillende boekhoudprogramma’s van een cijfer voorzien. Waardoor het beste boekhoudprogramma voor zelfstandige docenten tot stand is gekomen.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste boekhoudprogramma’s voor zelfstandige docenten:

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Koppeling met betaalsystemen
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

Reeleezee

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Klantwaardering: 7,6
Meer informatie

visma eaccounting

 • Koppeling met bankrekening
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Aangifte BTW versuren
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Waarom goede boekhoudsoftware onmisbaar is voor zelfstandige docenten

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor boekhoudsoftware, in plaats van het handmatig bijhouden van de administratie in Excel. Hieronder een aantal van de belangrijkste voordelen:

 • Controle | Met het juiste boekhoudprogramma behoud je zelf de controle over de financiële situatie van je bedrijf. Zo weet je altijd, en waar je ook bent, hoe jouw onderneming er financieel voorstaat
 • Tijdbesparend | Dankzij goede boekhoudsoftware hoef je minder tijd te besteden aan de boekhouding en houd je tijd over voor je vak
 • Geldbesparend | Naast tijd bespaar je ook een hoop geld omdat boekhoudsoftware veel goedkoper is dan het inhuren van een boekhouder of accountant. Natuurlijk kun je gewoon blijven samenwerken met een financieel adviseur
 • Inzicht | Rapportages en overzichten zorgen ervoor dat je meer inzicht hebt in de geldzaken van jouw onderneming
 • Minder fouten | De slimme functies, het feit dat je zelf geen berekeningen meer hoeft uit te voeren of veel gegevens hoeft over te typen, zorgen ervoor dat het aantal fouten in je administratie minimaal is
beste boekhoudprogramma voor zelfstandige docenten

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zelfstandige leraren en leraressen

Deze top 3 is specifiek gericht op zelfstandig werkenden docenten, waarbij ik heb gelet op functies die voor dit vak van belang zijn. Zoals het kunnen benaderen van de boekhouding op afstand via mobiele apparaten, evenals het registreren van uren en kilometers, en niet te vergeten opties voor ieder budget.

e-Boekhouden – Beste prijs-kwaliteit verhouding

e-Boekhouden mag niet ontbreken in de top 3 en is wellicht zelfs wel de beste keuze voor veel zelfstandige docenten. Het biedt vrijwel alle mogelijkheden voor een scherpe prijs, inclusief een gratis boekhoudprogramma voor starters. e-Boekhouden is een Nederlandse onderneming met meer dan 20 jaar ervaring op zak en je kunt er dus zeker van zijn dat je te maken hebt met een betrouwbare partner. Ze bieden enkel boekhoud oplossingen aan en geen andere financiële software, maar de software die ze aanbieden is in staat om mee te groeien met jouw bedrijf.

e-Boekhouden biedt een totaal pakket van software aan, waarmee je op een eenvoudige manier de gehele administratie bijhoudt. Het enige nadeel is dat de software een ietwat ouderwetse uitstraling heeft, maar de gebruiksvriendelijkheid zelf is erg goed. Mocht je ergens niet uitkomen dan kun je altijd een beroep doen op de klantenservice, wat een van de sterke punten van e-Boekhouden is. De klantenservice is niet alleen vriendelijk en kundig, ze zijn ook op meerdere manieren te bereiken, waaronder per e-mail en telefonisch. Zo bepaal jij zelf op welke manier je graag geholpen wil worden.

Naast de gangbare functies zoals het koppelen van je zakelijke bankrekening en het indienen van de BTW-aangifte, beschikt de software ook over de mogelijkheid om uren en/of kilometers bij te houden. Wel zo makkelijk als je op locatie lessen geeft of als je moet voldoen aan het urencriterium. Dit en alle andere functies zijn mogelijk vanaf vaste apparaten, maar ook via je smartphone. Later in dit artikel kom ik terug op de kosten voor dit boekhoudpakket, evenals de voorwaarden voor het gratis boekhoudprogramma voor docenten.

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis voor starters (15 maanden)
 • Uitgebreid aantal functies
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Inclusief uren- en kilometerregistratie
 • Goede klantenservice

Minpunten e-Boekhouden

 • Geen andere software modules

Reeleezee – Meest uitgebreide keuze

Reeleezee is een aanbieder van boekhoudsoftware voor kleine ondernemers, waarbij je kunt blijven samenwerken met je boekhouder. De onderneming is onderdeel van het gerenommeerde bedrijf Exact, welke zich in tegenstelling tot Reeleezee voornamelijk richt op ondernemers binnen het MKB. Reeleezee biedt net als e-Boekhouden een compleet softwareprogramma aan voor het zelfstandig bijhouden van de zakelijke administratie. Het grote verschil is dat bij Reeleezee het aantal functies dat inbegrepen zit in het gekozen pakket, afhangt van de prijs.

Met Reeleezee kun je dus je gehele boekhouding tot in de puntjes regelen, inclusief facturatie. Hoewel het teveel functies zijn om op te noemen, zijn dit er een aantal: factureren in eigen huisstijl inclusief een iDEAL betaallink, het versturen van facturen en herinneringen als batch, elektronisch factureren inclusief naar overheden, het registreren van uren en kilometers, het omzetten van uren en kilometers naar gespecificeerde facturen, het inboeken van losse bonnetjes, gebruik van de Reeleezee app, het koppelen van betalingen aan boekingen en het apart registreren van privé uitgaven via de zakelijke rekening. Zoals je al ziet is Reeleezee een erg uitgebreid programma, wat als enige nadeel heeft dat je even de tijd zal moeten nemen om alle functies en mogelijkheden te ontdekken.

Pluspunten Reeleezee

 • Veel aandacht voor ontwikkeling van nieuwe functies en visuele verbeteringen
 • Lage prijsstelling voor kleine ondernemers en freelancers
 • Uren- en rittenregistratie zijn goede nieuwe toepassingen
 • Bankkoppeling mogelijk met alle grote banken

Minpunten Reeleezee

De bereikbaarheid van de support kan beter

Visma e-Accounting – Voor een solide basis

Visma e-Accounting zit een beetje tussen e-Boekhouden en Reeleezee in. Net als e-Boekhouden biedt ook Visma e-Accounting een gratis pakket aan voor starters, maar net als Reeleezee is de software uit te breiden. Visma e-Accounting is onderdeel van het Noorse bedrijf Visma, een ontwikkelaar en aanbieder van fintech software voor ondernemers. Visma e-Accounting biedt zowel facturatie- als boekhoudsoftware aan, inclusief optionele uitbreidingen, zoals de modules Webshop (als je ook online lessen en cursussen wil aanbieden) en Financial Overview voor extra financieel inzicht.

Om terug te keren naar de boekhoudsoftware van Visma e-Accounting, welke over het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden beschikt, biedt dit bedrijf zowel een losse facturatiemodule als een totaalpakket aan. Deze laatste beschikt over onder andere de volgende functies: facturen maken en versturen inclusief groepsgewijs en periodiek factureren, losse bonnen scannen via de app, debiteurenbeheer, de BTW aangifte indienen en relatiebeheer. De software is overigens beschikbaar in het Nederlands en Engels. Daarnaast profiteer je met een abonnement ook van gratis support, evenals toegang tot Visma e-Accounting e-learning als je behoefte hebt om je boekhoudkennis bij te spijkeren.

Pluspunten Visma

 • Gratis voor starters en studenten
 • Inclusief uren- en kilometeradministratie
 • Je hebt geen boekhoudkennis nodig
 • Goede mobiele app
 • Eenvoudig in gebruik
 • Gratis proefperiode

Minpunten Visma

 • Veel bijkomende extra kosten
 • Geen maandelijks abonnement mogelijk

Zonder goede boekhoudsoftware loop je geld mis

Weten hoe de zaken ervoor staan is altijd erg prettig en het zorgt ervoor dat je je energie kunt steken in het voorbereiden en geven van lessen. Goede boekhoudsoftware die aansluit op je behoeften en budget zorgt ervoor dat je uiteindelijk geld bespaart. Het voorkomt tevens fouten, en zorgt ervoor dat je profiteert van eventuele voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld. Je ontvangt ook handige notificaties, als het weer tijd is om de BTW-aangifte in te dienen. Ook losse bonnen toevoegen is een fluitje van een cent, zodat je deze niet kunt kwijtraken of vergeten.

Inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming als zelfstandige docent

Een ander groot voordeel is de mate van inzicht dat een boekhoudprogramma verstrekt. Zo zie je in één enkele oogopslag welke klanten nog moeten betalen, wat jouw drukste periode is en welke lessen de meeste omzet of winst opleveren. Al deze gegevens maken het mogelijk om in te kunnen spelen op kansen. Denk aan het aanbieden van lessen tegen een gereduceerd tarief in een rustige periode, of het aanbieden van online cursussen op basis van de populairste lesstof.

e-Boekhouden voor zelfstandige docenten

e-Boekhouden biedt kwalitatieve software aan voor een zeer schappelijke prijs. Je hoeft daarbij niet moeilijk te doen om een pakket te kiezen, want de pakketten worden bepaald op basis van het aantal boekingen per jaar. Zit je als ZZP’er onder de 240 boekingen, dan ontvang je voor slechts €9,95 het ZZP/Mini pakket inclusief alle functies voor boekhouden en facturatie. Zit je boven de 240 boekingen, dan heb je de keuze of je één of twee modules afneemt. De boekhoudmodule kost €14,50 per maand en de facturatiemodule €9,50, indien je deze samen afneemt kom je op een totaalbedrag van €24 uit.

Ben je echter pas gestart, dan ontvang je 15 maanden lang het ZZP/Mini pakket helemaal gratis zonder verdere verplichtingen. e-Boekhouden rekent hierbij vanaf de datum van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Alle genoemde pakketten zijn maandelijks opzegbaar, zonder verborgen kosten, en inclusief ondersteuning van de helpdesk en een onbeperkt aantal gebruikers. In tegenstelling tot veel andere boekhoudprogramma’s hoef je hier dus niets extra’s voor te betalen, en indien gewenst kijkt jouw boekhouder of accountant natuurlijk ook gratis mee.

e-boekhouden voor docenten

Reeleezee voor zelfstandige docenten

De enige reden dat Reeleezee niet op de eerste plek is geëindigd in deze boekhoud top 3, is het feit dat de software iets duurder is dan e-Boekhouden. Je hebt de keuze uit drie verschillende pakketten, waarbij de duurdere pakketten over meer functies beschikken. Zo kun je met het goedkoopste pakket bijvoorbeeld maar 10 facturen versturen en alleen met het duurste pakket inkoopfacturen automatisch boeken.

Ik raad je dan ook aan om te bedenken welke functies jij nodig hebt en op basis hiervan te kijken of Reeleezee voor jou een geschikte keuze is. De pakketten die Reeleezee aanbiedt zijn: Slim Boekhouden Start van €15, Slim Boekhouden van €33 en Slim Boekhouden + van €66. Alle prijzen zijn per maand en de pakketten zijn maandelijks opzegbaar. De beste manier om Reeleezee te testen is via het gratis proefabonnement van 30 dagen. De proefperiode is geheel zonder verplichtingen en je hoeft hiervoor geen betaalgegevens te verstrekken.

reeleezee voor docenten

Visma eAccounting voor zelfstandige docenten

Visma e-Accounting is gratis voor starters, evenals studenten. Dus als jij als zelfstandige docent werkt naast je studies, dan is Visma e-Accounting zeker interessant voor jou. Na het gratis jaar zit je nergens aan vast, en je bepaalt zelf of je wil overstappen naar een betaald abonnement of niet. Ervaren ondernemers kunnen de software van Visma e-Accounting een maand lang gratis uitproberen. De betaalde abonnementen zijn onderverdeeld in drie verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is echter geen totaal boekhoudprogramma, maar een losse facturatiemodule en kost €8 of €11 per maand en dit is afhankelijk van de abonnementsduur.

Voor een volledig boekhoudprogramma inclusief de facturatie module heb je de keuze uit Visma e-Accounting Standaard voor €21 of €24, en Visma e-Accounting Pro voor €29 of €32 per maand. De goedkoopste prijs is op basis van een jaarabonnement en jaarbetaling, en de duurste prijs op basis van een 3-maandelijks abonnement en kwartaalbetaling. De abonnementen van Visma e-Accounting zijn dus niet maandelijks opzegbaar. Daarnaast hanteert Visma e-Accounting een aantal optionele extra kosten, zoals een meerprijs van €2,50 voor een extra gebruiker en €1,75 voor de bankkoppeling per maand. 

visma voor docenten

Veelgestelde vragen

Hebben zelfstandige docenten wel een boekhoudprogramma nodig?

Hoewel het niet verplicht is, biedt online boekhoudsoftware een aantal voordelen ten opzichte van een boekhouding in Excel of het uitbesteden van de administratie aan een boekhouder. Het is namelijk tijdbesparend, voorkomt fouten, bespaart geld en zorgt dat je altijd en op ieder moment inzicht hebt in de financiële situatie van jouw onderneming.

Moet ik niet gewoon een boekhouder inschakelen?

Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke manier voor het bijhouden van de boekhouding en/of als je het fijn vindt om zelf inzicht te hebben in de zakelijke financiën, is het verstandig om gebruik te maken van online boekhoudsoftware.

Wat kan een boekhoudprogramma voor mij als ZZP’er en docent betekenen?

Online boekhoudsoftware heeft een groot aantal voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen kennis nodig om met de software aan de slag te gaan, het zorgt ervoor dat je boekhouding vrijwel foutloos is, dat je de BTW aangifte zelf kunt indienen en dat je op ieder moment kunt zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.

Ik ben een ervaren docent maar ik weet niets over boekhouden, waar begin ik?

Online boekhoudprogramma’s zijn zo gemaakt dat ze intuïtief werken en je van tevoren geen kennis hoeft te hebben van boekhouden. Als je ergens niet uitkomt kun je altijd een beroep doen op de klantenservice of andere support opties, zoals bijvoorbeeld een kennisbank, online tutorials, veelgestelde vragen en meer.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Beste Facturatie Software 2024? | Top 10 Ruim 9 Maanden Getest

Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende zelfstandige docent?