Beste boekhoudprogramma voor Kunstenaars

Als zelfstandig ondernemer, dus ook als professioneel kunstenaar, ontkom je niet aan het bijhouden van een zakelijke administratie. Gelukkig zijn er manieren om deze klus een stuk aangenamer te maken. Zo zorgen online boekhoudprogramma’s ervoor dat je zo min mogelijk tijd en geld kwijt bent aan de boekhouding, en in dit artikel behandel ik het beste boekhoudprogramma voor kunstenaars.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste boekhoudprogramma’s voor kunstenaars:

visma eaccounting

 • Eenvoudig facturen maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Aangifte BTW versturen
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

Reeleezee

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met externe apps
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 7,6 
Meer informatie

Waarom je als kunstenaar niet zonder goede boekhoudsoftware kunt

Of je nu een ZZP’er bent of een eigen atelier hebt inclusief werknemers die lessen geven, als kunstenaar ben je veel met je passie en vak bezig. Het laatste waar je dan zin in hebt, is om in je vrije tijd de boekhouding te moeten doen. Hieronder de belangrijkste redenen om als kunstenaar voor een online boekhoudprogramma te kiezen:

 • Tijd besparen | Het belangrijkste voordeel van boekhoudsoftware is dat het tijdbesparend is. Veel handelingen worden geautomatiseerd en dankzij slimme functies ben je steeds minder tijd kwijt aan het inboeken van facturen, het doen van de BTW aangifte en het opstellen van offertes
 • Geld besparen | De juiste boekhoudsoftware zorgt ervoor dat je geld bespaart. Niet alleen omdat je meer tijd over hebt voor de creatieve kant, maar ook omdat je minder vaak een boekhouder of accountant nodig hebt
 • Fouten voorkomen | Boekhoudsoftware is zo gemaakt dat je ook zonder boekhoudkennis je eigen zakelijke administratie kunt doen. Je hoeft zelf geen berekeningen meer uit te voeren in Excel of handmatig gegevens in te voeren, wat ervoor zorgt dat jouw administratie uiteindelijk tip top in orde is
 • Overzicht krijgen | Omdat je altijd toegang hebt tot je administratie, weet je precies hoe jouw onderneming ervoor staat. Dankzij de handige rapportages zie je in real-time welke facturen nog betaald moeten worden, hoeveel belasting je verschuldigd bent, welk kunstwerk de meeste omzet heeft gegenereerd en meer
beste boekhoudprogramma voor kunstenaars

De beste boekhoudprogramma’s voor kunstenaars

Om je administratie goed uit de verf te laten komen, is het belangrijk om voor de juiste boekhoudsoftware te kiezen. Ik heb meerdere aanbieders bekeken en een top drie gemaakt op basis van de wensen en eisen van ondernemers in de kunstsector.

Visma e-Accounting – Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk

Visma e-Accounting is een onderneming die software ontwikkelt voor allerlei soorten ondernemers, waarbij ze met name ondernemers in het MKB helpen om nog succesvoller te worden. Het team van Visma e-Accounting bestaat op het moment van schrijven uit 170 enthousiaste medewerkers, een hoofdkantoor in Amsterdam en meer dan 140.000 klanten die gebruik maken van de Visma e-Accounting software. Kortom, een betrouwbare partner voor jouw zakelijke administratie.

Het boekhoudprogramma van Visma bestaat uit een duidelijke interface, waardoor je snel en makkelijk je administratie bij kunt houden en rapportages kunt inzien. Denk bijvoorbeeld aan het appen van losse inkoopbonnetjes naar je administratie, het automatisch verwerken van betalingen, het versturen van herinneringen via vaste apparaten of de Visma e-Accounting app, en het doen van de BTW aangifte met een enkele muisklik. Het fijne van deze boekhoudsoftware is dat je de mogelijkheid hebt om andere applicaties te koppelen en te integreren met de boekhoudsoftware. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Minuba, voor het registreren van uren en materialen, handig voor het bijhouden van jouw materiaalkosten en gewerkte uren per project.

Pluspunten Visma

 • Gratis voor startende kunstenaars
 • Inclusief kilometer- en urenregistratie
 • Zeer uitgebreid en veel extra mogelijkheden
 • Software kan meegroeien met jouw als kunstenaar
 • Korting als je kiest voor een jaarabonnement

Minpunten Visma

 • Minder geschikt voor ZZP’ers
 • Geen maandabonnement mogelijk

Rompslomp – Simpel en kleinschalig

Rompslomp is een eenvoudig boekhoudprogramma voor ZZP’ers, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde vaktermen en je geen enkele kennis van boekhouden nodig hebt. Het boekhoudprogramma van Rompslomp is gevestigd in Utrecht en sinds 2022 zijn ze onderdeel van Visma, waartoe ook Visma e-Accounting behoort. Rompslomp richt zich in tegenstelling tot Visma e-Accounting echt op ZZP’ers en freelancers, en is ideaal als je kunstenaar bent zonder personeel.

De boekhoudsoftware van Rompslomp voorziet in alles wat je nodig hebt om je administratie bij te houden, van het opstellen van een nieuwe offerte tot het indienen van de BTW aangifte. Daarnaast biedt het een aantal handige functies voor ondernemers die veel onderweg zijn en op locatie werken, namelijk het registreren van uren en het bijhouden van kilometers via de Rompslomp boekhoud app. Een andere handige functie voor iedere kunstenaar is de digitale schoenendoos. Als je onderweg nog iets nodig hebt, zoals een tube verf, spuitbussen of kwasten, dan kun je jouw inkoopbonnetje direct versturen via de app. Nooit geen losse bonnetjes meer die kwijt raken, wat een hoop gedoe scheelt.

Pluspunten Rompslomp

 • Simpel in gebruik
 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Korting als je kiest voor een jaarabonnement
 • Efficiënte software

Minpunten Rompslomp

 • Minder geschikt om mee te groeien met jouw kunstonderneming

Reeleezee – Efficiënt en intuïtief

Reeleezee mag niet ontbreken aan de top drie van beste boekhoudprogramma’s voor kunstenaars en is zowel geschikt voor ZZP’ers als het MKB. De onderneming is onderdeel van Exact en is gevestigd in Breukelen. Hoewel de kwaliteit vergelijkbaar is met de software van Exact, richt Reeleezee zich specifiek op het aanbieden van boekhoudsoftware. De software is zo ontworpen dat je op ieder moment en vanaf ieder apparaat je zakelijke boekhouding kunt bijwerken en inzien, zodat je zoveel mogelijk tijd overhoudt voor het echte ondernemen.

Net als Rompslomp heb je geen boekhoudkennis nodig om in Reeleezee aan de slag te gaan, want de software werkt intuïtief waardoor je al gaandeweg leert. Ook moeilijke boekhoudtermen maken geen onderdeel uit van de software en je werkt even gemakkelijk vanaf jouw laptop als smartphone. Dit laatste is erg handig als je op weg bent naar een project en je jouw kilometers wil bijhouden, of als je meteen een offerte wil sturen na een klantenbezoek. Net zoals bij de vorige twee boekhoudprogramma’s blijft het gewoon mogelijk om samen te werken met jouw boekhouder of accountant, met als grote verschil dat je zelf altijd toegang hebt tot je digitale administratie en je altijd weet hoe jouw bedrijfje er financieel voorstaat.

Pluspunten Reeleezee

 • Software kan meegroeien met jouw kunstbedrijf
 • Pakketten zijn uit te breiden
 • Je stelt je abonnement gedeeltelijk zelf samen
 • Intuïtieve software

Minpunten Reeleezee

 • Geen korting voor het afsluiten van een jaarabonnement

Zonder goede boekhoudsoftware loop je geld mis

Een boekhouding die op orde is voorkomt een hoop problemen. Boekhoudsoftware is een geweldige manier om fouten te voorkomen tijdens het zelf bijhouden van de administratie. Op deze manier weet je altijd hoe de zaken er financieel voorstaan en bespaar je erg veel tijd tijdens het invoeren van bonnen of het maken van facturen. Je kunt goede boekhoudsoftware vergelijken met het investeren in kwalitatieve kunstmaterialen, waarbij het belangrijk is om de juiste keuze te maken op basis van de wensen en eisen van jouw onderneming. Zo heb je als startende autonome kunstenaar andere behoeften, dan als je kunstlessen aanbiedt en je hiervoor werknemers in dienst hebt. In dit artikel help ik je om de juiste keuze te maken voor jouw onderneming.

Inzicht in de financiële situatie van jouw kunstige onderneming

De juiste boekhoudsoftware zorgt er ook voor dat je precies weet wat er allemaal speelt in jouw onderneming. Dankzij de handige rapportages en overzichten zie je precies welke klanten altijd op tijd betalen, wanneer een voorschot is voldaan, welke materialen de grootste kostenpost zijn, welke periode van het jaar de meeste omzet genereert en nog veel meer. Het is tevens een bron van informatie voor het ontdekken van nieuwe kansen, denk aan het starten van een webshop met je favoriete tekenmaterialen bijvoorbeeld.

Visma e-Accounting voor kunstenaars

Visma e-Accounting is perfect voor kunstenaars die werknemers in dienst hebben, maar ook voor starters. De boekhoudoplossing van Visma e-Accounting biedt alle kunstenaars namelijk een jaar lang hun gratis boekhoudprogramma aan, gerekend vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar ook als je al langer bezig bent, profiteer je van een gratis proefperiode van een maand en korting als je kiest voor een jaarabonnement.

Visma e-Accounting biedt in totaal drie verschillende pakketten aan, die je dus zowel kunt afsluiten per jaar als per kwartaal. Kies je voor een driemaandelijks abonnement, dan betaal je €11 voor het Factureren pakket, €24 voor het Standaard (Boekhouden & Factureren) pakket en €32 voor het Pro abonnement. Alle prijzen zijn per maand en op basis van één gebruiker. Het is mogelijk om extra gebruikers toe te voegen, voor €2,50 extra per maand. Daarnaast kun je jouw pakket indien gewenst uitbreiden met extra diensten en modules, waaronder: voorraadbeheer of een webshop, als je bijvoorbeeld de ambitie hebt om online cursussen te verkopen.

visma eaccounting voor kunstenaars

Rompslomp voor kunstenaars

Rompslomp biedt een gratis boekhoudprogramma aan voor alle zelfstandige ondernemers en hoewel het een aantal makkelijke functies bevat, is het geen volledig boekhoudpakket. Ik raad je dan ook één van de betaalde pakketten aan, waarbij je de keuze hebt uit drie verschillende opties: Plus voor €5,75, Pro voor €17,25 en Premium voor €28,75 per maand.

Ook Rompslomp biedt net als het voorgaande boekhoudprogramma een mooie korting aan van 16% (2 maanden gratis) als je kiest voor een jaarabonnement, plus een gratis proefperiode. Dit laatste is erg handig om de gebruiksvriendelijkheid van de software eerst zelf te testen, voordat je een betaalverplichting aangaat.

rompslomp voor kunstenaars

Reeleezee voor kunstenaars met en zonder personeel

Reeleezee is voorbereid op alle ondernemers en in staat om met jouw bedrijf in de kunstsector mee te groeien. Vanaf de start, tot het uitbreiden van je onderneming door het in dienst nemen van meerdere werknemers. De software is onderverdeeld in twee categorieën, facturatie en boekhoudsoftware. Beide categorieën bestaan uit meerdere pakketten en deze zijn als volgt: Slim Factureren Onderweg voor €7,50, Slim Factureren Onderweg + voor €16,50, Slim Boekhouden Start voor €15, Slim Boekhouden voor €33 en Slim Boekhouden + voor €66 per maand.

Je bepaalt dus helemaal zelf wat je nodig hebt en indien nodig kun je de pakketten uitbreiden met extra opties, zoals: een extra gebruiker, een extra tijdschrijver, voorraadbeheer software en meer. Helaas biedt Reeleezee geen korting aan voor een jaarlijks abonnement, maar je kunt gelukkig de software wel zelf testen dankzij het gratis proefabonnement.

reeleezee voor kunstenaars

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Welke boekhoudsoftware is geschikt voor kunstenaars?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de boekhouding van jouw kunstgerelateerde bedrijf bij te houden en welke software het meest geschikt is hangt af van meerdere factoren. In dit artikel belicht ik de drie beste boekhoudprogramma’s voor kunstenaars, zowel voor starters, ZZP’ers als het MKB.

Kan ik als zelfstandige, professionele kunstenaar zonder boekhoudsoftware?

Ja en nee. Uiteraard is het mogelijk om je boekhouding te doen in Excel of uit handen te geven aan een boekhouder, maar het heeft een hoop voordelen om de administratie zelf bij te houden met behulp van online boekhoudsoftware. Je bespaart op deze manier kosten, hebt inzicht in de financiële stand van zaken en je kunt beter inspelen op kansen.

Welk boekhoudprogramma is beter voor kunstenaars, Rompslomp of Reeleezee?

Ik kan eerlijk zeggen dat zowel Rompslomp als Reeleezee goede boekhoudprogramma’s zijn voor kunstenaars. Welk programma beter is, hangt onder meer af van de grootte van jouw onderneming. Rompslomp is bijvoorbeeld gericht op ZZP’ers, terwijl Reeleezee een betere keuze is voor het MKB.

Welk boekhoudprogramma voor kunstenaars is gratis?

Startende kunstenaars kunnen profiteren van een gratis boekhoudprogramma. Visma e-Accounting biedt namelijk een gratis jaarabonnement aan voor startende kunstenaars, waarmee je jouw volledige administratie kunt bijhouden.

Wat zijn de voordelen van boekhoudsoftware voor kunstenaars?

Net zoals andere zelfstandige ondernemers in afwijkende sectoren, geeft een boekhoudprogramma jou inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Zo weet je precies waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn, om jouw bedrijf optimaal te laten groeien. In dit artikel behandel ik alle voordelen van boekhoudsoftware voor kunstenaars.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Beste Facturatie Software 2024? | Top 10 Ruim 9 Maanden Getest

Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende kunstenaar?