Beste boekhoudprogramma voor een Maatschap

Bij een maatschap voeren meerdere partners hun beroep uit onder dezelfde bedrijfsnaam, en in tegenstelling tot een VOF is iedere maat in gelijke delen aansprakelijk voor eventuele schulden van het maatschap. In dit artikel bekijk ik het beste boekhoudprogramma voor een maatschap, waarbij het belangrijk is dat de partners toegang hebben en tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het boekhoudprogramma. Daarnaast bekijk ik de slimme functies, de gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk de kosten.

Je vindt de drie beste boekhoudprogramma’s voor jouw maatschap, inclusief de volgende voordelen:

 • Tijd- en kostenbesparend, dankzij handige en slimme functies
 • Het voorkomen van fouten in je boekhouding, omdat al het rekenwerk voor je wordt gedaan
 • Meer inzicht in de financiële situatie van je maatschap, waardoor je ook kunt inspelen op nieuwe kansen

Kort samengevat is dit de top 3 beste boekhoudprogramma’s voor een maatschap:

 • Exact Online – Een professionele keuze voor middelgrote tot grote maatschappen
 • e-Boekhouden.nl – De goedkoopste optie voor startende maatschappen
 • Visma – Een betrouwbare oplossing voor kleine tot middelgrote maatschappen

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

visma eaccounting

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Gratis boekhoudprogramma
Meer informatie

De top 3 boekhoudsoftware voor maatschappen

Omdat maatschappen vaak voorkomen bij artsen, chirurgen, apothekers en andere zorgprofessionals, heb ik de beste boekhoudprogramma’s mede uitgekozen voor deze specifieke sector. Hieronder de drie beste boekhoudprogramma’s voor maatschappen.

Exact Online – Een professionele keuze voor middelgrote tot grote maatschappen

Exact Online is het boekhoudprogramma voor het MKB, en mede daarom ook uitermate geschikt voor maatschappen. De boekhoudsoftware van Exact ontwikkelt als sinds 1984 financiële software. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een internationale onderneming en bieden ze oplossingen aan voor vrijwel ieder bedrijfsproces. Een van de voordelen van Exact Online voor maatschappen is dat de software meegroeit, waardoor je dus nooit meer hoeft over te stappen naar andere boekhoudsoftware.

Een ander voordeel dat Exact een goede keuze maakt voor artsen, chirurgen en medische professionals, is het groot aantal externe koppelingen. Hierbij kun je het zo gek niet bedenken, want vrijwel overal bestaat wel een oplossing voor. Van debiteurenbeheer tot tijdsregistratie, en van cashflow forecasting tot maatwerk integraties. Exact Online is ontzettend uitgebreid en dit betekent ook dat je wat tijd nodig hebt om de software goed te leren kennen. Gelukkig bieden ze veel mogelijkheden aan om je boekhoudkennis bij te spijkeren of vragen te stellen, zowel via de kennisbank, (online) cursussen, het forum, als via de klantenservice.

Pluspunten Exact

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Gratis proefabonnement
 • Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials en webinars
 • De mogelijkheid om een groot aantal externe apps te koppelen
 • Meegroei mogelijkheden

Minpunten Exact

 • De prijs is aan de duurdere kant
 • Geen kilometer- en urenregistratie inbegrepen

e-Boekhouden – De goedkoopste optie voor startende maatschappen

e-Boekhouden heeft net als Exact geruime ervaring in de fintech sector en zijn al meer dan 20 jaar actief in het ontwikkelen en aanbieden van professionele software. Ook deze onderneming biedt tal van oplossingen aan, maar minder uitgebreid dan Exact, want ze richten zich echt op de facturatie en boekhouding. Dit doen ze echter met grote klasse en ze bezitten dan ook het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden. e-Boekhouden biedt zelfs een gratis boekhoudprogramma aan voor startende ondernemers, waar ik later in dit artikel op terugkom.

Een groot voordeel is de professionele en hulpvaardige klantenservice, die ook op onafhankelijke platformen erg hoog scoort. Contact opnemen met de helpdesk van e-Boekhouden kan overigens gewoon telefonisch, maar ook per e-mail of Whats-app. Handig als je onverhoopt ergens tegen aanloopt. Een ander voordeel van e-Boekhouden is de ledenadministratie, inclusief het versturen van nieuwsbrieven. Iets dat erg handig kan zijn voor het op de hoogte houden van de klantenkring van jullie maatschap.

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis voor startende maatschappen (15 maanden)
 • Uitgebreid aantal functies
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Compleet programma, inclusief app
 • Gratis extra gebruikers

Minpunten e-Boekhouden

 • Niet alle pakketten zijn inclusief facturatie

Visma e-Accounting – Een betrouwbare oplossing voor kleine tot middelgrote maatschappen

Visma e-Accounting is het derde boekhoudprogramma dat ik kan aanbevelen aan maatschappen. Ook deze organisatie heeft ruime ervaring in de sector van financiële software voor professionals en ze hebben een mooi klantenbestand opgebouwd van meer dan 40.000 organisaties. Visma e-Accounting richt zich op diverse branches, waaronder zakelijke dienstverleners en zorg & welzijn. Naast het feit dat boekhoudsoftware efficiënt werken bevordert en taken automatiseert, zorgt het ook voor een real-time inzicht. Een groot voordeel van Visma e-Accounting is dat je zowel gebruik kunt maken van de standaard rapportages, maar ook de mogelijkheid hebt om zelf rapportages op te maken.

Visma e-Accounting biedt daarnaast eigenlijk alles waar de administratie van jouw maatschap aan moet voldoen. Tevens is het mogelijk om de software te koppelen aan allerlei andere software systemen, waarbij je kunt denken aan de bank en een betaalsysteem, maar ook aan het elektronische patiëntensysteem, evenals payroll software. Mocht je ergens niet uitkomen, of het nu gaat om een inhoudelijke boekhoud kwestie of een vraag over het abonnement, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van Visma e-Accounting. Dit kan zowel telefonisch, als door het achterlaten van een bericht via het contactformulier op de website.

Pluspunten Visma

 • Gratis proefabonnement
 • Gespecialiseerd in de welzijn & zorg sector
 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Eenvoudig extra modules toevoegen

Minpunten Visma

 • Geen contact mogelijk via e-mail of chat

Zonder goede boekhoudsoftware laat je geld liggen

Een boekhouding die onvolledig is of fouten bevat, kan voor een hoop problemen zorgen. Problemen die makkelijk te voorkomen zijn, als je kiest voor een goed boekhoudprogramma. Helemaal als je met twee personen een bedrijf runt, is het zaak om alles in orde te hebben zodat iedereen duidelijkheid heeft. Boekhouden in Excel is dan ook geen optie, en boekhoudsoftware is een relatief goedkope manier om ervoor te zorgen dat beide maten toegang hebben tot de administratie op ieder moment, dat de administratie klopt en dat beide partijen dus altijd op één lijn zitten. Ook dingen als het aangeven van de BTW, het inboeken van inkoopbonnen of het nakijken van facturen is op deze manier een fluitje van een cent.

beste boekhoudprogramma voor een maatschap

Inzicht in de financiële situatie van jullie maatschap

Daarnaast zorgt een boekhoudprogramma voor enorm veel inzicht, veel meer dan wanneer je gebruik maakt van een boekhouder of accountant. Al kun je natuurlijk gewoon blijven samenwerken met jullie financiële adviseur. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden van online boekhoudsoftware om inzicht te krijgen en rapportages op te vragen, is het veel eenvoudiger om samen te bekijken waar groeimogelijkheden zitten en welke kanten van de maatschap eventueel wat extra aandacht verdienen. Ook als niet iedereen verstand heeft van boekhouden, want de beste boekhoudprogramma’s maken de cijfers inzichtelijk voor iedereen.

Exact Online voor maatschappen

Exact Online biedt verschillende pakketten aan, waarvan de prijzen variëren van €42 tot €212 per maand. Hoe duurder het abonnement; hoe meer functies en mogelijkheden. Het goedkoopste pakket is echter maar geschikt voor 1 gebruiker en niet uit te breiden, waardoor het Exact Online Boekhouden Plus een betere optie is voor maatschappen. Dit abonnement kost €82 per maand en is geschikt voor 2 gebruikers, 2 administraties en maximaal 100 verkoopfacturen, die indien gewenst kunnen worden uitgebreid. Handige functies zijn: de Exact Online mobiele app, elektronisch factureren, 5 bankkoppelingen, automatisch incasso, kostenanalyse, werken met budgetten en meer. Net zoals de andere twee boekhoudprogramma’s in deze top 3, kun je de boekhoudsoftware gratis uitproberen. Dit is een ideale manier om de gebruiksvriendelijkheid zelf te testen.

exact voor maatschappen

e-Boekhouden voor een maatschap

e-Boekhouden biedt de keuze uit twee verschillende modules, die zowel samen als apart kunnen worden afgenomen en dit zijn boekhouden en facturatie. De prijzen zijn gebaseerd op het aantal boekingen per jaar. Tot 240 boekingen betaal je een totaalprijs van €9,95 per maand voor beide modules en daarboven heb je de keuze. De boekhoudmodule kost los €14,50 per maand, en de facturatiemodule €9,50. Je kunt bij beide opties zoveel extra gebruikers aanmaken als je wil zonder extra kosten, waarbij de rechten per gebruiker kunnen worden ingesteld. Als je een startende maatschap hebt profiteer je maar liefst 15 maanden lang gratis van de software, waarbij wordt gerekend vanaf de inschrijving van jullie maatschap bij de KvK.

e-boekhouden voor maatschappen

Visma e-Accounting voor maatschappen

Bij Visma e-Accounting heb je de keuze uit twee verschillende opties, welke beide beschikbaar zijn voor een onbeperkt aantal facturen. Het goedkoopste pakket kost €11 per maand, en het duurdere pakket €24. In beide gevallen ontvang je 16% korting als je kiest voor een jaarabonnement, in plaats van een maandelijkse betaling. Ook zijn beide pakketten uit te breiden met extra gebruikers, in ruil voor een meerprijs. Het grote verschil tussen deze twee pakketten is de mate van inzicht en de mogelijkheid om andere software te koppelen. Dus als je het elektronische patiëntendossier of de kassa wil koppelen, dien je voor het uitgebreidere pakket te kiezen.

Top 3 Boekhoudprogramma’s voor Maatschappen

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

visma eaccounting

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Gratis boekhoudprogramma
Meer informatie

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een maatschap?

In dit artikel behandel ik de drie beste boekhoudprogramma’s voor maatschappen en vertel ik je precies waarom, en wat de bijbehorende kosten zijn. Ik kan alvast verklappen dat mijn top drie bestaat uit Exact Online, e-Boekhouden en Visma e-Accounting.

Welk boekhoudprogramma voor maatschappen is gratis?

e-Boekhouden biedt gratis software aan voor maatschappen die net zijn opgericht. Je maakt namelijk als starter 15 maanden lang gratis gebruik van hun boekhoudsoftware, waarbij wordt gerekend vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Welke boekhoudsoftware is beter, Exact of e-Boekhouden?

Beide softwareprogramma’s zijn geschikt voor maatschappen en van hoge kwaliteit. Het is onmogelijk om te zeggen welk boekhoudprogramma beter is en dit hangt af van de wensen van jouw onderneming.

Heeft een maatschap baat bij online boekhoudsoftware?

Ja. Iedere onderneming, dus ook een maatschap, heeft baat bij goede online boekhoudsoftware. Op deze manier weet je altijd hoe de maatschap er financieel voor staat, ben je minder tijd kwijt aan de administratie, sluipen er minder snel fouten in de boekhouding, en is het makkelijker om in te spelen op kansen omdat je zelf de controle hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *