Ordina in 2022, in potentie een waardevolle toevoeging op de aandelenportefeuille

Ordina is dienstverlener van consultancy en ICT. Ze ondersteunen bedrijven bij het digitaliseren van processen met kennis van bestaande ICT-oplossingen, maar bouwen ook zelf ICT-oplossingen. Om dit te realiseren leveren ze consultants die de technologische toepassingen bij de klant bedenken, bouwen en beheren. Ordina richt zich voornamelijk op bedrijven in de financiële dienstverlening, overheid, zorg en industrie in de Benelux.

In dit artikel lees je hoe Ordina er op dit moment financieel voor staat, hoe zij gewaardeerd worden op de beurs en de uitdagingen waar die ze tegenkomen. 

Ordina logo
© Ordina

Financiële cijfers en uitdagingen

Een beursgenoteerd bedrijf waarvan de aandelenkoers sinds halverwege 2020 een stijgende lijn vertoont. Maar maakt dat Ordina ook een verstandige investering? Het Ordina-aandeel is op het moment van schrijven €4,40 waard. Terwijl bij andere bedrijven de aandelenkoers gebaseerd wordt op een EBITDA multiple, een methode om de aandelen van een bedrijf te waarderen, van drie tot vier keer zoveel dan bij Ordina. Wat maakt dat het aandeel Ordina niet meer waard is?

Zowel de omzet, EBITDA en winst vergeleken met 2020 is gestegen. Daaruit en andere cijfers, zou je kunnen opmaken dat het bedrijf financieel gezond is en dat is het ook.

  • Omzet stijgt 6,8% naar EUR 394,5 miljoen (2020: EUR 369,2 miljoen);
  • EBITDA stijgt naar EUR 50,2 miljoen (2020: EUR 46,4 miljoen), EBITDA marge stabiel met 12,7% (2020: 12,6%);
  • Nettowinst stijgt naar EUR 24,6 miljoen (2020: EUR 22,3 miljoen);

Edwin van Leeuwen legt in zijn analyse over Ordina uit waar een mogelijke bottleneck zit voor Ordina. Het businessmodel is gebaseerd op het verkopen van uren, waarbij je dus afhankelijk bent van personeel. Juist personeel in de IT-sector is schaars en kostbaar. Daarnaast staan tegenover ieder verkocht uur ook personeelskosten dat maakt een hefboomeffect onmogelijk.

Toch is er ruimte voor groei in de waarde van het aandeel. Zeker wanneer je kijkt naar andere partijen in dezelfde branche met een vergelijkbaar businessmodel. De toekomst lijkt er voor Ordina goed uit te zien vanwege groeimogelijkheden op operationeel niveau.

Hoe tevreden is het personeel waar Ordina zo afhankelijk van is?

Is Ordina een aantrekkelijke partij voor IT-personeel om voor te werken? Een kijkje op Glassdoor laat ons zien dat ze met een gemiddelde score van 4,1 uit 5,0 goed scoren. Vooral de leuke opdrachten en mogelijkheden tot het ontwikkelen van competenties spreekt het personeel aan. Er wordt wel een kritische noot gegeven over het salaris. De ontevreden reviews gaan voornamelijk over het salarisniveau en hoe lastig het is hierover in gesprek te gaan, laat staan een salarisverhoging te krijgen. In een competitieve en krappe arbeidsmarkt is dit een reden voor een IT-professional om voor een ander bedrijf te kiezen.

De uitdagingen die Ordina heeft zijn op dit moment vooral gerelateerd aan het werven en behouden van goed personeel. Toch lijkt dat een uitdaging waartegen zij zich tot nu toe kranig hebben verweerd.

Waar er rond 2014 een flinke koersdaling plaatsvond bij de aandelen van Ordina wegens fraude, lijkt de aandelenwaardering op dit moment juist in een stijgende lijn te zitten. Ondanks de afhankelijkheid van goed personeel en de uitdagingen in het opschalen van het businessmodel worden er door verschillende banken koopadviezen gegeven voor het Ordina-aandeel. Er zit veel groeipotentie in de omzet en winst van Ordina. De toekomst zal moeten uitwijzen of het aandeel daadwerkelijk gaat stijgen naar €5.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *