Als je internationaal handelt, moet je rekening houden met vreemde valuta. Tegenwoordig zijn er veel landen die betalen met de Euro, maar buiten Europa heb je veel andere valuta aanwezig. Deze valuta is niet alleen belangrijk voor jou als ondernemer, maar het geeft ook een ander beeld in de boekhouding. Je moet daarom wel weten hoe het allemaal te werk gaat en aan welke risico’s je verbonden bent als ondernemer. Zo zorg je er namelijk voor dat jouw boekhouding altijd blijft kloppen en je geen geld gaat verliezen.
Vreemde valuta tijdens het internationaal handelen
Vreemde valuta is dus het geld waarmee betaald wordt in andere landen. Zo kun je bijvoorbeeld met Amerikaanse bedrijven gaan handelen, die gebruik maken van de Dollar. Het wordt steeds makkelijker om internationaal te handelen, maar je moet wel weten waar je aan toe bent. Je moet namelijk ook rekening gaan houden met de wisselkoers en dit op een goede manier verwerken in de boekhouding. Dit brengt gelijk een eerste risico met zich mee: de koers kan voortdurend wisselen, waardoor je ook geld gaat verliezen als je meermaals gaat handelen met dezelfde goederen.
De risico’s van valuta en boekhouding
De risico’s van vreemde valuta zijn wel te verlagen. Je kunt namelijk bij een internationale handel ook een termijncontract afsluiten, waardoor je altijd hetzelfde betaalt voor goederen en diensten. Hierdoor weet je voor een lange periode dat je zelfs bij wisselende koersen hetzelfde bedrag kwijt bent. Tevens heb je valutaopties. Een is de calloptie, waarbij je valuta kunt kopen tegen een vastgestelde prijs. De andere is een putoptie, waarmee je de valuta zelfs weer kunt verkopen tegen de vastgestelde prijs. Hiermee kun je de dans bij de grote koerswisselingen ontspringen en heb je de mogelijkheid om eenvoudiger de boekhouding bij te gaan houden.
Bekijk ook onderstaande artikel om de vreemde valuta in je administratie te verwerken met een voorbeeld boekhouding.
Voorbeeld boekhouding gebruiken