Wat is een Rekening Courant?

Een Rekening Courant geeft aan dat een betaalrekening ook de mogelijkheid heeft om rood te kunnen staan. Deze rekening wordt voornamelijk bedoeld om gewone overschrijvingen te doen, waarbij je een rente betaalt over het negatieve saldo. Daarbij kunnen ook speciale rekeningen onder deze courant vallen. Op deze rekeningen staan vaak de bedragen die tussen het bedrijf en de vennoot worden verstuurd. Doordat het vaak lastig is om hier een onderscheid in te maken, is het voornamelijk belangrijk om te weten dat het een rekening is waar je rood op kunt staan om betalingen te doen.

Wat betekent rekening courant?

Laten we beginnen door tet zeggen dat je het begrip ‘rekening courant’ op verschillende manieren kan interpreteren. Het heeft dus verschillende betekenissen.. Enerzijds houdt het simpelweg in dat je saldo negatief is op je betaalrekening. En dat is slecht nieuws, want je wil natuurlijk wel je dagelijkse boodschappen kunnen betalen. Maar met een rekening courant mag je wel rood staan op je betaalrekening. In principe kun je het vergelijken met aankopen die je doet met een creditcard. Tot een bepaald bedrag, namelijk 17.500 euro, hoef je geen rentekosten te betalen bij rekening courant. Maar weet je die grens te overschrijden, dan krijg je wel te maken met rente.

Doorlopend krediet

Misschien gebruik je wel doorlopend krediet voor je dagelijkse betalingen. Besef goed dat je in dat geval te maken krijgt met rente. Het wordt als kort vreemd vermogen aan de linkerzijde van je balans opgenomen. En dan hebben we ook nog schulden die doorgaans binnen een jaar moeten worden afgelost. Die vallen onder de noemer ‘kort vreemd vermogen’. Een andere betekenis van rekening-courant is dus de openstaande vordering of de schuld ten opzichte van jouw onderneming.

wat is een rekening courant

Wat zijn de voordelen van een rekening courant?

Deze manier van financieren brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste is et organiseren en verwerken van veel betalingen georganiseerder en eenvoudiger. Tegen een vergoeding van transactiekosten kun je ongelimiteerd geld opnemen van deze rekeningen. Ook handig: bij de opening van zichtrekeningen in het eigen bankkantoor zijn er geen restricties als het om stortingen gaat.

De Rekening Courant als lening van de bank

De Rekening Courant kan daarom ook gezien worden als een vorm van een Doorlopend Krediet. Hierbij staan het leenbedrag, het percentage en de looptijd niet vast. Je gebruikt dit krediet alleen wanneer je een negatief saldo op de rekening hebt. Op de balans wordt dit ook goed zichtbaar. Wanneer je een positief saldo hebt, staat deze namelijk aan de linkerkant. Wanneer het bedrag ‘geleend wordt’ verschuift het bedrag naar de rechterkant. Deze kan daarom ook altijd heen en weer schuiven wanneer je met de administratie bezig bent.

Wat is het verschil tussen een rekening courant en een lening?

Een rekening courant anders dan een reguliere rekening omdat bedragen sneller heen en weer worden geboekt. En die ondergaan op hun voortdurend een verrekening met elkaar. Laten we even een voorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een persoonlijke uitgave via de zakelijke rekening betaalt. Vervolgens compenseer je dit bedrag weer in de zaak. Of je besluit een factuur met privégeld te betalen. Vervolgens verreken je dit bedrag met de zaak. Meestal worden kleine bedragen voorgeschoten. En zoals we al eerder aangaven hoef je over kleine bedragen tot 17.500 euro geen rente te betalen.

Meer flexibiliteit als ondernemer

Het is niet bij ieder bedrijf dat er gebruik wordt gemaakt van een Rekening Courant. De bij- en afschrijvingen van bedrijven kunnen wel scheef verdeeld zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de incassoronde. Als deze aan het begin van het jaar is, dan staat het bedrag in een keer positief op de rekening. Aan het einde van het jaar zou je daardoor wel weer geld tekort komen. Daarom is de Rekening Courant een goede uitkomst en heb je als ondernemer veel meer flexibiliteit bij de bestedingslimiet. Je moet daarom voor jezelf gaan bekijken of je gebaat bent bij het hebben van zo’n rekening of dat je een gewone rekening kunt hebben.

Hoe zit het met rekening courant en de Belastingdienst?

Een rekening courant van een aandeelhouder heeft een speciale pagina bij de Belastingdienst. Neem er maar eens een kijkje op. Volgens de instantie gaat het bij dit begrip om het volgende:

  • Een lening onder zakelijke condities die vergelijkbaar zijn met de voorwaarden die een bank hanteert).
  • Een begrip waarbij het noodzakelijk is om de lening in schriftelijke vorm te documenteren.
  • Tevens dien er overeenkomsten te worden opgesteld met betrekking tot de terugbetaling van de lening.
  • De B.V. beschikt over voldoende waarborgen.
  • Wie een lening opent en een BV heeft, moet er zeker van zijn dat hij of zij aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen.

Waarom is het schriftelijk vastleggen van leningen zo belangrijk?

Het is heel belangrijk om eventuele leningen schriftelijk vast te leggen. Dit geldt voor allerlei varianten, van een lening van een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) en zijn of haar onderneming tot een holding en dochteronderneming, tussen familieleden en tussen een investeerder en zijn of haar participatie. Door deze transacties schriftelijk vast te leggen, worden de rechten en plichten van alle betrokken partijen duidelijk en juridisch bindend. Dit voorkomt mogelijke geschillen, onduidelijkheden. Tevens zorg het voor voldoende transparante financiële afhandeling binnen het bedrijf en alle betrokken partijen.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?