Een aandeelhouder is een persoon, instelling of bedrijf die minstens een aandeel van het bedrijf bezit. Hierdoor wordt het ook wel eens shareholder of stockholder genoemd. Deze personen zijn vaak eigenaren van een bepaalde onderneming en profiteren hierdoor van de voordelen en successen van het bedrijf. Denk daarbij aan de koersstijging van het aandeel of de winst die als dividend uitbetaald wordt. Het kan daarom ook nadelig werken voor de shareholder als de waarde van het aandeel daalt op de beurs. Je kunt daarom altijd geld winnen en geld verliezen wanneer je een deel van het bedrijf bezit.
Een aandeelhouder is nooit aansprakelijk
Een aandeelhouder is nooit aansprakelijk voor schulden en financiële verplichtingen van het bedrijf waarvan zij een aandeel hebben. Eenmanszaken of partnerschappen zijn dit wel. Hierdoor kan er door een schuldeiser nooit beslag worden gelegd op persoonlijke activa. Als aandeelhouder ben je namelijk maar voor een klein deel eigenaar van een onderneming en beheer je de activiteiten niet. Er is daarom een aangestelde raad van bestuur dat de activiteiten regelt en hier toezicht op houdt. Wanneer je als aandeelhouder aan de slag gaat, ben je echter nooit degene waar de schuldeisers achteraan zullen gaan.
Ook meerdere aandelen in het bezit mogelijk
Een aandeelhouder kan ook als grootaandeelhouder worden gezien. Hierbij bezit de aandeelhouder een groot deel van de aandelen. Wanneer dit meer dan 50 procent van de uitstaande aandelen is, dan wordt het gezien als een meerderheidsaandeelhouder. Dit is vaak de oprichter van het bedrijf, maar in sommige gevallen ook de erfgenamen. Hierdoor is dit ook de belangrijkste stakeholder, welke de raad van bestuur kan vervangen indien nodig. Het wordt daardoor vaker gezien bij particuliere bedrijven dan bij de commerciële takken. Echter zijn er ook voldoende voorbeelden te noemen waar de rollen omgedraaid zijn.
Heb je een B.V. en wil je weten hoe je dit verwerkt in je boekhouding? Lees dan ook het artikel voor een voorbeeld boekhouding
Bestaan er verschillende soorten aandeelhouders?
Er zijn verschillende soorten aandeelhouders. Natuurlijk zijn er ‘gewone’ aandeelhouders waar we net over schreven, maar ook preferente aandeelhouders en insiders spelen een belangrijke rol. In het laatste geval moet je denken aan belangrijke functionarissen en directeuren. Elk type aandeelhouders heeft doorgaans verschillende rechten en voorrechten. Zo hebben gewone aandeelhouders meestal stemrecht, terwijl preferente aandeelhouders dat niet hebben. Insiders hebben daarentegen vaak speciale toegang tot informatie over het bedrijf die andere aandeelhouders niet hebben.
Hoeveel risico loopt een aandeelhouder?
Als standaard aandeelhouder heb je meestal stemrecht en ontvang je wellicht dividend. Dit houdt in dat de onderneming een deel van de winst betaalt aan de aandeelhouders. Natuurlijk moet er dan wel sprake zijn van winst. Dit type aandeelhouder is erg afhankelijk van de prestaties van een bedrijf. Zijn of haar aandelen worden minder waard bij slechtere prestaties. En dit kan minder of zelfs helemaal geen dividend betekenen.
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte
Dit voordeel hebben preferente aandeelhouders
Een preferente aandeelhouder heeft over het algemeen geen stemrecht, maar vaak wel voorrang op standaard aandeelhouders als het gaat om het ontvangen van dividenden. Als het bedrijf failliet gaat, hebben preferente aandeelhouders meestal ook een betere kans om een deel van hun geld terug te krijgen dan gewone aandeelhouders.
Wat zijn de verschillende rechten van aandeelhouders?
Aandeelhouders zijn de eigenaren van een bedrijf en hebben volgens de wet bepaalde rechten. Deze rechten omvatten het recht om te stemmen over bedrijfszaken, het recht om dividenden te ontvangen en het recht om bedrijfsgegevens in te zien. Tevens genieten ze bepaalde bescherming tegen frauduleuze of illegale activiteiten van het bedrijf. Maar welke rechten hebben aandeelhouders nu echt? Laten we daar even goed naar kijken.
1. Stemrecht
Een zeer belangrijk recht van aandeelhouders is het recht om te stemmen over bedrijfsaangelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van bestuurders, het goedkeuren van belangrijke bedrijfsacties zoals fusies en overnames en het wijzigen van de statuten van de onderneming. Aandeelhouders stemmen meestal op jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Het kan echter voorkomen dat iemand niet bij een vergadering aanwezig kan zijn. In dat geval mogen ze met volmacht stemmen, wat inhoudt dat iemand namens hem of haar een stem mag uitbrengen.
2. Recht op dividend
Een ander belangrijk aandeelhoudersrecht is het recht om dividend te ontvangen. Dividenden zijn betalingen van een bedrijf aan zijn aandeelhouders uit de winst. Maar pas op: ze zijn niet gegarandeerd en kunnen geheel naar goeddunken van de raad van bestuur worden verlaagd of afgeschaft.
3. Recht op inzage in bedrijfsgegevens
Tot slot hebben aandeelhouders een beperkt recht op inzage in de bedrijfsadministratie. Dit omvat jaarrekeningen en notulen van aandeelhoudersvergaderingen. Aandeelhouders moeten hun inzage vooraf aankondigen en alleen personen met een legitiem zakelijk doel krijgen toegang.
Tot slot: hebben aandeelhouders echt macht?
Hoewel alle aandeelhouders technisch gezien een deel van het bedrijf bezitten, zijn het in de praktijk meestal alleen de grootste aandeelhouders die echte macht in handen hebben. De reden daarvoor is simpel: ze hebben de meeste aandelen. Deze macht kan worden gebruikt om invloed uit te oefenen op de manier waarop het bedrijf wordt geleid of om hun aandelen met winst te verkopen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.
Eenvoudig software kiezen voor:
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar