Wat is een handelsnaam?

Wist je dat Nederland ruim 2.1 miljoen bedrijven telt? Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS in 2023. Vrijwel elke onderneming heeft een handelsnaam. Het vormt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsidentiteit. Maar waarom is dat zo en wat is een handelsnaam precies? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze belangrijke vragen.

Wat is een handelsnaam?

Laten we voortvarend beginnen met de meest belangrijke vraag: wat is een handelsnaam? Dit is de naam waarmee een bedrijf opereert. De onderneming neemt deel aan het handelsverkeer in Nederland en/of daarbuiten en verkoopt bijvoorbeeld producten en/of diensten. Consumenten en andere bedrijven herkennen een bedrijf aan de naam. Zodoende bepaalt het in belangrijke mate de identiteit van de onderneming.

Wat is het verschil tussen een handelsnaam en een merknaam?

Een handelsnaam is simpelweg de naam die een bedrijf gebruikt om zichzelf te identificeren. Het is dan ook niet hetzelfde als een handelsmerk. Dit is de term die wordt gebruikt om het logo, symbool of ontwerp van een bedrijf te beschrijven. Andere ondernemingen mogen dit handelsmerk niet gebruiken, want het is wettelijk beschermd.

wat is een handelsnaam

Handelsnaam: een praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld maakt het verschil tussen een handelsnaam en een handelsmerk duidelijk. McDonalds is een van de meest bekende bedrijven ter wereld. De handelsnaam is dan ‘McDonalds’ en het handelsmerk de wereldberoemde gele bogen. Ook deze namen zijn wereldwijd bekend:

  • Gillette
  • Haribo
  • IKEA
  • Disney
  • Coca Cola
  • Heineken

Wettelijke en juridische naam van een bedrijf

Een handelsnaam is niet altijd hetzelfde als de wettelijke naam van een bedrijf. Dit is de officiële naam die het bedrijf heeft geregistreerd. Maar soms verschilt dit van de naam die aan de consument wordt gepresenteerd. Een handelsnaam is vaak kort, vlot en herkenbaar en wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Tot slot kan er sprake zijn van een juridische naam, die een bedrijf gebruikt voor juridische en fiscale doeleinden.

Waarom is een goede handelsnaam belangrijk voor bedrijven?

Handelsnamen zijn erg belangrijk voor bedrijven omdat ze klanten helpen het bedrijf te herkennen en te onthouden. Met een goed gekozen naam weet een onderneming zich te onderscheiden van concurrenten. Als het lukt om een sterke merknaam te creëren wacht groot (wereldwijd) succes. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde McDonalds, maar ook Coca Cola, Amazon, Google en Apple. Deze handelsnamen zijn eenvoudig, goed te onthouden en gemakkelijk te spellen. Na verloop van tijd symboliseren ze het bedrijf worden ze onmiddellijk herkend door klanten over de hele wereld.

Manier om de essentie van een bedrijf over te brengen

Het gebruik van een goede handelsnaam is ook een manier om de waarden en de essentie van een bedrijf over te winnen. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat natuurlijke en biologische producten verkoopt. In dat geval moet het een merknaam kiezen die de inzet voor duurzaamheid en het milieu benadrukt.

Hoe kies je een goede handelsnaam?

Het kiezen van een pakkende handelsnaam is een belangrijke beslissing die vaak van grote invloed is op het succes van een bedrijf. Maar hoe doe je dit? Wij hebben een aantal tips voor je:

Tip 1: Maak de naam memorabel
Kies een handelsnaam die je gemakkelijk kunt onthouden en spellen. Vermijd ingewikkelde namen die voor klanten moeilijk uit te spreken en te onthouden zijn.

Tip 2: Wees origineel
Zorg ervoor dat je handelsnaam niet al in gebruik is door een ander bedrijf. Informeer bij de Kamer van Koophandel of kijk even op Google om te zien of een soortgelijke naam al bestaat.

Tip 3: Kies een naam die de essentie jouw bedrijf weerspiegelt
Kies altijd voor een naam de waarden en de essentie van jouw bedrijf weerspiegelt. Het moet de essentie van je merk overbrengen en wat jou onderscheidt van concurrenten.

Tip 4: Hou rekening met de toekomst
Ga voor een naam die relevant blijft als je bedrijf groeit en evolueert. Vermijd merknamen die te specifiek zijn of slechts beperkte reikwijdte hebben.

Tip 5: Test de naam uit
Test de naam uit bij potentiële klanten en partners voordat je de knoop doorhakt en een handelsnaam kiest. Vraag feedback of de naam opvallend en pakkend is en pas hem zo nodig aan.

Tot slot: Zo maak je van een handelsnaam een groot succes

Branding is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een bedrijf en bepaalt in belangrijke mate succes of falen. Een goede handelsnaam speelt daar zeker een rol bij. Het helpt (potentiële) klanten het bedrijf te herkennen en te onthouden. Ook breng je met een bepaalde naam de essentie van een onderneming over. Kies dan ook altijd voor memorabele en creatieve naam die het merk weerspiegelt en in staat is om met het bedrijf mee te groeien. Hopelijk val je op die manier op in de markt en weet je een ijzersterk imago te creëren!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?