Wat is een factuurstelsel?

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je zaken op orde zijn en dat je een duidelijk inzicht hebt van jouw financiële situatie. Een geordende administratie is dan ook van groot belang. Het factuurstelsel is in dat geval onmisbaar. Maar wat is het precies? Wij zochten het met veel plezier voor je uit. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het factuurstelsel en waarom het een cruciaal onderdeel is van een succesvolle onderneming.

Wat is een factuurstelsel?

Een factuurstelsel is een boekhoudmethode waarbij inkomsten en uitgaven worden geboekt op basis van facturen. Bij deze methode worden transacties geregistreerd op de datum waarop een bedrijf een factuur stuurt en niet op de datum waarop de betaling wordt ontvangen. Dit kan ertoe leiden dat betalingen later plaatsvinden dan de datum waarop de factuur is uitgereikt. Daardoor sluiten de boekhouding en de werkelijke kaspositie niet op elkaar aan.

Waarom is een factuurstelsel zo handig?

Met deze boekhoudmethode kun je snel en overzichtelijk facturen opstellen voor jouw opdrachtgevers, waardoor je je inkomsten en uitgaven kunt koppelen aan de juiste periode. Daarnaast biedt het factuurstelsel een gestructureerde manier om btw te ontvangen en af te dragen.

wat is een factuurstelsel

Hoe werkt een factuurstelsel?

Een factuurstelsel is zeer handig omdat je op die manier jouw facturen overzichtelijk in kaart brengt. Het begint allemaal met het noteren van opbrengsten en kosten op de resultatenrekening bij het verzenden of ontvangen van een factuur. Dit zorgt ervoor dat je de inkomsten en uitgaven kunt koppelen aan de juiste periode, waardoor je als ondernemer veel tijd en gedoe bespaart om jouw zaken op orde te krijgen.

Welke voordelen biedt dit systeem nog meer?

Naast het gemak dat het factuurstelsel biedt, geeft het ook structureel inzicht in de financiële situatie van je klanten en je eigen financiële verplichtingen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over eventuele betalingen die niet op tijd worden voldaan, omdat het factuurstelsel voorkomt dat de winst- en verliesrekening uit balans raakt.

Is een factuurstelsel echt nuttig?

Is een factuurstelsel echt nuttig? Jazeker! Het berekent btw aan de hand van de facturen die je hebt verzonden over de periode waarover je aangifte zult doen. Dit systeem gaat ervan uit dat je al inkomsten genereert op de dag dat je de factuur verzendt. Als je je verdiensten later ontvangt, moet je deze toch over dezelfde periode in de boekhouding noteren. Het factuurstelsel biedt dus een raamwerk om het ontvangen en afdragen van btw op een structurele manier te laten verlopen, waardoor je als ondernemer geen moeite hebt om je btw op een geordende manier af te dragen.

Waarin verschilt het factuurstelsel van het kasstelsel?

Deze manier van boekhouden is anders dan het zogeheten kasstelsel. Bij de factuur variant worden inkomsten en uitgaven geregistreerd wanneer je als bedrijf een factuur ontvangt of verzendt. Dit betekent dat het punt van binnenkomst en het punt van betaling vaak verschillen. Als een bedrijf bijvoorbeeld in januari een factuur stuurt voor een product of dienst, wordt deze transactie in januari als inkomsten geboekt. Het maakt in dat geval niet uit of een betaling pas een maand of misschien nog wel later plaatsvindt.

Zo werkt het kasstelsel

In het kasstelsel worden inkomsten en uitgaven geregistreerd als geld wordt ontvangen of betaald. Dit betekent  dat het tijdstip van ontvangst van de betaling hetzelfde is als het tijdstip van betaling. Wanneer bijvoorbeeld in januari een product verkoopt en in januari de betaling ervoor ontvangt, wordt die transactie in januari als inkomsten geboekt.

Tijdstip van registratie is anders

Het belangrijkste verschil tussen deze twee systemen is dus het tijdstip van registratie. In een factuursysteem worden inkomsten en uitgaven geregistreerd op basis van facturen, terwijl in een kasstelsel inkomsten en uitgaven worden geregistreerd op basis van betalingen.

Tot slot: Waarom een factuurstelsel zo belangrijk is voor ondernemers

We kunnen wel zeggen dat het factuurstelsel voor ondernemers onmisbaar is om een geordende administratie te hebben en inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Het heeft dus zeker nut voor jouw bedrijf. Een factuurstelsel biedt een gestructureerde manier om btw te ontvangen en af te dragen. En daardoor heb jij, maar ook andere ondernemers, altijd de touwtjes in eigen handen. Hopelijk is het een goede manier om de zaken op orde te houden!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?