Wat is boekhouden?

Wist je dat het aantal accountancy en administratiekantoren in Nederland elk jaar toeneemt? Boekhouden is ‘booming!’. Misschien heb je wel een idee van wat het is, maar weet je niet honderd procent wat het inhoudt. Dit terwijl het een zeer belangrijk beroep is. Wat houdt boekhouden precies in en wat doet een boekhouder eigenlijk? Je leest de antwoorden in dit artikel!

Boekhouden: wat betekent het?

Boekhouden is het vastleggen, classificeren en samenvatten van financiële transacties om informatie te verkrijgen die nuttig is bij het nemen van zakelijke beslissingen. Het omvat het systematisch verzamelen, analyseren en interpreteren van financiële gegevens en het opstellen van financiële overzichten en rapporten die deze informatie overbrengen aan belanghebbenden.

Wat is het doel van boekhouding?

Het hoofddoel van boekhouding is het verschaffen van informatie die nuttig is voor de besluitvorming. Deze informatie wordt gebruikt door een groot aantal belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aandeelhouders
  • Werknemers
  • Regelgevende instanties
  • Overheidsinstanties
boekhouden voor eenmanszaak

Welk takenpakket heeft een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf of organisatie. Dit omvat onder andere de volgende taken:

1 – Het registreren van financiële transacties
Hierbij worden gegevens ingevoerd in de boekhoudsoftware of het grootboek van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan ontvangen betalingen, gemaakte kosten en verkopen die hebben plaatsgevonden.

2 – Afstemmen van bankafschriften
De transacties in de boekhouding van de organisatie worden vergeleken met de transacties op het bankafschrift om ervoor te zorgen dat ze overeenkomen en op nauwkeurige wijze worden geregistreerd.

3 – Het bijhouden van een correcte administratie
Het bijhouden van de financiële administratie van de organisatie en ervoor zorgen dat deze volledig en up-to-date is.

4 – Het opstellen van financiële rapporten
Dit betreft het maken van financiële overzichten zoals winst- en verliesrekeningen en balansen om een overzicht te geven van de financiële prestaties van de organisatie.

5 – Assisteren bij budgettering en het opstellen van prognoses
Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een budget voor een bedrijf en het analyseren van gegevens om toekomstige financiële prestaties te voorspellen.

6 – Rekeningen betalen en crediteuren beheren
Dit omvat het doen van betalingen namens de organisatie en het bijhouden van uitstaande rekeningen en schulden.

7 – Opstellen van belastingaangiften en andere taken
Naast deze taken kan een boekhouder ook verantwoordelijk zijn voor andere financiële taken, zoals het opstellen van belastingaangiften, het verwerken van de salarisadministratie, en het assisteren bij audits.

Hoe helpen boekhouders bedrijven?

Boekhouders helpen bedrijven om hun financiële prestaties in de tijd te volgen en vast te stellen op welke gebieden ze financiële problemen hebben of waar ze veranderingen moeten aanbrengen om hun prestaties te verbeteren. Daarnaast werkt het met ondernemingen aan plannen voor de toekomst door informatie te verschaffen over hun financiële middelen en verplichtingen. Daarbij helpt de boekhouder ook met het vaststellen van financiële doelen en budgetten.

Wat voor soorten boekhouding bestaan er?

Er bestaan allerlei soorten boekhouding. Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen. Financiele boekhouding, management boekhouding en fiscale boekhouding komen bijvoorbeeld vaak voor. Financiële boekhouding houdt zich bezig met het opstellen van financiële overzichten en rapporten voor externe belanghebbenden, zoals aandeelhouders en crediteuren.

Wat betekenen management boekhouding en fiscale boekhouding?

Management boekhouding richt zich op op het verstrekken van informatie aan interne belanghebbenden, zoals managers en leidinggevenden. Dit zorgt er voor dat ze weloverwogen beslissingen nemen over het functioneren en het beheer van het bedrijf. Fiscale boekhouding omvat het opstellen van belastingaangiften en het berekenen van belastingverplichtingen.

Wat is dubbel boekhouden?

Een van de belangrijkste principes van de boekhouding is het concept van dubbel boekhouden. Dit betekent dat er voor elke financiële transactie ten minste twee boekingen in de boekhouding moeten zijn: een debet- en een creditboeking. Dit helpt de nauwkeurigheid en volledigheid van de financiële administratie te waarborgen en maakt het gemakkelijker om fouten of discrepanties op te sporen.

Boekhouding op transactiebasis: wat betekent het?

Een ander belangrijk principe van de boekhouding is het concept van de boekhouding op transactiebasis. Dit betekent dat financiële transacties worden geregistreerd wanneer ze plaatsvinden. Het gebeurt dus niet pas nadat het geld daadwerkelijk is ontvangen of uitbetaald. Deze vorm van boekhouden zorgt voor nauwkeuriger en vollediger beeld van de financiële prestaties van een bedrijf, omdat het rekening houdt met zowel de kosten als de opbrengsten die met elke transactie gepaard gaan.

Conclusie: Waarom is een goede boekhouding zo ontzettend belangrijk?

Kort samengevat is de boekhouding een essentieel onderdeel van elk bedrijf of organisatie, omdat het de informatie verschaft die nodig is om weloverwogen beslissingen te nemen over de financiële operaties en prestatie. Ook waarborgt het de nauwkeurigheid en integriteit van de financiële administratie en draagt bij tot transparantie en verantwoording aan belanghebbenden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?