Wat is de terug te ontvangen BTW?

De terug te ontvangen BTW is een van de vaste onderdelen van jouw boekhouding als ondernemer. Het is namelijk een onderdeel van de aangifte Omzetbelasting. Dit wordt ook wel de btw-aangifte bij de Belastingdienst genoemd. Het is een bedrag dat wordt geheven over alle producten en diensten binnen Nederland. De btw-aangifte doe je altijd aan het einde van een bepaalde periode en kan bestaan uit zowel de BTW die je ontvangen hebt, als de BTW die je zelf hebt moeten betalen voor het aanschaffen van producten en diensten bij bijvoorbeeld een leverancier.

Wat betekent btw?

Btw, dat ten onrechte vaak met een hoofdletter wordt geschreven, staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het is een bepaald percentage die klanten/consumenten moeten bepalen bij de verkoop van goederen en/of diensten. Als ondernemer reken je dit percentage door aan jouw klanten. In de meeste gevallen is dit 21 procent, maar ook btw percentages van 9 procent en 0 procent komen voor. Zo geldt er een btw percentage van 0 procent voor goederen die geleverd worden aan het buitenland. Van 9 procent is bijvoorbeeld sprake bij voedingsmiddelen en agrarische producten. Een complete lijst met afwijkende btw percentages voor bepaalde goederen/producten vind je op de website van de Belastingdienst.

wat is de terug te ontvangen btw

Wat betekent te ontvangen btw?

Inmiddels weet je wat de btw inhoudt. Laten we nu eens kijken naar de te ontvangen btw, wat simpelweg het bedrag is dat je als ondernemer ontvangt van klanten. Als het goed is heb je bepaalde producten en/of diensten aan de consument geleverd. Vervolgens verstuur je een factuur waarbij je naast het verschuldigde bedrag een btw percentage berekent. Deze manier van werken is wettelijk verplicht omdat je het btw bedrag later moet afdragen aan de Belastingdienst. Kort en simpel samengevat is ‘te ontvangen btw’ dus het geld dat je nog moet betalen aan de Belastingdient.

De terug te ontvangen BTW op een factuur

Wanneer je producten of diensten levert aan klanten staat niet alleen het bedrag van de producten of diensten op de factuur, maar ook de BTW die hierover geheven wordt. Van hieruit ontstaat een totaalbedrag. Voor de klanten is er geen verschil, maar voor jou is het belangrijk. De Belastingdienst wil namelijk een overzicht van deze bedragen terugzien. Op basis van de hoeveelheid die je hebt moeten betalen en wat je ontvangen hebt, wordt er namelijk gekeken of je geld terugkrijgt of moet betalen. De juiste berekening kan er dus voor zorgen dat je nooit te veel hoeft te betalen.

Waarom is deze vorm van btw belangrijk voor bedrijven?

De te ontvangen btw is een belangrijk onderdeel van de financiële huishouding van en bedrijf. Dat komt ten eerste door de belastingafdracht. Vrijwel alle ondernemers in Nederland zijn wettelijk verplicht om de te ontvangen btw per kwartaal, halfjaar of een jaar af te dragen aan de Belastingdienst. Doen ze dit niet, dan komen er mogelijk boetes en juridische gevolgen.

Te ontvangen btw en het effect op de bedrijfsliquiditeit

Te ontvangen btw is van invloed op de liquiditeit van jouw onderneming. Misschien staan je oren inmiddels te klapperen, want wat is liquiditeit? Simpel gezegd geeft het aan of een onderneming aan alle lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Een liquide bedrijf heeft genoeg geld om bijvoorbeeld een grote factuur op tijd te voldoen. Btw is geld dat tijdelijk deel uitmaakt van jouw bedrijf. Maar uiteindelijk zul je het net als andere ondernemers toch moeten overdragen aan de Belastingdienst.

De boekhouding bijhouden

Het is belangrijk om de terug te ontvangen BTW op een goede manier in de boekhouding te verwerken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je alles gelijk bij de hand hebt voor de btw-aangifte, maar ook voor wanneer er een controle van de Belastingdienst plaatsvindt. Ook moet je ervoor zorgen dat je de juiste percentages aanhoudt. Je hebt voor voedingsmiddelen bijvoorbeeld een percentage van 9 procent, terwijl je bij andere producten en diensten een percentage van 21 procent terug ziet komen op de factuur. Verwerk daarom altijd alles op de goede manier en voorkom problemen.

Tip: gebruik een boekhoudsysteem om de btw in te verwerken

Verwerk de te ontvangen btw op een efficiënte en nauwkeurige manier in de boekhouding en administratie.  Gebruik eventueel een digitaal boekhoudsysteem, zoals eBoekhouden, Rompslomp of DigiBtw.  Op die manier creëer je een duidelijk overzicht van al jouw financiële verplichtingen. En dat maakt het berekenen en betalen van de btw uiteindelijk veel eenvoudiger!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?