Wat is de restwaarde?

Bij het ondernemen krijg je ook te maken met de restwaarde. Dit is namelijk de waarde van een bepaald product aan het einde van de levensduur. Je kunt aan de hand van deze waarde berekenen hoeveel je per jaar af moet schrijven bij de belastingaangifte. Op deze manier kun je de kosten voor jezelf verspreiden. Het is echter geen verplichting om deze waarde uit te rekenen. Je kunt ook een schatting maken. Doe dit echter wel altijd in overleg met de leverancier, zodat je niet voor problemen komt te staan bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

De restwaarde is niet altijd de waarde van producten

De restwaarde kan dus zowel berekend worden als op basis van een schatting afgeschreven worden. De waarde van de bedrijfsmiddelen geven aan hoeveel je per jaar af kunt schrijven bij de bezittingen. In dit geval wordt er uitgegaan van de economische levensduur. Dit kun je zien als het moment dat het middel niet meer nuttig is voor jouw bedrijf. Hoewel jouw bedrijf het niet meer gebruikt, kan er wel nog een restwaarde aan zitten doordat het product nog niet kapot is. Er zit dus een wezenlijk verschil in de waarden van de producten.

Het maken van de berekening

Het is belangrijk om de restwaarde te gebruiken in de berekening van de afschrijvingskosten. Je hebt hiervoor de aanschafkosten en de geschatte levensduur nodig. Om een goede berekening te maken moet je de aanschafkosten van de restwaarde aftrekken. Deze uitkomst deel je weer door de levensduur van het product. Op basis van deze berekening heb je de jaarlijkse afschrijvingskosten te pakken en kun je deze verwerken in de administratie. Door dit bij de verschillende producten te doen, heb je altijd een handig overzicht van de bezittingen van het bedrijf en levert het je wellicht voordelen op.

Online boekhouden met een boekhoudprogramma? Bekijk hier het overzicht van boekhoudprogramma’s

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *