Wat is de restwaarde?

Bij het ondernemen krijg je ook te maken met de restwaarde. Dit is namelijk de waarde van een bepaald product aan het einde van de levensduur. Je kunt aan de hand van deze waarde berekenen hoeveel je per jaar af moet schrijven bij de belastingaangifte. Op deze manier kun je de kosten voor jezelf verspreiden. Het is echter geen verplichting om deze waarde uit te rekenen. Je kunt ook een schatting maken. Doe dit echter wel altijd in overleg met de leverancier, zodat je niet voor problemen komt te staan bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

Wat is de restwaarde?

De restwaarde heeft betrekking tot op de waarde van een product aan het einde van de levensduur. Om de jaarlijkse afschrijving voor een specifiek bedrijfsmiddel te berekenen, maak je gebruik van deze gegevens. Overigens is het niet nodig om de restwaarde expliciet te berekenen. Het is simpelweg een schatting van de waarde van een bedrijfsmiddel aan het einde van de levensduur. Sommige bedrijfseigenaars gaan uit van de economische levensduur. Dat is simpel gezegd het tijdstip waarop het middel geen waarde meer toevoegt aan een bedrijf.

Hoe bereken je de restwaarde?

Om de waarde van een product aan het einde te berekenen dien je te kijken naar een aantal gegevens. Ten eerste zijn er de initiële kosten. Die omvatten aankoopprijs, bijkomende aankoopkosten en installatiekosten. Eventuele kortingen en subsidies zijn daarbij al verrekend. De meest gangbare methode om afschrijving te berekenen, is de lineaire benadering. Hierbij wordt jaarlijks een vast percentage van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde afgeschreven op het productiemiddel.

Formule:
Om de jaarlijkse afschrijving te bepalen gebruik je de volgende formule:

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / levensduur

Deze methode maakt het mogelijk om de waardevermindering van het activum over de gehele levensduur te verdelen en biedt bedrijven een gestructureerde aanpak om hun investeringen te evalueren en om financieel verstandige beslissingen te nemen.

wat is de restwaarde

De restwaarde is niet altijd de waarde van producten

De restwaarde kan dus zowel berekend worden als op basis van een schatting afgeschreven worden. De waarde van de bedrijfsmiddelen geven aan hoeveel je per jaar af kunt schrijven bij de bezittingen. In dit geval wordt er uitgegaan van de economische levensduur. Dit kun je zien als het moment dat het middel niet meer nuttig is voor jouw bedrijf. Hoewel jouw bedrijf het niet meer gebruikt, kan er wel nog een restwaarde aan zitten doordat het product nog niet kapot is. Er zit dus een wezenlijk verschil in de waarden van de producten.

Hoe zit het met de restwaarde van een auto?

Misschien vraag je je af: maar hoe zit het dan bij de restwaarde van een auto? Misschien gebruik je voor zakelijk of privé rijden wel een auto, dus we willen er graag even aandacht aan besteden. Bij schade zal de verzekeringsmaatschappij de dagwaarde en restwaarde bepalen. Daarna beslist men of of de auto als total loss wordt beschouwd of niet. Doorgaans heeft een goed onderhouden auto een hogere waarde dan een slecht onderhouden auto. Het is dan ook verstandig om de aanbevolen onderhoudsbeurten voor een auto bij de garage te laten uitvoeren.

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen an de waarde?

Bij het bepalen van de restwaarde van een auto spelen verschillende factoren een rol. Een belangrijke is bijvoorbeeld de leeftijd van het voertuig. Maar ook het aantal gereden kilometers ook speelt een rol, net als de accessoires binnen een auto. En natuurlijk mogen we de staat waarin de wagen verkeert niet vergeten.

Waarom wordt er restwaarde over een auto berekend?

Verzekeraars vinden het zeer belangrijk om de waarde van een vergelijkbaar voertuig in goede staat te bepalen. Wanneer de reparatiekosten de restwaarde van je auto overstijgen, wordt een auto over het algemeen beschouwd als economisch total loss. Je hebt de optie om je auto te laten repareren, maar dan keert de autoverzekeraar alleen de restwaarde uit.

Moet je wel of geen hulp inschakelen bij deze taak?

Vraag is nog wel: hoe bepaal je de restwaarde dan? Wij raden aan om een taxatie laten uitvoeren via een online kentekencheck of door een expert in te schakelen. Factoren zoals de leeftijd, kilometerstand en oorspronkelijke prijs spelen een essentiële rol bij het vaststellen van de restwaarde. Het is dan ook heel belangrijk om de afwikkeling van een total loss situatie goed te begrijpen, zodat je de juiste stappen onderneemt.  Desnoods met behulp van een expert. Want iedereen verdient een eerlijke vergoeding.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *