Wat is afletteren?

Afletteren betekent in de boekhouding eigenlijk het afvinken van mutaties. Dit afvinken gebeurt wanneer de mutaties op de grootboekrekening bij elkaar horen. Hierdoor krijg je altijd een verklaring van het saldo van een rekening. Het is een belangrijk onderdeel van het boekhouden, doordat het veel informatie kan geven over het bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er 100 euro opgenomen is van de bankrekening. Deze staat dan als ontvangst, ofwel debet, in de kas geboekt. Er wordt dan voor kruisposten gekozen als tegenrekening. Er hebben hierdoor twee mutaties plaatsgevonden, waardoor er afgevinkt moet gaan worden.

Mutaties op elkaar afstrepen

Bij afletteren worden de twee mutaties altijd tegen elkaar weggestreept. Zo krijg je de debet en de credit (het afschrijven van het geld van de bankrekening) beter in beeld. Je hebt hierdoor altijd enerzijds de debet staan en anderzijds het credit. Het saldo wordt hierdoor nul en kan op deze manier verklaard worden. Vroeger werden hier letters voor gezet, zodat er in een oogopslag gezien kon worden dat beide bedragen bij elkaar hoorden. Hier is ook de term van afgeleid. Het afletteren van de kostenposten kan daarbij op iedere grootboekrekening plaatsvinden, waardoor een boekhouder of de belastingdienst in een oogopslag ziet waar alle kosten vandaan komen.

afletteren

Wat is het verschil tussen afletteren en afvinken?

Misschien klinkt de term ‘afletteren’ je een beetje vreemd in de oren. Wat heeft het nu te maken met afvinken? Vrij weinig, om eerlijk te zijn. Het klopt dat je de facturen afvinkt. Ze blijven echter nog in jouw overzicht staan en vallen niet weg. Dit gebeurt pas nadat je het wegstreept, oftewel ‘afletteren’.

Hoe gaat het afletteren in zijn werk?

Afletteren is geen ingewikkeld proces. In het verleden moest je deze taak handmatig uitvoeren, maar die tijd is toch echt voorbij. Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan kun je het beste een online boekhoudprogramma gebruiken. Die koppelt in- of verkoopfacturen automatisch aan de bijbehorende bankmutatie. Na afloop krijgen de afgeletterde mutaties vaak een groen vinkje. Dit scheelt jou zeer veel werk en bovendien weet je dat het proces helemaal klopt.

Altijd een kloppende administratie

Tijdens het afletteren zal de openstaande factuur op betaald komen te staan. Hierdoor valt deze dus weg. In een boekhoudprogramma kun je dit handmatig doen, maar ook automatisch laten gebeuren door een programma. Je kunt de facturen eenvoudig aan elkaar koppelen aan de bankmutatie of het programma naar een match laten zoeken. Hiermee voorkom je altijd extra werk, waardoor het boekhouden een stuk eenvoudiger gaat worden. Je kunt hierdoor altijd zelf bepalen hoe je jouw mutaties uit gaat voeren en ervoor zorgen dat alle getallen weer kloppen.

Welke boekhoudprogramma’s kun je gebruiken voor deze taak?

Afletteren en boekhouden in zijn algemeen verloopt dankzij speciale software sneller en eenvoudiger dan ooit. Maar welk boekhoudprogramma’s zijn nu geschikt om af te letteren? Met de keuze uit een van deze 10 populaire namen zit je in elk geval goed:

  1. e-Boekhouden.nl
  2. Ficsus.nl
  3. Boekhoudpakket ABN Amro
  4. Visma
  5. Exact
  6. DigiBTW
  7. Twinfield
  8. InformerOnline
  9. Rompslomp.nl
  10. AFAS SB+

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?