Gratis CRM relatiebeheer: Beste opties en tips voor zzp

gratis crm relatiebeheer

Veel bedrijven hebben moeite met het bijhouden van klantrelaties. Naast de bestaande klanten zijn er veel telefoongesprekken en mailwisselingen geweest met potentiële klanten. Al deze relaties zijn van belang voor de vitaliteit van je onderneming, maar hoe houd je het allemaal bij?

Vaak wordt dit gedaan in verschillende Excel sheets, die na verloop van tijd niet meer gebruikt worden of ergens rondzweven in een mapje. Dat is niet heel handig. Gelukkig is er een beter alternatief: gratis CRM relatiebeheer. Kun jij wel wat overzicht in je klantbestand gebruiken? We vertellen je hier precies wat CRM relatiebeheer is en hoe je er gratis gebruik van kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat is CRM relatiebeheer?

CRM relatiebeheer heeft alles te maken met het onderhouden van je klantrelaties. Je hebt veel informatie over je klanten, maar raakt al gauw informatie kwijt door het niet goed op te slaan.

Wanneer was onze laatste afspraak ook alweer? Was hij nu wel geïnteresseerd in mijn product of moest ik later terugbellen? Zonde, de informatie die je bespreekt met je (potentiële) klanten, is onwijs waardevol voor het genereren van verkopen.

In een CRM systeem, kun je precies die dingen bijhouden die van belang zijn voor je klantrelaties. Denk hierbij aan:

 • Afspraken
 • Administratie: facturen en offertes
 • Mailwisseling
 • Notities van telefoongesprekken
 • Overeenkomsten

Door alles real-time beschikbaar te hebben op één plek, kun je precies op het juiste moment inspelen op de situatie. Je vergroot de kans om verkopen te genereren of deals te sluiten. Ook kun je de customer acquisition costs, oftewel klantacquisitiekosten bijhouden. Dit zijn de kosten die je hebt gemaakt om een klant een product of dienst te verkopen. Zo zie je of bepaalde relaties de tijd waard zijn en hoeveel ze op lange termijn opleveren.

Met CRM systemen maak je ook segmenten, waardoor je klanten gemakkelijk kunt toevoegen aan een mailinglist. Dit wordt nog makkelijker wanneer jouw CRM systeem een koppeling biedt met nieuwsbrief platforms zoals Mailchimp. Denk aan segmenten als ‘nog geen aankoop gedaan’ of ‘meer dan 1 jaar geleden contact gehad’.

Wat kost een CRM relatiebeheer systeem?

De voordelen van CRM software zijn duidelijk. Het scheelt je veel werk en tijd en door op de juiste momenten in te spelen, haal je er ook extra verkopen uit. Weegt dit alles op tegen de kosten van een CRM systeem? Er zijn betaalde programma’s op de markt die jou een totaaloplossing voor klantrelatiebeheer geven. Hoe duur dat is, verschilt per programma en hoeveel functies je gebruikt. Je kunt al een abonnement afsluiten vanaf €15, maar ook €50. Dit hangt af van hoeveel medewerkers er in het systeem moeten werken. Ook hebben duurdere abonnementen functies als gepersonaliseerde bulkmails en prognoses. Goed nieuws: er zijn ook gratis aanbieders op de markt waarmee jij prima stappen kunt zetten in je relatiebeheer. Hierover vertellen we zo meer.

crm relatiebeheer

Proefperiode of basis CRM pakket

Heb je een bepaald CRM systeem op het oog, maar weet je nog niet of het je geld waard is? Bij de meeste aanbieders kun je het programma uitproberen voor 7, 14 of zelfs 30 dagen. Zo kom je erachter of het CRM systeem aan jouw verwachtingen voldoet en of je het fijn vindt werken. Na deze proefperiode is of je abonnement over, of ga je terug naar een gratis basispakket. Hierin heb je beperkte functies of een beperkt aantal gebruikers, maar misschien is dit voor jou wel genoeg. Zo heb je toch een gratis CRM systeem waarmee je je relatiebeheer kunt boosten.

Enkele van de meest bekende en geliefde CRM systemen die proefperiodes aanbieden, zijn: Teamleader, Salesforce Customer 360, Zendesk en Microsoft Dynamics CRM. Bij Zendesk en Teamleader krijg je 14 dagen cadeau, bij Salesforce en Microsoft Dynamics maar liefst 30 dagen. Deze vier programma’s behoren tot de meest uitgebreide CRM systemen op de markt.

Gratis CRM bij boekhoudprogramma

Heb je toevallig een boekhoudprogramma? Bij uitgebreide boekhoudprogramma’s zoals Exact Online krijg je ook een relatiebeheer of CRM module gratis. Ideaal natuurlijk wanneer je in je boekhoudprogramma facturen en offertes bijhoudt – en deze vervolgens wilt koppelen aan specifieke relaties. Zo kun je bij Exact verkoopkansen bijhouden, gespreksnotities maken, offertes koppelen en Mailchimp koppelen. Een ander boekhoudprogramma die dit aanbiedt is e-Boekhouden.nl. Je krijgt al een relatiebeheer module bij een abonnement van €9,95 per maand. Met dit abonnement verstuur je zelfs nieuwsbrieven naar zelf aangemaakte segmenten. Kijk dus altijd eerst of jouw boekhoudprogramma al CRM aanbiedt, voordat je onnodig extra kosten maakt.

Door je boekhoudsysteem en CRM systeem op één plek te hebben, werk je een stuk efficiënter. Je hoeft namelijk niet meer te switchen tussen verschillende systemen of Excel sheets. Je koppelt offertes en facturen gemakkelijk aan relaties. Ook maak je eenvoudig prognoses van je inkomsten, omdat je bankrekening gekoppeld is en je alle informatie bij de hand hebt over klantdeals en nieuwe verkopen. Zie je dat er te veel is uitgegeven in de maand mei? Dan kijk je even terug naar je relaties uit die maand en hun klantacquisitiekosten. Zo kom je erachter dat het luxe relatiediner niks heeft opgeleverd, of dat er na het uitdelen van kortingsbonnen niks meer gebeurd is aan conversies. Met een boekhoudsysteem en CRM in één heb je veel meer informatie over waar je kosten vandaan komen en zie je direct waar je geld kunt besparen of nog kansen hebt. 

100% gratis CRM systeem

Je kunt dus aardig wat geld besparen met een proefperiode of boekhoudprogramma die ook CRM functies aanbiedt. Wat is er nog fijner dan geld besparen? Helemaal niks uitgeven natuurlijk. Want laten we eerlijk zijn, hoe fijn is het om je hele relatiebeheer te kunnen regelen zonder dat je er extra kosten aan uitgeeft? Gelukkig zijn er gratis CRM relatiebeheer systemen die prima functies aanbieden. Vergelijk hieronder populaire CRM programma’s die je gewoon gratis kunt gebruiken:

Hubspot CRM

gratis crm relatiebeheer hubspot

Het is nogal verbazingwekkend wat je allemaal gratis met Hubspot kunt. Wat veel betaalde programma’s aanbieden voor €30 per maand, krijg je hier gewoon gratis. De meest bijzondere features zijn wel de koppelingen met e-mail platforms, de 1.000.000 klanten die je kunt bijhouden en de productiviteitsrapporten en prognoses. Deze functies zijn het eigenlijk al waard om een paar tientjes per maand voor te betalen, maar Hubspot biedt het gewoon allemaal gratis aan. Jammer is wel dat het alleen beschikbaar is in het Engels. Zie hieronder alle mogelijkheden die Hubspot CRM aanbiedt:

 • Deals bijhouden
 • Productiviteitsrapporten
 • Prognoses
 • Tot 1.000.000 gratis relaties
 • Afspraken bijhouden
 • Live chat
 • Click-to-call functionaliteit
 • Taak management
 • E-mail tracking en Mailchimp koppelen
 • Tot 2000 mails versturen per maand
 • Offertes maken
 • Onbeperkt aantal gebruikers

Zoho CRM

crm relatiebeheer Zoho

Ook Zoho biedt gratis CRM aan, onder het motto: ‘CRM-tools zijn een absolute noodzaak voor bedrijven van elke omvang’. Dit systeem kun je in tegenstelling tot Hubspot wél in het Nederlands gebruiken. Wel heeft de gratis versie van Zoho iets minder functies. Zo is er geen click-to-call functionaliteit, kun je geen offertes aanmaken en krijg je niet zulke uitgebreide rapporten en prognoses als bij Hubspot. Ook zit er een addertje onder het gras: je moet eenmalig 12 euro betalen voor een back-up. Zie hieronder alle functies van het Zoho CRM systeem:

 • Nederlands
 • Klanten bijhouden
 • Leads bijhouden
 • Deals bijhouden
 • Taak management
 • Gespreksnotities maken
 • Standaardrapporten
 • Afspraken bijhouden
 • Follow-up
 • Gratis voor 3 gebruikers
 • 50 mails per dag versturen per gebruikersaccount

Odoo CRM

crm relatiebheer Odoo

Odoo is een prima keuze voor een gratis CRM relatiebeheer systeem, als je alleen de basisfuncties nodig hebt. In Odoo vind je een ‘pipeline’ waarin je leads kunt bijhouden en opvolgen. Zo kun je alle gegevens toevoegen, notities maken, mails sturen, activiteiten plannen en voorstellen toevoegen. Ook maakt Odoo automatisch rapportages van je leads. Mails versturen kun je er niet mee, tenzij je een extra app toevoegt. Eén extra app is gratis, maar je kunt ook nog apps zoals facturatie en voorraad toevoegen, waarna je wel voor je apps moet betalen. Zeker wanneer je zowel e-mails wilt versturen als offertes en facturen maken, is dit een nadeel. Zie hieronder alle functies die wél gratis zijn:

 • Nederlands
 • Agenda
 • Eén gratis extra app, zoals e-mail marketing
 • Klantrelaties toevoegen
 • Leads bijhouden en opvolgen
 • Chat met collega’s
 • Voorstel toevoegen
 • Afspraken toevoegen en activiteiten plannen
 • Onbeperkt aantal gebruikers

Gratis CRM systeem?

Er zijn dus genoeg gratis CRM systemen die zeker niet teleurstellen. Deze gratis programma’s bieden je dezelfde functies als de betaalde relatiebeheer systemen. Normaal gesproken betaal je al snel €30 per maand voor de CRM functies. Met gratis software bespaar je dus €360 per jaar. Van dit geld kun je ook een professioneel boekhoudprogramma kopen met gratis CRM opties. Ben je op zoek naar een 100% gratis CRM systeem met de meeste mogelijkheden? Marketingplatform Hubspot heeft het meest uitgebreide pakket waarvoor je helemaal niks betaalt en waar je toch onbeperkt klanten en gebruikers kunt toevoegen. Kortom, ook voor de salesman zonder budget is er zat mogelijk om de relaties niet uit het oog te verliezen.

Meestgestelde vragen

Wat is CRM relatiebeheer?

CRM relatiebeheer heeft alles te maken met het onderhouden van je klantrelaties. In een CRM systeem, kun je precies die dingen bijhouden die van belang zijn voor je klantrelaties. Denk hierbij aan:

– Afspraken
– Administratie: facturen en offertes
– Mailwisseling
– Notities van telefoongesprekken
– Overeenkomsten

Klik hier voor meer informatie

Wat kost een CRM relatiebeheer systeem?

Er zijn betaalde programma’s op de markt die jou een totaaloplossing voor klantrelatiebeheer geven. Hoe duur dat is, verschilt per programma en hoeveel functies je gebruikt. Je kunt al een abonnement afsluiten vanaf €15, maar ook €50. Dit hangt af van hoeveel medewerkers er in het systeem moeten werken. Ook hebben duurdere abonnementen functies als gepersonaliseerde bulkmails en prognoses. Goed nieuws: er zijn ook gratis aanbieders op de markt waarmee jij prima stappen kunt zetten in je relatiebeheer.

Klik hier voor meer informatie

Welk boekhoudprogramma heeft gratis CRM?

Bij een boekhoudprogramma’s zoals Exact Online krijg je ook een relatiebeheer of CRM module gratis. Ideaal natuurlijk wanneer je in je boekhoudprogramma facturen en offertes bijhoudt – en deze vervolgens wilt koppelen aan specifieke relaties. Zo kun je bij Exact verkoopkansen bijhouden, gespreksnotities maken, offertes koppelen en Mailchimp koppelen. Een ander boekhoudprogramma die dit aanbiedt is e-Boekhouden.nl. Je krijgt al een relatiebeheer module bij een abonnement van €9,95 per maand. Met dit abonnement verstuur je zelfs nieuwsbrieven naar zelf aangemaakte segmenten. Kijk dus altijd eerst of jouw boekhoudprogramma al CRM aanbiedt, voordat je onnodig extra kosten maakt.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar gratis CRM Relatie Software?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je Gratis CRM Relatie Software?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten