Boekhoudprogramma kosten: welke kosten betaal je?

kosten boekhoudprogramma

Wie onderneemt, is verplicht een boekhouding er op na te houden. Hier komen vanzelfsprekend ook kosten bij kijken, bijvoorbeeld door het gebruik van een boekhoudprogramma.

Daar kwamen jarenlang ook de kosten voor een boekhouder bij. Mogelijk zelfs een accountant. Een behoorlijk kostenplaatje dus. Gelukkig leven we in de moderne tijd waar veel van deze kosten beperkt kunnen worden. Behalve de boekhoudprogramma kosten.

Tenminste, als je niet voor een van de varianten gaat waar je meerdere maanden of zelfs een jaar gratis van een boekhoudprogramma gebruik kunt maken. Er zijn zowaar boekhoudprogramma’s die, meestal beginnende, ondernemers de kans geven zonder betaling het boekhoudprogramma in te zetten. Zonder enige vorm van kosten dus.

Natuurlijk zijn er veel verschillende boekhoudprogramma’s waar je uit kunt kiezen. Iedere deelnemer heeft een eigen kostenopbouw waar je rekening mee moet houden. Welke het best bij jou past, is afhankelijk van jouw specifieke eisen.

Op deze pagina richt ik mij specifiek tot de kosten van boekhoudprogramma’s. Ik probeer vragen te beantwoorden zoals waarop boekhoudprogramma kosten gebaseerd zijn en op welke manier deze kosten in rekening worden gebracht.

Inhoudsopgave

Kostenopbouw

Wie wil weten waarom bepaalde kosten voor een boekhoudprogramma gerekend worden, ontdekt dit door de opbouw te begrijpen. De opbouw is voor de meeste boekhoudprogramma’s namelijk gelijk. Hogere kosten zijn meestal het resultaat van hogere investeringen, waar jij als gebruiker profijt van kan hebben.

Het is dan ook een kwestie van het opmaken van de balans. Wat zoek jij precies in een boekhoudprogramma en hoeveel kosten mogen hier tegenover staan? Zijn de extra kosten te relativeren?

Dit soort simpele vragen leveren de belangrijkste antwoorden op.

Waar bestaan de kosten van een boekhoudprogramma uit?

Binnen iedere branche wordt meestal op een bepaalde manier een verkoopprijs berekend. Door aan bepaalde elementen een bedrag te verbinden, het verwachte aantal gebruikers of klanten hier tegenover te zetten en daar een balans van op te maken, kan een bedrijf uitrekenen welk bedrag er nodig is om een gezonde bedrijfsvoering op te zetten. Dit zodat het personeel, de belastingen en het bestaan van het bedrijf voldaan kunnen worden.

De kosten van een boekhoudprogramma waar jij mee te maken krijgt, zullen hoogstwaarschijnlijk uit de volgende ‘kosten’ opgebouwd zijn:

 • Ontwikkelingskosten van het boekhoudprogramma
 • Personeelskosten
 • Onderhoudskosten
 • Serverkosten
 • Marge en belastingen

Ik heb bewust geen kosten zoals een bedrijfspand of andere vaste lasten aan het bovenstaande overzicht toegevoegd. Dit zijn steeds vaker kosten die zeer laag in vergelijking met de ontwikkelingskosten zijn.

De grootste kostenpost voor de ontwikkelaar van een boekhoudprogramma zijn namelijk de ontwikkelingskosten. Het kan zomaar zo zijn dat een klein boekhoudprogramma als Rompslomp € 500.000 gekost heeft om te ontwikkelen. Er zijn behoorlijk wat klanten van € 10 per maand nodig om alleen al de ontwikkelingskosten terug te verdienen. Dan zijn de andere vier ‘kostenposten’ van het boekhoudprogramma dus nog amper meegenomen.

Zoals je in het volgende hoofdstuk kunt lezen, werken boekhoudprogramma’s met maandelijkse betalingen waardoor de totale omzet pet klant (levensduur) hoog is. Vaak kunnen boekhoudprogramma’s het veroorloven om daardoor langere tijd verliesgevend te ondernemen. Op de lange termijn leveren de klanten namelijk voldoende op deze grote investering terug te verdienen.

Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma?

Hoe worden deze kosten in rekening gebracht?

Moderne boekhoudprogramma’s brengen hun kosten maandelijks in rekening. Met uitzondering van een enkeling (o.a. Gravita), worden de kosten van een boekhoudprogramma iedere maand in rekening gebracht.

Bij sommige boekhoudprogramma’s kunnen deze kosten ook jaarlijks worden betaald. Hierdoor krijg je vaak 1 tot 2 maanden korting op de jaarlijkse kosten, waardoor je dus goedkoper uit bent. Indien je zeer tevreden bent over het gebruik van een boekhoudprogramma, is dit absoluut het overwegen waard!

Voor veel boekhoudprogramma’s hangt het voortbestaan volledig af van het aantal klanten dat zij aan zich weet te binden en hoelang deze klanten ook echt klant blijven. De kosten van een boekhoudprogramma zijn vaak maar € 10 per maand. Als een boekhoudprogramma in de eerste maand 10.000 klanten krijgt, levert dat ze meteen € 100.000 op. Als na drie maanden echter iedereen het abonnement opzegt, is er € 300.000 aan omzet binnengekomen. Is de gemiddelde levensduur van een klant een jaar? Dan is dat maar liefst € 900.000 extra.

Voor een modern boekhoudprogramma staat er maar één taak centraal: het zolang mogelijk binnenhouden van de klant. En dat kan alleen als de klant tevreden gehouden wordt.

Boekhoudprogramma zonder kosten

Tegenwoordig zijn er verschillende boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde tijd zonder kosten laten boekhouden. Bij deze boekhoudprogramma’s kun je van een zogeheten proefperiode gebruik maken. Tijdens deze periode heb je toegang tot alle functies van het boekhoudprogramma.

Momenteel zijn er drie grote boekhoudprogramma’s waar je zonder kosten kunt boekhouden, weliswaar voor een vaste periode. Dit zijn:

 1. E-Boekhouden, 15 maanden gratis boekhouden voor startende ondernemers
 2. Rompslomp, gratis boekhouden met een beperkt aantal functies
 3. Visma, 12 maanden gratis boekhouden voor startende ondernemers

Wiezonder enige kosten wil boekhouden, kan eigenlijk alleen voor Rompslomp kiezen. Daar is namelijk een volledig gratis pakket zonder tijdsduur beschikbaar. Maar ook Rompslomp zal over enkele maanden of jaren dergelijke gratis pakketten laten aflopen. Zij maken ook voor gratis klanten kosten, van personeelskosten (klantenservice en onderhoud) tot serverkosten.

Gratis boekhouden bestaat niet

Uiteindelijk bestaat gratis boekhouden niet. Met uitzondering van boekhouden in Excel kun je altijd vroeg of laat op extra kosten rekenen. En dat is maar goed ook, want het maken van een boekhoudprogramma kost zoals je hebt kunnen lezen veel geld.

Daarnaast wil je kunnen rekenen op kwalitatieve functies waar je echt wat aan hebt. Gratis boekhoudprogramma’s beperken je altijd in wat je met je boekhouding kunt doen. Als er net wat extra dingen nodig zijn, is dat niet binnen een gratis boekhoudprogramma mogelijk.

De onderstaande boekhoudprogramma’s laten zien dat de maandelijkse kosten prima te doen zijn. Als je beseft dat deze kosten waarschijnlijk minder een procent van je omzet bepalen, is de keuze snel gemaakt.

Boekhoudprogramma kosten van de tien beste boekhoudprogramma’s

De volgende tien boekhoudprogramma’s bevinden zich met uitzondering van twee exemplaren rondom hetzelfde kostenniveau. Namelijk tussen de € 10 en € 20 per maand. Voor dit bedrag kun je rekenen op een boekhoudprogramma dat je in alle boekhoudgemakken voorziet.

Ik bespreek eerst de boekhoudprogramma’s die zich rondom het eerst benoemde kostenniveau bevinden. Deze programma’s worden vooral gebruikt door eenmanszaken (freelancers, zzp-ers etc.). De wat duurdere programma’s zijn beter geschikt voor grotere bedrijven vanaf 5 tot 500 werknemers.

Boekhoudprogramma’s met kosten tot € 20 per maand

visma eaccounting

Boekhoudprogramma’s die onder deze categorie vallen, zijn van de belangrijkste functies voorzien. Je kunt eenvoudig offertes opmaken, facturen inboeken en rapportages inzien. Vaak is het zelfs mogelijk van slimme functies als automatische facturen en bankkoppelingen gebruik te maken.

De meeste grote boekhoudprogramma’s hebben pakketten die onder de € 20 maandelijkste kosten vallen. Je kunt hierbij onder andere rekenen op:

 • E-Boekhouden
 • Rompslomp
 • Visma
 • MyFinance
 • Yoursminc
 • MoneyMonk
 • MoneyBird

Wat de specifieke pakketten (onder de € 20) van deze programma’s gemeen hebben, is dat ze allen in staat zijn om voor een zeer scherp bedrag eenmanszaken een goed boekhoudprogramma te geven. Hierdoor kun je betaalbaar boekhouden zonder dat je bankrekening leegloopt.

Boekhoudprogramma’s met kosten tot € 100 per maand

twinfield logo

Een flinke stap omhoog zijn de boekhoudprogramma’s waar kosten van tot wel € 100 per maand niet ongewoon zijn. Hierbij heb je het al snel over duurdere pakketten van Twinfield, Exact Online en Visma.

De pakketten van deze boekhoudprogramma’s verschillen op sommige vlakken sterk van de ‘goedkopere’ programma’s. Daar merk je waarschijnlijk helemaal niets van, omdat jij veel van deze extra functies nooit nodig hebt.

De genoemde boekhoudprogramma’s bieden je extra functies die relevant zijn als jouw bedrijf groter wordt. Denk aan loonadministratie of aparte modules om investeringen op bij te houden. Ook het toevoegen van extra gebruikers aan het boekhoudprogramma valt hieronder. Hierdoor kun je gemakkelijk met meer mensen van hetzelfde boekhoudprogramma gebruik maken. Iets wat je al snel € 10 per maand per gebruiker extra kost.

Als jij een eenmanszaak hebt, is de kans zeer klein dat je bij Twinfield, Exact Online of Visma de duurdere pakketten nodig hebt. Een van de vele goedkopere pakketten zouden meer dan genoeg in staat moeten zijn jou met je boekhouding te helpen.

Boekhoudprogramma’s met kosten tot € 500 per maand

exact home

Het kan altijd beter en dat is met boekhoudprogramma’s niet anders. Wil je het echt een niveau hogerop schoppen, dan kom je vrijwel altijd bij Exact uit.

Exact Online Professional is het enige boekhoudprogramma dat enigszins relevant voor eenmanszaken is. Het kost je al snel € 100 per maand en is van zeer veel functionaliteiten voorzien. De kans dat het echt nodig is om zoveel te betalen als eenmanszaak is klein.

Voor grotere bedrijven zijn er bij Exact specifieke modules beschikbaar. Productie en handel zijn hier voorbeelden van. In mijn Exact Online review vertel ik je hier meer over en waarom Exact voor dit soort toepassingen de beste oplossing is. ERP en boekhouden in 1? Dat kan bij Exact!

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten