Boekhouding kosten: uitbesteden, zzp en andere vragen

boekhouding uitbesteden

Een boekhouding kan zo duur of goedkoop worden als je zelf wilt. Ieder onderdeel dat tot een boekhouding gerekend wordt, is met uitzondering van de verplichte onderdelen te beïnvloeden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde zaken, zoals het verwerken van facturen, zelf te doen. Dit kost je niets. Andere zaken, zoals aangiftes, kun je uitbesteden. En vanaf dat moment gaat jouw boekhouding meer kosten.

Jij bepaalt dus zelf hoeveel je boekhouding je gaat kosten. Indien je voldoende boekhoudbudget hebt, hoef je je op voorhand nergens zorgen over te maken. Het is daarentegen wel handig op de hoogte te zijn van welke kosten er bij boekhouden kunnen komen kijken.

De verschillende kosten die voor een goede boekhouding relevant (kunnen) zijn, bespreek ik uitgebreid in dit artikel. Daarnaast ga ik in op enkele vragen rondom kosten waarvan ik weet dat ze voor veel eenmanszaken, zzp-ers en bv’s relevant zijn.

Ben jij benieuwd welke kosten er bij een boekhouding kunnen komen kijken? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Boekhouding uitbesteden: de grootste kostenpost

De snelste manier om de boekhoudkosten flink om te schalen is door de boekhouding volledig uit te besteden. Want of je nu een kleine of grote boekhouding hebt: er is altijd wel een boekhouder die met liefde jouw complete administratie overneemt.

Hier staat natuurlijk wel een kostenplaatje tegenover. De hoogte hiervan is afhankelijk van een groot aantal facturen. Zo kijkt een boekhouder onder andere naar:

  • Hoeveel communicatie er nodig is
  • Wijze waarop de cijfers worden aangeleverd
  • Complexiteit van bedrijf
  • Omvang van bedrijf

Laten we om een beter beeld van deze factoren te krijgen iedere factor onafhankelijk bekijken.

Communicatie

De gemiddelde eenmanszaak hoeft niet iedere week met de boekhouder aan de lijn te hangen. Vaak is het zelfs niet nodig om dit vaker dan enkele keren per jaar te doen. De mate waarin jij contact met je boekhouder opneemt, hangt af van de mate waarin jij dat denkt nodig te hebben.

Indien je namelijk veel financieel advies nodig hebt, bijvoorbeeld voor investeringen, is een kort belletje met de boekhouder erg waardevol. De kosten die je dan met dat telefoontje extra voor de boekhouding maakt, worden binnen enkele minuten aan advies terugverdient. Gebruikelijke telefoontjes zijn er ook. Verschillende boekhouders vinden het belangrijk dat ze ieder kwartaal de boekhouding met je kunnen doornemen. Samen worden alle baten en lasten besproken, oplopende of toekomstige kosten aangewezen en plannen besproken die jij mogelijk in de nabije toekomst hebt. De boekhouder heeft hierbij de taak jou mee te nemen in wat hij of zij ziet. Dit om jou een idee te geven wat de gezondheid van je eigen zaak is.

boekhouding kosten eenmanszaak

Wijze waarop de cijfers worden aangeleverd

De ene eenmanszaak heeft zijn administratie perfect voor elkaar en levert de administratie overzichtelijk bij de boekhouder aan. Dat terwijl een andere eenmanszaak, zzp of bv een rommel hiervan kan hebben gemaakt. Dit heeft altijd invloed op de kosten die jouw boekhouding uiteindelijk bij de boekhouder gaat maken.

Jouw boekhouder moet namelijk de administratie doorspitten om hier weer een gezond overzicht van te maken. Facturen moeten worden gecategoriseerd, bonnetjes juist verwerkt en btw-opgaven worden nagekeken. Veel werk dus. Hoe beter jouw eigen boekhouding op orde is, hoe minder kosten je hiervoor maakt.

Complexiteit van het bedrijf

De meeste eenmanszaken en zzp-ers hebben een eenvoudige boekhouding. Zelfs als ze in een complexe branche actief zijn, wordt de boekhouding nooit heel erg ingewikkeld. Er zijn daarentegen verschillende voorbeelden van kleine bedrijven in complexe branches waarvan de administratie wel als complex wordt ervaren. En daar heb je een ervaren boekhouder voor nodig.

Een boekhouder met kennis van jouw branche kost je altijd meer dan de gemiddelde boekhouder. Daarom moet je, indien dit op jouw boekhouding van toepassing is, met extra kosten rekening houden.

Omvang van het bedrijf

De meeste eenmanszaken zijn ook echt eenmanszaken. Toch bestaan er voldoende eenmanszaken met personeel. Wanneer de omvang van jouw bedrijf toeneemt, of je nu een bv, nv of eenmanszaak hebt, heeft dit altijd invloed op de boekhouding. Opeens moet je een administratie aanhouden voor het salaris van je werknemers. Daarnaast komen zaken als personeelsverzekeringen en pensioenen om de hoek kijken.

Allemaal zaken waar een boekhouder rekening mee moet houden. Het verzorgen van dit soort onderdelen kost de boekhouder meer tijd. En dat betekent dat de kosten van jouw boekhouder omhoog gaan!

Wat gaat het uitbesteden van mijn boekhouding kosten?

Hoeveel de boekhouding uitbesteden je precies gaat kosten is dus sterk afhankelijk van jouw bedrijf. Je kunt minimaal rekenen op jaarlijkse kosten van € 500 tot zo’n € 1500. Behalve de bovenstaande factoren heeft ook de locatie en ervaring van de boekhouder invloed op de uiteindelijke prijs.

Besparen kan. Maar kijk hier mee uit

Als je al besluit om je boekhouding uit te besteden, is het meteen handig dit goed te doen. Je bent op de hoogte wat de mogelijke kosten van het uitbesteden zijn en je verwacht daarvoor een bepaalde kwaliteit. Het is aanlokkelijk om vervolgens alsnog voor de goedkoopst mogelijke alternatieven te zoeken. Bijvoorbeeld door een beginnende en/of onervaren boekhouder in de arm te nemen.

Besparen kan, maar brengt gevaren met zich mee. Een onkundige boekhouder is in staat jouw boekhouding nog onoverzichtelijker te maken. Hierdoor neemt de kans op fouten toe. En daar wil je natuurlijk ver vandaan blijven. Wees daarom niet al te zuinig met het maken van boekhouding kosten. Voor net wat extra geld, ontvang je aanzienlijk betere kwaliteit. Denk hierbij aan een uurtarief van tussen de € 60 en € 90.

Wat zijn de kosten als ik mijn boekhouding zelf verzorg?

Het plaatje wordt opeens een stuk rooskleuriger wanneer je jouw eigen boekhouding besluit te verzorgen. Dit kan jij namelijk doen met of zonder een boekhoudprogramma. Waarbij het alternatief veelal een gratis programma als Excel of Spreadsheets is.

De optie om helemaal gratis te boekhouden via Excel bespreek ik in dit artikel niet. Daar heb ik eerder artikelen over geschreven. Ik vertel je graag wel meer over de impact van zelf boekhouden met een boekhoudprogramma. Je maakt in dat geval nog altijd kosten. Deze kosten zijn alleen niet te vergelijken met wat je van een boekhouder gewend bent.

Zelf boekhouden met een boekhoudprogramma

Er is tegenwoordig een trend gaande. Een trend waarbij ondernemers beseffen dat boekhouden helemaal niet zo lastig is. Een trend waarbij de kosten van een boekhouding in één klap tien keer zo laag wordt.

Moderne boekhoudprogramma’s zijn tot in de kleinste details ontwikkeld om ondernemers te leren boekhouden zonder dat ze het doorhebben. Het gebruik is zo vereenvoudigd dat je met het invoeren van facturen al 90 procent van het werk gedaan hebt. Volledig automatisch worden balansposten bijgewerkt, rapportages opgemaakt en btw-aangiftes klaargezet.

Hierdoor neem je een enorm deel van wat een boekhouder normaal doet uit handen. Dit bespaart je minimaal duizend euro per jaar aan boekhouding kosten. En je krijgt nog eens meer grip over je boekhouding ook.

Iedereen die denkt dat zelf boekhouden met een boekhoudprogramma is veel te lastig is, heeft het mis. Je hoeft tegenwoordig niet meer bang te zijn dat boekhouden is iets dat alleen voor een boekhouder weggelegd is. Zelf boekhouden is niet voor niets de standaard voor vrijwel iedere starter. Of dat nu een zzp, eenmanszaak of bv is.

boekhouding kosten zzp

Boekhouding kosten met een boekhoudprogramma

Het gebruik van boekhoudprogramma’s is niet gratis. Tenminste, als je meer dan vijf facturen per maand verstuurt. Verschillende boekhoudprogramma’s zijn voor klein gebruik (vijf facturen per maand) kosteloos te gebruiken. Daarna heb je de keuze uit (meestal) drie pakketten.

Boekhoudpakketten hebben als voordeel dat je alleen betaalt voor dat wat je afneemt. Het boekhoudprogramma dat een klein bedrijf nodig heeft verschilt sterk van wat een groot bedrijf gebruikt.

De uiteindelijke kosten van een boekhoudprogramma blijven hierdoor laag. De goedkoopste boekhoudprogramma’s kosten zo’n € 5 per maand, waardoor je boekhouding slechts € 60 per jaar aan boekhouding kosten hoeft bij te schrijven. Groeiende, grote en/of complexe bedrijven krijgen met hogere kosten te maken. Je kunt dan rekenen op een gemiddeld kostenplaatje van € 30 per maand, ofwel € 360 per jaar.

Uiteindelijk zijn beide kosten van de boekhouding niet te vergelijken met het uitbesteden aan een boekhouder. Zelfs met de duurdere boekhoudprogramma’s ben je naar verwachting vier tot vijf keer zo duur uit wanneer je jouw boekhouding zou uitbesteden!

Kies wat bij jou past

Je moet als ondernemer alleen op je boekhouding kosten besparen als dat echt nodig is. Een goede boekhouding heeft voldoende zorg nodig. Als jij of een collega niet in staat is deze zorg te geven, doe je er goed aan de boekhouding uit te besteden.

Mocht je besluiten met een boekhoudprogramma aan de slag te gaan, is het verstandig goed onderzoek te doen naar het aanbod. Je kunt namelijk uit honderden boekhoudprogramma’s kiezen. En laat ik toevallig iedere boekhoudprogramma in dit artikel over boekhoudsoftware hebben besproken!

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besparen op je Boekhoud Kosten?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten