Wat is dividendbelasting?

Als ondernemer krijg je te maken met de dividendbelasting. Tenminste, als je dividend bezit. Het vastgestelde percentage hiervoor is 15 procent. Het bedrijf dat jou de bedragen uitkeert, houdt deze belasting al in en draagt het af aan de belastingdienst. Je kunt het daarom zien als een voorheffing op de inkomstenbelasting. Als ondernemer kun je dit op een later moment weer verrekenen met de belastingaangifte die je zelf doet. Ook andersom kan het mogelijk zijn. Misschien heb jij namelijk wel de verantwoordelijkheid voor het uitkeren van een dividend aan de aandeelhouders van het bedrijf.

Dividendbelasting inhouden

Het uitbetalen van het dividend gebeurt aan de hand van het inhouden van dividendbelasting. De ingehouden dividendbelasting kun je uiteindelijk verrekenen of terugvragen bij de belastingaangifte. Ook is er in sommige gevallen een vrijstelling mogelijk. Hierbij is het afhankelijk van de woonplaats van de ontvanger. Als de ontvanger in Nederland woont, kun je het altijd verrekenen met de inkomstenbelasting. Wanneer de ontvanger in het buitenland woont, is het slechts in enkele gevallen mogelijk om een verrekening uit te voeren. Hier moet je altijd over lezen en jezelf zo goed mogelijk in blijven lezen.

De vrijstelling van de belasting

Het kan ook zijn dat je in plaats van dividendbelasting te maken hebt met deelnemingsdividend. Dit is het dividend dat uitgedeeld wordt wanneer er 5 procent of meer aan aandelen op de markt zijn. Een bezit van minder dan 5 procent kan soms ook meegerekend worden. Wanneer u deze uitdeelt als ondernemer heb je de inhoudingsvrijstelling bij de uitkering. Als er een volledige vrijstelling is, hoef je geen aangifte te doen. Zodra je een brief krijgt voor de aangifte moet je hem wel invullen en opsturen. Houd hier dus wel rekening mee en ga er niet altijd vanuit dat je vrijstelling hebt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *