Wat is de MKB winstvrijstelling?

Als ondernemer krijg je te maken met een MKB winstvrijstelling. Dit is een wettelijk vastgelegde aftrekpost, welke op de winst van jouw onderneming wordt gegeven. Alle ondernemers die de inkomstenbelasting in moeten vullen komen hiervoor in aanmerking. Je hoeft dus niet een bepaald aantal uren in het bedrijf te steken. Uiteindelijk kun je jouw winst hiermee verlagen, waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden. Je kunt er als ondernemer dus veel voordelen aan behalen als je hier rekening mee houdt. Het is daarom wel verstandig om je erin te verdiepen voordat je de belastingaangifte in gaat vullen

De MKB winstvrijstelling vooraf vastgesteld

Je moet dan wel weten hoe de MKB winstvrijstelling in zijn werk gaat. Je mag namelijk maar een bepaald percentage van de winst aftrekken. Dit gebeurt nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek en de Fiscale Oudedagsreserve. Je hoeft hier zelf niets meer aan te doen. De Belastingdienst berekent dit namelijk voor jou wanneer je de belastingaangifte invult. In 2020 was de vrijstelling vastgesteld op 14 procent. Het kan dus aanzienlijk verschillen van de winst die je daadwerkelijk hebt gerealiseerd met jouw bedrijf en uiteindelijk scheelt het jou veel in kosten bij de belastingaangifte.

Verlies is nadelig voor de vrijstelling

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij de MKB winstvrijstelling. Zo kan het namelijk ook zijn dat je verlies draait. Dit verlies kan nadelig voor je uitpakken. Indien er verlies plaatsgevonden heeft, zal de vrijstelling het verlies namelijk gaan verkleinen. Het is daarom belangrijk dat je als onderneming altijd winst maakt, zodat je ervan kan profiteren. Op voorhand kun je in jouw boekhouding de vrijstelling al uitrekenen, maar ook afwachten tot de Belastingdienst dit voor jou uitgerekend heeft bij de belastingaangifte. Zo voorkom je teleurstellingen aan het einde van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *